Αποκλειστικό Contra.gr: Χοντρός τζόγος με Μπεργκ και Καρέλη!

Ο Θέμης Καίσαρης και ο Δημήτρης Κριτής αποκαλύπτουν όλες τις άγνωστες πτυχές σχετικά με το έντονο ενδιαφέρον της Μαρσέιγ του Μίτσελ για τον Μάρκους Μπεργκ και το ασφυκτικό πρέσινγκ από το Βέλγιο για τον Νίκο Καρέλη. Τα δεδομένα, η απαίτηση του Ισπανού προπονητή, ο ξενερωμένος Σουηδός και η οικονομική κατάσταση του Παναθηναϊκού. Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες και για τους δύο διεθνείς επιθετικούς των "πράσινων".

Αποκλειστικό Contra.gr: Χοντρός τζόγος με Μπεργκ και Καρέλη!
Μπεργκ INTIME SPORTS

Το ενδιαφέρον της Μαρσέιγ για τον Μπεργκ δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε κρυφό. Είναι γνωστό πως την τελευταία μέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου η Μαρσέιγ θέλησε να αποκτήσει τον Σουηδό αρχισκόρερ του Παναθηναϊκού, χωρίς να δει το φως της δημοσιότητας το ύψος της οικονομικής προσφοράς των Γάλλων.

Το deal δεν έγινε, όμως από τότε φαινόταν πως οι Γάλλοι έχουν την πρόθεση να επανέλθουν τον Ιανουάριο και αυτή τη φορά να κάνουν δικό τους τον Μπεργκ. Λεπτομέρειες για το τελικό ποσό δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Όμως, είναι δεδομένο πως ο Μίτσελ γουστάρει πολύ τον Μπεργκ και αυτή τη φορά θέλει τον κάνει δικό του. Το Contra.gr επικοινώνησε με Γάλλους συναδέλφους, οι οποίοι κατάστησαν σαφές ότι η διοίκηση της Μαρσέιγ θέλει τον Ιανουάριο να ικανοποιήσει την επιθυμία του Μίτσελ, παρότι τα οικονομικά της ομάδας δεν επιτρέπουν γαλαντομίες.

Η απαίτηση του Μίτσελ για έναν φορ

Ο Μίτσελ ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τα "θέλω" του και μάλιστα φρόντισε να το καταστήσει σαφές και κατά τη διάρκεια της σεζόν. Στις αρχές Οκτωβρίου ο Μίτσελ δήλωσε τα εξής: “Το μοναδικό πράγμα που ζήτησα την τελευταία εβδομάδα των μεταγραφών ήταν ένας σέντερ φορ. Κάποιος που θα πάρει τη θέση του Μπατσουαγί, που είναι ο μοναδικός που σηκώνει το φορτίο στην επίθεση”.

Πράγματι, μετά την καλοκαιρινή φυγή του Ζινιάκ και του Αγιού, ο 22χρονος Βέλγος είναι μέχρι και σήμερα η μοναδική επιλογή της Μαρσέιγ για τη θέση του φορ. Έχει ξεκινήσει βασικός στην κορυφή της επίθεσης στα 16 απ’τα 17 παιχνίδια των Γάλλων στο πρωτάθλημα και σε τέσσερα απ’τα πέντε ματς για το Europa League. Ο Μπατσουαγί τα πηγαίνει καλύτερα απ’ότι θα περίμενε κανείς, αφού είναι 3ος σκόρερ της Ligue 1 με 10 γκολ, ένα γκολ περισσότερο απ’όσα είχε πέρσι σε όλο το πρωτάθλημα.

Οι επιδόσεις του Μπατσουαγί δεν έχουν αλλάξει άποψη στον Μίτσελ, που εξακολουθεί να πιστεύει πως η Μαρσέιγ χρειάζεται ενίσχυση στη θέση του φορ για να έχει εναλλακτικές λύσεις, να μπορεί να κάνει ένα σχετικό ροτέισον, να προσθέσει εμπειρία. Γι'αυτό και τα ρεπορτάζ στη Γαλλία και συγκεκριμένα αυτά της Le Journal du Dimanche ανέφεραν πριν λίγες μέρες πως στη μεταγραφική σύσκεψη της Μαρσέιγ ο Μίτσελ ζήτησε ξανά επιθετικό, με τον Μπεργκ να είναι η πρώτη του επιλογή.

Τα οικονομικά προβλήματα

Το ένα δεδομένο είναι η θέληση του Μίτσελ να φέρει τον Μπεργκ στη Μασσαλία και το ασφυκτικό πρέσινγκ από το Βέλγιο για τον Νίκο Καρέλη. Το άλλο καταλυτικό δεδομένο είναι φυσικά η οικονομική κατάσταση του Παναθηναϊκού. Οι ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί (ειδικά αυτός απ’την Καμπάλα) και τα όσα έγιναν πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό έχουν φέρει τους πράσινους σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Πριν λίγες μέρες ο Κώστας Μπράτσος υπολόγισε τα οικονομικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν απ’τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, τα επεισόδια και την κατοχύρωση του αγώνα στον Ολυμπιακό. Ο υπολογισμός λέει πως η φετινή χρονιά έχει δημιουργήσει ένα οικονομικό πλήγμα στον Παναθηναϊκό της τάξεως των 7-8 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που αυξάνεται, αν υπολογιστούν και τα 680.000 ευρώ που ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πληρώσει στην Παλμέιρας για τον Ντέιβιντ, μετά τη σχετική απόφαση του CAS.

Ένα άνοιγμα το οποίο θα είναι δύσκολο να καλυφθεί χωρίς να επηρεαστεί το ποδοσφαιρικό τμήμα. Θυμίζουμε πως ο Παναθηναϊκός έχει προκηρύξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Τέσσερα απ'αυτά καλύπτονται απ'τα περσινά κεφάλαια, ένα εκατομμύριο απ'τα έσοδα της Παναθηναϊκή Συμμαχίας και για τα υπόλοιπα πέντε θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη ο Γιάννης Αλαφούζος.

Στο κάδρο θα πρέπει να προστεθεί και η επιστροφή του Χρήστου Παναγόπουλου στα διοικητικά της ΠΑΕ. Ως αντιπρόεδρος της ΠΑΕ στον πρώτο χρόνο του Αλαφούζου στον Παναθηναϊκόυ, ο Παναγόπουλος είχε αναλάβει το δύσκολο έργο του οικονομικού συμμαζέματος και τις αναγκαίες λύσεις των μεγάλων συμβολαίων.

Το ποσοστό

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πλήρη κυριότητα του Μπεργκ. Οι πράσινοι το καλοκαίρι του 2013 έδωσαν 1.5 εκατομμύριο ευρώ και αγόρασαν το 55% των δικαιωμάτων του Σουηδού. Το Αμβούργο κράτησε το 32.5% ενώ το υπόλοιπο 12.5% ανήκει στον ίδιο τον Μπεργκ. Όπως γίνεται κατανοητό, για να βγει ο Παναθηναϊκός με σημαντικό οικονομικό κέρδος, θα πρέπει ο 29χρονος φορ να φύγει με πρόταση που θα φτάνει τα 8 εκατομμύρια, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο.

Είναι λογικό οι πράσινοι να μην βλέπουν ως θετική εξέλιξη το να χάσουν τον Μπεργκ πριν μπει στη βιτρίνα των τελικών του Euro 2016, εκεί που μπορεί να ανεβάσει κι άλλο την αξία του. Με μία πώληση τον Ιανουάριο για πχ 4-5 εκατομμύρια ευρώ, το επικοινωνιακό-αγωνιστικό κόστος θα είναι μεγάλο και ταυτόχρονα το οικονομικό όφελος μικρό.

Τα δεδομένα για Καρέλη

Αντίθετα, για τον Νίκο Καρέλη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ιδιαίτερα απ'τη στιγμή που και ο ίδιος ο παίκτης πλέον βλέπει τα πράγματα με σαφώς θετικότερη σκέψη ως προς τη μετακίνησή του σε ένα άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Για τον Παναθηναϊκό η ωμή καταγραφή της πραγματικότητας λέει το εξής, πολύ απλό: Ο ποδοσφαιριστής πλέον δεν "προβάλλεται" στις καλές βιτρίνες, αφού ο Παναθηναϊκός δεν παίζει στην Ευρώπη και η Εθνική δεν θα δώσει το παρών στα τελικά του Euro 2016. Ως εκ τούτου οι πράσινοι έχουν αποδεχθεί πως δεν γίνεται να προσδοκούν αύξηση της τιμής του παίκτη.

Αντίθετα, πλέον μοιάζει απόλυτα ρεαλιστική μια πρόταση της τάξεως των 3-4 εκατομμύριων ευρώ. Ποσό που το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός απέρριψε ως μη ικανοποιητικό, αλλά πλέον καταλαβαίνει πως μάλλον αποτελεί το "ταβάνι" μιας ενδεχόμενης μεταγραφής του Καρέλη. Ποσό που σε αντίθεση με τον Μπεργκ, θα το καρπωθεί στο 100% η ομάδα.

Με την ψυχρή πραγματικότητα να λέει πως κάποιος θα πρέπει να πωληθεί, είναι σαφές πως στον Παναθηναϊκό προτιμούν να πωληθεί ο Καρέλης και δεν έχουν παρά να ζητήσουν την επισημοποίηση του ούτως ή άλλως δεδομένου Βελγικού ενδιαφέροντος για τον 23χρονο επιθετικό.

Ο ξενερωμένος Μπεργκ

Όλα τα παραπάνω είναι η ματιά του Παναθηναϊκού και το ξένο ενδιαφέρον για τους δύο βασικούς του φορ. Και όλα μπορούν να ανατραπούν αν ο ίδιος ο Σουηδός αλλάξει το status quo. Γιατί μπορεί ο Παναθηναϊκός να μη θέλει να χάσει τον Μπεργκ και να προτιμά την πώληση Καρέλη, αλλά αν ο ίδιος ο Σουηδός επιθυμήσει να φύγει τότε αλλάζουν τα δεδομένα.

Ο Μπεργκ είναι εμφανώς ξενερωμένος απ’την αρχή της σεζόν. Για την ακρίβεια μετά τους δύο σερί ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς, από Μπριζ και Καμπάλα. Σε αρκετά ματς εμφανίζεται με πολλά νεύρα, ενώ έχει βρει δίχτυα στο πρωτάθλημα μόλις τρεις φορ. Ταυτόχρονα η πορεία του Παναθηναϊκού δεν τον έχει βοηθήσει, αφού ο Μπεργκ έχει μόλις 1.8 τελικές ανά 90 λεπτά, δηλαδή απειλεί ελάχιστα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αφοσίωση, ακόμα και την αγάπη που έδειξε ο Μπεργκ προς τον Παναθηναϊκό στο διάστημα της παρουσίας του στην Ελλάδα, αισθήματα που βοηθήθηκαν κι απ’την προσαρμογή της συζύγου του στη χώρα. Ο Σουηδός άλλωστε υπέγραψε νέο συμβόλαιο τον περσινό Μάιο, με ετήσιες αποδοχές που αγγίζουν τις 900.000 ευρώ. Όμως, είναι λογικό να είναι απογοητευμένος απ’την κατάσταση της ομάδας, αλλά κι απ’τα πρόσφατα επεισόδια της Λεωφόρου. Απογοήτευση που δεν δίστασε να εκφράσει και δημόσια με ένα ποστ που δεν έψαχνε δικαιολογίες.

Αξίζει δε να θυμηθούμε πως στον απόηχο του καλοκαιρινού ενδιαφέροντος της Μαρσέιγ ο Μπεργκ ήταν σαφής: “Δεν υπήρχε επιλογή για μένα, η ομάδα είπε όχι”. Τέλος, ο Μπεργκ δεν έχει κρύψει ποτέ τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι διαιτητές, με τον Παναθηναϊκό να εκφράζει ακριβώς την ίδια άποψη με επίσημη ανακοίνωση μετά τον αγώνα Κυπέλλου με την Παναχαϊκή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέροια - Παναθηναϊκός 0-1

Δημήτρης Κριτής: Τρίποντο υπομονής κι επιμονής

Νίκος Γιαννόπουλος: Έναν δημιουργό για τον Παναθηναϊκό ρε παιδιά!

News 24/7

24MEDIA NETWORK