Αναστασίου: "Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για 100 λεπτά"

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη του ο Γιάννης Αναστασίου μίλησε για τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία που θα πρέπει να επιδείξουν οι ποδοσφαιριστές του σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και δη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Αναστασίου: "Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για 100 λεπτά"

Μιλώντας στην τηλεόραση της NOVA υποστήριξε:

" Βασικά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να το κάνουμε με μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση γιατί οι παίκτες αδικούν τους εαυτούς τους με βάση την προσπάθεια που κάνουν και είναι αυτό που λέω αν δεν δούλευαν, θα υπήρχαν παράπονα και θα ήταν και δικαιολογημένα. Και όμως εδώ μέσα δουλεύουν και είναι αυτές οι στιγμές στο ποδόσφαιρο που κάνουν και την διαφορά η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ίσως αυτή η πάσα ή αυτή η σέντρα ή αυτό το σουτ δεν θα μπει. Αλλά πάντα και από τη στιγμή που και η τύχη φαίνεται είναι εναντίον μας, θα πρέπει να την κυνηγήσουμε και να βάλουμε πιο δύσκολα στον αντίπαλο και να μην θεωρούμε κάτι σαν δεδομένο. Όταν η μπάλα βγει έξω οριστικά, τότε μπορούμε να έχουμε κάποιο είδος χαλάρωσης.

Γενικά εμείς ήμαστε μια ομάδα και πέρσι το έλεγα και συνεχίζω να το λέω που δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς συγκέντρωση όχι ενενήντα αλλά εκατό λεπτά. Για εμάς είναι σημαντικό η συγκέντρωση. Δουλεύουμε σε αυτό το κομμάτι και προσπαθούμε να το βελτιώσουμε όπως το βελτιώσαμε τις προηγούμενες φορές και είμαι πεπεισμένος γιατί είναι οι ίδιοι παίκτες θα το βελτιώσουμε".

Θεωρείτε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι η νοοτροπία, η ψυχολογία και η έλλειψη συγκέντρωσης;

" Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο είναι η αυτοσυγκέντρωση και η αποφασιστικότητα. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα και σίγουρα είναι θέμα νοοτροπίας κάποια πράγματα. Κοιτάζουμε να τα βελτιώσουμε, κοιτάζουμε να τα αλλάξουμε και θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι εύκολο η νοοτροπία κάποιων ανθρώπων να αλλάξει ο τρόπος σκέψης τους, αυτόν που είχαν όλα τα χρόνια πριν και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξει. Θέλει κάποιο χρόνο είναι φυσιολογικό ότι θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα που λέμε.

Το σημαντικό είναι να μένουμε σταθεροί σε αυτό που έχουμε σαν αρχή, να δουλεύουμε και από εκεί και πέρα σίγουρα λάθη κάνουμε όλοι. Είναι δεδομένο στη ζωή και το ποδόσφαιρο, όλοι κάνουμε λάθη. Το σημαντικό είναι να μαθαίνεις από αυτά και τα λάθη σου να σε κάνουν πιο δυνατό στην επόμενη φορά σε οποιοδήποτε χτύπημα έρθει ατομικά και στην ομάδα να είμαστε δυνατοί να το αντέξουμε γιατί θα πρέπει ο αντίπαλος να παλέψει περισσότερο για να μας δημιουργήσει προβλήματα".

Πιστεύετε ότι μπορεί η ομάδα να αντέξει τους κραδασμούς από τη στιγμή που είναι μια νεανική ομάδα;

" Σίγουρα μπορεί, ποδόσφαιρο είναι, παιχνίδι είναι και θα έρθουν και τα άσχημα αποτελέσματα. Το θέμα είναι να μένουμε σταθεροί, προσγειωμένοι και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Ξέρουμε ότι δεν γίναμε από τη μια στιγμή στην άλλη σούπερ ομάδα. Που θα μπαίνουμε στο γήπεδο και θα κερδίζουμε τον αντίπαλο μας με το όνομα μας ή την μεγάλη φανέλα.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Θα έλεγα προσπαθούμε, σίγουρα μερικές φορές αδικούμε τους εαυτούς μας, καθώς κάνουμε προσπάθεια αλλά υστερούμε στις λεπτομέρειες και εκεί θα πρέπει να βελτιωθούμε για να είμαι πιο αποτελεσματικοί και πιο δημιουργικοί".

Ακολουθεί το ματς με τον Ολυμπιακό είναι καλό για τον Παναθηναϊκό που πάει σαν πληγωμένο θηρίο στο "Γ. Καραϊσκάκης", με πληγωμένο τον εγωισμό του;

" Είναι τελείως διαφορετική η ψυχολογία σε αυτά τα ματς. Το βιώσαμε πέρυσι θα έλεγα, αλλά και κάθε χρόνο αυτά τα ματς έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Όσο πληγωμένη κι αν είναι η κάθε μια από τις δύο ομάδες, αυτά τα ματς βγάζουν διαφορετική ένταση, διαφορετικό πάθος και νομίζω το σημαντικό είναι για εμάς να είμαστε συγκεντρωμένοι και αποφασιστικοί σε αυτό που κάνουμε και σίγουρα είμαστε μια ομάδα που όταν λειτουργήσει σωστά μέσα στο γήπεδο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οποιονδήποτε αντίπαλο".

Πέρσι πετύχατε έναν θρίαμβο, ένα απίστευτο αποτέλεσμα, το χάρηκαν οι οπαδοί σας, το χαρήκατε και εσείς, μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο και φέτος;

" Αυτό είναι κάτι που δεν το ξέρουμε. Στο ποδόσφαιρο σίγουρα σκέφτεσαι αισιόδοξα. Την δεδομένη στιγμή είναι τελείως διαφορετικό ματς σε σχέση με πέρυσι. Γιατί πέρυσι την εποχή εκείνη ο Ολυμπιακός ήταν ήδη πρωταθλητής, τη δεδομένη στιγμή είμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Προέρχονται και οι δυο ομάδες από ευρωπαϊκά παιχνίδια και όλα αυτά θα παίξουν το ρόλο τους για το παιχνίδι της Κυριακής. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό το φετινό ματς".

Το παιχνίδι που μπορεί να κριθεί έχοντας εικόνα και από τον αντίπαλο αλλά και την ομάδα σας;

" Θεωρώ ότι θα κριθεί στο θέμα της συγκέντρωσης, να έχουμε σωστή λειτουργία, να μην δίνουμε μεγάλες αποστάσεις στις γραμμές. Και το σημαντικό είναι να προσέξουμε την επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού γιατί σκοράρουν εύκολα, έχει παίκτες που σκοράρουν εύκολα και εκεί θα χρειαστεί παραπάνω δουλειά από όλους μας για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί".

Εστιάζετε σε κάποιον παίκτη συγκεκριμένα, όπως ο Μήτρογλου για παράδειγμα που έβαλε πρόσφατα δυο γκολ;

" Σε κάποιον παίκτη συγκεκριμένα όχι. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει αρκετούς παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και έχουν την ποιότητα σαν ομάδα. Είναι όλοι τους σημαντικοί παίκτες και ατομικά πολύ καλοί και θέλουν όλοι προσοχή, όχι σε έναν συγκεκριμένα και παίζουμε εναντίον μιας ομάδας και όχι απέναντι σε έναν παίκτη".

Δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός έχει δείξει σε αυτά τα ματς ότι δεν είχε καθόλου καλή αμυντική λειτουργία πόσο ρόλο παίζει;

" Σίγουρα σε αυτά τα παιχνίδια σημαντικό είναι να έχεις καλή αμυντική λειτουργία. Αυτό που είπα, έχουμε καλή αμυντική συμπεριφορά, να είμαστε συγκεντρωμένοι στα μαρκαρίσματα, να έχουμε κοντά στις γραμμές και αν τα κάνουμε πιστεύω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να διεκδικήσουμε κάτι καλό".

Σκοπεύετε να προσεγγίσετε διαφορετικά τακτικά το παιχνίδι σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια;

" Θα έλεγα ότι σε κάθε ματς προσπαθούμε να έχουμε μια προσέγγιση ανάλογα με τον αντίπαλο και πως μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον αντίπαλο και να είμαστε λειτουργικά σωστοί. Θα έλεγα ότι μέχρι τώρα βασικό για μένα είναι η αμυντική λειτουργία και η οργάνωση αλλά και πάνα από όλα συγκέντρωση είτε στην άμυνα, είτε στην επίθεση"

Οπότε το σύστημα δεν θα παίξει τόσο μεγάλο ρόλο όσο οι παίκτες που θα επιλεχθούν να παίξουν αυτό το παιχνίδι να έχουν την κατάλληλη αυτοσυγκέντρωση και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα την έχουν. Οπότε για το σύστημα είναι κάτι που θα το δείτε στο γήπεδο".

Το βιώσατε και πέρσι αυτό το παιχνίδι, πώς το ζείτε;

" Είναι ένα παιχνίδι, για μένα είναι ένα παιχνίδι, μια πάρα πολύ ωραία ατμόσφαιρα στο "Γ. Καραϊσκάκης" φανατισμένη αλλά σε επιτρεπτά όρια και νομίζω ότι είναι αυτό που θέλει ο κάθε ποδοσφαιριστής, ο κάθε άνθρωπος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο να είναι μέρος αυτό του παιχνιδιού γιατί είναι κάτι όμορφο και για μένα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα παιχνίδι".

Το ζείτε λίγο διαφορετικά σε σχέση με τα υπόλοιπα;

" Όχι θα έλεγα. Το σημαντικό είναι να παραμένεις ψύχραιμος, να παραμένεις ήρεμος και είναι ένα ματς που δίνει τρεις πόντους. Δεν θα δώσει δέκα αν κερδίσουμε εμείς ή ο Ολυμπιακός. Νομίζω ότι το σημαντικό είναι να παραμένουμε σταθεροί και συγκεντρωμένοι και προσωπικά δεν το σκέφτομαι καθόλου".

Πέρυσι θέλατε να βγάλετε το σακάκι και να παίξετε;

" Όχι πέρυσι, το έχω σκεφτεί αρκετές φορές θα έλεγα αλλά δυστυχώς δεν. Έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο, έχει γίνει πιο γρήγορο, πιο απαιτητικό και νομίζω ότι είμαι λίγο μεγάλος για να αντεπεξέλθω σε αυτό".

Έχετε μιλήσει με πολύ καλά λόγια για τον Μίτσελ όλο αυτό το διάστημα και υπάρχει όπως φαίνεται μια αλληλοεκτίμηση;

" Το έργο του δείχνει και την προσπάθεια και την ποιότητά του ως προπονητής και ως άνθρωπος. Γιατί και με τις δηλώσεις του έχει δείξει ότι έχει επίπεδο. Είναι σημαντικό τέτοιου είδους προπονητές και άνθρωποι να παραμένουν στο χώρο και ιδίως στο ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί τους χρειαζόμαστε. Και ευρισκόμενος σχεδόν δυο χρόνια εδώ έχει δείξει αρκετά δείγματα γραφής και στον ελληνικό χώρο και στον ευρωπαϊκό. Εγώ προσωπικά τον εκτιμώ, τον σέβομαι σαν άνθρωπο και σαν προπονητή και του εύχομαι το καλύτερο δυνατό".

Θα παίξει ρόλο η κούραση δεδομένου ότι θα πάτε με δυο προπονήσεις στο ντέρμπι;

" Σίγουρα όταν παίζεις πολλά παιχνίδια συνεχόμενα υπάρχει ψυχολογική κούραση αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα και είναι κάτι που ούτε καν το σκέφτομαι, ούτε με απασχολεί και ξέρω ότι οι παίκτες μου από πλευράς φυσικής κατάστασης είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και αυτό περιμένω να δω και μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

News 24/7

24MEDIA NETWORK