Αναστασίου: "Βάσει λογικής, ο Μπεργκ θα μείνει"

Ο Γιάννης Αναστασίου έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του για την κατάκτηση του Κυπέλλου, σημείωσε ότι μόνοι τους ανέβασαν τον πήχη ψηλά ενόψει των πλέι οφ και της πρώτης θέσης, ενώ θεωρεί σίγουρη την παραμονή του Μάρκους Μπεργκ στον Παναθηναϊκό.

Αναστασίου: "Βάσει λογικής, ο Μπεργκ θα μείνει"

Η συνέντευξη του Γιάννη Αναστασίου στη NOVA

Κόουτς πως είναι η επόμενη ημέρα στην ομάδα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας;

Σίγουρα είναι όμορφη ημέρα. Μια ηθική δικαίωση για όλους μας, αλλά το σημαντικό είναι - και αυτό που είπαμε στα παιδιά- ότι σίγουρα πετύχαμε κάτι, όμως από την άλλη ανεβάσαμε από μόνοι μας τον πήχη ψηλά και αυτό μας γεμίζει με ευθύνη για να συνεχίσουμε στο ίδιο τέμπο μέχρι το τέλος των πλέι οφ.

Σίγουρα θα είναι λίγο δύσκολη αυτή η μετάβαση από τα ...ουράνια στην πραγματικότητα, που είναι τα έξι παιχνίδια των πλέι οφ, αλλά από την άλλη είμαστε όλοι μας επαγγελματίες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Και από τη στιγμή που συμμετέχουμε σε έναν στόχο που είναι εφικτός, θέλουμε να τον διεκδικήσουμε και να πάρουμε ότι καλύτερο γίνεται. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη θέση θα είναι αποτυχία για την ομάδα.

Νομίζω ότι έχουμε κάνει τρομερή προσπάθεια με τα παιδιά, τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, αλλά είναι προσωπικοί μας στόχοι, τους οποίους θέλουμε να τους πετύχουμε και θα προσπαθήσουμε σε αυτά τα έξι παιχνίδια, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Δεν ξέρω αν ήσασταν ο μοναδικός, αλλά σίγουρα ένας από τους ελάχιστους που πίστευαν το καλοκαίρι ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει κάτι πολύ καλό. Δεν το... φωνάζατε, αλλά γνωρίζατε τι μπορούσατε να πετύχετε μέσα από τη σκληρή δουλειά. Πώς έφτασε ο Παναθηναϊκός σε αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία;

Είναι αυτό που είπες. Η σκληρή δουλειά. Αυτό που είχαμε τονίσει από την αρχή και ήταν σημαντικό να το διατηρήσουμε, ήταν λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Από εκεί και πέρα, θέλαμε να προσθέσουμε κάποια στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας και οι παίκτες που φέραμε, αλλά και οι παίκτες που υπήρχαν ήδη στην ομάδα, να έχουν αυτά τα στοιχεία που θέλουμε, για να μπορούμε να παίζουμε το ποδόσφαιρο που πρέπει να παίζει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός.

Να παίζουμε γρήγορο ποδόσφαιρο. Από τη στιγμή που οι παίκτες το κατάλαβαν και το αντιλήφθηκαν και σε συνδυασμό με την προπόνηση και γνωρίζοντας πλέον ο ένας τον άλλον, νομίζω ότι ήταν θέμα χρόνου το πότε θα βελτιωθεί αυτή η ομάδα και θα μπορούσε μέσα στο γήπεδο να παίζει σε ένα τέμπο και σε ένα υψηλό ρυθμό για ενενήντα λεπτά, ακόμα και εκατόν είκοσι αν χρειαστεί, για να μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε κάθε παιχνίδι.

Νομίζω ότι από τον Γενάρη και μετά, η εικόνα της ομάδας ήταν αυτή που θέλουμε όλοι και αυτή την εικόνα θα προσπαθήσουμε να τη διατηρήσουμε και να την κάνουμε ακόμα καλύτερη.

Φάνηκε σαν να μην χρειάστηκε να κάνετε πολλά πράγματα στον τελικό. Και αυτό γιατί η ομάδα ήταν ήδη δουλεμένη. Έμοιαζε σαν να πατήσατε το... play και ο Παναθηναϊκός άρχισε να παίζει το ποδόσφαιρο που ξέρει. Ήταν κάπως έτσι τα πράγματα στον τελικό;

Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η αποφόρτιση. Είχα πει στα παιδιά, ότι ήταν σημαντικό το ότι περάσαμε τον ΟΦΗ. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι για πολλούς λόγους. Ιδιαίτερα μετά το πρώτο ματς που θα παίζαμε κάτω από πίεση και είχαμε ένα σκορ εις βάρος μας, το οποίο έπρεπε να το ανατρέψουμε χωρίς να δεχθούμε γκολ.

Και νομίζω ότι από τη στιγμή που καταφέραμε να πάρουμε την πρόκριση στο ματς με τον ΟΦΗ, ήταν σημαντικό τα παιδιά να μπουν στον τελικό με την νοοτροπία και με την ψυχολογία που πάντα έχουμε. Να το ευχαριστηθούν, να κάνουμε το παιχνίδι μας και αυτά που ξέρουμε. Παίζαμε με μια μεγάλη ομάδα, η οποία έχει καλούς και ποιοτικούς παίκτες και θα προσπαθούσαν και αυτοί να παίξουν ποδόσφαιρο.

Και από εκεί και πέρα, αν κάναμε αυτά τα πράγματα, πίστευα ότι η ομάδα μας υπερτερούσε σε όλους τους τομείς. Ήταν και θέμα τύχης, αλλά έπρεπε και να δείξουμε πόσο το θέλαμε. Νομίζω ότι το δείξαμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Περιμένατε να εξελιχθεί ο τελικός τόσο εύκολα για τον Παναθηναϊκό;

Νομίζω ότι πολλά ματς, παρόλο που ήταν δύσκολα, τα έχουμε κάνει να φαίνονται εύκολα. Και αυτό γιατί τα παιδιά τα κάνουν να φαίνονται εύκολα μέσα από τη προσπάθεια τους και την ενέργεια που βγάζουν μέσα στο γήπεδο. Αλλά σίγουρα κανένα ματς δεν είναι εύκολο. Βέβαια δεν περίμενα ότι θα εξελιχθεί έτσι ο τελικός. Σίγουρα είχα πίστη ότι θα βάλουμε γκολ.

Όχι ένα. Πίστευα ότι θα σημειώσουμε αρκετά γκολ, δηλαδή πάνω από δύο, αλλά επειδή και ο ΠΑΟΚ έχει καλούς και ποιοτικούς παίκτες, ήταν σημαντικό να έχουμε αυτοσυγκέντρωση στην άμυνα και αποφασιστικότητα για να "καθαρίζουμε" τις φάσεις. Αυτό το είχαμε και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθεια και την συνολική δουλειά που έκαναν. Είναι και μια επιβράβευση των προσπαθειών τους, όμως συνεχίζουμε γιατί έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις μας.

Αυτή η ομάδα στην αρχή της σεζόν προσπαθούσε να μάθει πως να κερδίζει. Στη συνέχεια έμαθε να κερδίζει τίτλους. Μπορεί να μάθει να κερδίζει και πρωταθλήματα;

Αυτό θα το δούμε. Νομίζω ότι το πρώτο που έπρεπε να μάθουμε ήταν να παίζουμε, όχι να κερδίζουμε. Έπρεπε να μάθουμε να παίζουμε και να παίζουμε σωστά. Από τη στιγμή που έγινε αυτό, όλα τα άλλα ήταν θέμα χρόνου, ωριμότητας και διαχείρισης. Αλλά για το πρωτάθλημα, είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το πω και ούτε μπορώ να υποσχεθώ για κάτι που δεν είμαι εγώ αρμόδιος.

Γιατί κακά τα ψέματα, σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι και το πιο αξιόπιστο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Το ξέρουμε όλοι και το γνωρίζουμε όλοι. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό είναι. Από τη στιγμή που είμαστε εδώ και συμμετέχουμε σε αυτό το πρωτάθλημα, θα προσπαθούμε σε κάθε παιχνίδι να παίζουμε για τη νίκη. Από εκεί και πέρα στο τέλος της σεζόν θα δούμε τι ταμείο θα έχουμε κάνει.

Ασφαλώς και στο ποδόσφαιρο η ομάδα κερδίζει, όμως ο Μπεργκ ξεχωρίζει... Έχει εντυπωσιακή παρουσία του την εφετινή σεζόν, ενώ ήταν εκπληκτικός στον τελικό... Πόσο τυχερός αισθάνεστε ως προπονητής που έχετε στη διάθεση σας αυτόν τον σπουδαίο επιθετικό;

Δεν αισθάνομαι καθόλου τύχη. Ήξερα τον Μάρκους και τι μπορούσε να κάνει. Πίστευα στις δυνατότητες του. Είναι σημαντικό ότι ο ίδιος πίστεψε στο πρότζεκτ της ομάδας, σε όσα είπαμε το καλοκαίρι και το σημαντικότερο είναι ότι αισθάνεται και ο ίδιος τυχερός και ευλογημένος που βρίσκεται σε αυτή την ομάδα.

Γιατί κατά τα ψέματα, είναι σε μια μεγάλη ομάδα, σε μια ομάδα που του έδωσε τη δυνατότητα να αναγεννηθεί, παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής του αυτή τη στιγμή, νιώθει πιο ώριμος από ποτέ και νομίζω ότι αυτά του τα παρέχει η ομάδα. Θα έλεγα ότι και ο Μάρκους και ο Παναθηναϊκός, είναι και οι δύο ευτυχισμένοι και νομίζω ότι είναι και ευτυχία για το ελληνικό πρωτάθλημα. Γιατί εκτός από πολύ καλός ποδοσφαιριστής, είναι και τρομερός χαρακτήρας με άριστο ήθος και είναι κόσμημα για το ελληνικό πρωτάθλημα και σημαντικό να υπάρχουν τέτοιοι παίκτες.

Με αυτά που έχει κάνει εφέτος ο Μπεργκ, είναι εύκολο να μείνει στα μέρη μας;

Γιατί όχι; Ο Παναθηναϊκός του τα παρέχει όλα και νομίζω ότι μόνο αν έρθει κάτι μεγάλο και καλό. Βέβαια τη δεδομένη στιγμή με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και την Ευρώπη, το να έρθει κάποιος και να δώσει τρελά ποσά για έναν ποδοσφαιριστή που παίζει μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται και κάτι. Αλλά με βάση τη λογική, νομίζω ότι ο Μάρκους θα είναι μαζί μας και την επόμενη σεζόν. Σίγουρα.

Είναι πολύ λίγες οι ημέρες μέχρι τον αγώνα με τον Ατρόμητο και αναφέρατε πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση από τη ευφορία που έφερε η κατάκτηση του Κυπέλλου στα πλέι οφ. Θεωρείτε ότι αυτό το Κύπελλο μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό στο ψυχολογικό κομμάτι, ώστε να τερματίσει πρώτος σε αυτό το μίνι- πρωτάθλημα; Σίγουρα μπορεί να μας βοηθήσει. Παίζουμε με τον Ατρόμητο, που είναι πάρα πολύ καλή ομάδα. Ίσως η πιο επικίνδυνη ομάδα, γιατί είναι αρκετά ώριμη και έμπειρη ομάδα. Δεν κάνουν κάτι το εξεζητημένο, αλλά παίζουν πάρα πολύ ώριμα και σωστά και παίρνουν ελάχιστα ρίσκα, είτε στην επίθεση, είτε στην άμυνα.

Θα έλεγα ότι από τη στιγμή που συμμετέχουμε σε αυτή τη διοργάνωση και ο στόχος μας είναι να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται όπου και αν συμμετέχουμε, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κερδίσουμε την πρώτη θέση. Δεν θα είναι εύκολο, το ξέρουμε και θα πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτών, αλλά από την άλλη αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα και πιστεύω ότι τα παιδιά θέλουν να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Το θέλουμε όλοι. Χρειάζεται θέληση για να πετύχεις κάτι και νομίζω ότι μέχρι στιγμής έχουμε δείξει ότι έχουμε θέληση για να πετύχουμε πολλά πράγματα. Η αρχή ήταν το Κύπελλο και πιστεύω ότι έχουμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα ακόμα.

Έχετε κερδίσει πολλά "στοιχήματα" εφέτος. Πάντως ο Ατρόμητος είναι η μοναδική ομάδα, η οποία δεν έχει ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό. Είναι ένα επιπλέον "στοίχημα" ενόψει του αγώνα της Τετάρτης;

Δεν το βλέπουμε σαν στοίχημα. Για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε σωστά στημένοι και ώριμοι μέσα στο γήπεδο και η συμπεριφορά μας να είναι αυτή που πρέπει. Όπως φάνηκε και στο παιχνίδι πρωταθλήματος στο Περιστέρι- και εμείς και ο Ατρόμητος- πήραμε ελάχιστα ρίσκα σε εκείνο το ματς. Βγήκε υποσυνείδητα, δεν νομίζω ότι το ζητήσαμε κάτι τέτοιο.

Βγαίνει υποσυνείδητα, γιατί όταν ξέρεις ότι ο αντίπαλος έχει εμπειρία, ωριμότητα και ποιοτικούς παίκτες, αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι κάποια πράγματα. Αλλά ο στόχος μας είναι να πάμε εκεί, να κερδίσουμε. Όπως έχω πει, με οποιονδήποτε αντίπαλο παίζουμε, ο στόχος μας είναι να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Θα πάμε εκεί να κάνουμε το παιχνίδι μας. Θα αγωνιστούμε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα και από εκεί και πέρα θα δούμε μετά το τέλος του παιχνιδιού, ποιος θα καταφέρει να χαμογελάσει.

Ζήσατε ως ποδοσφαιριστής σημαντικές στιγμές και τώρα μια μεγάλη επιτυχία ως προπονητής. Το Κύπελλο Ελλάδας είναι η πιο σημαντική στιγμή της σταδιοδρομίας σας, στην πρώτη σας σεζόν στον πάγκο του Παναθηναϊκού;

Σίγουρα είναι σημαντικό να κερδίζεις ένα τρόπαιο και ιδιαίτερα στο ξεκίνημα σου ως προπονητής σε μια μεγάλη ομάδα. Θα έλεγα είναι μια δικαίωση, αλλά από την άλλη αυξάνει και τις ευθύνες του καθενός και φυσικά και τις δικές μου. Και από την άλλη, θέλω να πιστεύω ότι αυτό το Κύπελλο ήταν μόνο η αρχή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK