Εσιέν: "Να απολαύσω το ποδόσφαιρο στον Παναθηναϊκό"

Μια απολαυστική συνέντευξη παραχώρησε ο μέσος του Παναθηναϊκού, Μάικλ Εσιέν, σε βρετανικό μέσο όπου μίλησε για όλους και για όλα. Διαβάστε τι δήλωσε ο 32χρονος Γκανέζος για την απόφασή του να παίξει στην Ελλάδα, τη σχέση του με τον Ζοζέ Μουρίνιο, την επίσκεψη στη Γιουνάιτεντ και τη δράση του στην Γκάνα.

Εσιέν: "Να απολαύσω το ποδόσφαιρο στον Παναθηναϊκό"

Ο Μάικλ Εσιέν μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας του μετά την επέμβαση που έκανε στη Γερμανία, όμως δεν δίστασε να παραχωρήσει μια απολαυστική συνέντευξη στον " Guardian" όπου μίλησε για όλους και για όλα.

Αρχικά ο 32χρονος μέσος ρωτήθηκε όπως είναι λογικό για την απόφασή του να παίξει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό: "Δεν είμαι δύσκολος άνθρωπος. Πήγα για να απολαύσω το ποδόσφαιρο μέχρι να κρεμάσω τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια. Ήταν καλή κίνηση για μένα να παίξω στην Ελλάδα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες εκεί ο Παναθηναϊκός και περιμένω πως και πως να κάνω το ντεμπούτο μου. Και μετά από αυτό; Θα πάω τα παιδιά μου στο σχολείο. Μου λείπουν πολύ όσο βρίσκομαι μακριά".

Ο εγωιστής Μουρίνιο

Αφού μιλάμε για βρετανικό μέσο, δεν θα μπορούσε να λείψει το κεφάλαιο Τσέλσι και φυσικά ο Ζοζέ Μουρίνιο. Οι δυο τους συνεργάστηκαν για εννιά χρόνια στους "μπλε" και φυσικά γνωρίζονται αρκετά καλά: "Είχαμε πολλούς καλούς παίκτες και έναν προπονητή που βρισκόταν συνέχεια πίσω μας και μας έσπρωχνε προς το καλύτερο. Οι περισσότεροι ήταν ποδοσφαιριστές με εγωισμό, αλλά ήταν καλοί σαν άνθρωποι. Ο Μουρίνιο έχει μεγάλο εγωισμό επίσης, αλλά κι αυτός με την καλή έννοια. Ήταν εύκολο γι' αυτόν να κοουτσάρει τέτοιους παίκτες. Παραμένει ο ίδιος άνδρας αν και είναι σκληρός".

Εσιέν: "Να απολαύσω το ποδόσφαιρο στον Παναθηναϊκό"

O Eσιέν μάλιστα πιστεύει πως ο Μουρίνιο μπορεί να "ξαναναστήσει" τον Ρανταμέλ Φαλκάο: "Ξέρει πως να παίρνει το 100% από τους παίκτες του, πως να λέει το σωστό, πως να τους δίνει κίνητρο. Θα καταφέρει να κάνει τον Φαλκάο να επανέλθει, όλοι το γνωρίζουν αυτό".

Φυσικά οι Μουρίνιο-Εσιέν συνεργάστηκαν και για ένα μικρό διάστημα στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Γκανέζο να αποτελεί προσωπική επιλογή του Πορτογάλου: "Εάν έχει έναν προπονητή που σε γνωρίζει και είναι σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου τότε ασφαλώς και λες ναι. Πήγα δανεικός σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου".

H δράση του Εσιέν στην Γκάνα

Εκτός από το ποδόσφαιρο όμως, ο Εσιέν ασχολείται και με τις φιλανθρωπίες. Στη Γκάνα έχει δημιουργήσει ένα δικό του ίδρυμα το "Ενωμένοι ενάντια στον Έμπολα". Αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκαν κάποιες φήμες που ήθελαν και τον ίδιο να έχει τη συγκεκριμένη ασθένεια: "Αντί να είμαι αρνητικός απέναντι στην ασθένεια αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή την εκστρατεία. Είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, ειδικά στη δυτική Αφρική.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παλέψουμε για να την σταματήσουμε. Είναι πραγματικά επικίνδυνο, σκοτώνει ανθρώπους κάθε μέρα. Γι' αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου". Σημειώνουμε πως ο μεγαλύτερος αδερφός του Εσιέν είχε πνιγεί πέφτοντας σε ένα πηγάδι, κάτι που είχε ευαισθητοποιήσει πολύ τον Γκανέζο.

Εσιέν: "Να απολαύσω το ποδόσφαιρο στον Παναθηναϊκό"

Όσον αφορά τη δράση του ιδρύματός του; "Στοχεύουμε στο ποδόσφαιρο, αλλά προσπαθούμε να τους μάθουμε στα νεαρά παιδιά κι άλλα πράγματα. Η Τσέλσι έγινε πολύ διάσημη στην Γκάνα όταν πήγα εκεί".

Η αγάπη του Εσιέν για την πατρίδα του είναι εμφανής: "Πάντα περνάω τα καλοκαίρια μου στην Γκάνα. Δεν πηγαίνω πουθενά αλλού. Τα παιδιά μου πρέπει να γνωρίζουν από που προέρχονται και τη ζωή στην Αφρική. Έτσι μπορούν να τα συγκρίνουν και να εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο αυτά που έχουν".

H επίσκεψη στη Γιουνάιτεντ

Αρκετά χρόνια πριν πάει στην Τσέλσι, ο Εσιέν είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα της Premier League κι αυτή δεν ήταν άλλη από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον είχε ξεχωρίσει από όταν ήταν μόλις 17 χρόνών: "Συνάντησα τον Φέργκιουσον. Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία. Ήρθα με έναν φίλο μου στο Μάντσεστερ. Ήταν πραγματικά υπέροχο για μας να πάμε εκεί και να δούμε όλους αυτούς τους σπουδαίους παίκτες. Ήθελα απλά να παίξω στην Ευρώπη".

Ωστόσο ο μάνατζέρ του τελικά του έκλεισε δοκιμαστικό στη Μπαστιά κι από εκεί πήρε μεταγραφή στη Λιόν όπου έκανε το ξεπέταγμά του για να έρθει στη συνέχεια η Τσέλσι και να τον αποκτήσει: "Όταν ήμουν μικρός το όνειρό μου ήταν να παίξω στην Premier League. Έτσι όταν η Τσέλσι μου έκανε πρόταση είπα ναι χωρίς δεύτερη σκέψη. Εκείνη την εποχή προσπαθούσαν να χτίσουν μια νέα ομάδα. Ήμασταν πολύ καλοί. Έδωσα ότι είχα και πιστεύω έπαιξα το καλύτερό μου ποδόσφαιρο στην Τσέλσι. Είμαι χαρούμενος που κέρδισα πολλά τρόπαια και που ήμουν ένας από αυτούς που έφεραν την ομάδα ξανά στο προσκήνιο".

Έσπασε μάλιστα και κάποια ρεκόρ στο Νησί: "Ήμουν ο πρώτος Γκανέζος που κέρδισε το FA Cup και στη συνέχεια ο φίλος μου, Σουλεΐ Μουντάρι το κατάφερε με την Πόρτσμουθ".

"Να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο"

Μπορεί πολλοί Αφρικανοί να διαπρέπουν στην Ευρώπη, όμως ακόμη δεν έχει καταφέρει κάποια αφρικανική ομάδα να κατακτήσει το Μουντιάλ. Πως εξηγείται αυτό; "Στην πατρίδα μου κάθε παιδί θέλει να παίξει ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και να γίνει επαγγελματίας. Είναι καλό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να μαζεύει τους καλύτερους παίκτες του κόσμου επίσης.

Πρέπει να συνεχίσουμε να ελπίζουμε πως κάποια αφρικάνικη ομάδα θα κατακτήσει κάποια στιγμή το Μουντιάλ. Πρέπει να παλεύουμε και να συνεχίσουμε να το πιστεύουμε. Το να παίζεις για την εθνική ομάδα είναι μεγάλη τιμή. Αγαπάω τη χώρα μου και πάντα θέλω να προσφέρω. Θα μπορούσα να είχα κατακτήσει το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, αλλά δεν μπορείς πάντα να τους κερδίζεις όλους".

Εσιέν: "Να απολαύσω το ποδόσφαιρο στον Παναθηναϊκό"

Υπάρχει λοιπόν διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς πλέον μπαίνει στη μέση ο παράγοντας χρήματα: "Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Τώρα τα νεαρά παιδιά έρχονται σε πολύ μικρή ηλικία στην Ευρώπη και δεν έχουν δουλέψει αρκετά το παιχνίδι τους. Παίζουν ποδόσφαιρο κυρίως για άλλους λόγους κι όχι γιατί πραγματικά το αγαπούν. Παλιά έπαιζες γιατί το αγαπούσες. Είναι δύσκολο να το πεις για κάποιους παίκτες στις ημέρες μας. Δεν είχε να κάνει ποτέ με τα χρήματα όσον αφορά εμένα. Αγαπάω το ποδόσφαιρο περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο".

Όσο για την τελευταία δήλωση του Εσιέν, με την οποία θέλησε να κλείσει την συνέντευξή του; "Θέλω να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο. Για εμένα αυτό είναι που μετράει".

Διαβάστε ακόμη:

Χειρουργήθηκε ο Εσιέν

News 24/7

24MEDIA NETWORK