Η θηλιά της FIFA: Πότε και πώς κινδυνεύει ο Παναθηναϊκός

Η απειλή για "μπλόκο" στις (επόμενες) μεταγραφές του Παναθηναϊκού με το που τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις για Ιβανόφ, Σαμπά, Κιέβο, Αμβούργο και οι επαφές που θα γίνουν -μετά την αλλαγή του χρόνου- με όλες τις πλευρές για να προετοιμαστούν νέοι διακανονισμοί. Αναλυτικό ρεπορτάζ του Contra.gr.

Η θηλιά της FIFA: Πότε και πώς κινδυνεύει ο Παναθηναϊκός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε ήδη την πρώτη "χειμερινή" μεταγραφή (Οικόνομου), αναζητά βασικό στράικερ για να "γεμίσει" το κενό στην επίθεση κι ανάλογα με τις αποχωρήσεις που θα γίνουν, ίσως υπάρξει και κάποια έξτρα κίνηση -επίσης εξαιρετικά low budget- εντός του Γενάρη (π.χ. δεξιός μπακ ή κεντρικός χαφ, εάν πωληθούν οι Κουλιμπαλί-Κουρμπέλης).

Την ίδια ώρα όμως, το "τριφύλλι" καλείται να καλύψει (και) τα ανοικτά "μέτωπα" που έχει στη FIFA προκειμένου να εκμηδενίσει τον κίνδυνο, πιθανής απαγόρευσης μεταγραφών. Οι "πράσινοι" έχουν πάρει σε πρώτη φάση το "ΟΚ" απ' την UEFA, με βάση και την απόφαση του Financial Control Body της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, που έδωσε χρονικό "αβάντζο" στον Παναθηναϊκό να διευθετήσει (να πληρώσει ή να διακανονίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του έως την 1η Μαρτίου) κι όπως είχαμε επισημάνει και προ δύο εβδομάδων, οι εν λόγω αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε πολύ σοβαρά υπόψην κι απ' τη FIFA.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει μεταγραφικό "μπλόκο" από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, όμως για ν' αποκλειστεί στον απόλυτο βαθμό ο όποιος κίνδυνος, οι "πράσινοι" πρέπει να διευθετήσουν (και) τις τέσσερις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί εις βάρος τους στα πειθαρχικά όργανα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν τους: Ιβάν Ιβανόφ (110.000 €), Κρις Σαμπά (κατάπτωση διακανονισμού για 100.000 €), Κιέβο Βερόνα (οφειλή 210.000 € απ’ τον δανεισμό του Εμποκού) και Αμβούργο (αξίωση 350.000 € ως "μερίδιο" της μεταγραφής του Μπεργκ στην Αλ Αΐν και 50.000 € για τη μεταγραφή του Σουηδού στο "τριφύλλι" το 2013).

Όλες οι παραπάνω υποθέσεις έχουν εκδικαστεί ήδη απ' τα αρμόδια όργανα της FIFA, με τις τελεσίδικες αποφάσεις να αναμένονται εντός του Γενάρη και να επισύρουν (πέρα απ' την καταβολή των χρημάτων) μέχρι και την ποινή απαγόρευσης μεταγραφών, απ' την ημέρα που θα εκδοθούν αυτές!

Με απλά λόγια, εάν π.χ. βγουν καταδικαστικές αποφάσεις για τους "πράσινους" στις 15 Ιανουαρίου και στο όλο "πακέτο" μπει και το θέμα της απαγόρευσης μεταγραφών, ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ θα μπορεί να κάνει άλλες μεταγραφικές κινήσεις στο υπόλοιπο του μήνα και για όσο διάστημα προβλέπεται η ποινή. Εντούτοις, όσες θα έχει κάνει μέχρι και μία μέρα πριν (π.χ. Οικονόμου) θα ισχύσουν κανονικά.

Όλο αυτό το, πολύ σοβαρό θέμα θέλουν να το… προλάβουν στον Παναθηναϊκό και γι' αυτό μέσα στην επόμενη εβδομάδα, έχουν προγραμματιστεί ταξίδια του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου, προκειμένου να γίνουν εκ του σύνεγγυς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.

Συγκεκριμένα:

- Ο "άτυπος" τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ θα συναντηθεί με τον αθλητικό διευθυντή της Κιέβο Βερόνα, Τζιανκάρλο Ρομαϊρόνε, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της οφειλής του Παναθηναϊκού προς την ιταλική ομάδα για το δανεισμό του Εμποκού και του ποσού που δεν πληρώθηκε ως "ενοίκιο". Υπόθεση που δεν είναι εύκολη, διότι όπως υποστηρίζουν και οι Ιταλοί συνάδελφοι, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κιέβο έχουν εκνευριστεί πάρα πολύ με το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει δώσει ακόμη τα χρήματα, τη στιγμή που το ιταλικό κλαμπ αναγκάστηκε να καταβάλει ήδη απ' το περασμένο καλοκαίρι το φόρο που του αντιστοιχούσε, για κάτι που δεν... εισέπραξε ποτέ.

- Κουβέντα θα γίνει και με στελέχη του Αμβούργου προκειμένου ο Παναθηναϊκός να πληρώσει την πρώτη οφειλή των 50.000 € και εν συνεχεία -με το που βγει η "λυπητερή" απ' τη FIFA για το μερίδιο της μεταγραφής του Μπεργκ- να έχει ήδη συμφωνήσει για διακανονισμό με τη γερμανική ομάδα ως προς τις 350.000 €.

- Σε ό,τι αφορά τώρα τα "μέτωπα" των Ιβανόφ και Σαμπά, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει ραντεβού με τον Ελληνα δικηγόρο στον οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι υποθέσεις των δύο πρώην στόπερ του Παναθηναϊκού προκειμένου να υπάρξει μία αντίστοιχη "προετοιμασία" διακανονισμού. Κι εδώ πάντως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, αφού για να δώσουν το "πράσινο φως" οι δύο παίκτες θα πρέπει να λάβουν πρώτα έναντι κάποια ποσά. Ποσά που δεν υπάρχουν τούτη τη στιγμή και πρέπει να αναζητηθούν μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες...

News 24/7

24MEDIA NETWORK