Κώστας Μήτρογλου: Όλη η ιστορία (VIDEO)

Το πρωτάθλημα αρχίζει ξανά και το μεγάλο ερώτημα του Ολυμπιακού ακούει στο όνομα Κώστας Μήτρογλου. Ο 26χρονος επιθετικός έχει σιγήσει τους τελευταίους μήνες και έδειξε με την Εθνική Ελλάδας ότι δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Οι σημαντικές υποχρεώσεις στο άμεσο μέλλον, όμως, επιβάλλουν ο Μήτρογλου να γίνει ξανά ο... πιστολέρο των γηπέδων.

Κώστας Μήτρογλου: Όλη η ιστορία (VIDEO)
INTIME SPORTS

Όταν ο Νίκος Νιόπλιας ανακάλυπτε στη Γερμανία έναν Έλληνα πιτσιρικά που μπορούσε να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές ομάδες, πιθανόν να μην μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα έπαιρναν τα πράγματα. Ο Κώστας Μήτρογλου μεν είχε αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στα 18 του αλλά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας ταλαντούχος νέος ποδοσφαιριστής.

Οι απόψεις άρχισαν να αλλάζουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων στο οποίο η αντίστοιχη Εθνική ομάδα έφτασε μέχρι τον τελικό. Μαζί με τον Σωτήρη Νίνη συνέθεσε ένα έξοδο δίδυμο στο οποίο βασίστηκε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για να κάνει αυτή τη μεγάλη διάκριση και ουδείς απόρησε όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Στα 19 του χρόνια ο νεαρός Έλληνας φορ έπεφτε στα βαθιά, στην κορυφαία ελληνική ομάδα που αγωνιζόταν σταθερά στο Champions League και στην οποία ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος.

Η πρώτη σεζόν είναι αναγνωριστική και δεν θα μπορούσε να γίνει κάπως διαφορετικά. Παρόλα αυτά ο νεαρός Μήτρογλου προλαβαίνει να αφήσει μια χαρά το στίγμα του. Με δικό του γκολ ο Ολυμπιακός κατακτά το Super Cup ενώ το σημαντικότερο τέρμα έρχεται πολύ αργότερα αλλά κόντρα στην ίδια ομάδα, στην ΑΕΛ. Οι "ερυθρόλευκοι" υποδέχονται τους Θεσσαλούς αλλά μέχρι το 90' το σκορ είναι 1-1-, αποτέλεσμα που σαφώς ευνοούσε την ΑΕΚ. Ακριβώς τότε όμως ο Μήτρογλου σκοράρει, το γήπεδο παίρνει φωτιά και οι συμπαίκτες του, ακόμα και ο Αντώνης Νικοπολίδης, πέφτουν πάνω του για να πανηγυρίσουν τη διαφαινόμενη κατάκτηση του τίτλου. Μόλις στα 20 του ο Μητρογκόλ, όπως αρχίζει από τότε να αποκαλείται, έχει πετύχει ένα γκολ χρυσάφι.

Ασυμφωνία χαρακτήρων με Βαλβέρδε

Την επόμενη σεζόν την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού ανέλαβε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Άπαντες περίμεναν ότι στα χέρια του Ισπανού τεχνικού, το ταλέντο του Μήτρογλου θα βελτιωνόταν και ότι ο νεαρός φορ θα άρχιζε την εκτόξευσή του στο επόμενο επίπεδο. Εκείνο όμως το καταραμένο βράδυ στο παιχνίδι με την Ανόρθωση τον Αύγουστο του 2009 βάζει κατευθείαν τις σχέσεις των δύο ανδρών στον πάγο. Ο Μήτρογλου πήρε μόνος του την πρωτοβουλία να εκτελέσει, εν τέλει αστόχησε, ο Ολυμπιακός ταπεινώθηκε με 3-0 και έχασε την πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

Ο Βαλβέρδε ουδέποτε αναθεώρησε την άποψή του. Χρησιμοποίησε τον Μήτρογλου μόνο σε 7 παιχνίδια του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν εκ των οποίων μόνο σε τρία τον ξεκίνησε βασικό. Η επιλογή του Βαλβέρδε να αποχωρήσει το καλοκαίρι σαφώς και ανακούφισε τον παίκτη αφού έβλεπε ότι με τον Ίβηρα στον πάγκο φανέλα βασικού δεν θα έπαιρνε ποτέ.

Αντιθέτως, η επόμενη σεζόν ήταν η πρώτη κατά την οποία ο Μήτρογλου έγινε βασικός και σχεδόν αναντικατάστατος. Τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στον πανίσχυρο Παναθηναϊκό της εποχής στις 29 Νοεμβρίου του 2009 (μαζί με τον περίφημο πανηγυρισμό με τα πιστόλια) τον καθιέρωσαν ως είδωλο της εξέδρας η οποία έκτοτε τον λάτρεψε και τον στήριξε. Ατυχώς όμως εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός έμεινε μακριά από τους τίτλους, το διοικητικό καθεστώς άλλαξε και στο λιμάνι επέστρεψε ο... Ερνέστο Βαλβέρδε. Καλό νέο για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, κακό για τον παίκτη που άρχιζαν να το ζώνουν τα φίδια.

Ο Ισπανός τεχνικός έδειξε ότι από την αρχή ότι δεν πετούσε τη σκούφια του για τον Έλληνα φορ. Τον υπολόγιζε ως τρίτο επιθετικό πίσω από τον Πάντελιτς και τον Μιραλάς, γι' αυτό και μέχρι τον Δεκέμβριο τον χρησιμοποίησε μόνο πέντε φορές. Ο αστικός μύθος θέλει τον Μήτρογλου να γίνεται...τούρμπο όταν δεν βλέπει παραμονές αγώνα πρωταθλήματος το όνομά του στην αποστολή και ως εκ τούτου κάπου εκεί αρχίζει η αρχή του τέλους της θυελλώδους σχέσης του με τον Βαλβέρδε και η περιήγησή του σε άλλους συλλόγους με τη μορφή δανεισμού.

Νέα Σμύρνη και Περιστέρι

Ο Τάκης Λεμονής, τότε προπονητής του Πανιωνίου, γνωρίζει πολύ καλά ότι εφόσον η ομάδα του αποκτήσει τον Μήτρογλου, τότε θα αυξήσει κατακόρυφα τις ελπίδες της για παραμονή. Ο Έλληνας τεχνικός πιέζει αφόρητα τη διοίκηση του Ιστορικού, πείθει τον παίκτη και η μεταγραφή γίνεται. Πρώτο παιχνίδι του Μήτρογλου με τον Πανιώνιο στις 16 Ιανουαρίου του 2011, δύο γκολ ο Έλληνας φορ, νίκη για τον Ιστορικό. Δεύτερο παιχνίδι, κόντρα στον Παναθηναϊκό, στις 23 Ιανουαρίου, άλλο ένα γκολ, άλλος ένας βαθμός για την ομάδα. Από εκεί και πέρα πέντε γκολ σε πέντε συνεχόμενες αγωνιστικές και το όνειρο της παραμονής γίνεται πραγματικότητα για τον Πανιώνιο. Σε 11 ματς ο Μήτρογλου πέτυχε 8 γκολ και ουσιαστικά έσωσε μόνος του τους Νεοσμυρνιώτες.

Το καλοκαίρι του 2011 εντάχθηκε-τυπικά-και πάλι στον Ολυμπιακό αλλά προπονητής ήταν ακόμη ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Τούτη τη φορά ο παίκτης δεν το σκέφθηκε και έφυγε εκ νέου δανεικός, μόνο που αλλάξει γειτονιά. Από τη Νέα Σμύρνη μετακόμισε στο Περιστέρι και από τον Πανιώνιο στον Ατρόμητο αφού ο Γιώργος Δώνης θεώρησε ότι ο παίκτης αυτός θα μπορούσε να δώσει άλλη οντότητα στην επιθετική γραμμή της ομάδας του. Ο Έλληνας τεχνικός δικαιώθηκε πλήρως.

Σε 34 παιχνίδια πρωταθλήματος ο Μήτρογλου σκόραρε 17 φορές στη μέχρι τότε πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Βελτίωσε παράλληλα κάποια κομμάτια της τακτικής του, προσπάθησε, με δυσκολία είναι η αλήθεια, να γίνει πιο ομαδικός και αποτέλεσε το πιο ισχυρό γρανάζι εκείνου του Ατρομήτου που έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του στα πλέι οφ και για δεύτερη (σερί) στον τελικό του Κυπέλλου. Και εκεί ο Μήτρογλου τον έστειλε, με δικό του τέρμα στο δεύτερο δραματικό ημιτελικό με τον Αστέρα στην Τρίπολη.

Η επιστροφή

Από τη στιγμή που στον πάγκο του Ολυμπιακού δεν υπήρχε πια Ερνέστο Βαλβέρδε ο δρόμος για την επιστροφή του Μήτρογλου στον Πειραιά άνοιξε διάπλατα. Ο Ατρόμητος έκανε ότι μπορούσε για να κρατήσει τον παίκτη (σκέφθηκε ακόμα και την αγορά των δικαιωμάτων του παρά το υψηλό κόστος), ο ποδοσφαιριστής όμως ήταν αποφασισμένος να πάρει το αίμα του πίσω.

Με τον Λεάντρο Ζαρντίμ στον πάγκο κάνει μεστά παιχνίδια, κυρίως στο Champions League στο οποίο ο Μήτρογλου σκόραρε 4 φορές. Ακόμα και μετά τη φυγή του Πορτογάλου και την έλευση του Μίτσελ, ο Έλληνας φορ συνέχισε το ίδιο μεθοδικά και παρά τον ανταγωνισμό στη θέση του από τον Τζιμπούρ τελείωσε τη σεζόν με 42 συμμετοχές και 20 γκολ, νούμερα αν μην τι άλλο ικανοποιητικά.

Κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού, ο Ολυμπιακός τίναξε την μπάνκα στον αέρα και έφερε στην Ελλάδα τον Χαβιέ Σαβιόλα ενώ απέκτησε και τον Μαϊκλ Ολαϊτάν. Για τον Μήτρογλου όλα αυτά δεν αποτέλεσαν πρόβλημα. Διότι στο κορυφαίο εξάμηνο της καριέρας του, και έχοντας αποκτήσει πλέον την ανάλογη ωριμότητα ως χαρακτήρας, έσπασε απλά τα κοντέρ. Χατ-τρικ με την Άντερλεχτ και πυρ κατά ριπάς στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος στο οποίο σκόραρε 14 γκολ σε 12 αγώνες, εκτίναξαν την αξία του στα ύψη. Τα γκολ που πέτυχε με την Εθνική ομάδα στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ το ίδιο. Και δεν είναι φυσικά απορίας άξιον πως μία ομάδα της Premiership έβγαλε από τα ταμεία της 14εκ ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Η Φούλαμ και η επιστροφή Νο2

Στις 31 Ιανουαρίου 2014, η Φούλαμ ανακοίνωσε την απόκτηση του Κώστα Μήτρογλου για τα επόμενα 4,5 χρόνια έναντι 15.000.000 ευρώ, φέρνοντας τον διεθνή στράικερ στην πρώτη θέση με τις ακριβότερες μεταγραφές Ελλήνων στο εξωτερικό. Ωστόσο, η συνέχεια της ιστορίας δεν ήταν αυτοί που όλοι περίμεναν. Ο Μήτρογλου θεωρήθηκε αρχικά ανέτοιμος, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του με την ομάδα νέων των "κότατζερς".

Στις 22 Φεβρουαρίου, πήρε "το βάπτισμα του πυρός" με την πρώτη ομάδα της Φούλαμ, αντικαθιστόντας τον Ούγκο Ρονταγιέκγα στο 61ο λεπτό της αναμέτρησης με την Γουέστ Μπρομ. Ο Μήτρογλου δεν κατάφερε ποτέ κατά την παρουσία του στην ομάδα να δικαιώσει τους ιθύνοντες του βρετανικού συλλόγου για τη μεταγραφή του, καθώς μια σειρά προβλημάτων φυσικής κατάστασης και τραυματισμών τον άφησαν για αρκετό καιρό εκτός δράσης, ενώ ούτε η αλλαγή προπονητή τον βοήθησε να καθιερωθεί. Συνολικά, πραγματοποίησε 3 εμφανίσεις με τη φανέλα της πρώτης ομάδας της Φούλαμ, σε μία εκ των οποίων ξεκίνησε βασικός.

Οκτώ μήνες μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, ο Κώστας Μήτρογλου επέστρεψε ξανά στον Πειραιά, με τους "ερυθρόλευκους" να ανακοινώνουν επίσημα την επάνοδο του "πιστολέρο" με τη μορφή δανεισμού για 1 χρόνο στις 31 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη:

Επέστρεψε κι επίσημα ο Μήτρογλου

Μήτρογλου: "Όπως και να 'χει... επέστρεψα σπίτι!"

News 24/7

24MEDIA NETWORK