Τι ισχύει με την άδεια του ΟΦΗ

Η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ ανακάλεσε την άδεια που είχε χορηγηθεί στην ΠΑΕ ΟΦΗ, καθώς παραβίασε τις προϋποθέσεις που θέτει ο κανονισμός. Τι σημαίνει αυτό για τον κρητικό σύλλογο και ποιες οι συνέπειες.

Τι ισχύει με την άδεια του ΟΦΗ

Μετά από σχετική εισήγηση του διευθυντή του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργου Δημητρίου, η Επιτροπής Αδειοδότησης της ομοσπονδίας ανακάλεσε την άδεια που είχε χορηγηθεί στην ΠΑΕ ΟΦΗ τον περασμένο Μάιο.

Ο λόγος της ανάκλησης της άδειας των Κρητικών έχει να κάνει με την προσπάθεια που κάνουν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα (συμπεριλαμβάνοντας στην αίτησή τους και τους αθλητές που τους οφείλονται χρήματα), έχοντας κερδίσει παράλληλα και προσωρινή διαταγή από το πρωτοδικείο Ηρακλείου με την οποία "παγώνει" κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή τους.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί παραβίαση του κανονισμού αδειοδότησης που δεν επιτρέπει την υπαγωγή των ΠΑΕ σε αυτού του είδους τις διατάξεις, ειδικά μάλιστα αν έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση και οι αθλητές. Το ίδιο άλλωστε, είχε συμβεί και πέρσι το καλοκαίρι με τον Άρη, όταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν αδειοδοτήθηκε λόγω της αίτησής της να υπαχθεί στο άρθρο 99.

Θυμίζουμε ότι η ποινή για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ είναι ο περιορισμός στις μεταγραφές.

Στην περίπτωση του ΟΦΗ, η αίτησή του και η προσωρινή διαταγή που κέρδισε, έλαβαν χώρα προς τα τέλη Αυγούστου, δυο μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Η ανάκληση της άδειάς του έρχεται τώρα, με καθυστέρηση ομολογουμένως. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι ποδοσφαιριστές που απέκτησε κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο δεν επηρεάζονται και οι όποιες κυρώσεις του επιβληθούν τώρα δεν έχουν αναδρομική ισχύ, καθώς στο διάστημα που πραγματοποιήθηκαν οι μεταγραφές είχε άδεια την οποία και απέκτησε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε προσφύγει στην Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Αμέσως μετά την ανάκληση της άδειάς του, ο ΟΦΗ προσέφυγε στην Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης μήπως και καταφέρει να ανατρέψει την απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής. Αν η έφεσή του απορριφθεί, οι Κρητικοί θα συνεχίσουν στο πρωτάθλημα χωρίς άδεια και οι προβλεπόμενες κυρώσεις θα ισχύσουν από εδώ και στο εξής. Ποιες θα είναι αυτές; Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει μόλις έναν ποδοσφαιριστή άνω των 24 ετών οιασδήποτε εθνικότητας, αλλά απεριόριστους Έλληνες κάτω των 24 ετών. Πιθανόν (αν και δεν έχει διευκρινιστεί) θα του παρακρατηθεί και ποσοστό από τα τηλεοπτικά του έσοδα, όπως προβλέπεται για τις ομάδες που δεν αδειοδοτούνται το καλοκαίρι.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι ο ΟΦΗ έχει να αντιμετωπίσει και το θέμα που τέθηκε στο τελευταίο Δ.Σ. της Super League (κυρίως από Παναθηναϊκό και Λεβαδειακό) σε ότι αφορά γενικότερα την προσφυγή του στα πολιτικά δικαστήρια, κάτι που είναι κόντρα στον ΚΑΠ και προβλέπει αποκλεισμό από τους αγώνες μέχρι να αποσυρθεί η προσφυγή. Η Super League αποφεύγει βέβαια να πάρει απόφαση γι’ αυτό το θέμα, ενώ και η ΕΠΟ κάνει τα στραβά μάτια, όπως άλλωστε έκανε πέρσι με τον Άρη, με τον ΠΑΟΚ (στην κόντρα του με τον Δώνη), παλαιότερα πάλι με τον ΟΦΗ και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν (με εξαίρεση τον Ηρακλή που το 2011 υποβιβάστηκε μεταξύ άλλων και γι’ αυτόν τον λόγο).

News 24/7

24MEDIA NETWORK