Τάκης Λεμονής, ένας στρατιώτης του Ολυμπιακού

Ο Τάκης Λεμονής επέστρεψε για τρίτη φορά στον Ολυμπιακό και το Contra.gr θυμάται στιγμές που σημάδεψαν την καριέρα του τεχνικού με τα "ερυθρόλευκα". Το ντεμπούτο με τεσσάρα στην Τούμπα, η νέα τεσσάρα στην Λεωφόρο και οι δυο χαμένοι τελικοί κυπέλλου (PHOTOS+VIDEOS).

Τάκης Λεμονής, ένας στρατιώτης του Ολυμπιακού
lemonis ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τον Απρίλιο του 2000 ο Τάκης Λεμονής έκανε ένα από τα μεγαλύτερα προπονητικά όνειρα του πραγματικότητα. Μετά την αποχώρηση του Γιάννη Ματζουράκη από τον πάγκο των ερυθρολεύκων, ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε τα κλειδιά στον βοηθό του και ο "sir Takis" αποδέχθηκε την πρόκληση χωρίς δεύτερη σκέψη.

¦°Ã-꼦
panathinaikos-olympiakos
lemonis leoforos ¦°A-Aª¼¦ PANATHINAIKOS-OLYMPIAKOS

Το ξεκίνημα για τον Λεμονή μόνο εύκολο δεν ήταν, αφού έκανε πρεμιέρα στην "καυτή" Τούμπα. Με το καλημέρα βέβαια έδειξε την επιθετική του φιλοσοφία ( που κινούνταν στο πλάνο Μπάγεβιτς) και ο Ολυμπιακός έφυγε με το εντυπωσιακό 4-2 από την Θεσσαλονίκη! Μέχρι το τέλος της περιόδου οι ερυθρόλευκοι μοίρασαν μπόλικες τεσσάρες και πεντάρες, με αποκορύφωμα το ιστορικό 4-1 στην Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό για το κύπελλο Ελλάδας.

Στον τελικό, ωστόσο, ο Τάκης Λεμονής απέτυχε και ο Ολυμπιακός γνώρισε ήττα με 4-2 από τον ΠΑΟΚ του... Ντούσαν Μπάγεβιτς, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να κάνει το ντάμπλ. Παρόλα αυτά, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να δώσει το χρίσμα στον "sir Takis", έτσι ώστε να χτίσει τον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν (2001-2002).

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Το βραζιλιάνικο παρεάκι των Λουτσιάνο - Τζιοβάνι "έσπασε", όταν ο Τάκης Λεμονή εισηγήθηκε την αποχώρηση του πρώτου, έτσι ώστε να ανοίξει χώρος στους ξένους για να αποκτηθούν Μπερμούντες και Ζίζι Ρόμπερτς.

Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν εντυπωσίασε το κοινό του, ενώ ο παραγκωνισμός του Τζιοβάνι είχε ως αποτέλεσμα μουρμούρες από την κερκίδα. Στο τέλος της περιόδου ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα (6ο συνεχόμενο) στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ ( από 58 βαθμούς), με τον τίτλο να κλειδώνει στο εντυπωσιακό 4-3 κόντρα στην Ένωση στο ΟΑΚΑ ( γηπεδούχος ο Ολυμπιακός).

Βέβαια, οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν εκδίκηση λίγους μήνες αργότερα, όταν και πήραν το κύπελλο Ελλάδας με 2-1. Αυτός ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος χαμένος τελικός για τον Έλληνα τεχνικό.

"ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΖΙΟ"

Οι σχέσεις του Τάκη Λεμονή με τον Τζιοβάνι είχαν χτυπήσει... κόκκινο και όλα έδειχναν πως ο Βραζιλιάνος με τον "sir Taki" στον πάγκο ήταν τελειωμένος. Κατά τη διάρκεια της φιέστας, μάλιστα, ο Ολυμπιακός έδωσε τιμητική πλακέτα στον "Ζιο", όμως ο κόσμος των ερυθρολεύκων φώναξε ασταμάτητα το όνομα του. Έτσι, την επόμενη κιόλας μέρα ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του Βραζιλιάνου για τα επόμενα τρία χρόνια!

ΌΉΆͺΖ° Γ€Λ»¦Ή°ΊΓΛ ‘Ή° ΖΈΑ Ί°Ζ°ΊΖΈͺΈ ΖΓΛ ¦ΔΏΖ°£€Έ»°ΖΓͺ / ΌΉ€ΉΊΓ ΓͺΌ¦-¦°Δ»° Ί°Ή ΅Δ°΅ΆΛͺΆΉͺ
giovani kokkalis ΟΗΑͺΖ° Γ€Λ»¦Η°ΙΓΛ ‘Η° ΖΕΑ Ι°Ζ°ΙΖΕͺΕ ΖΓΛ ¦ΔΩΖ°£€Ε»°ΖΓͺ / ΟΗ€ΗΙΓ ΓͺΟ¦-¦°Δ»° Ι°Η ¨Δ°¨ΑΛͺΑΗͺ

Το... καπέλωμα στον Λεμονή έφερε εσωτερικές τριβές στον Ολυμπιακό που κορυφώθηκαν με την άρνηση του Έλληνα τεχνικού να χρησιμοποιήσει τον Ντρασένα, αφού δεν ήταν δική του επιλογή. Στην έναρξη του πρωταθλήματος οι ερυθρόλευκοι ζορίστηκαν αρκετά με οριακές νίκες στο γκολ, όμως ήρθε η εντυπωσιακή εξάρα (6-2 ) κόντρα στην Μπάγερ Λεβερκούζεν για να δώσει λίγες ακόμα εβδομάδες "ζωής" στον προπονητή Λεμονή.

Η βαριά ήττα του Ολυμπιακού στην Κύπρο από την Μακάμπι Χάιφα σήμανε ουσιαστικά το τέλος του από τον πάγκο της ομάδας και τον Οκτώβριο του 2002 ήρθε στο διαζύγιο. Η πρώτη θητεία του Τάκη Λεμονή καθαρά σε αριθμούς έφερε:

Λεμονής (25/11/2000 - 9/10/2002): 62 ματς, 41 νίκες, 11 ισοπαλίες, 10 ήττες.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο Τάκης Λεμονής ανέλαβε τον πάγκο της Ξάνθης ως αντικαταστάτης του... Γιάννη Ματζουράκη! Δυο μήνες αργότερα, ωστόσο, αποχώρησε από τους Ακρίτες με σκοπό να αποδεχθεί το κάλεσμα του Σωκράτη Κόκκαλη και να επιστρέψει στον Ολυμπιακό για να πάρει τη θέση του Σόλιντ.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν ήταν ιδανικά για τον Λεμονή, ο οποίος συνδύασε το όνομα του με μία ιστορική αποτυχία για τον Ολυμπιακό. Κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα της β' Εθνικής γνώρισε αποκλεισμό για το κύπελλο Ελλάδας σε διπλούς αγώνες (ήττα 2-0 και νίκη 2-1)! Στο τέλος της χρονιάς βέβαια πήρε το πρωτάθλημα χωρίς να εντυπωσιάσει, όμως οι μέτριοι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ δεν μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την υπόθεση τίτλος.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΙΠΛΑ

Τάκης Λεμονής, ένας στρατιώτης του Ολυμπιακού
lemonis werder ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ξεκίνημα της σεζόν 2007-2008 βρίσκει τον γιο του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρο, στα ηνία του συλλόγου, έχοντας στο πλευρό του τον Ίλια Ίβιτς. Ο Ολυμπιακός αποκτά Τρεζόρ Λομάνα Λούα Λούα, Ραούλ Μπράβο, Λουτσιάνο Γκαλέτι, Λεονέλ Νούνιες και Κριστιάν Λεντέσμα, ενώ τον Γενάρη ήρθε ο Φερνάντο Μπελούτσι.

Ο Ολυμπιακός (ξανά) δεν εντυπωσιάζει στο πρωτάθλημα, όμως στην Ευρώπη πετυχαίνει τα πρώτα του διπλά και συγκεκριμένα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εντυπωσιακό 3-1 στην έδρα της Βέρντερ Βρέμης και 2-1 στην Ιταλία κόντρα στην Λάτσιο. Οι ερυθρόλευκοι προκρίνονται στους "16" της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όμως στην Ελλάδα έπεσαν στην 3η θέση τον Δεκέμβριο.

ΒΑΛΝΕΡ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Οι πολλοί τραυματισμοί, κόντρες με παίκτες και αλληλοκατηγορίες για την προετοιμασία της ομάδας φέρνουν τον Ολυμπιακό σε δύσκολη θέση. Έτσι, η ήττα κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς ήταν η αρχή του τέλους. Ο Λεμονής συνέχισε για κάποια παιχνίδια ακόμα, όμως μετά το δύσκολο διπλό στην έδρα της Βέροιας αποτέλεσε παρελθόν με τον Χοσέ Σεγκούρα να παίρνει τη θέση του και να κάνει νταμπλ στο τέλος της περιόδου.

Λεμονής (29/12/2006 - 11/3/2008): 51 ματς, 31 νίκες, 15 ισοπαλίες, 5 ήττες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÐÏËËÙÍ ÊÁËÁÌÁÑÉÁÓ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / APOLON KALAMARIAS-OLYMPIAKOS
lemonis kalamaria ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Τάκης Λεμονής είναι προπονητής που γνωρίζει από πρωταθλητισμό και καλύτερα από τον καθένα την ψυχολογία του Ολυμπιακού. Στο τιμόνι των ερυθρολεύκων σημείωσε σημαντικές επιτυχίες, τα πρώτα ευρωπαϊκά διπλά στο Τσάμπιονς Λιγκ, τίτλους και αποθέωση.

Στον αντίποδα, ο Λεμονής είχε και αποτυχίες. Δυο χαμένοι τελικοί κυπέλλου, ένας ντροπιαστικός αποκλεισμός από ομάδα β' εθνικής και φυσικά το γεγονός πως αποχώρησε κατηγορούμενος για κακή προετοιμασία και σχέση με τους ποδοσφαιριστές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK