Οι 7+1 άγνωστες ιστορίες για τον Πάουλο Μπέντο

Διαβάστε τις άγνωστες ιστορίες που σχετίζονται με τον έτοιμο ν' αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, τον Πορτογάλο Πάουλο Μπέντο.

epa03822371 Portugal national soccer team head coach, Paulo Bento, during his team training session in preparation for the upcoming match with Holland, Oeiras, Portugal, 12 August 2013.  EPA/MIGUEL A. LOPES
Μπέντο EPA

Είναι (σχεδόν) επίσημο. Ο Πορτογάλος Πάουλο Μπέντο, είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. Μετά από δύο μήνες με απανωτά πήγαινε-έλα στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας (βλ. Μάρκο Σίλβα, Βίκτορ Σάντσες), ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήρθε σε συμφωνία με τον Πορτογάλο, ο οποίος θ' αναλάβει τον Ολυμπιακό σε μία σεζόν που δεν έχει αρχίσε με τον ιδανικότερο για τους "ερυθρόλευκους" τρόπο.

Ποιος είναι, όμως, ο Πάουλο Μπέντο; Πάμε να δούμε μερικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τον Πορτογάλο και δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

1) ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ως παίκτης αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού χαφ και είχε φορέσει τη φανέλα των δύο από τα τρία μεγαλύτερα κλαμπ της Πορτογαλίας, της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

2) Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ

Στον ημιτελικό του Euro 2000 η Πορτογαλία αντιμετώπισε την Γαλλία. Το παιχνίδι είχε πάει στην παράταση και στο 117' ο διαιτητής έδωσε πέναλτι στη Γαλλία για χέρι του Αμπέλ Ξαβιέρ, το οποίο μετέτρεψε σε χρυσό γκολ ο Ζιντάν.

Ακολούθησε χαμός και έντονες διαμαρτυρίες από τους Πορτογάλους που είχαν ως αποτέλεσμα τον πολύμηνο αποκλεισμό κάποιων παικτών από την εθνική. Του Ξαβιέρ, του Νούνο Γκόμες και του Πάουλο Μπέντο. Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό 6 μηνών.

Δείτε την επίμαχη φάση στο 2:03:

3) ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΛΕΝΤΑ

Στο ξεκίνημα του στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας, προώθησε από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα, τρεις παίκτες που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα ευρωπαϊκά γήπεδα τα επόμενα χρόνια. Τον Νάνι, τον Ζοάο Μουτίνιο και τον Μιγκέλ Βελόσο.

Οι 7+1 άγνωστες ιστορίες για τον Πάουλο Μπέντο
Νάνι

4) Η ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Όταν το 2008, ο τότε βοηθός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Κάρλος Κεϊρόζ, ανέλαβε την εθνική Πορτογαλίας, η Daily Telegraph έγραψε πως ο Πορτογάλος θα αποτελούσε το νέο βοηθό του προπονητή της Γιουνάιτεντ. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ο Πορτογάλος παρέμεινε στην Λισαβόνα.

5) ΤΑ ΡΕΚΟΡ

Στην τετραετία που έμεινε στον πάγκο της Σπόρτινγκ είτε έσπασε είτε ισοφάρισε μια σειρά από ρεκόρ:

- Κράτησε για μια ολόκληρη σεζόν το εντός έδρας αήττητο της ομάδας, κάτι που είχε να συμβεί από το 1987.

- Πήρε 2 συνεχόμενα κύπελλα. Τελευταία φορά που το είχε πετύχει αυτό ο σύλλογος ήταν το 1974.

- Τερμάτισε για τρεις συνεχόμενες χρονιές στις δύο πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, επίτευγμα που είχε να επαναληφθεί από το 1962.

- Έσπασε το ρεκόρ συγκομιδής πόντων της ομάδας σε όμιλο του Champions League (9) τη σεζόν 2008-09, αφού τερμάτισε στη δεύτερη θέση, πίσω από την Μπαρτσελόνα, με 12 βαθμούς.

6) ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ

Την ίδια σεζόν η Σπόρτινγκ έσπασε το ρεκόρ των γκολ που έχει δεχθεί ομάδα σε φάση νοκ-άουτ του Champions League, αφού αποκλείστηκε από την Μπάγερν Μονάχου με το συνολικό 12-1.

7) ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ

Αποτελεί το δεύτερο πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία της ομάδας της Λισαβόνας, όσον αφορά τη συγκομιδή τροπαίων. Πρώτος είναι ο Josef Szabo. Για το λόγο αυτό του δόθηκε το προσωνύμιο "Papa-Taças", που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ο "κυπελλοφάγος".

8) Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΒΑΛΙΟ

Το 2011 ο Μπέντο, ως προπονητής της εθνικής Πορτογαλίας, είχε ασκήσει δημοσίως κριτική στον Ρικάρντο Καρβάλιο και όταν ο δεύτερος έμαθε πως ο προπονητής του δεν τον υπολόγιζε ως βασικό για το παιχνίδι της Πορτογαλίας κόντρα στην Κύπρο, για τα προκριματικά του Euro 2012, ξέσπασε.

"Όταν πηγαίνεις στον πόλεμο επειδή σου έδωσαν λεφτά και όχι λόγω του πάθους σου και της αγάπης για την πατρίδα, τότε είσαι μισθοφόρος. Εγώ παίζω στην εθνική γιατί την αγαπώ, ενώ ο προπονητής επειδή πληρώνεται".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Έκλεισε Πάουλο Μπέντο ο Ολυμπιακός!

News 24/7

24MEDIA NETWORK