Αλαφούζος: "Ευθύνεται ο Γιάννης Βαρδινογιάννης"

Τον Γιάννη Βαρδινογιάννη κατονόμασε ο Γιάννης Αλαφούζος ως τον κύριο υπεύθυνο για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας", την Παρασκευή στη Λεωφόρο.

Αλαφούζος: "Ευθύνεται ο Γιάννης Βαρδινογιάννης"

Ο πρόεδρος της "Συμμαχίας" δεν δίστασε να επιρρίψει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθυνών στον πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε.

" Ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει να οφείλει 28 εκατ. ευρώ. Είναι κάτι που οφείλεται στον τρόπο που διοικήθηκε. Ξέρετε καλά ποιοι διοίκησαν τον Παναθηναϊκό τα τελευταία 2-3 χρόνια. Το 54% το είχε ο κ. Βαρδινογιάννης. Εσείς μπορείτε να απαντήσετε γιατί εγκατέλειψε τον Παναθηναϊκό; Γιατί δεν πλήρωνε; Ο κ. Βαρδινογιάννης δεν έβαζε χρήματα στον Παναθηναϊκό", αποκρίθηκε ο Γ.Αλαφούζος όταν του ζητήθηκε να κατονομάσει εκείνους που ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ.

"Θα εγγυηθώ κι εγώ για δάνειο"

Ταυτόχρονα μίλησε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια προκειμένου η κατάσταση να εξισορροπηθεί. Ουσιαστικά ζήτησε την έγκριση του σώματος για τη σύναψη δανείου, η οποία μετά από σχετική ψηφοφορία εγκρίθηκε. Τόνισε χαρακτηριστικά: " Το έλλειμμα εξακολουθεί να είναι το ίδιο. Αυτό οφείλεται στο ότι φέτος τα έξοδα είναι όσα τα έσοδα. Το έλλειμμα έχει δημιουργήσει αρνητικά κεφάλαια στον Παναθηναϊκό. Πρέπει να διορθωθεί αυτό και για να πετύχει, είναι αναγκαίο να συγκεντρωθεί ένα ποσό που αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ξέρετε στη Γ.Σ. της ΠΑΕ προ δύο εβδομάδων, πήραμε μια απόφαση για ΑΜΚ 28 εκατ. ευρώ μέχρι τις 4/1 για να μπορεί ο πιθανός επενδυτής, ο πρίγκιπας να βάλει τα λεφτά στον Παναθηναϊκό.

Μετά τις 4/1 θα προκυρηθχεί άμεσα νεα ΓΣ.. και θα εισηγηθεί το Δ.Σ. αύξηση 15 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί το ποσό με ασφάλεια πρέπει ή να βάλει χρήματα οποιοσδήποτε Παναθηναϊκός (Όλα τα κεφάλαια του Παναθηναϊκού είναι 7 εκατ. ευρώ) ή η Συμμαχία με προσωπική εγγύηση των μελών της να πάρει δάνειο για να βάλει αυτά τα χρήματα. Υποθέτω ότι στην ΑΜΚ θα μετάσχουν και άλλοι μέτοχοι. Πρέπει να συζητηθεί εάν θέλουμε σαν Συμμαχία να πάρουμε δάνειο που θα εγγυηθεί κάποιος ή κάποιοι και τα χρήματα να μπουν στον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι το κρισιμότερο θέμα σήμερα.

Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να σωθεί, να εξυγιανθεί και να μεγαλουργήσει ο Παναθηναϊκός. Η φιλοσοφία μας δεν εξαντλείται στη διάσωση του Παναθηναϊκού. Πιστεύουμε ότι ο Παναθηναϊκός με τη βοήθεια των οπαδών του μπορεί να εξυγιανθεί. Ο τρόπος που είχε διοικηθεί ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ο καλύτερος, είχε πάρα πολλά και παράλογα έξοδα, πολλά χρήματα που επενδύθηκαν πήγαν χαμένα και με την εμπειρία που σιγά σιγά αποκτώ, σας λέω ότι ο Παναθηναϊκός αξιοποιώντας τα δικά του παιδιά και βρίσκοντας παίκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μπορεί να φτιάξει καλύτερη ομάδα. Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που στήθηκε ο Παναθηναϊκός από πλευράς κόστους.

Δεν υπάρχει περίπτωση από τα μέλη να μαζέψουμε 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε, εάν συμφωνεί το Σώμα, να ληφθεί ένα δάνειο από την Συμμαχία με προσωπικές εγγυήσεις μελών που είναι διατεθειμένοι να τις βάλουν. Εγώ είμαι ένας από αυτούς. Στόχος είναι ο προϋπολογισμός είναι να μειωθεί του χρόνου από 28 εκατ. ευρώ στα 13 εκατ. ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο χωρίς να πέσει το ποιοτικό επίπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά αντιθέτως πιστεύω ότι το επίπεδο θα ανέβει. Κάποιοι παίκτες σαν τον Μπουμσόνγκ που στοιχίζει πάνω από 2 εκατ. ευρώ.

Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κάνουμε μια προσπάθεια να εξυγιανθεί ο Παναθηναϊκός και να αποκτήσει την ομάδα που μας αξίζει. Δεν αντιμετωπίστηκε με σωστό τρόπο επιχειρηματικά η ΠΑΕ. Φέτος με τα εισιτήρια από το ΟΑΚΑ θα μπούμε μέσα ίσως και 500.000 ευρώ.

Με τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ που προσδοκούμε να συγκεντρώσουμε, ο σκοπός δεν είναι να βγει η χρονιά, αλλά να ισορροπήσει ο Παναθηναϊκός. Η εκτίμησή μας είναι ότι 7,5 έως 8,5 θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι χρωστάμε στους παίκτες μας και κατ' επέκταση στην εφορία. Άλλαξε πέρυσι ο νόμος και για κάθε 1.000 ευρώ που παίρνει κάθε ποδοσφαιριστής, δίνουμε άλλα 1.000 ευρώ στην εφορία. Θα μπορέσουμε να μην έχουμε πια υπαρξιακά θέματα. Θα έχουμε χρέος αλλά θα το διαχειριζόμαστε καλύτερα".

"Η συμμετοχή στη Συμμαχία είναι απογοητευτική"

Ο Γιάννης Αλαφούζος ανέλυσε και την πολιτική της Παναθηναϊκής Συμμαχίας: " Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να έχουμε περισσότερα μέλη. Όπως είπαμε ήδη, για την τρέχουσα σεζόν θα πάμε σε μείωση 50%. Θα ήθελα να εξουσιοδοτήσουμε το Δ.Σ. να προχωρήσει σε μείωση των τιμών της συνδρομής για την επόμενη σεζόν. Το ΔΣ θα κάνει εισηγήσεις και μετά θα γίνει νέα ΓΣ και θα παρθούν αποφάσεις. Όταν ξεκίνησε η Συμμαχία είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε διοίκηση και άδεια για να παίξει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έπρεπε να εξασφαλίσουμε ό,τι χρειάζονταν.

Είχαμε και τις εκλογές τον Ιούνιο και δεν είχαμε χρόνο να παρουσιάσουμε αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα. Στο Σωματείο ανήκει το 58% των μετοχών και κανένα μέλος από εμάς, ατομικά δεν έχει μετοχές. Θα φτιάξουμε πακέτα βασισμένα στα πακέτα που έχουν μεγάλες ομάδες του εξωτερικού που προσφέρουν άλλες τιμές σε διαφορετικές κατηγορίες οπαδών. Π.χ. η οικογενειακή συμμετοχή είναι 60 ευρώ. Δεν θέλω να μπω σε τιμές γιατί δεν έχει νόημα. Η κάρτα μέλους από του χρόνου θα είναι και εκπτωτική

Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή είναι απογοητευτική. Όσα έγιναν με τους μετόχους απομάκρυναν περισσότερο τους οπαδούς μας. Έγινε βεβιασμένα η εγγραφή μελών, η ενημερωτική καμπάνια έπεσε πάνω στις διακοπές και όταν τον Αύγουστο επέστρεφαν από τις διακοπές, η ομάδα είχε άσχημη εικόνα και τους απογοήτευσε ακόμα περισσότερο. Η μείωση του κόστους είναι κάτι που ελπίζουμε να βοηθήσει στην προσέγγιση νέων μελών".

Τα νέα μέλη τα οποία θα εγγραφούν θα έχουν ψήφο. Από τον Ιούνιο θα έχουν ψήφο όλοι. Ελπίζουμε τους επόμενους 1-2 μήνες να ολοκληρωθούν οι εισηγήσεις του συμβουλίου. Θέλαμε και εμείς να εκπροσωπηθούν 3-4 μέλη των 20 ευρώ στο Δ.Σ. αλλά νομικά δεν γίνονταν".

News 24/7

24MEDIA NETWORK