Τι ισχύει με τα 9 "βαριά" συμβόλαια!

Πριν ανοίξει το παιχνίδι των μεταγραφών η ΠΑΕ Ολυμπιακός οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα «βαριά» συμβόλαια. Η επίσημη ενημέρωση για «άμεση λύση» και οι επιμέρους παράμετροι των «καυτών» υποθέσεων Μιραλάς, Εμενίκε, Οφόε, Ζιλέ, Ενγκελς, Βούκοβιτς, Μάριν, Φορτούνη, Ομάρ. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÊÅÑÊÕÑÁ / SUPERLEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ολυμπιακός EUROKINISSI

Ένα εμπόδιο μακριά από τον τερματισμό της φετινής περιόδου βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Η 3η θέση δεν είναι συνηθισμένη για τους «ερυθρόλευκους» γι' αυτό και ξεκίνησε νωρίς-νωρίς η προσπάθεια για επιστροφή στην κορυφή. Ο νέος προπονητής, Πέδρο Μαρτίνς, συμφώνησε κι έπιασε ήδη δουλειά, ενώ έχουν μεσολαβήσει και οι πρώτες συζητήσεις αναφορικά με το ρόστερ της επόμενης περιόδου.

Κόντρα στα (δεκάδες) μεταγραφικά σενάρια, η ρεαλιστική προσέγγιση οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως αν δεν... αδειάσει το ρόστερ, δεν πρόκειται να γεμίσει ξανά. Είναι δεδομένο ότι χωρίς τα χρήματα της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League και το μπάτζετ θα περιοριστεί στα επίπεδα του Europa. Άρα θα πρέπει τα διαθέσιμα χρήματα να μοιραστούν σωστά αυτή η φορά, αν συνυπολογίζονται και τα μεγάλα ποσά που ξοδεύτηκαν πέρυσι χωρίς αντίκρισμα.

«ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ, ΦΕΥΓΕΙ...»

Το θέμα, λοιπόν, με τα «βαριά» συμβόλαια στον Ολυμπιακό και το πως ο σύλλογος θα απαλλαγεί με το λιγότερο δυνατό κόστος, είναι από τα θεμελιώδη της επόμενης περιόδου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Contra.gr, στην πλειοψηφία των παικτών που αμείβονται με χρήματα γύρω στο εκατομμύριο ετησίως ή ακόμη περισσότερα, έχει προταθεί η άμεση λύση της συνεργασίας! Ως συνέχεια των όσων μετέφερε στην τελευταία του επίσκεψη-κατσάδα ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τους προτάθηκε να μείνουν ελεύθεροι, εισπράττοντας τα χρήματα που προβλέπονται μέχρι το τέλος της περιόδου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο σύλλογος θα χάσει κάποιους παίκτες που πλήρωσε αδρά πέρυσι το καλοκαίρι, χωρίς αντάλλαγμα, αλλά θα γλιτώσει τα χρήματα που δικαιούνται για τα επόμενα χρόνια ανάλογα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο καθένας. Παράλληλα, οι παίκτες που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν την επόμενη ομάδα τους χωρίς την παραμικρή δέσμευση. Μέχρι τώρα, πάντως, οι υποψήφιοι προς αποχώρηση δείχνουν να το σκέφτονται και τηρούν στάση αναμονής...

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ... 9

Στην κατηγορία των υψηλόμισθων, δεν υπολογίζονται μόνο οι Μιραλάς, Εμενίκε, Οφόε, Φορτούνης, Μάριν, όπως ο καθένας μπορεί εύκολα να σκεφτεί, αλλά και οι Ζιλέ, Βούκοβιτς, Ελαμπντελαουί, Ένγκελς. Μιλάμε δηλαδή για καμιά 10αρία ποδοσφαιριστές. Όλοι δεν θα φύγουν, αλλά όσοι μείνουν θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα στα νέα δεδομένα.

ΜΙΡΑΛΑΣ

Ξεχωρίζοντας ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, ο Κέβιν Μιραλάς θέλει να μείνει, η διοίκηση είναι θετική προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η Έβερτον περιμένει το... Μουντιάλ. Καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι ο Βέλγος άσος και η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ «πέντε πάνω-πέντε κάτω» θα τα βρουν, αρκεί η αγγλική ομάδα να ρίξει τις απαιτήσεις της σε νορμάλ επίπεδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο 30χρονος άσος δεσμεύεται με κλειστό συμβόλαιο στην ομάδα της « Πρέμιερ Λιγκ» για ακόμη δύο χρόνια...

ΖΙΛΕ

Αναφορικά με τον Γκιγιόμ Ζιλέ και παρά τα σενάρια ότι επιστρέφει στο Βέλγιο, για το πως δεν έχει γίνει ακόμη καμία κουβέντα επί της ουσίας. Ο ίδιος θέλει να μείνει για ακόμη έναν χρόνο, αλλά αν δεν τον θέλει το κλαμπ θα πρέπει να συμφωνηθεί και το πως θα λυθεί η συνεργασία. Οτιδήποτε ακούγεται, λοιπόν, στην παρούσα φάση για Άντερλεχτ, Αντβέρπ, Σταντάρ και οποιαδήποτε άλλη ομάδα της πατρίδας του, ανήκει στη σφαίρα του θεωρητικού.

ΕΜΕΝΙΚΕ

Τον Εμανουέλ Εμενίκε, στον Πειραιά δεν θέλουν ούτε να τον ακούνε, ούτε να τον βλέπουν. Παραδέχονται ότι έκαναν άστοχη επιλογή, την οποία χρυσοπλήρωσαν με συμβόλαιο κοντά στα 2 εκατομμύρια το χρόνο. Δεσμεύεται και για την επόμενη σεζόν, επιστρέφοντας από τη Λας Πάλμας που πήγε δανεικός το Γενάρη και δεν ακούμπησε...

ΟΦΟΕ

Ο Οφόε λέει στο περιβάλλον του ότι θα ήθελε να μείνει και να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά στη διάρκεια της σεζόν δεν έπεισε πως τη δικαιούται. Τη μισή... χρονιά ήθελε να φύγει, δεν δούλεψε σωστά, δεν ανταποκρίθηκε στα χρήματα που δαπανήθηκαν. Υπό άλλες συνθήκες ο Πέδρο Μαρτίνς θα ήθελε να του δώσει άλλη μία ευκαιρία, αλλά μόλις έμαθε τι έκανε ο Οτζίτζα όλη τη σεζόν σεβάστηκε την απόφαση αποπομπής που έχει ανακοινώσει καιρό τώρα η διοίκηση...

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Ο Φορτούνης με συμβόλαιο 900 χιλιάρικα καθαρά, συν μπόνους, οφείλει να συνειδητοποιήσει πως δεν γίνεται να παίζει μόνο βάσει ταλέντου, αλλά σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Στα 25 του, πρέπει να δουλέψει περισσότερο, να προσπαθήσει περισσότερο, να έχει σταθερότητα σε απόδοση υψηλού επιπέδου για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα. Το βράδυ της Κυριακής, κόντρα στον Παναιτωλικό, έκανε double-double (για να δανειστούμε έναν όρο του μπάσκετ) σε γκολ και ασίστ (από 10) στο πρωτάθλημα (σ.σ. σε όλες τις διοργανώσεις μετράει 11 γκολ και 14 ασίστ σε 36 συμμετοχές). Δεν είναι άσχημες οι επιδόσεις του, είναι καλύτερες από τις περσινές, αλλά ασφαλώς μπορεί και πολύ καλύτερα, όπως επιμένουν όσοι τον ξέρουν πολύ καλά.

ΜΑΡΙΝ

Καλή σεζόν τηρουμένων των αναλογιών έχει κάνει και ο Μάρκο Μάριν, ο οποίος στο τελευταίο ματς έμεινε στον πάγκο και δεν έπαιξε ούτε λεπτό. Με ετήσιες απολαβές άνω του ενός εκατομμυρίου και δέσμευση έως το καλοκαίρι του 2019, έχει πάρει τα μηνύματα από τον Γενάρη και ψάχνεται για Γερμανία ή όπου αλλού μπορεί να βρει ανάλογες απολαβές. Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός (36 ματς, 8 γκολ, 5 ασίστ) εξακολουθεί να μην μπαίνει σε καλούπια, να κάνει ό,τι κάνει με τη μπάλα στα πόδια, ενώ και η συμπεριφορά του στα αποδυτήρια έχει προκαλέσει -κατά καιρούς- αντιδράσεις...

ΒΟΥΚΟΒΙΤΣ

Για τον Γιάγκος Βούκοβιτς που, επίσης, δαπανήθηκε γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο για αγορά, με την αμοιβή του γύρω στις 800 χιλιάδες ετησίως, η επιστροφή από την Κιέβο Βερόνα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, είναι μονόδρομος, μιας και η ιταλική ομάδα δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό. Με τις 14 συμμετοχές που μέτρησε στο «καμπιονάτο», ωστόσο, και με δεδομένη την παρουσία του στο Μουντιάλ της Ρωσίας με την Εθνική Σερβίας, λογικά θα φέρει πρόταση ή προτάσεις στο μεγάλο λιμάνι.

ΕΛΑΜΠΝΤΕΛΑΟΥΙ

Από τους πλέον υψηλόμισθους, μετά και την τελευταία ανανέωση του συμβολαίου του (έως το 2021), είναι και ο Ομάρ Ελαμπντελαουί. Ο 26χρονος Νορβηγός διεθνής μπακ έχει συμμετοχή σε 27 αγώνες φέτος (ένα γκολ, δύο ασίστ), αλλά τα χρήματα που παίρνει προσεγγίζουν το εκατομμύριο, άρα αν έρθει καλή πρόταση μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα θα κουνήσει μαντήλι. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στον αστράγαλο, άλλωστε, πριν από τον προπέρσινο τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ, δεν έχει επανέλθει στο 100%.

ΕΝΓΚΕΛΣ

Τέλος, ο Μπιόρν Ένγκελς που κόστισε περισσότερο από κάθε άλλον ως αντικαταστάτης του Παναγιώτη Ρέτσο, επίσης, δεν έκανε μια χρονιά ανάλογη με τα 6+ εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για να έρθει από τη Μπριζ. Μπορεί να έχει αγωνιστεί σε 28 παιχνίδια (3 γκολ, μία ασίστ), αλλά και γι' αυτόν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Εδώ οι δρόμοι που ανοίγονται είναι δύο. Ή παίρνει μια ακόμη ευκαιρία από το νέο κόουτς για να κάνει ό,τι δεν έκανε φέτος και να αξιοποιηθεί ως μεγάλη επένδυση, ή ο μάνατζέρ του ψάχνει από τώρα για προτάσεις, κοντά στα χρήματα που δαπανήθηκαν πέρυσι, για να μειωθεί η χασούρα και να αποκτηθεί κάποιος άλλος, με σαφώς λιγότερα, επιλογής του νέου προπονητή.

Όταν όλες αυτές οι «εσωτερικές υποθέσεις» ή έστω οι περισσότερες τακτοποιηθούν, τότε θα ανοίξει για τα καλά και το παιχνίδι των μεταγραφών στον Πειραιά, έστω κι αν έως τότε έχουν προχωρήσει δύο-τρεις κινήσεις που δεν... μπορούν να περιμένουν, με πρώτη και καλύτερη τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK