Γι' αυτούς τους λόγους ΔΕΝ φεύγει ο Μπεργκ!

Το Contra.gr αναλύει όλα τα δεδομένα γύρω απ’ το μέλλον του Σουηδού άσου, καταγράφει τις σκέψεις του "King Marcus" μέσα απ’ τους δικούς του ανθρώπους και απαντάει στη μεγαλύτερη, καλοκαιρινή αγωνία των φίλων του Παναθηναϊκού…

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
berg EUROKINISSI SPORTS

Για τα εκατομμύρια των φίλων του Παναθηναϊκού είναι ένα απ’ τα βασικά θέματα συζήτησης ή αν θέλετε η μεγαλύτερη «ανησυχία» τους για το εφετινό καλοκαίρι περιστρέφονται γύρω απ’ το ερώτημα: «Θα φύγει ο Μπεργκ;». Τόσο… απλά, μα και τόσο προβληματισμένα, μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει (και) ο ίδιος προ μηνός για την επόμενη μέρα της ομάδας, αλλά και τα όσα ακολούθησαν από τότε, με την τιμωρία της ομάδας στο ματς με τον ΠΑΟΚ (που της στέρησε την πρωτιά στα πλέι-οφ) και τη σκανδαλώδη ποινή των τεσσάρων αγωνιστικών που επιβλήθηκε στον Σουηδό, υποχρεώνοντάς τον να δει απ’ το σπίτι και την κερκίδα το φινάλε των αγώνων κατάταξης. Η ανησυχία μάλιστα, βαθαίνει, όταν στο αρχικό ερώτημα, προστίθεται και το «…πόσο προετοιμασμένος είναι ο Παναθηναϊκός για να “σηκώσει” ενδεχόμενη αποχώρηση του Σουηδού;».

Σε ένα θέμα τόσο λεπτό και «ευαίσθητο» για τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς του «τριφυλλιού», η όποια κουβέντα γύρω απ’ το μέλλον του «KingMarcus», πρέπει να γίνεται μέσα από μία σειρά πολύ προσεκτικής ανάλυσης των γεγονότων και των βαθύτερων σκέψεων του Μπεργκ. Και στην παρούσα φάση, υπάρχουν πολύ περισσότερα από ένα κομμάτια του «παζλ», που δείχνουν πως ο Σουηδός ΔΕΝπρόκειται να φύγει απ’ τον Παναθηναϊκό το προσεχές καλοκαίρι. Χωρίς όλο αυτό να ακούγεται ή να αποτελεί… ευχολόγιο, αλλά καταγραφή συγκεκριμένων δεδομένων.

1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ας το δούμε πρώτα απ’ όλα λίγο πιο «ψυχρά», κυνικά, επαγγελματικά… Κι ας πούμε ότι υπήρχε διάθεση από τον ίδιο τον Μπεργκ να φύγει. Να «ψαχτεί» για να αποχωρήσει αυτό το καλοκαίρι απ’ τον Παναθηναϊκό. Πάμε να δούμε τι ισχύει στην «αγορά» και στην παγκόσμια ποδοσφαιρική πιάτσα. Ο Μπεργκ είναι μία τεράστια προσωπικότητα, ο καλύτερος φορ που έχει αγωνιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ελληνική λίγκα και ένας απ’ τους σπουδαιότερους επιθετικούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
berg eboku EUROKINISSI SPORTS

Τον Αύγουστο ωστόσο, γίνεται 31. Κι αυτό θα πρέπει όλοι να το έχουμε στην άκρη του μυαλού μας, σε συνδυασμό με το πώς κινείται η «αγορά». Ακόμη και για έναν φορ που «έγραψε» 30 γκολ σε πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρώπη με τον Παναθηναϊκό και άλλα 2 γκολ (μέχρι στιγμής) στα προκριματικά του μουντιάλ με την εθνική Σουηδίας, είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο να δοθούν τα 10 εκατ. ευρώ που «ενεργοποιούν» τη ρήτρα αποδέσμευσής του, από ομάδα που αγωνίζεται σε πρωτάθλημα «πρώτης ταχύτητας».

Από σύλλογο τηςPremierLeague, της PrimeraDivision, τηςSerieA, τηςBundesligaκ.ο.κ. Δεν «υπάρχουν», δεν «δίνονται» αυτά τα χρήματα από τις ομάδες, όσο εύρωστες κι αν είναι οικονομικά, για έναν ποδοσφαιριστή (όσο σπουδαίος κι αν είναι), ο οποίος αγωνίζεται στην ελληνικήSuperleagueκαι είναι 31. Κι όχι 21, 22 ή 23 ετών... Εκεί, ενδεχομένως και να μιλούσαμε σε άλλη «βάση». Ας το δούμε και με ένα πιο αναλυτικό παράδειγμα: Τον Μπεργκ παρακολουθούσε εδώ και καιρό η Γουέστ Μπρομ. Το μπάτζετ που είχε κατά νου η αγγλική ομάδα (ένα κλαμπ «τρίτης ταχύτητας» τηςPremier) για τον Σουηδό ήταν 2,5 με 3 εκατ. ευρώ μάξιμουμtransferfeeκαι μέχρι 1,3 εκατ. ευρώ «καθαρά» στον παίκτη. Και σε καμία περίπτωση τα 10 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στη ρήτρα του νέου συμβολαίου που έκανε ο Σκανδιναβός με τον Παναθηναϊκό τον περασμένο Γενάρη. Κι αυτά δεν είναι ποσά που προκύπτουν απ’ το μυαλό μας, αλλά από μάνατζερ που δουλεύουν στην αγγλική αγορά κι έχουν πλήρη εικόνα στο τι κουβέντα έγινε απ’ τη συγκεκριμένη ομάδα, για τον Μπεργκ.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Υπάρχει έστω και ένας που θα πίστευε πως θα μπορούσε να γίνει μία τέτοια μεταγραφή; Με τους «πράσινους» να «καρπώνονται» μόλις το 55% των χρημάτων, όσο δηλαδή είναι και το ποσοστό που έχουν επί των δικαιωμάτων του. Το άλλο 35% έχει μείνει σταθερά στο Αμβούργο, ενώ το ποσοστό της πλευράς του Μπεργκ «έπεσε» μετά τη δεύτερη ανανέωσή του (κατόπιν συμφωνίας με τον Παναθηναϊκό) από το 12,5% στο 10%. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ τέτοια περίπτωση κι αυτό το παραδέχεται και το (ανα)γνωρίζει και η πλευρά του Σουηδού άσου, κατανοώντας πως ο οικονομικός ορίζοντας είναι συγκεκριμένος και (μετά τη ρήτρα) πολύ περιορισμένος.

2. ΜΟΝΟ ΚΙΝΑ, ΑΛΛΑ… ΔΕΝ!

Το ποσό της ρήτρας των 10 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαν (όπως και τέθηκε προ μηνών στο τραπέζι) ΜΟΝΟ από ομάδες και αγορές τύπου Κίνας. Η Μπεϊζίνγκ Γκουοάν προσέγγισε προ μηνών την πλευρά του Μπεργκ (όπως είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο τοContra.gr), έχοντας το όνομα του Σουηδού στην κορυφή των επιλογών της για την επίθεση μαζί με τους Ντεφόε και Σοριάνο. Εντέλει, τόσο η κινεζική ομάδα αποφάσισε να κινηθεί για τον Σοριανό, όσο και η πλευρά του Σουηδού (για οικογενειακούς λόγους) δεν έδειξε… ζεστή στην προοπτική της μετακόμισης στην Κίνα (κι ας ήταν τριπλάσιες οι απολαβές που του προτείνονταν) και το θέμα έκλεισε μια και καλή εκεί. Και δεν πρόκειται να… ανοίξει ξανά.

Ούτε τώρα, διότι η συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδος είναι ο αντίστοιχος «Γενάρης» για τους Κινέζους και δεν «παίζουν» στην αγορά μεγάλα ποσά, αλλά και διότι η οικογένεια Μπεργκ συνολικά έχει «κόψει» το θέμα «Κίνα». Πάμε παρακάτω…

3. ΜΟΝΟ ΤΥΠΟΥ "ΜΑΛΑΓΑ"

Πως θα μπορούσε να υπάρξει «κίνδυνος» για να μπει σε… σκέψεις ο Σουηδός; Αν προέκυπτε μία μεγάλη (σε χρήματα) πρόταση, από καλή ομάδα πρωταθλήματος «πρώτης γραμμής», που θα είχε ως «έδρα» μία πόλη που θα «κάλυπτε» και τα «θέλω» ως προς την ποιότητα ζωής κι όλα όσα απολαμβάνουν ο Σουηδός και η οικογένειά του στην αγαπημένη τους Ελλάδα. Παράδειγμα; Η Μάλαγα του γνωστού σε όλους μας Μίτσελ. Αν η ισπανική ομάδα είχε το μπάτζετ ακόμη και να πλησιάσει, τη ρήτρα του συμβολαίου του Μπεργκ, εκεί ενδεχομένως να μπορούσε να υπάρξει «θέμα».

Γι' αυτούς τους λόγους ΔΕΝ φεύγει ο Μπεργκ!

Διότι μιλάμε για έναν ανταγωνιστικό (έστω και δεύτερης ταχύτητας) σύλλογο του κορυφαίου (μαζί με τηνPremierLeague) πρωταθλήματος της Ευρώπης και μία απ’ τις ωραιότερες πόλεις της Μεσογείου. «Επικίνδυνος» συνδυασμός αλήθεια… Ωστόσο, με βάσει τις (διερευνητικές) συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα απ’ τη διοίκηση του ισπανικού συλλόγου με τους εκπροσώπους του Σουηδού άσου, έγινε σαφές πως ακόμη κι αν πουληθούν κάποιοι παίκτες απ’ το υπάρχον ρόστερ της για να βρεθεί χώρος στο μπάτζετ της, τα ποσά είναι και πάλι πολύ υψηλά για να… παίξει «μπάλα» η Μάλαγα.

Η ισπανική ομάδα δεν θα μπορούσε να δώσει ούτε 7 με 8 εκατ. ευρώ για να πιέσει την κατάσταση, αφού μετά θα ανέτρεπε όλες τις οικονομικές ισορροπίες στον δικό της σχεδιασμό. Κι ο Μπεργκ απ’ την πλευρά του, ΔΕΝ είναι ο τύπος που θα «πιέσει» καταστάσεις ή θα βάλει το… μαχαίρι στο λαιμό του Παναθηναϊκού, για να φύγει με ποσό «ξεπουλήματος» που δεν ανταποκρίνεται στα θέλω του συλλόγου.

4. ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ

Πάμε να δούμε τώρα λίγο και τις ανησυχίες του Μπεργκ. Ο Σουηδός έχει (απο)δείξει πολλάκις πως δεν… μασάει τα λόγια του. Αλλά έχει το θάρρος της γνώμης του και την προσωπικότητα να μιλάει φωναχτά, όταν προβληματίζεται με κάποια πράγματα. Το οικονομικόstatusτης ομάδας και οι τεράστιες δυσκολίες που πέρασε το κλαμπ όλη τη χρονιά (καθυστερήσεις στις πληρωμές, γκρίνια στα αποδυτήρια κλπ) τον προβληματίζουν πάρα πολύ.

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
berg marinakis EUROKINISSI SPORTS

Οι συνθήκες, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και τα «παιχνίδια» των εκάστοτε «δυνατών» στην ελληνικήSuperleague(που τα είδε να επαναλαμβάνονται ως… φάρσα κι ως κωμωδία στο φινάλε της εφετινής σεζόν) τον προβληματίζουν ακόμη περισσότερο.

Μίλησε πολύ και με τον Ουζουνίδη για όλα αυτά, πριν φύγει για την εθνική Σουηδίας και άκουσε με μεγάλη προσοχή όσα του είπε και τον συμβούλεψε ο Ελληνας τεχνικός. Ενημερώθηκε επίσης, πολύ καλά για το όλο πλάνο της επόμενης σεζόν και τη διάθεση που υπάρχει μόλις ολοκληρωθούν τα «κοψίματα» των περιττών εξόδων και των «βαριδιών» του μπάτζετ (Ρινάλντι, Τελάντερ, Βέμερ κ.ο.κ.) να μπουν πλέον τα πράγματα σε μία σειρά και να υπάρξει σταθερότητα και κανονικότητα στις πληρωμές. Όπως γινόταν στα δύο πρώτα χρόνια του στην ομάδα (2013-2015) μέχρι να ξεκινήσουν τα «εγκλήματα» τύπου Εσιέν.

Γνωρίζει επίσης, πως πρόθεση του κλαμπ είναι να διατηρήσει και του χρόνου όλο τον βασικό «κορμό» που έπαιξε την πιο ωραία μπάλα στην Ελλάδα απ’ τον Φλεβάρη και μετά. Ακόμη και του Εμποκού, μολονότι υπάρχουν αντικειμενικά πολλές δυσκολίες. Και παράλληλα να γίνουν κινήσεις ενίσχυσης, βασισμένες σε απόλυτη ποδοσφαιρική (και οικονομική) λογική, εκεί που «πονάει» το ρόστερ και η ενδεκάδα. Για όλα αυτά, είναι ενημερωμένος.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Και είναι αλήθεια πως αφού «πάγωσαν» λίγο οι έντονες σκέψεις που είχε μετά απ’ αυτόν τον πολύ δύσκολο 1,5 μήνα που πέρασε (συνολικά) η ομάδα, ο ίδιος βλέπει μέσα του πως αξίζει (άλλη) μία προσπάθεια. ΔΕΝ «ψάχνεται» για να φύγει, ΔΕΝ έχει δώσει εντολή στον ατζέντη του να του βρει ομάδα, ούτε θεωρεί πως «τελείωσε» ο κύκλος του στον Παναθηναϊκό.

Και με αυτές τις σκέψεις (όπως τόνιζαν άνθρωποι που τον ξέρουν καλύτερα απ’ όλους), ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες την εφετινή σεζόν με την εθνική Σουηδίας (σήμερα Κυριακή εντάσσεται στο καμπ της), προτού πάρει ορισμένες πολύτιμες «ανάσες» με την οικογένειά του, πριν την έναρξη της νέας χρονιάς. Με το μυαλό του να είναι πλέον πολύ πιο «καθαρό» και να βλέπει μόνο Παναθηναϊκό... Κι αυτό για να αλλάξει, θα πρέπει πλέον να έρθουν τα πάνω-κάτω...

News 24/7

24MEDIA NETWORK