Επιστολή Ολυμπιακού: Τα "χώνει" στον ΟΠΑΠ

Με επιστολή του στη Λίγκα, ο Ολυμπιακός καταθέτει τις ενστάσεις του σχετικά με το θέμα της πιθανής χορηγικής συνεργασίας της Super League με τον ΟΠΑΠ, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην "προσπάθεια του οργανισμού να θέσει εκβιαστικούς όρους προς το ελληνικό ποδόσφαιρο και να το ελέγξει", όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Επιστολή Ολυμπιακού: Τα "χώνει" στον ΟΠΑΠ
Μαρινάκης Ολυμπιακός

Αναλυτικά η επιστολή του Ολυμπιακού στη Λίγκα:

"Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της πιθανής χορηγικής συνεργασίας μεταξύ του Συνεταιρισμού και του ΟΠΑΠ, αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί εγγράφως σε σχέση με ορισμένα σοβαρότατα ζητήματα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σημερινό καθεστώς του ΟΠΑΠ, τις πρακτικές που φαίνεται να υιοθετεί, και τους κινδύνους που προκύπτουν τόσο από τη μονοπωλιακή θέση του Οργανισμού όσο και από την εμφανή και γνωστή σχέση του με την ΠΑΕ ΑΕΚ και τον Δ. Μελισσανίδη.

Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό σε όλους μας ο ΟΠΑΠ από πολλά χρόνια, αρχικά ως κρατική υπηρεσία και αργότερα ως κρατικού ενδιαφέροντος ανώνυμη εταιρεία, στήριζε το ελληνικό ποδόσφαιρο με ανταποδοτικού χαρακτήρα καταβολές, με βάση διατάξεις νόμων και συμβάσεις με τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου. Η τελευταία τέτοια σύμβαση με το Συνεταιρισμό μας έληξε με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2014-2015.

Ήδη από μηνών, η SuperLeague βρίσκεται σε συζητήσεις για τη σύναψη νέας σύμβασης ανταποδοτικής χορηγίας, για πρώτη φορά κάτω από το νέο καθεστώς όπου ο ΟΠΑΠ έχει βασικό μέτοχο ιδιώτη ο οποίος έχει αναλάβει και τη διοίκησή του. Όπως όμως όλοι έχουμε διαπιστώσει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής, ο ΟΠΑΠ με τρόπο επίμονο, διχαστικό και εκβιαστικό προσπαθεί να δεσμεύσει τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος ότι καμία ομάδα δε θα μπορεί να διαφημίσει στη φανέλα της εταιρεία που μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστική, δηλαδή που δραστηριοποιείται με νόμιμο τρόπο στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών – έστω και αν δεν έχει υπογράψει σύμβαση ατομικής χορηγίας με αυτόν. Πρόκειται για απαίτηση απολύτως απαράδεκτη, η οποία θέτει ζητήματα τα οποία πρέπει να τύχουν της αντιμετώπισης των αρμόδιων αρχών της Ελληνικής πολιτείας.

Ειδικότερα :

1. Ο ΟΠΑΠ, ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, επιχειρεί χρησιμοποιώντας τη σχέση που παραδοσιακά έχει διαμορφώσει με το ελληνικό ποδόσφαιρο, στη βάση άλλων δεδομένων, να επηρεάσει την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα ομάδων με τις οποίες δε θα έχει απευθείας συναλλαγή. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενος την οικονομική ισχύ που κατ’ εξαίρεση και υπό προϋποθέσεις του έχει παρασχεθεί στο πλαίσιο της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας, επιδιώκει να περιορίσει έτσι περαιτέρω τους ελάχιστους νόμιμους ανταγωνιστές του και να μεγιστοποιήσει την ήδη δεσπόζουσα θέση του.

2. Θέτοντας απαράδεκτους όρους με τρόπο εκβιαστικό, προσπαθεί να προσεταιριστεί ομάδες και να επέμβει στον υγιή ανταγωνισμό στο χώρο του ποδοσφαίρου, δημιουργώντας καταστάσεις έλλειψης ισότητας και συνθήκες οικονομικού και επιχειρηματικού περιορισμού των ομάδων εκείνων που δεν επιθυμούν να προσδεθούν στο άρμα του.

3. Όλα αυτά συμβαίνουν μάλιστα ενώ η – γνωστή σε όλους - σχέση μεταξύ του ΟΠΑΠ και της ΠΑΕ ΑΕΚ, έχει διαπιστωθεί επίσημα με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Με την απόφαση της ΕΕΑ επικυρώθηκε επίσημα κάτι που όλος ο κόσμος γνωρίζει, ότι ο Δ. Μελισσανίδης έχει ισχυρή και αποφασιστική επιρροή, τόσο στον ΟΠΑΠ όσο και στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο τρόπος με τον οποίο ο ΟΠΑΠ ανερυθρίαστα επιμένει στον εκβιαστικό όρο που προαναφέρθηκε, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τον έλεγχο του ελληνικού ποδοσφαίρου με όχημα το ιδιωτικό στοιχηματικό μονοπώλιο, ενώ δημιουργούνται αμφιβολίες και για την ακεραιότητα της στοιχηματικής διαδικασίας από τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ φαίνεται να επιμένει να περιλαμβάνει την ΑΕΚ στο κουπόνι του στοιχήματος, όπως έπραξε ήδη δύο φορές παράνομα τον προηγούμενο Μάρτιο στους αγώνες κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ.

Μετά από όλα αυτά, ο Ολυμπιακός σας δηλώνει με τον πλέον επίσημο και σαφή τρόπο την πλήρη αντίθεσή του στην προσπάθεια του ΟΠΑΠ να θέσει εκβιαστικούς όρους προς το ελληνικό ποδόσφαιρο και να το ελέγξει αντί να το στηρίζει όπως έκανε στο παρελθόν. Περαιτέρω, έχουμε σκοπό να καλέσουμε τις αρμόδιες αρχές να επέμβουν προκειμένου να αποτρέψουν τους πάσης φύσεως κινδύνους που δημιουργούνται από τις ενέργειες αυτές.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο επιδιωκόμενος διχασμός η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποδέχεται να υποστεί το αναλογικά μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης από την απόρριψη της πρότασης του ΟΠΑΠ και υιοθέτηση άλλης τυχόν ανταγωνιστικής πρότασης με χαμηλότερο οικονομικό αντάλλαγμα.

Καλούμε, τέλος, σε εγρήγορση όλες τις υγιείς δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου προκειμένου να αποτρέψουν τις ενέργειες περιορισμού του ανταγωνισμού και να οδηγήσουν σε ένα πρωτάθλημα ισχυρό και ακέραιο όπως όλοι επιθυμούμε.

Παρακαλούμε όπως η επιστολή μας αυτή τεθεί υπόψη όλων των μελών της SUPERLEAGUE".

Διαβάστε ακόμη:

Κοντά σε συμφωνία ΟΠΑΠ-Superleague

"Όχι" ΟΠΑΠ στο διπλό αίτημα της Super League

News 24/7

24MEDIA NETWORK