Η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία του Χουχούμη

Αν όλοι στη ζωή δικαιούνται μια δεύτερη, μεγάλη ευκαιρία, ο Διαμαντής Χουχούμης την έχει πλέον «στρωμένη» μπροστά στα πόδια του. Και το βράδυ της Πέμπτης (29/9) καλείται να δώσει, εκτός των άλλων, και μια μεγάλη -προσωπική- μάχη για να «επιστρέψει» στον... πράσινο ποδοσφαιρικό «χάρτη». Γράφει ο Κώστας Γουλής

Η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία του Χουχούμη

Τη διετία 2010-2012 ο Διαμαντής Χουχούμης, θεωρείτο ένα απ’ τα μεγαλύτερα ταλέντα της ακαδημίας του Παναθηναϊκού στην Παιανία. Μετρούσε ήδη χρόνια στο «πράσινο φυτώριο» και το αριστερό πόδι του, το κορμί του και η ταχυδύναμή του ξεχώριζαν από... μίλια μακριά. Ο δε Χουάν Ρότσα που έσταζε μέλι για τις ικανότητές του και ήταν εκείνος που εισηγήθηκε για να γίνει επαγγελματίας, θέλοντας να τον κάνει πολύ πιο ολοκληρωμένο ως παίκτη, τον γύρισε για πρώτη φορά στο αριστερό άκρο της άμυνας, με τον νεαρό ξανθομάλλη απ’ την Εύβοια να ανταποκρίνεται εξαιρετικά.

Ηταν ξεκάθαρο πως δεν θα αργούσε η ευκαιρία της ανδρικής ομάδας. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα σε μια δύσκολη εποχή, όπου τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στον Παναθηναϊκό, αποφάσισε να αρχίσει να επενδύει ακόμη περισσότερο στη φουρνιά που μόλις είχε ανέβει απ’ την ομάδα Νέων. Ο «Χούχου» ήταν απ’ τους πρώτους που έριξε στη… μάχη, μαζί με τον Καπίνο και τον Τριανταφυλλόπουλο. Όλα έδειχναν ιδανικά για να κάνει το ξεπέταγμά του ο «μικρός», όμως η κάκιστη αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού, οι τέσσερις αλλαγές προπονητών και η 6η θέση της σεζόν 2012-13 (όπου οι «πράσινοι» δεν βγήκαν καν Ευρώπη), παρέσυραν τα πάντα στο ποδοσφαιρικό τμήμα…

Στη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε με τους Νταμπίζα-Αναστασίου το καλοκαίρι του ’13, ο Χουχούμης ήταν δεύτερη επιλογή πίσω απ’ τον Νάνο. Ο Ισπανός καπάρωσε τη θέση του αριστερού μπακ και ο χώρος και ο χρόνος του στην αγωνιστική εξίσωση, περιορίστηκαν πάρα πολύ. Κάπου εκεί ο Χουχούμης άρχισε να χάνει την ισορροπία και τον προσανατολισμό του. Ισως και να απογοητεύτηκε, όμως, η ουσία ήταν πως παρέμεινε στάσιμος. Κι όσο δεν δούλευε στο βαθμό που έπρεπε, η ενδεκάδα έδειχνε άπιαστο όνειρο. Πολύ περισσότερο δε, απ’ τη στιγμή που ακόμη και στα… ρεπό του Νάνο, ο Αναστασίου άρχισε να προτιμά τον Πράνιτς. Ο δανεισμός έδειχνε μια καλή λύση για όλους, όμως ο ίδιος δεν έδειχνε να… ψήνεται ιδιαίτερα κι εντέλει παρέμενε στο ρόστερ.

Το καλοκαίρι του 2015, ο Παναθηναϊκός έψαξε για αριστερούς μπακ και ο Χουχούμης ήταν εκ νέου στη λίστα με τους υποψήφιους προς δανεισμό. Εντέλει ο 22χρονος Ευβοιώτης έμεινε ως τρίτη επιλογή πίσω απ’ τους Πράνιτς και Νάνο, αλλά πάλι ο χρόνος συμμετοχής του περιοριζόταν μόνο σε ματς Κυπέλλου. Η έλευση του Στραματσόνι δεν άλλαξε τα δεδομένα, αφού ο «Πράνια» ήταν ο βασικός. Και στα δύο παιχνίδια (με Πανθρακικό και Πανιώνιο) που του έδωσε φανέλα βασικού, ο Χουχούμης δεν του έβγαλε και τα… μάτια.

Up and down μετά την πώληση Νάνο

Ο «Στράμα» όμως έβλεπε αυτό το… κάτι στον Χουχούμη. Εβλεπε έναν αριστερό μπακ με εξαιρετικά στοιχεία και μεγάλο ταλέντο, που ήταν «φυλακισμένος» στην… ανασφάλεια και δεν μπορούσε να ανοίξει τα… φτερά του. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό, θα έπρεπε να πάρει ματς. Και ο Παναθηναϊκός που (προ)ετοιμαζόταν για τη σεζόν 2016-17, δεν είχε χρόνο για προχωρήσει σε «επανεκπαίδευσή» του. Χρειαζόταν να βρεθεί μια ομάδα που θα του έδινε σταθερό χρόνο συμμετοχής και εξέλιξης για να γυρίσει πιο έτοιμος. Το συζήτησε πολλές φορές μαζί του στην προετοιμασία τόσο ο Ιταλός, όσο και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Γι’ αυτό και ο 22χρονος άσος συμφώνησε να πάει να δοκιμαστεί στην Τερνάνα της Serie B, όπου ο Κριστιάν Πανούτσι θα μπορούσε να τον εξελίξει. Στην Ιταλία ο Χουχούμης άφησε άριστες εντυπώσεις, όμως η Τερνάνα τον ζήτησε δανεικό με οψιόν αγοράς και τα χρήματα που αξίωσε ο Παναθηναϊκός στην οψιόν, κρίθηκαν πάρα πολλά απ’ τους Ιταλούς (500.000 ευρώ έλεγαν στην Ιταλία, ενώ κατά άλλους ήταν περί τις 700.000 ευρώ).

Ο Χουχούμης επέστρεψε στην Ελλάδα για να… παλέψει για την ευκαιρία του. Η πώληση του Νάνο στην Αλμερία άνοιξε περισσότερο χώρο στο ροτέισον, όμως ο ίδιος βλέποντας τον «Στράμα» να επιλέγει τον Γουακάσο για αριστερό μπακ-χαφ στη ρεβάνς με την ΑΪΚ Στοκχόλμης (όπου ήταν ξανά τραυματίας ο Χουλτ) και να μην τον περιλαμβάνει στην πρώτη γραμμή των πλάνων του (και) στα ματς που ακολούθησαν, ζήτησε τρεις μέρες πριν την ολοκλήρωση των μεταγραφών από τον Ιταλό να τον αφήσει να… φύγει! Γι’ αυτό και ο Στραματσόνι, όντας… ζοχαδιασμένος με τον νεαρό άσο, ζήτησε… άρον-άρον τη μεταγραφή του Κουλιμπαλί, αφού έβλεπε πως δεν μπορούσε να βασιστεί πάνω στον «Χούχου». Την ίδια ώρα οι άνθρωποι της ομάδας, μιλώντας με πρόσωπα απ’ το στενό περιβάλλον του παίκτη, ήταν ξεκάθαροι. «Βάλτε του μυαλό, γιατί με αυτά που κάνει δεν πρόκειται ποτέ να πετύχει τίποτα…».

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο Χουχούμης ακροβατούσε ανάμεσα σε πάγκο και κερκίδα και δεν έπαιξε δευτερόλεπτο. Το βράδυ της Πέμπτης, μετά τα τόσα προβλήματα απουσιών που προέκυψαν με τους αριστεροπόδαρους ποδοσφαιριστές του ρόστερ και γενικά με τους μπακ (τιμωρημένος ο Γουακάσο, τραυματίες οι Χουλτ, Μέστο) ο «Ντιάμα» είναι πολύ πιθανό να πάρει για πρώτη φορά φέτος φανέλα βασικού στο αριστερό άκρο της άμυνας (με βάση και την ισορροπία που θέλει να έχει ο Στραματσόνι στην ενδεκάδα). Στο πιο δύσκολο (έως τώρα) εκτός έδρας παιχνίδι του Παναθηναϊκού την εφετινή σεζόν κι απέναντι σε μια ομάδα που είναι «φωτιά» στα άκρα. Η (δεύτερη) μεγάλη ευκαιρία του Χουχούμη, διότι ίσως να μην υπάρξει ποτέ… τρίτη!

Το θέμα, λοιπόν, είναι… Διαμαντή, μπορείς;

News 24/7

24MEDIA NETWORK