ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Πως και πότε ο Αλαφούζος θα πληρώσει

Το Contra.gr αναλύει τους 4 λόγους που προκάλεσαν την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή δόσεων προς τους παίκτες του ΠΑΟ.Τα λεφτά της UEFA και του ΟΠΑΠ που δεν…φτάνουν,η άμεση εισροή στα ταμεία της ΑΜΚ και ο κρίσιμος...πράσινος Οκτώβρης. ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Πως και πότε ο Αλαφούζος θα πληρώσει

Από την άνοιξη του 2012 -όταν κι ανέλαβε να βγάλει τον Παναθηναϊκό απ’ την… κινούμενη άμμο των χρεών που άφησε πίσω της η πολυμετοχικότητα και το διάστημα που ακολούθησε- ο Γιάννης Αλαφούζος επιχείρησε να βάλει σε μια σειρά τα οικονομικά της ΠΑΕ, μειώνοντας λίγο-λίγο το χρέος, προκειμένου να «αναπνεύσει» η ομάδα.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό το κατάφερε, με την «πράσινη» ΠΑΕ να κινείται πλέον εδώ και καιρό με σταθερότητα στο οικονομικό κομμάτι, ρίχνοντας ολοένα και περισσότερο (σε 7ψήφιο νούμερο πλέον) την "μαύρη τρύπα" του παρελθόντος. Το τελευταίο τρίμηνο ωστόσο, μια σειρά από γεγονότα οδήγησαν σε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, στα ταμεία της «πράσινης» ΠΑΕ και κατ’ επέκταση σε καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων στα συμβόλαια των παικτών και του τεχνικού τιμ.

1. Τα λεφτά που μπήκαν στην ομάδα απ’ τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που έγιναν το προηγούμενο διάστημα (και καλύφθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου απ’ τον Γιάννη Αλαφούζο) πήγαν απευθείας στην κάλυψη των έξτρα «ανοιγμάτων» που δημιουργήθηκαν την περασμένη σεζόν. Μετά τον διπλό ευρώ-αποκλεισμό και την απώλεια μεγάλων εσόδων που είχαν προβλεφθεί, τα πάρα πολλά και υψηλά πρόστιμα που πλήρωσε ο σύλλογος, τις άστοχες μεταγραφές που «χρυσοπληρώθηκαν» και δεν βοήθησαν στο ελάχιστο κ.ο.κ.

2. Ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος, που ήταν και παραμένει ο βασικός χρηματοδότης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, πλήρωσε ένα φορτηγό… λεφτά αυτό το καλοκαίρι για τον ΣΚΑΪ. Από τα παράβολα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό των αδειοδοτήσεων μέχρι την προ τριημέρου καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 14.533.333,34 ευρώγια την άδεια. Κι αυτό όσο να 'ναι περιόρισε σημαντικά και ζόρισε τη δυνατότητα ρευστότητας που έχει ετούτη τη στιγμή…

3. Το τελευταίο τρίμηνο έφυγαν επίσης πολλά λεφτά σε προκαταβολές αποζημιώσεων (Σάντσεθ, Εσιέν) κι αυτό «μάζεψε» ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα της ΠΑΕ.

4. Στις 10 μεταγραφές που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις δύο ανανεώσεις (Ζέκα, Μπεργκ), έφυγαν χρήματα σε προκαταβολές, προμήθειες ατζέντηδων, τακτοποίηση μικροεκκρεμοτήτων. Κι όλα αυτά αν μη τι άλλο δημιούργησαν έξτρα έξοδα που έπρεπε να πληρωθούν μπροστά.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο κομμάτι των πληρωμών και των παικτών και του τεχνικού τιμ και του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων στην ΠΑΕ. Οι παίκτες έκαναν υπομονή, συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα ουκ ολίγες φορές με τους Ζιλμπέρτο Σίλβα και Αντρέα Στραματσόνι κι απ’ τη στιγμή που το πράγμα «τραβούσε» κι άλλο, κλήθηκε ένα απ’ τα υψηλόβαθμα στελέχη της «πράσινης» ΠΑΕ, για να μιλήσει απευθείας στους παίκτες.

Αυτός που πήγε την περασμένη Παρασκευή (23/9) στο «Γ. Καλαφάτης», λίγο πριν η ομάδα αναχωρήσει για το Αγρίνιο, ήταν ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ και γενικός… δερβέναγας επί των οικονομικών, Αγησίλαος Τουμαζάτος, ο οποίος μίλησε για πολύ ώρα στους παίκτες. Τους εξήγησε την κατάσταση και τις δυσκολίες που υπήρξαν, τους ευχαρίστησε για την κατανόηση και τους επισήμανε πως μέσα στον Οκτώβριο θα εξομαλυνθεί η κατάσταση επί των οικονομικών και θα υπάρξουν πληρωμές, καθώς περιμένουν τα πρώτα λεφτά απ’ την UEFA και τον ΟΠΑΠ.

Τα χρήματα ωστόσο που αναμένεται να εισρεύσουν τις επόμενες ημέρες απ’ αυτές τις δύο «πηγές» (UEFA, ΟΠΑΠ) δεν φτάνουν για να καλύψουν όλες τις οφειλές των δόσεων που «τρέχουν». Απ’ την UEFA το ποσό που θα έρθει αφορά μόνο τα καλοκαιρινά προκριματικά και είναι μόλις 235.000 ευρώ (τα πολλά λεφτά, των ομίλων θα σταλούν Νοέμβριο-Δεκέμβριο), ενώ του ΟΠΑΠ η δόση που θα σταλεί δεν είναι πάνω από 300.000 ευρώ.

Η λύση λοιπόν θα έρθει εκ νέου απ’ την πλευρά Αλαφούζου, μέσω της νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει προκηρυχθεί ήδη για να καλύψει τις δόσεις συμβολαίων και τα έξοδα της ομάδας, τουλάχιστον έως το τέλος του 2016. Ήδη πάνω στο κομμάτι της νέας ΑΜΚ, τα οικονομικά στελέχη της ΠΑΕ «τρέχουν» τη διαδικασία σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, ούτως ώστε το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, να έχουν μπει τα περισσότερα χρήματα, για να εξομαλυνθεί η «συμπιεσμένη», οικονομική κατάσταση των τελευταίων μηνών…

News 24/7

24MEDIA NETWORK