Η… μπάλα σε κυβέρνηση, το Plan B και η λεπτή κλωστή

Ο Κώστας Γούλης αναλύει όλα όσα έγιναν σε Αθήνα και Λονδίνο γύρω απ’ τον Παναθηναϊκό, την αδειοδότηση, το "Athens Alive", τις επαφές του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με το fund, τις εναλλακτικές σκέψεις του διοικητικού ηγέτη της ΚΑΕ και την επόμενη μέρα του ποδοσφαιρικού "τριφυλλιού", το οποίο ξεμένει από… χρόνο.

Η… μπάλα σε κυβέρνηση, το Plan B και η λεπτή κλωστή

Η μέρα ήταν πολύ έντονη σε Αθήνα και Λονδίνο για τον Παναθηναϊκό και ο κόσμος του "τριφυλλιού" ζει τη δική του μεγάλη αγωνία για το μέλλον της ομάδας, βλέποντας το "φάντασμα" της Β’ Εθνικής να πλησιάζει ακόμη περισσότερο, επειδή το σημερινό διοικητικό σχήμα δεν φροντίζει και δεν ενδιαφέρεται ούτε για το ελάχιστο: Να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία, πληρώνοντας αυτά που πρέπει… Πάμε να σταχυολογήσουμε τα όσα έγιναν και το τι ακολουθεί…

-Στο ραντεβού με τα υπόλοιπα μέλη του fund στο Λονδίνο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήγε με διπλό σκοπό: 1.Να ενημερώσει αναλυτικά τους "συμπαίκτες" του για τις επαφές που έχουν γίνει με την κυβέρνηση για το πρότζεκτ "Athens Alive", το τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή (16/3) στο Μαξίμου (παρουσία και του Γιώργου Βασιλειάδη) και 2.Για να τους τονίσει την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για να γίνει πολύ πιο άμεσα η ενεργή εμπλοκή τους στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δεδομένου ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να πέσει η ομάδα στη Β’ Εθνική.

-Στο πρώτο σκέλος, ο διοικητικός ηγέτης της "πράσινης" ΚΑΕ ανέλυσε στα μέλη της κοινοπραξίας πως ο Πρωθυπουργός είναι απόλυτα θετικός με το πρότζεκτ, θέλει με θέρμη να προχωρήσει και είναι διατεθειμένος να κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα χρειαστούν σε βασικά σημεία του σχεδίου. Τους είπε εντούτοις, πως ζητήθηκε απ’ την κυβέρνηση να υπάρξουν κι ορισμένες σημαντικές τροποποιήσεις ως προς το πλάνο και δη το ποδοσφαιρικό γήπεδο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Κάποια ζητήματα που χρήζουν αλλαγών και είναι υπό συζήτηση/διαπραγμάτευση, με θετική διάθεση από πλευράς Πολιτείας. Και η πλευρά των επενδυτών έδειξε να κατανοεί τις όποιες μικρές ή μεγάλες ενστάσεις υπάρχουν επί του πλάνου, με διάθεση να τα συζητήσει και να προχωρήσει σε Plan B σε κάποιες περιπτώσεις, στη νέα επαφή που θα γίνει σήμερα (22/3) ανάμεσα στην επενδυτική ομάδα.

-Το δεύτερο και πολύ καθοριστικό σκέλος της συζήτησης του Γιαννακόπουλου με το fund είχε να κάνει με την ποδοσφαιρική ομάδα. Εκεί ο ισχυρός άνδρας του μπασκετικού "τριφυλλιού" ανέλυσε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΠΑΕ, τον κίνδυνο άμεσου υποβιβασμού στη Β’ Εθνική λόγω των οφειλών και του μετώπου της αδειοδότησης και ζήτησε να δεχθούν το αίτημά του για να επισπεύσουν της διαδικασίες άμεσης εισόδου τους στην ΠΑΕ. Ξεκαθάρισε, πως ένας πιθανός υποβιβασμός του Παναθηναϊκού μπορεί να αποδυναμώσει τη δυναμική του εγχειρήματος και κατέθεσε προς τους επενδυτές την παρακάτω πρόταση: να προσφέρει ως "εγγύηση" της πρότασής του στη διάθεση των επενδυτών, το μεγαλύτερο μερίδιο από το δικό του ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση, σε σχέση με τα όποια πιθανά μελλοντικά κέρδη!

Η απάντηση των επενδυτών δεν ήταν αυτή που θα περίμενε ο κόσμος του Παναθηναϊκού, αλλά είχε ξεκάθαρη, επιχειρηματική λογική: Υποστήριξαν πως δεν μπορούν να δεχθούν κάτι τέτοιο, χωρίς να έχουν στα χέρια τους βασικές εγγυήσεις απ’ την κυβέρνηση για το όλο πρότζεκτ και τόνισαν πως όλο αυτό θα ήταν μία… τρέλα επιχειρηματικά και πως δεν μπορούν να μπουν σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, δίχως να έχουν πρώτα εξασφαλισμένο το σύνολο μίας τέτοιας επένδυσης εκατοντάδων εκατομμυρίων. Διότι δεν είχαν λειτουργήσει ποτέ αντίστοιχα στο παρελθόν και δεν σκοπεύουν να το κάνουν τώρα… Υπογραμμίστηκε ωστόσο, πως απ’ τη στιγμή που η κυβέρνηση έδωσε το πρώτο "πράσινο φως" είναι διατεθειμένοι να το τρέξουν κι άλλο, να μειώσουν το χρόνο των επαφών που πρέπει να γίνουν για να πέσουν οι πρώτες υπογραφές με την πολιτεία και να ανοίξει ακολούθως ο δρόμος για την ΠΑΕ.

Ο Παναθηναϊκός ωστόσο, δεν έχει πλέον αυτή την πολυτέλεια χρόνου. Σε δέκα μέρες λήγει η προθεσμία για την κατάθεση του φακέλου αδειοδότησης κι αν οι "πράσινοι" δεν πληρώσουν ή διακανονίσουν εκ νέου τα ληξιπρόθεσμα (έως 31/12/2017), θα υποβιβαστούν. Διότι ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος! Πως θα κινηθεί ο Γιαννακόπουλος; Καλό θα είναι να περιμένουμε και την αυριανή ημέρα, όταν θα επικοινωνήσει εκ νέου με τα στελέχη του fund απ’ την Αθήνα πλέον, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ηδη ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους για να μπουν χρήματα και να ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής σελίδας στην ΠΑΕ. Δεν το έχει παρατήσει, θεωρεί τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του ντροπιαστικό να πέσει ο Παναθηναϊκός στη Β’ Εθνική και θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Οι δε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλύτερα, υποστήριζαν αργά το βράδυ της Τετάρτης (21/3) "…να μην αποκλείεται τίποτα. Ακόμη και να κάνει ο ίδιος την κίνησή του, μολονότι στην παρούσα φάση το όλο πρότζεκτ δεν έχει ακόμη ούτε μία εγγύηση". Να περιμένουμε λοιπόν για να δούμε. Να το… παρατήσει πάντως έτσι το θέμα του υποβιβασμού ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Οσο κι αν την πλευρά Αλαφούζου, με όσα έχει πράξει και δείξει μέχρι στιγμής, δεν δείχνει να την… καίει και ιδιαίτερα.

Πάμε κλείνοντας στα όσα έγιναν νωρίτερα εν Αθήναις. Η ΕΠΟ ξεκαθάρισε στη συνάντηση με τα μέλη της λίγκας, πως ενσωμάτωση του άρθρου 57 της UEFA μεσούσης της περιόδου στον ελληνικό κανονισμό αδειοδότησης, δεν "παίζει" ούτε μία στο εκατομμύριο ως ενδεχόμενο. Αφησε ανοικτό… παράθυρο για παράταση δύο εβδομάδων στην προθεσμία των αδειοδοτήσεων (έως 15 Απριλίου) και τόνισε πως κεντρική αλλαγή στον κανονισμό αδειοδότησης δεν πρόκειται να υπάρξει. Πως λοιπόν τώρα τα στελέχη της ΠΑΕ εξακολουθούν να "ποντάρουν" σε αλλαγή του κανονισμού, αυτό ένας… Θεός το ξέρει. Επειδη όμως το "παιχνίδι" πλέον είναι σε μία λεπτή γραμμή και θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό και το κομμάτι των τηλεοπτικών, με μία ημι-κεντρική διαχείριση που… ψιθυρίζεται πως προετοιμάζεται για τις ομάδες που έχουν "θέματα" με τους φακέλους τους και το πλάνο βιωσιμότητας, μην αποκλείεται τίποτα…

News 24/7

24MEDIA NETWORK