Η τελευταία συνέντευξη του Ντουντού πριν φύγει από τον Ολυμπιακό

Διαβάστε τη μοναδική μεγάλη συνέντευξη που είχε δώσει ο Ντουντού -στο Contra.gr και την Άννα Σαλαπάτα- πριν αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2011. Κάποιες αναφορές του προκάλεσαν την ενόχληση των φιλάθλων του Ολυμπιακού, οι οποίοι μάλιστα τον αποδοκίμασαν εν χορώ στο τελευταίο του παιχνίδι στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Η τελευταία συνέντευξη του Ντουντού πριν φύγει από τον Ολυμπιακό

- Ήταν, τελικά, η κατάκτηση του πρωταθλήματος τόσο εύκολη υπόθεση όσο την κάνατε να φαίνεται;

Ο κόσμος νομίζει ότι ήταν εύκολη, αλλά για μας τους παίκτες όχι τόσο. Το τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ φάνηκε εύκολο, κυρίως λόγω της έκτασης του σκορ. Είναι εύκολο μόνο όταν δουλεύεις σκληρά, όταν θέλεις να είσαι στους κορυφαίους.

- Mετά τη λήξη του αγώνα με την ΑΕΚ, αναφέρθηκες στον αντίστοιχο προ 30ετίας αγώνα που είχε τραγικό τέλος. Πώς μαθαίνει ένας ξένος ποδοσφαιριστής την ιστορία τέτοιων αγώνων;

Όλοι ξέρουν ή μαθαίνουν όταν έρχονται εδώ, από τον προπονητή και από τους συμπαίκτες τους, για τα ντέρμπι και την ιστορία τους. Ο προπονητής τα μαθαίνει πριν από μας και μας τα μεταφέρει πριν από κάθε παιχνίδι. Πάντα συζητάμε για τη σημασία που έχει ο κάθε αγώνας για τον κόσμο της ομάδας.

- H επαναπρόσληψη του Ερνέστο Βαλβέρδε έφερε πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Τι συνετέλεσε σε αυτό;

Ο πρόεδρος έφερε έναν καταπληκτικό προπονητή, που γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα, έχει ένα πάρα πολύ καλό σύστημα και το σύστημα αυτό μας βοηθάει να παίζουμε καλά και να δημιουργούμε εύκολα ευκαιρίες.

- Ησουν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επιστροφής του Βαλβέρδε στην ομάδα. Γιατί;

Διότι ήξερα πόσο καλός προπονητής είναι. Ενισχύει την έννοια της ομάδας και ξέρει να παίρνει το καλύτερο από τον κάθε παίκτη. Ως άνθρωπο δεν το γνωρίζω πολύ καλά, φαίνεται ήρεμος πάντως. Είναι πολύ επίμονος και απαιτητικός. Πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Απαιτεί κάθε μέρα να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Εμένα προσωπικά με κάνει να θέλω να βελτιώνομαι και να γίνομαι συνεχώς καλύτερος. Η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος είναι το πρώτο βήμα. Το να πάμε καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι κάτι πολύ δύσκολο, αλλά όχι απίθανο για μένα. Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική ομάδα. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, οφείλουμε να είμαστε δυνατοί και να συνεχίσουμε το ίδιο καλά. Πολλές φορές είναι δύσκολη και άνιση η σύγκριση των ομάδων. Να συγκρίνεσαι, για παράδειγμα, με μία ομάδα σαν την Μπαρτσελόνα. Xωρίς να θέλω να δείξω έλλειψη σεβασμού προς τις ελληνικές ομάδες, είναι τελείως διαφορετικό να παίζεις με τον Πανσερραϊκό τη μια μέρα και μετά να πρέπει να αντιμετωπίσεις την Μπαρτσελόνα. Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ καλή ομάδα που μπορεί να ανταπεξέλθει το ίδιο αποτελεσματικά και στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Βέβαια, για να δημιουργήσεις μια ανταγωνιστική ομάδα χρειάζονται και πολλά χρήματα.

- Μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, ο κύριος Μαρινάκης δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει την ομάδα περισσότερο ανταγωνιστική ενόψει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της επόμενης σεζόν. Σε σάς μίλησε γι' αυτό;

Για να είμαστε ειλικρινείς, το να κάνεις κάτι παραπάνω στην Ευρώπη προϋποθέτει να έχεις πολύ καλούς παίκτες. Και αυτό απαιτεί πάρα πολλά χρήματα. Ο πρόεδρός μας, πάντως, έχει δείξει ότι θέλει να φτάσει την ομάδα ψηλά.

- Hρθες στον Ολυμπιακό ως μεγάλο όνομα, είχες μία πολύ καλή πρώτη σεζόν, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Πού το αποδίδεις αυτό;

Ο πρώτος χρόνος, πράγματι, ήταν πολύ καλός για μένα, χωρίς προβλήματα. Ο δεύτερος ξεκίνησε καλά, αλλά δυστυχώς άρχισαν τα προβλήματα με τους τραυματισμούς. Μόλις άρχισα να βρίσκω την φόρμα μου, τραυματίστηκα ξανά.

- Οι Έλληνες φίλαθλοι είναι λίγο... καχύποπτοι με τους Βραζιλιάνους παίκτες και τους τραυματισμούς τους. Σας θεωρούν λίγο τεμπέληδες, καλοπερασάκηδες...

Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι είμαι επαγγελματίας. Αυτός που θέλει περισσότερο από όλους να παίξω καλά είμαι εγώ ο ίδιος. Έμεινα πίσω και πρέπει να επανέλθω. Το σημαντικότερο για μένα είναι να βρίσκομαι σε καλή σωματική κατάσταση. Χρειάζομαι παιχνίδια. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να επανέλθεις μετά από τραυματισμούς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα και όχι η διασκέδαση.

- Πότε λοιπόν θα ξαναδούμε τον Ντουντού της σεζόν 2008-2009;

Ποτέ δεν ξαναβλέπεις τα ίδια πράγματα. Εκείνη τη χρονιά ήταν όλα ιδανικά και αυτό βοήθησε να πάω και εγώ καλά. Τώρα όμως αυτό έχει τελειώσει. Η ομάδα είναι διαφορετική, στο μεσοδιάστημα άλλαξε τρεις προπονητές, ενώ εγώ είχα και τους τραυματισμούς. Δεν είναι εύκολο να είσαι ο ίδιος παίκτης σε σχέση με τρία χρόνια πριν γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν το επιτρέπουν. Οι συγκυρίες δεν είναι πάντα ίδιες. Φέτος είχαμε μια καλή σεζόν κι ας μην είχα εγώ την ανάλογη παρουσία. Το 2010 δεν έπαιξα καθόλου καλά. Του χρόνου θα δούμε κάτι άλλο. Για μένα είναι σημαντικό να κάνω το καλύτερο δυνατό.

- Πολλοί υποστηρίζουν πως όταν γύρισες από το Βραζιλία, μετά τα Χριστούγεννα, δεν ήσουν πια ο ίδιος παίκτης. Σε χαρακτήρισαν έως και αδιάφορο...

Δεν αντιμετωπίζω τίποτα αδιάφορα στη ζωή μου. Θέλω να μείνω εδώ για πολλά χρόνια και να παίξω ποδόσφαιρο. Να παίξω καλό ποδόσφαιρο όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά και για μένα. Μπορεί να φύγω, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ξαναγυρίσω. Πολλοί νομίζουν ότι πήγα στη Βραζιλία για να διασκεδάσω, αλλά εγώ πήγα εκεί για την αποθεραπεία μου και πάλεψα πάρα πολύ γι’ αυτή. Πολλές φορές ο κόσμος δεν σκέφτεται ή αδιαφορεί για το ποιός ήσουν πριν. Μην ξεχνάμε ότι έχω παίξει στην Εθνική Βραζιλίας με τον Ρονάλντο και τον Ροναλντίνο. Μπορώ να ξαναγίνω αυτός που ήμουν και θα γίνω γιατί είμαι ο Ντουντού!

- Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου; Θα ήθελες να μείνεις στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό;

Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Μπορεί να πεις ότι θέλω να μείνω εδώ και αύριο να συμβούν πολλά. Μπορεί να με ζητήσει μία άλλη ομάδα ή εγώ να θέλω να φύγω. Τότε θα πρέπει να σκεφτώ και να αποφασίσω γρήγορα.

- Πρόσφατα είχες μια συνάντηση με τον κύριο Μαρινάκη στην οποία, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, σου είπε ότι σε υπολογίζει και σε συμβούλευσε να μη δίνεις σημασία σε αυτά που ακούς.

Οντως, μου είπε ότι με εμπιστεύεται, ότι με θεωρεί πολύ καλό παίκτη. Από την πλευρά μου, του είπα ότι εγώ είμαι εδώ και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αυτό που χρειάζεται είναι να παίξω τώρα. Δυστυχώς το παιχνίδι με την ΑΕΚ ήταν μόλις το τέταρτο στο οποίο έπαιξα φέτος. Τι να περιμένει κανείς με τέσσερα παιχνίδια; Είναι δυνατόν να είσαι εντάξει με αυτά μόνο; Η αλήθεια είναι ότι στο ποδόσφαιρο δεν έχεις πολλά χρονικά περιθώρια, όλοι τα θέλουν όλα εδώ και τώρα. Κι εγώ θέλω να βρεθώ γρήγορα στην κορυφή ξανά. Σημασία δεν έχει όμως να το λέω, αλλά να το αποδείξω.

- Η προσθήκη του Ιμπαγάσα αλλά και του Ουρτάδο ενίσχυσε τον ανταγωνισμό στις θέσεις που αγωνίζεσαι. Αυτό σου δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος;

Όλοι θέλουμε να παίζουμε. Δεν βλέπω ανταγωνιστικά κανέναν. Θέλω να παίξω, όπως το ίδιο θέλουν και οι δύο αυτοί συμπαίκτες μου. Την τελική απόφαση τη λαμβάνει πάντα ο προπονητής.

- Μετάνιωσες που έμεινες στον Ολυμπιακό όπου, στην παρούσα φάση, δεν σου δίνεται η δυνατότητα να παίζεις πολύ;

Όχι, δεν έχω μετανιώσει που έμεινα και δεν παίζω. Είμαι απλά λυπημένος. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό για έναν παίκτη που δεν αγωνίζεται. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να είμαι αυτός που πρέπει, αλλά δεν είμαι ο προπονητής. Αν πάλι δεν με θέλει ο προπονητής, ας μου το πουν. Θα τους ευχαριστήσω όλους και θα αποχωρήσω.

- Αν ο Ολυμπιακός, με πρόσχημα και την οικονομική κρίση, σου ζητήσει μείωση αποδοχών θα τη δεχτείς;

Θα σου πω την αλήθεια, ποτέ δεν θα συμφωνούσα σε μείωση του μισθού μου. Ξέρεις γιατί; Διότι δεν υπάρχει σε κανένα συμβόλαιο όρος που να λέει ότι αν δεν παίζεις καλά θα πάρεις λιγότερα ή αν παίζεις καλά θα πάρεις περισσότερα. Τον πρώτο χρόνο έπαιξα πολύ καλά και τότε η ομάδα μού ανανέωσε για άλλα δύο χρόνια το συμβόλαιο.

- Έχετε κάνει κάποια συζήτηση για το συμβόλαιό σου;

Όχι. Εγώ σέβομαι τον πρόεδρο και την ομάδα, αλλά αν το κλαμπ δεν με θέλει, θα είναι προτιμότερο να μου το πει και να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας. Αν δεν με χρειάζονται, τι άλλο μπορώ να κάνω;

- Ποιό είναι το ιδανικό σενάριο για σένα ενόψει της επόμενης σεζόν;

Πάνω απ' όλα, να μην έχω τραυματισμούς. Να μείνω και να παίξω πολύ καλά στον Ολυμπιακό και να καταφέρω να ξαναφορέσω την φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας. Παίζοντας στην Ελλάδα, όμως, δεν έχω τη δυνατότητα να επιστρέψω στην Εθνική. Ακόμη κι αν παίζω πολύ καλά εδώ, κανείς δεν ασχολείται με το ελληνικό πρωτάθλημα όπως με το ιταλικό και το ισπανικό. Θα ήθελα πραγματικά να μείνω στην Ελλάδα. Μπορεί σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία το επίπεδο να είναι καλύτερο, η Ελλάδα όμως είναι μία καταπληκτική χώρα. Παράδεισος!

- Δεν ακούμε συχνά στις μέρες μας ότι η Ελλάδα είναι καταπληκτική χώρα. Oι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από 'δω...

Σίγουρα πρέπει να αλλάξουν πολλά σ’ αυτή τη χώρα και πάνω από όλα η νοοτροπία. Αν θέλεις να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο, θα πρέπει, για παράδειγμα, καινούργια μυαλά να διοικήσουν τη σούπερ λιγκ. Πρέπει να γίνουν σταθερά βήματα και όχι να προσπαθήσουμε να πάμε από το ένα στο δέκα.

- Αισθάνεσαι ότι αν έφευγες φέτος από τον Ολυμπιακό, θα άφηνες πίσω σου ανεκπλήρωτους στόχους;

Όχι καθόλου, έχω τρία χρόνια εδώ, με δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

- Γράφτηκε ότι η Μποταφόγκο και η Κορίνθιανς σε παρακολουθούν και συζητoύν την απόκτησή σου με τη μορφή δανεισμού. Είναι αληθές;

Κάποιες ομάδες ενδιαφέρθηκαν, αλλά δεν έχω μιλήσει με καμία. Υπάρχει ενδιαφέρον. Σήμερα είμαι εδώ, αλλά κανείς δεν ξέρει το μέλλον. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί αύριο.

- Ο Σισέ είπε ότι με τις συνθήκες που επικρατούν στo ελληνικό πρωτάθλημα, οι καλοί παίκτες είναι αναγκασμένοι να φύγουν. Συμφωνείς;

Έχει δίκιο, γιατί ό,τι συνέβη στο παιχνίδι μας με τον Παναθηναϊκό ήταν καταστροφικό. Δεν υπάρχει σεβασμός σε τίποτα. Μη σκεφτόμαστε μόνο τι βλέπουμε εδώ, αλλά τι βλέπουν και στο εξωτερικό. Αυτά έγιναν στο Καραϊσκάκη. Τι θα γίνει στο επόμενο μεταξύ μας παιχνίδι μέσα στο ΟΑΚΑ; Μπορεί να ξανασυμβεί το ίδιο. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες που να αποτρέψουν να ξανασυμβεί κάτι ανάλογο. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά που συμβαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και οι συμπλοκές έξω από αυτό. Κάποια πράγματα μπορούν όντως να συμβούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο σε ένα ντέρμπι, αλλά εδώ πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα και η νοοτροπία του κόσμου γιατί δεν υπάρχει σεβασμός.

- Συζητήσατε με τον φίλο σου τον Ζιλμπέρτο Σίλβα για τα επεισόδια στη λήξη του ντέρμπι;

Ήταν πολύ απογοητευμένος και στενoχωρημένος με όλα αυτά που έγιναν. Αλλά του είπα ότι εδώ είναι Ελλάδα και συμβαίνουν αυτά, όπως και στο εξωτερικό μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σιγά - σιγά.

- Τελευταία ακούγονται πολλά για το παρασκήνιο του αγώνα Μακάμπι-Ολυμπιακός. Πώς αισθάνεται, ακούγοντάς τα, ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο συγκεκριμένο ματς;

Δεν τα πιστεύω αυτά. Εγώ θα σταθώ μόνο στο ότι χάθηκε ένα σημαντικό παιχνίδι και μια σημαντική πρόκριση. Όμως, αυτό μας έκανε να στραφούμε στους άλλους δύο στόχους, το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Από τα δύο, πήραμε το ένα. Φαντάσου να μην είχαμε πάρει ούτε αυτό. Θα ήταν καταστροφή, θα είχαμε χάσει τα πάντα και δεν θα μιλούσαμε. Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη χρονιά, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

- Νιώθεις αδικημένος από την κριτική που σου έχει ασκήσει κατά καιρούς ο Tύπος; Εχεις κατηγορηθεί, για παράδειγμα, ότι μιλάς πολύ στο twitter ακόμη και μετά από ήττες...

Πρώτα απ’ όλα να μιλήσω για το twitter. Είναι ένα μέσο με το οποίο εκφράζομαι και επικοινωνώ. Δέχομαι κριτική και μπορώ να απαντήσω. Όταν όμως κάποιος ξεφεύγει από τα όρια, τον μπλοκάρω. Γενικά, όταν κάποιος είναι καλοπροαίρετος, τον ευχαριστώ και λαμβάνω σοβαρά υπόψη την κριτική του. Οσον αφορά τον Τύπο, δεν τον διαβάζω γιατί θεωρώ ότι σε κριτικάρουν άνθρωποι που είναι ίδιοι με σένα. Το ποδόσφαιρο είναι η στιγμή. Οι δημοσιογράφοι θέλουν να δουν τον καλό Ντουντού εδώ και τώρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK