Ο νέος ρόλος του Αφελάι και οι Μπενίτες, Μήτρογλου

Το πλάνο του Μίτσελ για τον "ιπτάμενο" Ολλανδό και πως θα αγοράσει χρόνο για τον Χόρχε Μπενίτες. Το παράθυρο για τον "πιστολέρο" και το συνολικό σχέδιο του Ισπανού κόουτς για την επίθεση του Ολυμπιακού ανεξάρτητα με το σύστημα. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ο νέος ρόλος του Αφελάι και οι Μπενίτες, Μήτρογλου

Η άφιξη στην Ελλάδα του Χόρχε Μπενίτες για να αποτελέσει το "βαρύ πυροβολικό" του Ολυμπιακού, πιστοποίησε αυτό που πολλοί είχαν φανταστεί από την αρχή του καλοκαιριού ότι δηλαδή αυτή η ομάδα είναι αποκλειστικό δημιούργημα του Μίτσελ.

Σε σύγκριση με όσα συνέβησαν τα προηγούμενα καλοκαίρια, ο ρόλος και η επιρροή του Ισπανού τεχνικού στις αποφάσεις έχουν πλέον άλλη βαρύτητα. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι ο 51χρονος κόουτς πέρα από τα κλειδιά του Ρέντη που έχει στα χέρια του από την πρώτη μέρα, είναι πλέον το "απόλυτο αφεντικό" και στο σκέλος των επιλογών.

Κακά τα ψέματα, σε όλες τις ομάδες του πλανήτη υπάρχουν μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις από τις διοικήσεις σε όλους τους τομείς. Το ίδιο συμβαίνει και στον Ολυμπιακό. Φέτος, ωστόσο, ο Μίτσελ εμφανίζεται πιο ισχυρός από ποτέ, η γνώμη του περνάει ασυζητητί λόγω της απεριόριστης εμπιστοσύνης που του δείχνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η συνέχεια θα φανεί στο γήπεδο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απόρησαν στο άκουσμα της πληροφορίας ότι ο προπονητής εισηγήθηκε και επέμεινε στη μεταγραφή του 21χρονου (σ.σ. κλείνει τα 22 τον επόμενο μήνα) διεθνούς Παραγουανού στράικερ, αλλά είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Ο κόουτς ήταν εκείνος που είχε βάλει στο μάτι τον Μπενίτεθ εδώ και τρεις μήνες, τον τσέκαρε σε περισσότερα από δέκα παιχνίδια και θεωρεί πως είναι ο κατάλληλος για να κάνει τη δουλειά, έστω κι αν θα "ανδρωθεί" ποδοσφαιρικά στον Πειραιά.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον Μίτσελ, αλλά δεν γίνεται να μην παραδεχθεί πως είναι πανέξυπνος κι έχει μάτι που κόβει. Από την άλλη πλευρά, και μόνο το γεγονός ότι ο Μπενίτες είχε μπει στη μεταγραφική λίστα ομάδων όπως η Ντόρτμουντ, η Γκλάντμπαχ και η Βέρντερ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία περίπτωση που αξίζει να δούμε πριν κρίνουμε με τα αυστηρά κριτήρια, τα οποία συνοδεύουν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Η προσαρμογή και το σύστημα

Είναι προφανές ότι ο Μπενίτεθ, όπως και ο Πουλίδο, ο οποίος αν πάνε όλα καλά θα γίνει μόνιμος κάτοικος Πειραιά περί τα τέλη του Μήνα, θα χρειαστεί διάστημα προσαρμογής. Όσο μεγάλος ή ικανός κι αν είναι ένας ποδοσφαιριστής, δεν παίζει μόνος του, άρα πρέπει να αγοράσει χρόνο για να ενταχθεί σε ένα νέο περιβάλλον, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε ένα νεαρό παιδί που ήρθε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο Μίτσελ, βέβαια, τώρα που σχηματίζεται σιγά-σιγά το παζλ της επίθεσης, έχει ξεκάθαρο σχέδιο στο μυαλό του. Είτε η ομάδα παίζει με το γνώριμο 4-3-3, είτε με το 4-4-2 που δοκιμάζει τελευταία, όπως έγινε και στο φιλικό με τη Φενέρ το βράδυ του Σαββάτου, θέλει "σφαίρες" στην επίθεση.

Γι’ αυτό και το ρόστερ έχει "γεμίσει" με ποδοσφαιριστές όπως ο Σαβιόλα, ο Ντοσεβί, ο Αφελάι, ο Μπενίτες, ο Πουλίδο, ακόμη και ο Διαμαντάκος. Όλοι τους είναι γρήγοροι ποδοσφαιριστές, ικανοί να "τρέξουν" τις αντίπαλες άμυνες, αλλά και να αλλάζουν θέσεις στη διάρκεια του αγώνα, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας για τους… απέναντι.

Ο Αφελάι σε ρόλο Μιραλάς

Πριν από μερικές ημέρες, είχα εκφράσει τη σκέψη ότι μπορεί και να δούμε τον Αφελάι στην κορυφή της επίθεσης όπως είχε συμβεί πριν από μερικά χρόνια με τον Κέβιν Μιραλάς. Νομίζω ότι στη διάρκεια του φιλικού με τη Φενέρ είδαμε όλοι μας ότι αυτή η σκέψη υπάρχει και στο μυαλό του Ισπανού προπονητή.

Ο "ιπτάμενος" Ολλανδός μπορεί να έπαιζε μια… ζωή στην πτέρυγα και κυρίως αριστερά, ωστόσο, έχει όλο το πακέτο για να αγωνιστεί και στην κορυφή της επίθεσης, είτε ως φουνταριστός, είτε ως περιφερειακός. Πέρα από γρήγορος, είναι εξαιρετικός ντριμπλέρ, έχει επαφή με τα δίχτυα, αλλά και εντυπωσιακό σουτ, ακόμη και από το ύψος της περιοχής. Όσοι είδαν τις κινήσεις του στο μισάωρο της παρθενικής του παρουσίας, αλλά και την όρεξη με την οποία μπήκε στο γήπεδο, καταλαβαίνουν ότι ο Αφελάι ήρθε για να κάνει τη διαφορά και μπορεί να το πετύχει, ακόμη κι αν δεν ξεκινά τις επελάσεις του από τον ασβέστη.

Μέχρι, λοιπόν, να βρει τα πατήματά του ο Μπενίτες και να ρίξει άγκυρα στο λιμάνι ο Πουλίδο, θα δούμε αρκετές φορές τον πρώην άσο της Μπαρτσελόνα σε ρόλο επιθετικού. Πιθανότατα να είναι αυτός που θα αγωνιστεί μπροστά και στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League. Αυτό το τελευταίο κρατήστε το και θα το ξανασυζητήσουμε γύρω στις 15 του Σεπτέμβρη…

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να μάθουμε αν η μεταγραφή του Μπενίτες ολοκληρώνει τον κύκλο των νέων αποκτημάτων, ή θα έχουμε και συνέχεια, την ώρα που ο Κώστας Μανωλάς ετοιμάζει βαλίτσες για να συναντήσει τον Τζόελ Κάμπελ στο Λονδίνο και την Άρσεναλ, ενώ οι σειρήνες συνεχίζουν να ηχούν στ’ αυτιά του Χοσέ Χολέμπας.

Το "παράθυρο" για Μήτρογλου

Ανεξάρτητα με το τι λένε και τι δεν λένε στην ΠΑΕ, νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε κάτι ακόμη. Αυτό το "κάτι" μπορεί να είναι ο Κώστας Μήτρογλου, αν η Φούλαμ επαναφέρει τις απαιτήσεις της για ετήσιο δανεισμό του σε νορμάλ επίπεδα ή προκύψει κάτι άλλο με ενδιαφέρον. Μπορεί ο "πιστολέρο" να μην είναι το ίδιο γρήγορος με τους υπόλοιπους στράικερ που έχουν μαζευτεί πλέον στο ρόστερ των πρωταθλητών, ωστόσο, διαθέτει πιο πολύ απ’ όλους την αίσθηση του "εύκολου" γκολ κι αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανένας προπονητής στον πλανήτη…

Διαβάστε ακόμη:

Μπενίτες, η τελική επιλογή του Ολυμπιακού για την επίθεση

Γιατί ο Ολυμπιακός και ο Μίτσελ κατέληξαν στον Μπενίτες

Τη Δευτέρα υπογράφει ο Μπενίτες

Μίτσελ: "Γι' αυτό επέλεξα τον Μπενίτες"

News 24/7

24MEDIA NETWORK