Το μεγάλο DEAL για Φορτούνη: Θέλει 25 εκατομμύρια ο Ολυμπιακός!

Ο Κώστας Φορτούνης ενδιαφέρει την Τότεναμ και η κουβέντα με τον Ολυμπιακό έχει φτάσει στο πιθανό κόστος μεταγραφής. Ο αρχισυντάκτης του Contra.gr Θέμης Καίσαρης αποκαλύπτει το νούμερο που έχουν στο μυαλό τους οι Λονδρέζοι και την απάντηση των ερυθρόλευκων.

Το μεγάλο DEAL για Φορτούνη: Θέλει 25 εκατομμύρια ο Ολυμπιακός!
Φορτούνης INTIME SPORTS

Οι φετινές εμφανίσεις του Κώστα Φορτούνη δεν τον έχουν βάλει μόνο στο επίκεντρο της εγχώριας ποδοσφαιρικής κουβέντας. Με όσα κάνει σε Ελλάδα και Ευρώπη ο 23χρονος επιτελικός μέσος του Ολυμπιακού έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ξένων συλλόγων που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της απόκτησής του.

Πόσο σοβαρά; Έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας το γεγονός πως η Τότεναμ έχει προγραμματίσει εκτενές σκάουτινγκ του Φορτούνη. Άνθρωποι της θα βρίσκονταν στο Μπέλφαστ για να τον δουν από κοντά, αλλά ενημερώθηκαν πως ο Φορτούνης νοιώθει ενοχλήσεις και δεν θα αγωνιστεί κι έτσι το σκάουτινγκ ξεκίνησε απ' τον αγώνα με την Ουγγαρία και θα συνεχιστεί και στα επόμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού.

Η πρόταση και η απάντηση

Το Contra.gr αποκαλύπτει πως η Τότεναμ δεν έχει αρκεστεί στο να παρακολουθεί στενά τον Φορτούνη. Έχουν γίνει συζητήσεις ήδη με την πλευρά του Ολυμπιακού και μάλιστα έχουν πέσει και ποσά στο τραπέζι.

Το μήνυμα της ομάδας του Βόρειου Λονδίνου προς τους ερυθρόλευκους ήταν σαφές απ' την αρχή: "Δίνουμε 10.000.000 ευρώ για να τον πάρουμε τον Ιανουάριο". Εξίσου σαφής ήταν και η απάντηση του Ολυμπιακού. "Δεν τον δίνουμε με κάτω από 25.000.000 ευρώ".

Εκεί ξεκινάμε το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων και εκεί η Τότεναμ αποφάσισε πως θα πρέπει να παρακολουθήσει πολύ πιο στενά τον Φορτούνη για να είναι σίγουρη μέχρι ποιο ποσό θα φτάσει. Όπως είναι κατανοητό, η ιστορία μιας τέτοιας μεταγραφής πλέον έχει πολλές παραμέτρους.

Ανανέωση συμβολαίου και "μήνυμα"

Όπως έχει γραφτεί ήδη, ο Ολυμπιακός σύντομα θα καλέσει τον Φορτούνη για να υπογράψει νέο συμβόλαιο, με τριπλό στόχο. Την ανταμοιβή του παίκτη για τις εμφανίσεις του με αυξημένες απολαβές, την εισαγωγή ρήτρας που θα είναι κοντά στο ποσό που πήρε ως απάντηση η Τότεναμ (25.000.000) και την αποστολή μηνύματος προς όλους τους μνηστήρες: "Τον εκτιμάμε, τον ανταμοίβουμε και του βάζουμε και ρήτρα για να ξέρετε όλοι πόσο τον κοστολογούμε".

Το ενδιαφέρον για τον Φορτούνη είναι λογικό. Όπως γράψαμε και στο μεγάλο αφιέρωμα στη μέχρι τώρα πορεία του, το όνομά του ως ταλέντο δεν προέκυψε τους τελευταίους μήνες. Υπήρχε στη λίστα ομάδων, σκάουτ και μάνατζερς απ' το 2011-12, όταν και αγωνιζόταν στη Bundesliga και έπαιξε με την Εθνική στα τελικά του Euro. Ο αρχισυντάκτης του Whoscored.com είχε κάνει τον Ιούλιο του 2012 αφιέρωμα στους πολλά υποσχόμενους εξτρέμ ή playmaker που παίζουν στο πλάι και είχε συμπεριλάβει τον Φορτούνη μαζί με παίκτες σαν τον Γκριεζμάν, τον Σμιντ και τον Κουτίνιο.

Το μεγάλο DEAL για Φορτούνη: Θέλει 25 εκατομμύρια ο Ολυμπιακός!

Δεν είναι πως ο Φορτούνης με 5-6 ματς έγινε περιζήτητος. Απλώς φέτος επανήλθε δυνατά στο προσκήνιο ως ταλέντο.

Οι κινήσεις της Τότεναμ

Εξίσου λογικό είναι το ενδιαφέρον της Τότεναμ, για πολλούς λόγους.

Πρώτον, η Τότεναμ συνηθίζει να κάνει κινήσεις σαν του Φορτούνη. Όπως κάθε αγγλικός σύλλογος έτσι και οι Λονδρέζοι ψωνίζουν απ' την εγχώρια αγορά, αλλά σχεδόν κάθε χρόνο κάνουν κινήσεις απ' το εξωτερικό. Κινήσεις σε παρόμοια λογική όσον αφορά την ηλικία και το κόστος.

Το 2007 απέκτησαν τον Μπόατενγκ απ' τη Χέρτα (20χρ, 8εκ) και τον Καμπούλ απ' την Οσέρ (19χρ, 12εκ). Το 2008 πήραν τον Μόντριτς απ' την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (23χρ, 21εκ) και τον Παβλιουτσένκο απ' την Σπαρτάκ Μόσχας (27χρ, 17εκ). Το 2012 πήραν τον Γιορίς απ' την Λιόν (24χρ, 12εκ), τον Βερτόνγκεν απ' τον Άγιαξ (26χρ, 12εκ) και τον Σίγκουρντσον απ' τη Χόφενχαϊμ (24χρ, 10εκ).

Το 2013 τα έσπρωξαν χοντρά με τα λεφτά του Μπέιλ και εκτός απ' τους Λαμέλα-Σολδάδο που ήρθαν με 30 εκατομμύρια έκαστος, πήραν τον Παουλίνιο απ' την Κορίνθιανς (24χρ, 20εκ), τον Έρικσεν απ' τον Άγιαξ (20χρ, 14εκ), τον Καπουέ απ' την Τουλούζ (24χρ, 11εκ) και τον Τσαντλί απ' την Τβέντε (23χρ, 8εκ). Πέρσι πήραν τον Φάσιο απ' τη Σεβίλλη (27χρ, 10εκ) και τον Σταμπουλί απ' τη Μονπελιέ (24χρ, 6εκ).

Η κόντρα με την Άρσεναλ

Μια δεύτερη παράμετρος που θα πρέπει να σημειωθεί αφορά την κόντρα της Τότεναμ με την Άρσεναλ. Δεν είναι καθόλου αμελητέο το γεγονός πως ο Φορτούνης "έλαμψε" σε παιχνίδι κόντρα στους μισητούς αντιπάλους. Οι άνθρωποι της ομάδας είχαν την ευκαιρία να τον τεστάρουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα ο κόσμος της Τότεναμ αμέσως ξεχώρισε αυτόν που "πλήγωσε" τον "αιώνιο εχθρό". Τέτοιες λεπτομέρειες παίζουν ρόλο σε όλες τις χώρες. Η Λάτσιο κάποτε πήρε τον Σισέ, παρότι είχε αποκτήσει ήδη τον Κλόζε, μόνο και μόνο για όσα έκανε ο Γάλλος στα δύο παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τη Ρόμα.

Σε περίπτωση δε που επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον της Άρσεναλ για τον Φορτούνη, τότε στο λιμάνι θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους. Ενδεχόμενος πλειστηριασμός θα ανεβάσει την τιμή του παίκτη στα επιθυμητά για τον Ολυμπιακό επίπεδα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως ενδιαφέρον του Βεγνκέρ θα δώσει έξτρα κίνητρο στην Τότεναμ να "κλέψει" τον παίκτη που αρέσει στον "εχθρό".

Λεφτά στο Λονδίνο υπάρχουν

Τρίτη παράμετρος, η οικονομική δυνατότητα της Τότεναμ. Οι Λονδρέζοι το καλοκαίρι ξόδεψαν 72.000.000 ευρώ για αγορές παικτών και εισέπραξαν 71.500.000. Με σχεδόν μηδενικά καθαρά έξοδα, η Τότεναμ "ξεφορτώθηκε" αρκετούς παίκτες, απαλλάχθηκε από συμβόλαια και μίκρυνε το ρόστερ της που ήταν αφύσικα μεγάλο και κακοφτιαγμένο. Με μηδενικά καλοκαιρινά έξοδα και το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο να φέρνει τόνους μετρητών στα ταμεία, στην Τότεναμ "λεφτά υπάρχουν".

"Καυτός" Ιανουάριος

Όλα θα κριθούν στο χορτάρι. Αν ο Φορτούνης συνεχίσει στο πρώτο μισό της σεζόν "αλά Μήτρογλου 2013" και κρατήσει τη φόρμα του μέχρι τον Δεκέμβριο με ανάλογες εμφανίσεις στο Champions League, τότε το ενδιαφέρον θα αυξηθεί και ο Ολυμπιακός θα μπορεί να επιμείνει στο "με τίποτα κάτω από 25". Αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να πάρει τόσα, αλλά να ικανοποιηθεί με ένα ποσό που θα ξεπερνάει τα 15.000.000 και να πλησιάζει τα 20.000.000 ευρώ.

Κάπου εκεί, ανάμεσα στα 15 και τα 20 εκατομμύρια, εκτιμάται πως οι ερυθρόλευκοι θα πουν το ναι, αν και εφόσον και ο ίδιος ο παίκτης είναι ικανοποιημένος. Ο Ολυμπιακός, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει δύο πράγματα. Αφενός είναι selling club, αφετέρου ξέρει να πουλάει στο μάξιμουμ, όπως απέδειξαν οι περιπτώσεις Μήτρογλου, Μανωλά και Σάμαρη, αλλά κι αυτές του Φετφατζίδη ή του Βάις.

Με 1-2 αγώνες στο Champions League ανάλογους με αυτόν κόντρα στην Άρσεναλ, ο Ιανουάριος μπορεί να είναι πολύ "καυτός" για τον Φορτούνη. Με πτώση στην απόδοσή του είναι λογικό πως η Τότεναμ (όπως και άλλες ομάδες) θα προτιμήσει να περιμένει να τον δει περισσότερο στη συνέχεια και δεν θα βιαστεί να αγοράσει ακριβά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Longread: Κώστας Φορτούνης, ένας leader γεννημένος 10άρι

Οι 110 μεταγραφές του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό

Διονύσης Βερβελές: Κώστα, εδώ και έτσι να μείνεις!

News 24/7

24MEDIA NETWORK