Τα συν και τα πλην των υποψηφίων για τον πάγκο του Ολυμπιακού

Ο Ρεμί Γκαρντ αποτέλεσε παρελθόν πριν κάνει γίνει παρόν για τον Ολυμπιακό οπότε οι "ερυθρόλευκοι" είναι αναγκασμένοι να στραφούν σε άλλες λύσεις ζυγίζοντας τις επιλογές που τους προσφέρει η αγορά. Ο Τσάρλυ έχει ήδη καταγράψει τις λύσεις και παρουσιάζει τα υπέρ και τα κατά της κάθε μιας.

Τα συν και τα πλην των υποψηφίων για τον πάγκο του Ολυμπιακού

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ

Τα συν και τα πλην των υποψηφίων για τον πάγκο του Ολυμπιακού

Σαν ένδειξη σεβασμού, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον προπονητή που τελείωσε την σεζόν. Μου κάνει εντύπωση αλλά υπάρχουν συνάδελφοι, κείμενα και απόψεις που τάσσονται υπέρ της παραμονής Λεμονή. Η προσωπική μου θέση εξ αρχής ήταν πως ο Τάκης Λεμονής ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει να τελειώσει την σεζόν και να σουλουπώσει την κατάσταση.

Στην αποστολή του πέτυχε και οι τελευταίες ημέρες κύλησαν με αξιοπρέπεια. Έχει φυσικά πολλούς που τον αγαπάνε από το παρελθόν και προσπαθούν να βρουν επιχειρήματα για να παραμείνει στον Ολυμπιακό και την επόμενη σεζόν.

Τα υπέρ του επιχειρήματα είναι πως ο Ολυμπιακός έχει πολλούς ποδοσφαιριστές από το εγχώριο ποδόσφαιρο που ο Λεμονής τους γνωρίζει καλά και αν πάμε σε λογική ξένου τεχνικού υπάρχει το ρίσκο υποτίμησης ποδοσφαιριστών και λανθασμένης αξιολόγησής τους.

Επίσης είναι φθηνός, δουλεύει, ξέρεις από τι θα πάρεις, δεν υπάρχει ρίσκο και αγαπάει τον Ολυμπιακό. Φυσικά η παραμονή Λεμονή, θα χαμηλώσει τον πήχη αρκετά, θα απογοητεύσει αυτούς που πίστευαν πως η φετινή χρονιά είναι μία κακή παρένθεση και θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους αντιπάλους που θα νοιώθουν πως η ψαλίδα κλείνει παντού.

Στήριξα την απόφαση για επιστροφή Λεμονή όταν έγινε. Πιστεύω όμως πως το να ξεκινήσει την νέα σεζόν με Λεμονή ο Ολυμπιακός θα αποτελέσει μεγάλο πισωγύρισμα. Σίγουρα έχει ακόμα νοσταλγούς. Προσωπικά δεν πιστεύω πως η παραμονή του συγκέντρωσε ποτέ πιθανότητες.

ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Τα συν και τα πλην των υποψηφίων για τον πάγκο του Ολυμπιακού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Λουτσέσκου πριν τελειώσει το πρωτάθλημα γνωστοποίησε πως θα είναι η τελευταία του σεζόν στην Ξάνθη και υπήρξαν διαρροές πως έχει συμφωνήσει με μεγάλη ελληνική ομάδα. Πολλοί πίστευαν πως θα είναι η ΑΕΚ, τελικά η απόφαση που πήρε η διοίκηση της Ένωσης ήταν να παραμείνει ο Χιμένεθ.

Υπάρχουν άνθρωποι στην χώρα που τον εκτιμούν, πιστεύουν πως έχει μάτι μπορεί να παίρνει το καλύτερο από τις ομάδες του και σε ψαγμένες στήλες έχει κατά καιρούς γραφτεί πως τον έχουν στο μυαλό τους και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού.

Δεν ξέρω αν ο Λουτσέσκου αδικείται αλλά το όνομα του δεν φτιάχνει τον κόσμο, όχι για όσα κατάφερε στην Ξάνθη. Πιθανότατα με το υλικό που είχε στα χέρια του να ξεπέρασε και το ταβάνι της ομάδας του, όμως αυτό συνέβη μέσα από πολύ χαμηλού επιπέδου ποδόσφαιρο. Εκεί χάνει πόντους ο Λουτσέσκου.

Υπάρχει η άποψη, πως για να μπορέσει με την Ξάνθη να διεκδικήσει κύπελλο και την 5η θέση, πρέπει να παίξεις άμυνα. Προσωπικά αυτό το καταλαβαίνω, αν και ποτέ δεν είδα την Ξάνθη στις ημέρες του να είναι πραγματικά καλή στην αντεπίθεση. Δεν μπορεί να αποκλειστεί πως αν δουλέψει σε ανώτερο σύλλογο να δείξει και κάτι διαφορετικό.

Έχει κερδίσει με την δουλειά του, η επόμενη ομάδα στην χώρα μας να είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες. Επειδή όμως δεν τον συνοδεύει μία καλή ποδοσφαιρική πρόταση, πιστεύω πως αυτό πιο εύκολο είναι να συμβεί όταν θα έχει να μαζέψει μία κατάσταση, δηλαδή να πάρει ομάδα στα μέσα της περιόδου. Εκεί θα γίνει και πιο εύκολα αρεστός και είναι σε θέση να πετύχει.

Μοιάζει με περισσότερο προπονητής σουλουπώματος.Ο Λουτσέσκου μπορεί να παρουσιάσει έναν δυσκολοκατάβλητο Ολυμπιακό στην Ευρώπη. Πιθανότατα να είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα από κάποιον που δεν γνωρίζει καταστάσεις τα προκριματικά, αλλά θα δεχτεί εύκολα πίεση και γκρίνια αν δεν μπορέσει να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Ο κόσμος κουράστηκε πολύ την περσινή χρονιά και θα θέλει να δει μπάλα. Επιθετική ποδοσφαιρική πρόταση από τον νέο τεχνικό και από τον Λουτσέσκου στην Ξάνθη μπάλα δεν είδαμε.

ΦΡΑΝ ΕΣΚΡΙΜΠΑ

Elche's coach Fran Escriba gesture to their players during a Spanish La Liga soccer match against Real Madrid at the Manuel Martinez Valero stadium in Elche, Spain, on Sunday, Feb. 22, 2015. (AP Photo/Alberto Saiz)
Elche's coach Fran Escriba gesture to their players during a Spanish La Liga soccer match against Real Madrid at the Manuel Martinez Valero stadium in Elche, Spain, on Sunday, Feb. 22, 2015. (AP Photo/Alberto Saiz) AP

Στο δικό μου μυαλό ήταν ο πιο πιθανός για να αναλάβει τον Ολυμπιακό, μέχρι που ξαναζεστάθηκε το θέμα Γκαρντ. Μην ξεχνάμε πως ήταν η πρώτη επιλογή το καλοκαίρι του 2015 όταν ανέλαβε ο Σίλβα. Για περίπου πέντε ημέρες στα ρεπορτάζ φερόταν σαν ο επόμενος τεχνικός του Ολυμπιακού.

Σήμερα δύο χρόνια αργότερα οι μετοχές του είναι πεσμένες παρότι προέρχεται από ανώτερο σύλλογο. Ο Εσκριμπά δούλεψε σαν βοηθός του Κίκε Φλόρες για 7 χρόνια τον ακολούθησε στην Χετάφε, στην Βαλένθια, στην Μπενφίκα και στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Το 2011 αποφάσισε να γίνει πρώτος προπονητής. Δούλεψε στην Έλτσε τρία χρόνια, την ανέβασε κατηγορία, παίρνοντας το πρωτάθλημα την πρώτη σεζόν. Μάζεψε 40 βαθμούς την δεύτερη κατακτώντας την 16ηθέση και 41 την τρίτη κατακτώντας την 13η θέση.

Η Έλτσε έπεσε για οικονομικά προβλήματα, ο Εσκριμπά όμως το καλοκαίρι του 2015 ήταν δυνατό όνομα. Έφτασε κοντά να πάρει τον Ολυμπιακό, όμως τελικά τα βρήκε με την Χετάφε οπού είχε πραγματοποιήσει και το ξεκίνημα στην καριέρα του σαν βοηθός με τον Φλόρες. Σαν βοηθός ο Εσκριμπά ήταν στην άνοδο της Χετάφε, σαν πρώτος την έριξε μετά από 12 χρόνια.

Είχε ένα άθλιο δεύτερο γύρο και απολύθηκε την 34αγωνιστική με ρεκόρ 8-7-19. Τους άφησε πεσμένους, στην συνέχεια η Χετάφε είχε 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα. Έπρεπε να κερδίσει τελευταία αγωνιστική στην έδρα της Μπέτις για να σωθεί, η Μπέτις έπαιξε για την Χιχόν, η Χετάφε έχασε με 2-1 και υποβιβάστηκε.

Υποβιβασμό που σαν τεχνικός χρεώθηκε ο Εσκριμπά. Αποδείχθηκε τυχερός το περασμένο καλοκαίρι στο ξεκίνημα της προετοιμασίας και λίγο πριν τα παιχνίδια με την Μονακό για την είσοδο στους ομίλους τα σπάει η διοίκηση της Βιγιαρεάλ με τον Μαρσελίνιο. Ψάχνει χωρίς να υπάρχει περιθώριο χρόνου προπονητή που να παίζει την ίδια τακτική. Γρήγορο καθαρό 4-4-2 με δύο φορ και δύο 6άρια.

Ο Εσκριμπά ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία και τον επιλέγουν, δίχως η συγκεκριμένη απόφαση να είναι αρεστή από τον κόσμο. Δεν πείραξε τίποτα βγάζει την σεζόν με αξιοπρέπεια, τα πηγαίνει όμως χειρότερα από τον Μαρσελίνιο. Η Βιγιαρέάλ πέρυσι τερμάτισε 4η, φέτος είναι 5ή και δεν προλαβαίνει την Σεβίλλη. Ο Εσκριμπά παίζει με δύο φορ, με δύο 6άρια, και ακουμπά την μπάλα πολύ στις πλευρές.

Αν αναλάβει τον Ολυμπιακό και δεν αλλάξει τακτική, θα βγάλει τον Φορτούνη είτε στο πλάι, ή θα ζητήσει από την διοίκηση έναν πολύ καλό φορ για να τον δούμε δίδυμο με τον Φορτούνη.

ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΠΕΛΕΓΚΡΙΝΟ

Alaves's head manager Mauricio Pellegrino gives instructions during the Spanish Copa del Rey semifinal second leg soccer match between Alaves and Celta, at Mendizorroza stadium, in Vitoria, northern Spain, Wednesday, Feb. 8, 2017. (AP Photo/Alvaro Barrientos)
Alaves's head manager Mauricio Pellegrino gives instructions during the Spanish Copa del Rey semifinal second leg soccer match between Alaves and Celta, at Mendizorroza stadium, in Vitoria, northern Spain, Wednesday, Feb. 8, 2017. (AP Photo/Alvaro Barrientos) AP

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση αλλά μη ρεαλιστική. OΠελεγκρίνο ήταν για δύο χρόνια συνεργάτης του Μπενίτεθ στην Λίβερπουλ, πήγε μαζί του στην Ίντερ. Στην συνέχεια αποφάσισε να κάνει σόλο καριέρα. Στην Ευρώπη η πρώτη του δουλειά ήταν στην Βαλένθια το 2012. Ήταν διάδοχος του Έμερι, έκατσε μέχρι την 1ή Δεκεμβρίου απέτυχε. Είχε ρεκόρ 10-4-7, στο πρωτάθλημα όμως 5-3-6.

Έφυγε μετά από δύο κολλητές ταπεινωτικές ήττες. Το 4-0 από την Μάλαγα και στη συνέχεια 2-5 στο Μεστάγια από την Σοσιεδάδ και τον διαδέχτηκε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Πήγε στην Αργεντινή δούλεψε σε Εστουδιάντες και Ιντεπετιέντε και επέστρεψε. Στην Αλαβές φέτος κάνει μία εντυπωσιακή δουλειά και σηκώνει το όνομα του ψηλά.

Έχει εμφανίσει μία ανταγωνιστική ομάδα που έχει κάνει αίσθηση και τον θεωρώ δύσκολη περίπτωση για τον Ολυμπιακό. Η Αλαβές εκτός ότι σώθηκε εύκολα και βρίσκεται στην 10θέση, βρίσκεται και στον τελικό το κυπέλλου που θα δώσει την μάχη την με την Μπαρτσελόνα. Εφαρμόζει ένα σκληρό 4-2-3-1, έχει μέσο όρο 46,3% κατοχής, εκμεταλλεύεται πολύ τον χώρο.

Η ομάδα του κάνει μόνο 3-4 τελικές στο τέρμα ανά παιχνίδι, έχει όμως τόσο καλή εκμετάλλευση στον χώρο που δημιουργεί καθαρά τελειώματα και είναι αποτελεσματική. Ο Πελεγκρίνο τώρα είναι στα πάνω του. Παίζει το σύστημα του Ολυμπιακού καθαρό 4-2-3-1. Αν έρθουν έτσι τα πράγματα και γίνει αυτός ο εκλεκτός που μοιάζει σαν η πιο δύσκολη περίπτωση, θα ζητήσει να μπει ταχύτητα.

ΚΡΙΣΤΟΦ ΓΚΑΛΤΙΕ

Saint Etienne manager Christophe Galtier attend a training session at Old Trafford, Manchester, England, Wednesday Feb. 15, 2017. Manchester United will play a Europa League round of 32 soccer match against Saint-Etienne on Thursday. (Martin Rickett/PA via AP)
Saint Etienne manager Christophe Galtier attend a training session at Old Trafford, Manchester, England, Wednesday Feb. 15, 2017. Manchester United will play a Europa League round of 32 soccer match against Saint-Etienne on Thursday. (Martin Rickett/PA via AP) AP

Αν ο Μοντεστό επιμείνει στην γαλλική αγορά, ο Γκαλτιέ είναι μονόδρομος. Από το 2000 μέχρι να αναλάβει την Σεντ Ετιέν είχε δουλέψει σε πολλές ομάδες σαν βοηθός. Έχει περάσει και από την Ελλάδα το 2001-02 σαν συνεργάτης του Μισέλ στον Άρη.

Σαν πρώτος ανέλαβε την Σεντ Ετιέν το 2009 σε μία πού δύσκολη κατάσταση. Έπαιζε για την παραμονή της και την έσωσε. Το υλικό που είχε πάντως στα χέρια του δεν ήταν για να πέσει, είχε πάρει εκείνη την σεζόν ένα καλό δείγμα και ο Ολυμπιακός, όταν τον είχε κερδίσει δύο φορές.

Την επόμενη σεζόν την έβγαλε 10η, μετά 7ηκαι στην συνέχεια την μονιμοποίησε μεταξύ 4ηςκαι 6ηςθέσης. Αν κάτι σέβομαι στον Γκαλτιέ είναι πως είχε φιλοδοξίες, κάθε χρόνο έβαζε και τον στόχο πιο ψηλά. Να πάμε Γιουρόπα, να περάσουμε τον όμιλο, να πάμε στους 16, και να παίξουμε Τσάμπιονς Λιγκ. Ο καημός του ήταν να βάλει την Σεντ Ετιέν στους ομίλους.

Κάθε καλοκαίρι έβαζε αυτόν τον στόχο, ποτέ δεν κατάφερε να τον διεκδικήσει. Δεν ήταν στο επίπεδο η Σεντ Ετιέν να φτάσει στην τριάδα του Σαμπιονά. Η αλήθεια είναι πως δεν έπαιζε και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Εφαρμόζει ένα καθαρό 4-3-3 στηρίζεται πολύ στα δύο εξρέμ, το πρόβλημα της Σεντ Ετιιέν είναι πως μετά την πώληση του Γκομίς δεν βρήκε ένα φορ να έχει μεγάλο αριθμό τερμάτων.

Το μεγάλο χτύπημα το έδωσε στον Γκλατιέ ο τραυματισμός του Μπεριτς. Η Σεντ Ετιέν είχε τρείς χρονιές στην σειρά 5η, 4ηκαι 5ηθέση. Ο Γκαλτιέ το καλοκαίρι του 2015 πίστεψε πως για να μπει τριάδα του λείπει ένα φορ που να βάζει πάνω από 15 γκολ την χρονιά. Έβαλε την διοίκηση να αποκτήσει το όπλο της Ραπίντ Βιένης τον Μπέριτς. Ο Μπέριτς στην Ραπίντ είχε βάλει το 2014/15 27 τέρματα και είχε και 6 ασίστ.

Η Σεντ Ετιέν έδωσε για αυτόν 7 εκατομμύρια τελευταία μέρα του Αυγούστου, μεγάλο ποσό για τον σύλλογο. Ο Γκαλτιέ πίστεψε πως θα του κάνει την διαφορά και θα πετύχει τα γκολ που χρειάζεται για να βάλει την Σεντ Ετιεν Τσάμπιονς Λιγκ, αυτό όμως δεν συνέβη. Του έπαθε χιαστούς νωρίς και ποτέ δεν γύρισε ο ίδιος. Απογοητευμένος πήρε το καλοκαίρι την απόφαση να φύγει αφού κατάλαβε πως ταβάνιασε.

Είδε και την γκρίνια και την τάση φυγής κάποιων βασικών ποδοσφαιριστών και από το περασμένο καλοκαίρι δήλωσε πως αυτή θα είναι η τελευταία του χρονιά. Η Σεντ Ετιέν φέτος είναι 7ηδεν θα βγει Ευρώπη και ο Γκαλτιέ θα ψάξει για άλλη ομάδα. Ο ίδιος θέλει Αγγλία, όμως δεν έχει φτιάξει και τόσο καλό όνομα, για να βρει ομάδα στην Πρέμιερ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK