Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει τη φετινή σεζόν ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα και αν συνεχίσει έτσι είναι σίγουρο πως θα αφήσει εποχή. Δείτε αναλυτικά τα απίστευτα στατιστικά των "ερυθρολεύκων". Τα ρεκόρ, οι πρωταγωνιστές, τα γκολ, οι ασίστ, οι αλλαγές και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη χρονιά-όνειρο που διανύουν οι Πειραιώτες.

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας

Ασταμάτητος δείχνει ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν εύκολα με 2-0 του Ηρακλή για την 10η αγωνιστική της Super League το απόγευμα της Κυριακής (8/11) και πλέον πηγαίνουν με την αυτοπεποίθηση στα ύψη στη Λεωφόρο το Σάββατο 21 Νοεμβρίου για το μεγάλο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Σαρώνει τα ρεκόρ

Ένα ντέρμπι στο οποίο θα έχουν έξτρα κίνητρο για να νικήσουν. Εκτός του ότι μια νίκη κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο είναι πάντα θέμα γοήτρου, εάν το συγκρότημα του Σίλβα καταφέρει φέτος και φύγει με το διπλό από το "Απόστολος Νικολαΐδης" θα ισοφαρίσει το θρυλικό ρεκόρ της ομάδας του Μάρτον Μπούκοβι, η οποία είχε κάνει 11 νίκες σε ισάριθμους αγώνες στο ξεκίνημα της σεζόν 1966-67. Από τότε αυτό το ρεκόρ παραμένει στοιχειωμένο και έδειχνε ακατόρθωτο να "σπάσει" μέχρι φέτος!

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός σταμάτησε στις 11 νίκες γιατί έμεινε στο 0-0 με το Αιγάλεω στο... "Απόστολος Νικολαΐδης"! Φέτος ο Μάρκο Σίλβα έχει καταφέρει να "σπάσει" όμως δύο εντυπωσιακά ρεκόρ στη Super League.

Αρχικά, ξεπέρασε τους αείμνηστους Λες Σάνον και Λάκη Πετρόπουλο που είχαν σταματήσει στο οκτώ στα οκτώ τις σεζόν 1976-77 και 1974-75 αντίστοιχα. Στη συνέχεια έσπασε και το ρεκόρ που είχε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1994-95 με εννιά στα εννιά και πλέον του μένει μόνο ο Μπούκοβι!

Ταυτόχρονα, ο Πορτογάλος κόουτς έγινε ο πρώτος προπονητής στην "ερυθρόλευκη" ιστορία που καταφέρνει να "γράψει" 10 νίκες σε ισάριθμους αγώνες από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Να σημειωθεί πως οι Ντούσαν Μπάγεβιτς και Τροντ Σόλιντ είχαν σταματήσει στις έξι. Και μέσα σε αυτές τις δέκα νίκες, οι δύο ήταν σε ντέρμπι (με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ).

Το ρεκόρ του Σίλβα στον πάγκο του Ολυμπιακού μέχρι αυτή τη στιγμή είναι 13 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα σε 15 παιχνίδια. Ποσοστό νικών δηλαδή άνω του 85% και με διαφορά γκολ 36-12! Η μοναδική φετινή ήττα ήρθε κόντρα στην -κατά πολλούς- καλύτερη ομάδα του κόσμου αυτή τη στιγμή, Μπάγερν Μονάχου (0-3). Ενώ η ισοπαλία ήταν κόντρα στον Πλατανιά (2-2) σε ένα ματς για το Κύπελλο, όπου αγωνίστηκαν πολλοί αναπληρωματικοί.

Γράφει ιστορία στην Ευρώπη

Δεν είναι όμως μόνο στην Ελλάδα ασταμάτητος ο Ολυμπιακός. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα της ομάδας του Πειραιά στο Champions League. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους φέτος κατάφεραν να πετύχουν τρεις συνεχόμενες νίκες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (με Άρσεναλ εκτός και μέσα έξω με Ντιναμό), ενώ επίσης για πρώτη φορά εξασφάλισαν και μαθηματικά την 3η θέση και την παρουσία τους στο Europa League από την 4η μόλις αγωνιστική του ομίλου!

Υπάρχει μάλιστα και το ενδεχόμενο να σφραγίσουν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του Champions League από την 5η αγωνιστική εάν η Άρσεναλ δε νικήσει τη Ντινάμο στο Λονδίνο ή αν ο Ολυμπιακός πάρει θετικό αποτέλεσμα στο Μόναχο κόντρα στη Μπάγερν. Ακόμη κι αν δεν γίνει όμως αυτό και χάσει από την Μπάγερν και η Άρσεναλ επικρατήσει των Κροατών, τότε ο Ολυμπιακός παίζει για... τρία αποτελέσματα στην τελευταία αγωνιστική κι αυτό γιατί οι "κανονιέρηδες" θα πρέπει όχι μόνο να νικήσουν στο Φάληρο, αλλά να το κάνουν και με δύο γκολ διαφορά.

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας
INTIME SPORTS

Εάν πάλι οι "ερυθρόλευκοι" επικρατήσουν της Άρσεναλ την τελευταία αγωνιστική στο "Γ. Καραϊσκάκης" τότε θα έχουν φτάσει τη τη μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή της ιστορίας τους (12 βαθμούς) στους ομίλους. Μέχρι φέτος όποτε είχαν πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση το είχαν κάνει με 11 ή λιγότερους βαθμούς (1998/99: 11β., 2007/08: 11β., 2009/10: 10β., 2013/14: 10β.).

Ρεκόρ αποτέλεσαν επίσης για τον Ολυμπιακό και τα δύο σερί εκτός έδρας τρίποντα στο Champions League. Και δεν σταματάμε εδώ. Με τη νίκη του με 2-1 κόντρα στην Ντιναμό, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε το ρεκόρ του Παναθηναϊκού με τρεις διαδοχικές νίκες σε ομίλους του Champions League, που είχαν οι "πράσινοι" από την περίοδο 2008-09, συγκέντρωσε για πρώτη φορά 9 βαθμούς στους 4 πρώτους αγώνες του Champions League και επιπλέον στην ειδική βαθμολογία της UEFA για πρώτη φορά ξεπέρασε τους 70.000 βαθμούς!

Έτσι την επόμενη σεζόν που θα "φύγει" η κακή βαθμολογία της χρονιάς 2010/11 ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται στην 21η θέση της Ευρώπης και μπορεί κι ακόμη πιο ψηλά. Πάνω δηλαδή από ομάδες όπως η Μίλαν, η Τότεναμ, ο Άγιαξ και η Ίντερ.

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας

Ξεπέρασε τον Παναθηναϊκό

Οι "ερυθρόλευκοι" με τη νίκη τους επί των Κροατών στο "Καραϊσκάκης" κατάφεραν και κάτι ακόμη που κυνηγούσαν εδώ και πολύ καιρό. Έφτασαν τις 97 νίκες σε 243 αγώνες στην Ευρώπη (41 ισοπαλίες, 105 ήττες) και ξεπέρασαν την επίδοση του Παναθηναϊκού με 96 νίκες σε 273 αγώνες (67 ισοπαλίες, 110 ήττες)! Είναι λοιπόν πλέον η ελληνική ομάδα με τις περισσότερες νίκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά μόνο το Champions League (προκριματικά και τελική φάση), εκεί οι Πειραιώτες διευρύνουν την απόσταση από τους "πράσινους", αφού έφτασαν τις 53 νίκες σε 146 αγώνες έναντι 49 σε 157 αγώνες.

Οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη (Ν-Ι-Η)*

Ολυμπιακός 97-41-105 (243 αγώνες)

Παναθηναϊκός 96-67-110 (273 αγώνες)

ΑΕΚ 65-67-88 (198 αγώνες)

ΠΑΟΚ 56-47-52 (155 αγώνες)

Άρης 22-17-23 (62 αγώνες)

Πανιώνιος 14-1-19 (34 αγώνες)

ΟΦΗ 9-4-9 (22 αγώνες)

Λάρισα 6-4-10 (20 αγώνες)

Ηρακλής 6-3-11 (20 αγώνες)

Ατρόμητος 4-1-7 (12 αγώνες)

Αστέρας Τρίπολης 4-10-7 (21 αγώνες)

Ολυμπιακός Βόλου 3-1-0 (4 αγώνες)

Παναχαϊκή 2-1-1 (4 αγώνες)

Ξάνθη 1-2-7 (10 αγώνες)

Αιγάλεω 1-2-3 (6 αγώνες)

Απόλλων Σμύρνης 1-0-1 (2 αγώνες)

Καστοριά 0-1-1 (2 αγώνες)

Αθηναϊκός 0-1-1 (2 αγώνες)

Ιωνικός 0-0-2 (2 αγώνες)

* Κύπελλο Πρωταθλητριών, Champions League, Κύπελλο Κυπελλούχων, Κύπελλο UEFA, Europa League, Κύπελλο Intertoto

Οι πρωταγωνιστές της επιτυχίας

Τρομερό το κοουτσάρισμα του Μάρκο Σίλβα στα πρώτα 14 επίσημα παιχνίδια της σεζόν, όμως ο Πορτογάλος τεχνικός έχει την τύχη να διαθέτει ένα ποιοτικό ρόστερ με βάθος και λύσεις για κάθε θέση. Ο 38χρονος προπονητής έχει δείξει φέτος πως δεν διστάζει να δίνει ευκαιρίες σε όσους τις αξίζουν.

Έχει λοιπόν χρησιμοποιήσει συνολικά 30 (!) ποδοσφαιριστές σε αυτά τα ματς, άλλους λιγότερο κι άλλους περισσότερο. Ο κορμός που εμπιστεύεται όμως αποτελείται από 16 ποδοσφαιριστές. Ο λόγος για τους Ρομπέρτο, Σιόβα, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Ελαμντελαουί, Ιντέγε, Φορτούνης, Κασάμι, Πάρντο, Μποτία, Σεμπά, Σαλίνο, Ντουρμάζ, Ντα Κόστα, Καμπιάσο, Ερνάνι και Ντομίνγκες.

Αναλυτικά τα ματς και ο χρόνος συμμετοχής των παικτών του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν:

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας
Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας
Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας

* Έχουν αγωνιστεί επίσης τη φετινή σεζόν οι Ντοσεβί και Χάρα πριν αποχωρήσουν από το σύλλογο.

Οι αναντικατάστατοι

Οι μέχρι στιγμής αναντικατάστατοι είναι οι Ρομπέρτο και Σιόβας. Οι δυο τους δεν έχουν χάσει λεπτό από τα ματς του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Από κοντά ακολουθούν και οι Μαζουακού και Μιλιβόγεβιτς με πάνω από 1000 λεπτά συμμετοχής ο καθένας.

Τα γκολ

Όσον αφορά την κατηγορία των σκόρερ, εκεί ο Φορτούνης δεν έχει αντίπαλο. Αυτή τη στιγμή είναι μόνος πρώτος με 7 γκολ σε 14 ματς και 944 λεπτά συμμετοχής, ενώ ακολουθεί ο Μπράουν Ιντέγε με 5 γκολ σε 12 ματς και 957 λεπτά συμμετοχής. Από τέσσερα γκολ έχουν πετύχει οι Μποτία (!) και Ντουρμάζ, ενώ τρία έχουν οι Πάρντο και Μιλιβόγεβιτς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος ο Ολυμπιακός έχει βρει δίχτυα με 13 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές, δείγμα των λύσεων που έχει στον πάγκο του ο Σίλβα.

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας

Οι ασίστ

Όπως και στην κατηγορία των γκολ, έτσι και σε αυτή των ασίστ, αυτός που προηγείται είναι ο Κώστας Φορτούνης. Παίζοντας ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, ο Έλληνας άσος έχει καταφέρει να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής της φετινής πορείας του Ολυμπιακού. Έχει "φτιάξει" λοιπόν οκτώ γκολ στους συμπαίκτες του, με τον Ιντέγε να ακολουθεί με 4 ασίστ, όσες έχει και ο Ντουρμάζ.

Οι κάρτες

Καταρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε πως κανένας παίκτης του Ολυμπιακού δεν έχει αντικρίσει την κόκκινη κάρτα στη φετινή σεζόν. Από εκεί και πέρα, οι Σιόβας, Μαζουακού, Ντα Κόστα και Μποτία έχουν δεχθεί από τρεις φορές την κίτρινη κάρτα.

Ο παίκτης-αλλαγή

Ωραία τα λεπτά συμμετοχής, αλλά ποιος παίκτης έχει μπει τις περισσότερες φορές ως αλλαγή στους αγώνες του Ολυμπιακού; Η απάντηση είναι ο Ερνάνι. Ο 24χρονος εξτρέμ έχει μπει 9 φορές ως αλλαγή στα 11 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί στη φετινή σεζόν. Ακολουθεί ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον με 7 φορές, ο Σεμπά με 4 και οι Πάρντο, Φορτούνης και Ντομίνγκες με 3.

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας

Όσον αφορά τώρα τον παίκτη που ξεκινάει τα ματς και συνήθως αποχωρεί κατά τη διάρκεια ως αλλαγή, αυτός είναι ο Πάρντο. Ο Κολομβιανός έχει βγει αλλαγή 9 φορές στα 14 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Ακολουθεί ο Φορτούνης με 7 φορές και οι Σεμπά και Ιντέγε με 5.

Η κριτική των "ερυθρόλευκων"

Μάρκο Σίλβα: Σεμνός σαν τον Βαλβέρδε, ταπεινός σαν τον Ζαρντίμ, εργασιομανής σαν τον Περέιρα, αποδεκτός σαν τον Μίτσελ, ο προπονητής του Ολυμπιακού τα έχει όλα και συμφέρει. Τα επιτεύγματά του σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση παρά μόνο μια απορία: Πως ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας άφησε να φύγει μέσα από τα χέρια του αυτό το κελεπούρι. Για πολλούς το είπαν, αλλά αυτός συγκεντρώνει όλο το «πακέτο» για να εξελιχθεί σε νέο Μουρίνιο και –ποιος ξέρει;- ακόμη καλύτερο!

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας
INTIME SPORTS

Ρομπέρτο: Ο "νούμερο 1" πορτιέρε του πρωταθλήματος, καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού και κορυφαία μεταγραφή επί Μαρινάκη συνεχίζει τις πτήσεις με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Απλά ασυναγώνιστος.

Σιόβας: Έχασε μεγάλο κομμάτι της προετοιμασίας λόγω τραυματισμού. Αργά και σταθερά ανέβασε την απόδοσή του ώστε να αποτελεί ένα από τα πιο βασικά γρανάζια της ενδεκάδας και «βράχο» της άμυνας. Βελτιωμένος.

Μαζουακού: Βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Ρέντη λόγω της επιθυμίας του να πάρει μεταγραφή. Έμεινε, κατάλαβε, επέστρεψε στην ενδεκάδα, ωριμάζει συνεχώς. Μηχανάκι και από μπάλα καντάρια.

Μιλιβόγεβιτς: Σέρβος πολεμιστής, αγνόησε σε συνεργασία με την ΠΑΕ τα εκατομμύρια που έστρωσαν οι Τούρκοι στα πόδια του. Ο Σίλβα δεν πάει πουθενά χωρίς τον «Μίλι» και ο «Μίλι» πουθενά χωρίς τον Ολυμπιακό. Πολύτιμος.

Ελαμπντελαουί: Δεν σταματάει να τρέχει, να παλεύει, να τα δίνει όλα για την ομάδα. Ο Σπίντι Γκονζάλες του Ολυμπιακού μπορεί να έχει κουραστεί τον τελευταίο καιρό, αλλά παραμένει έμβολο από τα λίγα και ψυχάρα ατελείωτη.

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας
INTIME SPORTS

Ιντέγε: Ο Σίλβα τον περίμενε ένα μήνα και κάτι περισσότερο ήξερε. Ο Μαρινάκης τον πλήρωσε 5,5, εκατομμύρια και ήδη έκανε απόσβεση με τις γκολάρες του στα ντέρμπι, αλλά και στο Ζάγκρεμπ με την Κροάσια. Θηρίο με ποιότητα.

Φορτούνης: Ο νέος Τσόρι είναι Έλληνας, πιο φρέσκος, πιο γρήγορος και με ανάλογο θράσος. Ο πιο ταλαντούχος, ποιοτικός και βελτιωμένος παίκτης του Ολυμπιακού. Ο νέος ηγέτης της Εθνικής ομάδας. Ο καλύτερος της γενιάς του.

Κασάμι: Για τα προσόντα του δεν αμφέβαλε κανείς. Για το μυαλό του υπήρχαν αμφιβολίες. Ο Σίλβα βρήκε τα κουμπιά του, του έδωσε ρόλο και ψυχολογία, με αποτέλεσμα να μετατρέψει σε ρεζέρβα του τον τεράστιο Καμπιάσο.

Πάρντο: Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο. Σαΐτα στον κενό χώρο, γκολ στο πλαϊνό δίχτυ, συνεπέστατος στην τακτική, παίκτης ομάδας, παιδί-διαμάντι. Από τη Μπράγκα στον Ολυμπιακό και από εκεί στην Εθνική με διαβατήριο την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας

Μποτία: Πάνω που τον είχαμε ξεχάσει επέστρεψε αθόρυβα στην ενδεκάδα, βρήκε τα πατήματά του, έβαλε σημαντικά γκολ, έδειξε αξιοθαύμαστη σταθερότητα. Τακτικά συνεπής, καλύπτει με μυαλό την έλλειψη σπιρτάδας στο ανοικτό γήπεδο. Χρήσιμος και αξιόπιστος.

Σεμπά: "Σκυλί" του πολέμου. Από ηγέτης στο Εστορίλ εξελίχθηκε σε πολυεργαλείο στον Πειραιά από τον πρωτομάστορα Σίλβα. Εργάτης πολυτελείας με τεχνικές αρετές και απίστευτη συνέπεια στην τακτική. Παίζει από σέντερ φορ μέχρι στόπερ. Υποδειγματικός στη μετάβαση. Ξεχειλίζει από διάθεση, φιλότιμο και φυσικές δυνάμεις.

Σαλίνο: Αλέγκρος στην προπόνηση, βγάζει φλόγες στα παιχνίδια. Φέτος μάθαμε ότι μπορεί και ως αριστερός μπακ και αμυντικός μέσος. Γεμάτος ενέργεια, πείσμα, εξυπνάδα. Έχει εξελιχθεί σε κρυφό μπαλαντέρ στα χέρια του Μάρκο Σίλβα.

Ο Ολυμπιακός στο μικροσκόπιο: Τα ρεκόρ και τα στατιστικά της επιτυχίας

Ντουρμάζ: Πέρυσι θύμιζε τουρίστα. Φέτος αποδεικνύει συνεχώς ότι και μπάλα ξέρει και μυαλό ξυράφι διαθέτει και μπορεί να κάνει τα πάντα με τη μπάλα στα πόδια. Ποιοτικός, ανθεκτικός, απρόβλεπτος, με φαντασία και αριστερό πόδι-διαβήτη.

Ντα Κόστα: Αξιόπιστος, δυναμικός, ικανός και στο χορτάρι και τον αέρα. Στόπερ με προσωπικότητα και ηγετικά χαρακτηριστικά, βράζει το αίμα του, δεν κωλώνει πουθενά. Δεν αποφεύγει τα λαθάκια, κάποια αβίαστα, αλλά έχει μεγάλες δυνατότητες και το δείχνει…

Καμπιάσο: Ο κύριος καθηγητής παραδίδει μαθήματα και στα 35 του. Υπόδειγμα επαγγελματία, μεγάλη κλάση, παράδειγμα για τους νεότερους. Ηγέτης στο τερέν και τα αποδυτήρια, καταλύτης για όλη την ομάδα στα δύσκολα.

Ερνάνι: Τεχνική κατάρτιση σπάνια, ταχύτητα σπρίντερ στον κενό χώρο, φαντασία αρτίστα. Τα χαλάει λίγο στο αμυντικό χαμαλίκι που απαιτεί ο Σίλβα, αλλά ο χρόνος δουλεύει υπέρ του. Αν γίνει πιο απλός, πιο ομαδικός και διώξει το άγχος του να… δείξω σε κάθε επαφή με τη μπάλα, θα κάνει όργια. Τόσο απλά.

Ντομίνγκες: Το "αλάνι" από την Αργεντινή δεν έχει παίξει πολύ ως τώρα, λόγω τραυματισμών, αλλά όσο βρίσκεται στο ρόστερ θα αποτελεί σημείο αναφοράς. Παίκτης από τους λίγους, με προσωπικότητα και… καρύδια. Ξέρει πώς να καθαρίσει στα δύσκολα και να κάνει τη διαφορά με στιλ και μπρίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Κώστα Φορτούνη

News 24/7

24MEDIA NETWORK