Τα πρώτα στοιχήματα του Μπέντο

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις πρώτες κινήσεις του Μπέντο στον Ολυμπιακό.

Τα πρώτα στοιχήματα του Μπέντο
Μπέντο_Φορτούνης

Μπορεί ο Πάουλο Μπέντο να είναι δοκιμασμένος σε δύσκολες καταστάσεις και να έχει κολυμπήσει στα πολύ βαθιά στη διάρκεια της θητείας του σε απαιτητικούς πάγκους, ωστόσο, και το ξεκίνημά της διαδρομής του Πορτογάλου στο «τιμόνι» του Ολυμπιακού έχει πολλές στροφές κι ανηφόρες.

Πιο σημαντικό ακόμη κι από τις μεταγραφές που θα έρθουν είναι το «συμμάζεμα» της ομάδας. Πρέπει τα «πιόνια» να ξαναμπούν σωστά πάνω στη «σκακιέρα», να επιμεριστούν οι ρόλοι, να λειτουργήσει ξανά το σύνολο. Μόνο τότε, όσοι έρθουν θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να αποδώσουν και να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΣΕΘ

Κακά τα ψέματα, ο 47χρονος τεχνικός κλήθηκε να ξεκινήσει από τα βασικά. Η μετάβαση από τον Μάρκο Σίλβα στον Βίκτορ Σάντσεθ, όχι μόνο δεν βοήθησε τον Ολυμπιακό να βρεθεί στα περσινά επίπεδα από πλευράς απόδοσης, αλλά «ξεχαρβάλωσε» ότι καλό είχε η ομάδα στο μεγαλύτερο «κομμάτι» της περσινής σεζόν.

Μπορεί και ο Μάρκο Σίλβα να μην παρουσίασε ιδιαίτερη ποικιλία στον τρόπο που αγωνίστηκαν οι ερυθρόλευκοι, ωστόσο, έφτιαξε ένα στιβαρό και αποτελεσματικό συγκρότημα, το οποίο ήξερε τι ήθελε μέσα στο γήπεδο και πώς να το πάρει. Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη μπορεί αν ο Ισπανός κόουτς έμενε για μεγαλύτερο διάστημα στη θέση του ή δεν είχε να ξεπεράσει τις «συμπληγάδες» των προκριματικών, να έδειχνε κάτι καλύτερο ή διαφορετικό, κοντά στα δικά του «θέλω».

Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, γνώριζε ότι ο Χάποελ περιμένει και πως διαθέσιμος χρόνος δεν υπάρχει. Άρα τα «πειράματα» με τις συνεχείς δοκιμές συστημάτων, διατάξεων και ρόλων, ήταν καταδικασμένα να αποτύχουν.

Ο Μπέντο έχει παρουσιάσει ως τώρα ένα πολύ σοβαρό προφίλ. Μετρημένος και έξυπνος, έχει εντοπίσει τους τομείς που χρειάζεται να επενδύσει προκειμένου να βελτιώσει άμεσα την εικόνα του Ολυμπιακού.

ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να κερδίσει ξανά τους παίκτες του. Να τους δώσει πίσω τη χαμένη αυτοπεποίθηση. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως από την πρώτη μέρα είχε από κοντά το «μεγάλο όπλο» που ακούσει στο όνομα Κώστας Φορτούνης.

Του «δείχνει» συνεχώς πόσο τον πιστεύει και τι περιμένει από εκείνον μέσα στο γήπεδο. Τον αγκαλιάζει, του μιλάει, τον παροτρύνει, με δύο κουβέντες «τον στηρίζει» διαρκώς για να του δείξει ότι τα δικά του κέφια επηρεάζουν όλη την ομάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο «Φορτού» εμφανίστηκε πολύ ορεξάτος στο προχθεσινό φιλικό-προπόνηση με τον Άρη και πέτυχε δύο γκολ. Αυτά τα δύο γκολ και η γενικότερη διάθεση του περσινού MVP μπορεί να αποδειχθούν καταλυτικά για τη συνέχεια...

Οι σημαντικοί παίκτες πρέπει να νιώθουν καλά. Όταν αυτό συμβαίνει το βγάζουν και στο γήπεδο. Κι ο νέος κόουτς έχοντας συνεργαστεί στο παρελθόν στην Εθνική, αλλά και στη Σπόρτινγκ, της οποίας πλέον το ρόστερ κοστολογείται πάνω από 200.000.000 ευρώ (σ.σ. θεωρείται ακριβότερο και από τα αντίστοιχα των Πόρτο, Μπενφίκα, σύμφωνα με το «Transfermarkt»), με τεράστιους ποδοσφαιριστές, ξέρει τον τρόπο για να τους «ανεβάσει».

Μέχρι και ο Φελίπε Πάρντο, ο οποίος έχει ιδιαίτερα ευαίσθητη ψυχοσύνθεση, δείχνει καλύτερο πρόσωπο τις τελευταίες ημέρες. Ο Κολομβιανός ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που χρειάζονται διαρκή επιβράβευση.

Μόνο όταν τους γεμίζεις με αυτοπεποίθηση μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, στην παρούσα φάση που ακόμη λείπουν σημαντικά κομμάτια από το παζλ του νέου ρόστερ, οι υπάρχοντες να αποδώσουν σε μέγιστο βαθμό.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα για το νέο προπονητή, έχει να κάνει με τη λειτουργία της άμυνας. Κι όταν λέμε άμυνα, δεν εννοούμε τους τέσσερις των μετόπισθεν, αλλά τη συνολική ανασταλτική λειτουργία. Ο Μπέντο θέλει να δώσει ευκαιρία στον Ντιόγο Φιγκέιρας, ο οποίος όσο κακός κι αν ήταν στα ματς με τη Χάποελ δεν μπορεί να είναι τόσο «τραγικός» συνολικά.

Ποδοσφαιριστής που στα 25 χρόνια του έχει παίξει περισσότερα από 50 παιχνίδια με τη φανέλα της Σεβίλλης, δεν μπορεί να μην ξέρει πώς να δώσει μια πάσα στα δέκα μέτρα. Είναι σαφές πως κι αυτός «ψάχνει» ακόμη τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Όταν η ομάδα ρολάρει, θα ρολάρει κι αυτός καλύτερα, οπότε θα κριθεί και με περισσότερη ασφάλεια.

Ο Μάρκο Σίλβα, πάντως, έλεγε όταν εισηγήθηκε τη μεταγραφή του, πως «είναι καλύτερος από τον Σαλίνο και μας κάνει για εναλλακτική επιλογή στα δύο άκρα της άμυνας». Με άλλα λόγια και ο πρώην προπονητής της ομάδας, ως «καλή ρεζέρβα» του Ομάρ και του Ντε λα Μπέγια (πλέον) θεωρεί τον Φιγκέιρας κι όχι κάτι περισσότερο.

Από ‘κει και πέρα, δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη, αν ο νεοαποκτηθείς Αντρέ Μάρτινς προλάβει να μπει στην «αποστολή» για το πρώτο παιχνίδι με την Αρούκα, έστω και με μία ή δύο προπονήσεις στα πόδια του ως παίκτης του Ολυμπιακού.

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Κι αυτό επειδή ο Μανιάτης και τραυματίας είναι, αλλά και «φευγάτος», ο Μπουχαλάκης τραυματίας, άρα για τις δύο θέσεις του άξονα μοναδικές επιλογές είναι οι Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο και ο πιτσιρικάς Ζντιέλαρ.

Με άλλα λόγια, ακόμη και για να γεμίσει τον πάγκο ο Μπέντο μπορεί να συμπεριλάβει τον συμπατριώτη του στη 18άδα με προοπτική αν χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσει στον αγώνα της ερχόμενης Πέμπτης για ένα μικρό διάστημα του β’ ημιχρόνου.

Είναι καλό, πάντως, για τον Ολυμπιακό και τον προπονητή του ότι ο πρώτος αγώνας των play off του Europa είναι εκτός, καθώς είναι σαφές ότι οι πρωταθλητές θα περιμένουν τους αντιπάλους τους και θα επιχειρήσουν να χτυπήσουν στην κόντρα.

Πιο εύκολα μπορεί μια ομάδα να γίνει αποδοτική και επικίνδυνη στο ανοιχτό γήπεδο, όταν έχει δουλευτεί ελάχιστα από τον προπονητή της. Το να χτίζεις επιθέσεις από την άμυνα προς την επίθεση προϋποθέτει και χρόνο και πολλές επιλογές.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, ούτε το χρόνο μπορεί να νικήσει, ούτε πολλές επιλογές –σε πρόσωπα- διαθέτει. Άρα το ζητούμενο είναι να αποδώσουν όσο καλύτερα μπορούν τα «εργαλεία» που διαθέτει τώρα η ομάδα, μέχρι να ξεπεραστούν οι συμπληγάδες της Αρούκα. Μετά θα υπάρχει χρόνος για ακόμη περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα γκολ του Ολυμπιακού κόντρα στον Άρη
Έρχεται Ελλάδα ο Μάρτινς

News 24/7

24MEDIA NETWORK