Η αλήθεια για Σίλβα-Πόρτο

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος καταπιάνεται με όσα γράφουν οι Πορτογάλοι για Μάρκο Σίλβα και Πόρτο. Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα.

Η αλήθεια για Σίλβα-Πόρτο

Σχεδόν καθημερινές είναι πλέον οι αναφορές των Πορτογαλικών ΜΜΕ στο ενδεχόμενο συνεργασίας του Μάρκο Σίλβα με την Πόρτο από το καλοκαίρι και μετά. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός και ο προπονητής του επιμένουν ότι θα συνεχίσουν μαζί και του χρόνου και πως σχεδιάζουν από κοινού τα επόμενα βήματα. Πού είναι άραγε η αλήθεια και πού το ψέμα. Ισχύει σε αυτή την περίπτωση το όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά;

Δεδομένο: η Πόρτο ψάχνεται

Είναι γεγονός ότι οι «δράκοι» θα αλλάξουν προπονητή μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η φετινή τους πορεία δεν ανταποκρίθηκε σε καμία περίπτωση στις –πάντα υψηλές- απαιτήσεις. Την ώρα που η Μπενφίκα των πρώην «ερυθρόλευκων» Μήτρογλου, Σάμαρη και Φέισα παλεύει για τον τίτλο με την Σπόρτινγκ, προηγούμενη ομάδα του Μάρκο Σίλβα, η Πόρτο παρακολουθεί από… μακριά όντας 12 βαθμούς πίσω από την κορυφή.

Αυτή η εικόνα δεν είναι αποδεκτή από τον «δαιμόνιο» πρόεδρο της Πόρτο Πίντο Ντα Κόστα, ο οποίος ετοιμάζει από τώρα το πλάνο που θα επαναφέρει την ομάδα του στο επιθυμητό επίπεδο. Ξέρει καλά ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βρει τον κατάλληλο προπονητή και είναι σαφές ότι ο κόουτς των «ερυθρολεύκων» βρίσκεται σε περίοπτη θέση της σχετικής λίστας.

Το να δελεάσει με χρήματα τον Μάρκο Σίλβα και κάθε ικανό προπονητή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν σύλλογο με βαριά φανέλα, γεμάτο πορτοφόλι και πολύ δυνατή ευρωπαϊκή παρουσία χρόνια τώρα. Ο 38χρονος κόουτς του Ολυμπιακού ασφαλώς και δεν είναι ελεύθερος. Μπορεί, όπως σας έχουμε ενημερώσει καιρό τώρα, να είχε υπογράψει συμβόλαιο για 1+1 χρόνια, αλλά από τη στιγμή που ανανεώνεται μονομερώς από την ΠΑΕ, ουσιαστικά είναι διετές.

Η διοίκηση των πρωταθλητών Ελλάδας καιρό τώρα έχει εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσει με τον Μάρκο Σίλβα και γιατί να μην το κάνει; Διανύει την καλύτερη σεζόν των τελευταίων χρόνων. Τα σάρωσε όλα στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ συγκέντρωσε 9 βαθμούς σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο του Champions League. Δεν τα κατάφερε στο Europa με την Άντερλεχτ, αλλά έχει θέσει τις βάσεις για κάτι ακόμη καλύτερο κι έχει βάλει τα κλειδιά στο χέρι του νεαρού προπονητή, ο οποίος έδειξε ότι μπορεί να τα κρατήσει σφιχτά και υπεύθυνα.

Η ρήτρα για Μάρκο Σίλβα

Στο πιθανό ενδεχόμενο η Πόρτο να ενδιαφερθεί ζεστά για τον Μάρκο θα πρέπει να καλύψει τη ρήτρα αποδέσμευσης από τον Ολυμπιακό που έχει οριστεί στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ και να καταβάλει ένα ακόμη στη Σπόρτινγκ, καθώς υπάρχει σχετική ρήτρα και με την πρώην ομάδα του. Τα 2,5 εκατομμύρια δεν είναι πρόβλημα για την Πόρτο, όπως φυσικά δεν είναι πρόβλημα να καλύψει και τις απαιτήσεις του προπονητή, ο οποίος αμείβεται στον Πειραιά με περίπου ένα εκατομμύριο ετησίως μαζί με τους συνεργάτες.

Το ζητούμενο είναι τι θέλει για το δικό του «αύριο» ο Μάρκο Σίλβα και οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θέλει να αφήσει στη μέση τη δουλειά που ξεκίνησε στον Ολυμπιακό. Μετά από μια πολύ επιτυχημένη σεζόν, με πλήρη γνώση –πλέον- και της ομάδας και των απαιτήσεων και των δυνατοτήτων, δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να αλλάξει σελίδα. Δεν τον πήραν και τα χρόνια άλλωστε…

Θέλει να μείνει στον Πειραιά, να οδηγήσει την ομάδα σε μια πορεία καλύτερη από τη φετινή, κυρίως έξω από τα σύνορα, αρκεί φυσικά να αποφευχθεί το Grexit και να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις εμπειρίες του. Έχει αποκτήσει, εξάλλου, το προνόμιο να διαλέγει και να παίρνει σε ό,τι αφορά τις μεταγραφικές του επιθυμίες, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του συλλόγου.

Ο Μάρκο Σίλβα γουστάρει που βρίσκεται στον Ολυμπιακό και έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για του χρόνου.

Είναι γεγονός ότι ο Σίλβα και το γραφείο μάνατζερ που τον εκπροσωπεί διατηρεί καλές σχέσεις με την Πόρτο. Όπως, επίσης, ότι ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού θέλει μια μέρα να βάλει στο μανίκι του κοστουμιού του το έμβλημα των «δράκων». Στην παρούσα φάση, όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν οι ελληνικές ομάδες αποκλειστούν από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Για κανέναν άλλο λόγο…

Όχι μόνο γουστάρει που είναι εδώ ο Πορτογάλος προπονητής, αλλά έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για του χρόνου. Σχεδιάζει καθημερινά την επόμενη μέρα, χτενίζει το ρόστερ των δανεικών, τις λίστες των προτεινόμενων, το ποιους θα κρατήσει από τους υπάρχοντες, ενώ σχεδιάζει μίνι ανανέωση του ρόστερ, τουλάχιστον στο ηλικιακό σκέλος. Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι από Τσόρι, Καμπιάσο και Φουστέρ, ένας θα συνεχίσει και του χρόνου εκτός απροόπτου…

Ο Σίλβα έχει κάνει κουβέντα ακόμη και για μεταγραφές. Και με τους συνεργάτες του και με τη διοίκηση. Δεν έχει καταθέσει επισήμως τις εισηγήσεις του, αλλά η σχετική προεργασία έγινε και πολύ σύντομα θα υπάρξουν «ονόματα και διευθύνσεις». Αυτός είναι ο προγραμματισμός, αυτή είναι η αλήθεια κι όλα τ’ άλλα αποτελούν όνειρα ανοιξιάτικης νύχτας για τους συμπατριώτες του.

Η Πόρτο θέλει, αλλά για την επόμενη περίοδο τουλάχιστον, θα κληθεί να πάει σε άλλη επιλογή. Ο Μάρκο θα συζητήσει μαζί της και με όποιον άλλο ενδιαφερόμενο όταν ολοκληρώσει τον κύκλο του στον Ολυμπιακό, όπου σκοπεύει να μείνει για τουλάχιστον άλλη μία σεζόν κι έχει θέσει τις ανάλογες βάσεις. Το «φωνάζει», εξάλλου, και η ομάδα με τις γεμάτες, σοβαρές και πολύ ουσιαστικές εμφανίσεις της ακόμη και τώρα που το κίνητρο έχει περιοριστεί στο ελάχιστο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK