"Ένας και καλός" για τα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να εστιάζει την προσοχή του στις μεταγραφές και συγκεκριμένα στην απόκτηση αμυντικού και ο Δημήτρης Κριτής γράφει τα δεδομένα. Το κόστος, οι περιπτώσεις, οι δύσκολοι και ο "πολύ καλός".

"Ένας και καλός" για τα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού

Και τώρα το κέντρο άμυνας. Εκεί εστιάζεται πλέον το σύνολο της μεταγραφικής κινητικότητας στον Παναθηναϊκό, έστω κι αν δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα αποκτηθεί ένας ή δύο ποδοσφαιριστές. Όχι, δεν άλλαξε ο σχεδιασμός ως προς τις ανάγκες. Απλά η εκδοχή του “ενός και πολύ καλού” είναι ένας συνδυασμός των διαθέσιμων χρημάτων, αλλά και της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει το παρόν έμψυχο δυναμικό στο κέντρο άμυνας.

Για να εξηγούμαστε. Το ποσό των πάγιων οικονομικών απολαβών που θα διαθέσει ο Παναθηναϊκός για την ενίσχυση των μετόπισθεν έχει, κατά τα φαινόμενα, ταβάνι τις 800.000 ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρονται οι στάνταρ απολαβές συμβολαίου (ή συμβολαίων) είναι προφανής: αν οι “πράσινοι” κατακτήσουν το πρωτάθλημα και εξασφαλίσουν έσοδα της τάξης των 25+ εκατ. ευρώ από τους ομίλους του Champions League, τίποτε δεν τους εμποδίζει να δαπανήσουν μέρος τους σε αποπληρωμή μπόνους κατάκτησης τίτλου.

Και ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ένα συμβόλαιο 800.000 ευρώ έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος για τον Παναθηναϊκό της δεύτερης θέσης, από ένα συμβόλαιο 1.100.000 ευρώ (800 χιλιάδες + 300 χιλιάδες μπόνους συλλογικών στόχων) για τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό...

Επιπλέον όμως, τη δεδομένη στιγμή υπάρχει και η εξής ιδιαιτερότητα: ο Παναθηναϊκός αναζητεί φέτος τον αντι-Σίλντενφελντ. Αν τον βρει στο πρόσωπο μιας πρωτοκλασάτης επιλογής (αδιαμφισβήτητη αξία + ηγετική προσωπικότητα) προφανώς και θα εξαντλήσει το διαθέσιμο budget. Αν όμως κινηθεί για την απόκτηση δύο πολλά υποσχόμενων κεντρικών αμυντικών, έτοιμων αλλά όχι ηγετών, θα έχει προσθέσει στο ρόστερ δύο συμβόλαια των 300-400 χιλιάδων ευρώ (διόλου ευκαταφρόνητου ύψους για τη σύγχρονη εποχή), αλλά του χρόνου θα ψάχνει για τον αντι-Ταυλαρίδη που θα οδεύει αισίως προς τα 37...

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές φαίνεται ότι έχει προκριθεί η ιδέα του “ενός και πολύ καλού”, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων με στόχους που καλύπτουν τα κριτήρια. Πρόθεση των “πρασίνων” ιθυνόντων είναι να έχει κλείσει η απόκτηση του ενός (ή του ενός εκ των δύο) έως τις 25 Ιουνίου και να είναι παρών από την πρώτη κιόλας συγκέντρωση της νέας περιόδου.

Τα ονόματα που παίζουν είναι κάμποσα για το ενδεχόμενο απόκτησης ενός ηγέτη, αλλά δεν είναι διόλου εύκολες υποθέσεις. Όχι μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά από πλευράς χρόνου εντός του οποίου σκοπεύουν να έχουν υπογράψει στον επόμενο επαγγελματικό τους σταθμό.

Πολλοί αλλά και "δύσκολοι"

Ο Εμίρ Σπάχιτς δεν είναι φρέσκο όνομα. Το είχαμε αποκαλύψει από τις αρχές Μαΐου, ωστόσο το ενδιαφέρον από αραβικές χώρες, καθιστούσε απαγορευτικό το φλερτ του Παναθηναϊκού. Ωστόσο έχει ένα κοινό με το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του “τριφυλλιού”, Μάικλ Εσιέν: αναζητά εξωπραγματική πρόταση για να μπει στη διαδικασία υπογραφής ενός τέτοιου συμβολαίου - “συνταξιοδοτικού προγράμματος” και όπως όλα δείχνουν δεν την έχει.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι του λείπουν ικανοποιητικές προτάσεις από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μοναδικό ερωτηματικό, εάν του προσφέρουν και παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή το κίνητρο του πρωταθλητισμού και αυτά είναι τα μοναδικά θέλγητρα που μπορεί να αντιπαραβάλει ο Παναθηναϊκός.

Ο Σπάχιτς κλείνει τα 35 στις 18 Αυγούστου και αυτό που οφείλουν να λάβουν υπ' όψιν τους οι “πράσινοι” είναι ότι ναι μεν συγκροτούν φονικό δίδυμο με τον Ταυλαρίδη, αλλά και συνολικά η ηλιία τους υπερβαίνει τα 70 χρόνια...

Στο ίδιο βεληνεκές είναι και η περίπτωση του 31χρονου Γάλλου, Μικαέλ Σιανί, που είναι επίσης ελεύθερος από τη Λάτσιο. Το κασέ του είναι κοντά στο 1 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί νέα σημαντική οικονομική υπέρβαση, για να προσγειωθεί και αυτός στην Αθήνα.

Επίσης στην ίδια κατηγορία είναι και ο 31χρονος Αργεντινός Ματίας Σιλβέστρε (γενν. 25/09/1984), που φέτος αγωνίστηκε δανεικός στην Σαμπντόρια από την Ίντερ και το συμβόλαιό του εκπνέει στις 30 Ιουνίου, με 30 συμμετοχές σε Serie A και Coppa Italia φέτος. Δεν “πέφτει” κάτω από τα 800.000 καθαρές αποδοχές...

Από κει και πέρα, υπάρχουν περιπτώσεις νεαρότερων ποδοσφαιριστών που έχουν προταθεί και συγκεντρώνουν και στοιχεία leader, με βάση την μέχρι σήμερα αγωνιστική τους παρουσία. Για παράδειγμα, ο Ραούλ Νάβας (έχει προταθεί και στην ΑΕΚ), 27 χρόνων που ανήκει στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και έπαιξε ως δανεικός στην Εϊμπάρ. Έχει συμβόλαιο με την Σοσιεδάδ έως το καλοκαίρι του 2018, αλλά πιθανότατα θα παραχωρηθεί και τη νέα χρονιά ως δανεικός. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η Εϊμπάρ υποβιβάστηκε αγωνιστικά (τρίτη από το τέλος στην Primera Division, υστερώντας στην ισοβαθμία από Γρανάδα και Λα Κορούνια)), ο υποβιβασμός της Έλτσε λόγω χρεών, της χάρισε την παραμονή στην κατηγορία και επιθυμεί την παραμονή του στο ρόστερ.

Αυτό όμως δημιούργησε και μία άλλη καραμπόλα, αφού στην Έλτσε αγωνίζεται ο Ισπανός Νταβίντ Λομπάν και δύσκολα θα την ακολουθήσει στην Segunda Division. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και έκλεισε τη φετινή χρονιά με 34 συμμετοχές (2.985 αγωνιστικά λεπτά) και 5 (!) γκολ, ενώ τα τέσσερα παιχνίδια που έχασε ήταν 3 λόγω μιας θλάσης και 1 από τιμωρία λόγω καρτών. Πολύ καλή περίπτωση, αλλά και σε γόνιμη ποδοσφαιρική ηλικία για να παραμείνει στην Ιβηρική και σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Ωστόσο κρατήστε το όνομα.

Περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που τελείωσαν την χρονιά σε ομάδες που υποβιβάστηκαν στην Ιταλία, είναι και οι Ζουχαΐρ Φεντάλ (Μαροκινός με ισπανικό διαβατήριο, έπαιξε νωρίτερα το όνομά του αλλά δεν προκρίθηκε, 1.91 μ., αριστεροπόδαρος, με 20 συμμετοχές, Μάσιμο Βόλτα (28 χρ., 1.89 μ, ελεύθερος, έπαιξε δανεικός από τη Σαμπντόρια στη Τσεζένα, 24 συμμετοχές), Ντανιέλ Καπέλι (28 χρ., 1.84 μ., δανεικός από την Αταλάντα στη Τσεζένα τα τελευταία δύο χρόνια, ελεύθερος), Αλεχάντρο Γκονσάλες (27 χρ., 1.84 μ., Ουρουγουανός με ισπανικό διαβατήριο, δανεικός από την Ελλάς Βερόνα στην Κάλιαρι) και ο Μοντίμπο Ντιακιτέ (28 χρ., 1.92 μ., έχει οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο στην Κάλιαρι, αλλά είναι αμφίβολη η ενεργοποίησή της.

Διαβάστε ακόμη

Το προφίλ των πιθανών αντιπάλων του Παναθηναϊκού

Ατρόμητος - Παναθηναϊκός 2-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK