Μποροβήλος: "Υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός"

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μποροβήλος μίλησε για την κάρτα φιλάθλου, την κεντρική χορηγία της Λίγκας και την αύξηση του αριθμού των εισιτηρίων που κόβονται εφέτος στα γήπεδα της Supeleague.

Μποροβήλος: "Υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός"
INTIME SPORTS

Αναλυτικά, η συνέντευξη του προέδρου της Λίγκας

Κάμερες στα γήπεδα, ηλεκτρονικό εισιτήριο, τουρνικέ για την είσοδο των φιλάθλων: Ποια είναι η ανταπόκριση των ΠΑΕ;

«Από την πρώτη στιγμή που ο υφυπουργός εξέφρασε την πρόθεση να καθιερωθεί ηλεκτρονικό εισιτήριο και κάμερες σε όλα τα γήπεδα της Super League, εμείς υποστηρίξαμε το μέτρο. Αυτή τη στιγμή όλα τα γήπεδα, στα οποία φιλοξενούνται δικοί μας αγώνες, έχουν και κάμερες και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Είμαστε έτοιμοι και ήδη αυτό εφαρμόζεται. Όσο για τα τουρνικέ, οι περισσότερες ομάδες τα έχουν εγκαταστήσει εκτός από 2-3 περιπτώσεις, όπου όμως έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες και βρισκόμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης της τοποθέτησής τους εντός των προσεχών ημερών, καθώς κάποια στάδια είναι δημοτικά».

Η Κάρτα Φιλάθλου έχει προκαλέσει την αντίδραση σημαντικού μέρους των οπαδών, όπως πολύ συχνά γίνεται αντιληπτό μέσω της εικόνας των τηλεοπτικών μεταδόσεων. Ποια είναι η θέση των ΠΑΕ επ' αυτού;

«Ως ιδέα δεν είμαστε αντίθετοι, είναι όμως ένα θέμα που δημιουργεί πάρα πολλά ζητήματα και πολλές δυσκολίες, προκειμένου κάποιος να μπορεί να αγοράσει ένα εισιτήριο. Με την ΚΥΑ που ισχύει απαιτείται ο αριθμός ΑΜΚΑ και η αστυνομική ταυτότητα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ΑΜΚΑ, όπως για παράδειγμα οι ομογενείς, που, αν θέλουν να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι στις διακοπές τους, δεν μπορούν. Επίσης, η διαδικασία είναι χρονοβόρα, προκειμένου κάποιος να καταθέσει τα στοιχεία που προανέφερα. Από εκεί και ύστερα, όμως, πρέπει να ενημερώσουμε το φίλαθλο κοινό ότι, σύμφωνα με το νόμο, από την 1/1/2016 η Κάρτα Φιλάθλου είναι υποχρεωτική για την έκδοση εισιτηρίου και καλό είναι, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος, ο κόσμος να ενδιαφερθεί για να την εκδώσει και να μη συνωστίζεται και ταλαιπωρείται την τελευταία στιγμή».

Η Super League έχει καταθέσει κάποια πρόταση προς τον υφυπουργό για να απλοποιηθεί η διαδικασία;

«Νομίζω πως θα μπορούσε κάποιος να εκδώσει μια Κάρτα Φιλάθλου με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Αυτή τη στιγμή ο νόμος προβλέπει πως χρειάζεται και ο αριθμός ΑΜΚΑ. Εμείς είμαστε σε επαφή με το υπουργείο για να δούμε την περίπτωση, κατά την οποία θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, ούτως ώστε να γίνει πιο απλή και να μπορεί ο κάθε φίλαθλος να μπει πιο εύκολα σε ένα γήπεδο».

Με την αντίδραση που έχει εκφραστεί ως τώρα και συνεχίζεται, τα μέλη του συνεταιρισμού ανησυχούν για κάποια σημαντική απώλεια εσόδων, όπως για παράδειγμα από μια μαζική αποχή διαμαρτυρίας;

«Εμείς είμαστε απ' αυτούς που υποστηρίξαμε και τις κάμερες στα γήπεδα και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Από εκεί και ύστερα πιστεύουμε πως είναι προς όφελος των φιλάθλων, αρκεί οι φίλαθλοι να το καταλάβουν, αλλά και το υπουργείο να καταλάβει ότι πρέπει να κάνει πιο απλές τις διαδικασίες, ώστε να μπορεί κάποιος να αγοράσει εύκολα ένα εισιτήριο. Με καλή θέληση, θα μπορέσουμε να προσπεράσουμε τα όποια προβλήματα και τις όποιες παθογένειες έχει δημιουργήσει η εφαρμογή αυτού του νόμου, προκειμένου να απλοποιήσουμε τα πράγματα».

Μέχρι στιγμής πάντως η περίοδος εξελίσσεται πολύ καλά σε επίπεδο προσέλευσης θεατών...

«Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι φέτος σε πολύ καλό δρόμο. Είναι βέβαια πιο λίγες οι ομάδες, 16, υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και ο κόσμος έχει ανταποκριθεί σε αυτό που βλέπει. Μέχρι στιγμής έχουμε αύξηση 35% στα εισιτήρια έναντι των προηγούμενων ετών και νομίζω ότι σιγά-σιγά ο κόσμος, εφόσον του προσφέρουμε το κατάλληλο θέαμα, θα επιστρέψει στο γήπεδο. Είναι ένας κόσμος που τον θέλουμε κοντά μας, μαζί με την οικογένεια, προκειμένου να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορούν, σαφώς, να γίνουν τα πάντα από την μία ημέρα στην άλλη. Θα προχωρήσουμε με βήματα προόδου και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Κεντρική χορηγία δεν έχετε ακόμη. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επαφές σας για την εξεύρεση βασικού χορηγού και πόσο έχει δυσκολέψει τα μέλη της Ένωσης αυτή η κατάσταση;

«Ως γνωστόν, το Δ.Σ. εξέτασε δύο περιπτώσεις και για λόγους που δεν είναι του παρόντος απερρίφθησαν. Από εκεί και πέρα αναζητούμε ακόμη χορηγό για το τρέχον πρωτάθλημα. Να θυμίσω ότι φέτος για πρώτη φορά έχουμε χορηγούς σε ομάδες εκτός από τον ΟΠΑΠ, που αποτελούσε όλα αυτά τα χρόνια το μοναδικό χορηγό μας. Εκτιμώ ότι τελικά αυτό θα αποβεί προς όφελος των ομάδων, αν και στην αρχή ίσως έχουμε κάποια προβλήματα. Το γεγονός πως ακόμη δεν έχουμε βρει χορηγό οφείλεται στο ότι οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί από τις ομάδες για τη φανέλα έχουν δημιουργήσει κάποια δεδομένα, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να κινηθούμε χωρίς περιορισμούς. Αυτοί οι περιορισμοί είναι που μας δυσκολεύουν στο να ολοκληρώσουμε μια πρόταση χορηγίας, ευελπιστώ όμως ότι κι αυτό θα το ξεπεράσουμε».

Τα εσωτερικά προβλήματά της, πάντως, ακόμη δεν τα έχει λύσει η Λίγκα..

«Πρωταρχικός στόχος μου ως πρόεδρος είναι να κινηθούμε ήπια και να είμαστε ενωμένοι έξω από τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου, διότι ως επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να μας χωρίζουν μόνο τα 90 λεπτά του παιχνιδιού. Έξω από το γήπεδο πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν. Μια κοινή πορεία θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση ενός καλύτερου αύριο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε όλοι. Να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο, γιατί τα προσδοκώμενα προσωρινά οφέλη βλάπτουν το προϊόν, άρα από κοινού όλοι μαζί θα πρέπει να κινηθούμε για την αναβάθμισή του».

Από το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος είστε ικανοποιημένοι;

«Η χώρα μας βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση, που δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει και το χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτή η κρίση έχει εισέλθει και στο άθλημα, παρ' όλα ταύτα και τηρουμένων των αναλογιών υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, στα περισσότερα παιχνίδια όλα είναι "ανοιχτά" και αυτό αποδεικνύει ότι στο γήπεδο δεν παίζουν τα μπάτζετ σημαντικό ρόλο. Φέτος βλέπουμε ότι τις υψηλές θέσεις διεκδικούν πολλές ομάδες. Θεωρώ ότι στην πορεία η φετινή διοργάνωση θα εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα και ανταγωνιστικότερα πρωταθλήματα».

Η πρόβλεψή σας για την τελική έκβαση;

«Ως πρόεδρος της Super League δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Το ποδόσφαιρο μας έχει διδάξει πως δεν πρέπει να προδικάζουμε τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί η διοργάνωση».

Μια ευχή;

«Να έχουμε ένα πρωτάθλημα απαλλαγμένο από τη βία, ανταγωνιστικό... Ο καλύτερος ή ο τυχερότερος να κατακτήσει το πρωτάθλημα και οι ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη να είναι οι καλύτερες».

News 24/7

24MEDIA NETWORK