Κωδικός: "Σκάστε τον Άγιαξ στο τρέξιμο"

Πως προετοιμάζει το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού το αγωνιστικό του πλάνο πριν απ’ την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League με τον Αγιαξ; Τι «έδειξε» το «πράσινο» scouting report και που έχει εστιάσει ο «Στράμα» και οι συνεργάτες του; Το Contra.gr αναλύει…

Κωδικός: "Σκάστε τον Άγιαξ στο τρέξιμο"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι προπονητές συνηθίζουν να λένε πως το 50% ενός αγώνα «κερδίζεται» ή «χάνεται» αντίστοιχα, από την προετοιμασία του. Κι όπως πριν από κάθε μεγάλη «μάχη», έτσι και όλες αυτές τις μέρες πριν απ’ το πρώτο μεγάλο ματς με τον Αγιαξ για τον 7ο όμιλο του Europa League, το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού έχει ρίξει όλο το βάρος στο... pregame!

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (12/9) στο γραφείο του Αντρέα Στραματσόνι στο «Γ. Καλαφάτης» ανάμεσα στον Ιταλό τεχνικό και τους στενούς συνεργάτες του, ο αναλυτής του «τριφυλλιού», Βιτσέντσο Σάσο, κατέθεσε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν οι «πράσινοι» για τον «Αίαντα», παραθέτοντας στοιχεία κι αναλύσεις απ’ την πλειοψηφία των εφετινών αγώνων του.

Το δε scouting report, επικεντρώθηκε σε τρία σημεία, τα οποία και θα παρουσιάσουν ο «Στράμα» και τα υπόλοιπα μέλη του τιμ στους παίκτες του Παναθηναϊκού πριν από την προπόνηση της Τετάρτης (14/9), αλλά και το πρωινό του αγώνα, προκειμένου να γίνει η αντίστοιχη τακτική ανάλυση και προσέγγιση του ματς και να είναι οι «πράσινοι»100% προετοιμασμένοι πριν μπουν στο γήπεδο.

Τα παιχνίδια στα οποία στάθηκε κυρίως ο Σάσο, πέραν του τελευταίου κόντρα στη Φιτέσε για την 5η αγωνιστική της Eredivisie (11/9), ήταν τα δύο με τον ΠΑΟΚ και με τη Ροστόφ και δη τα εκτός έδρας, αφού το ιταλικό τιμ ήθελε να δει πως «λειτουργεί» και «συμπεριφέρεται» ο Αγιαξ, μακριά απ’ το «Amsterdam Arena», ειδικά στους ευρωπαϊκούς αγώνες. Πάμε να δούμε λοιπόν που εστιάστηκε η «πράσινη» ανάλυση.

1.ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ… ΤΡΕΞΟΥΜΕ

Μπορεί ο Άγιαξ να είναι μια νεανική στη βάση της ομάδα (είχε και μικρότερες ηλικιακά φουρνιές στο πρόσφατο παρελθόν), ωστόσο φαίνεται πως -τουλάχιστον σ’ αυτό το ξεκίνημα της σεζόν- έχει «θέματα» στη φυσική του κατάσταση. Πράγμα… αφύσικο για ολλανδική ομάδα, αλλά υπαρκτό σαν ζήτημα για την ομάδα του Πέτερ Μπος. Κοινώς, όταν βρεθεί ομάδα που «τρέχει» περισσότερο απ’ αυτόν, του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ειδικά στα δεύτερα ημίχρονα όπου ο Άγιαξ «κάθεται» και δείχνει να μένει από δυνάμεις…

Η Ροστόφ τουλάχιστον αυτό έκανε. Του άφησε… προκλητικά την κατοχή της μπάλας (ειδικά στην Ολλανδία, το ποσοστό είχε φτάσει σε μέσο όρο το 72-28%), αλλά τον «έτρεξε» και στα δύο παιχνίδια και εντέλει… δικαιώθηκε (και προκρίθηκε) πανηγυρικά.

Στο «Amsterdam Arena», οι παίκτες του Αγιαξ κάλυψαν συνολικά 105.804 μέτρα (53.547 και 52.257 ανά ημίχρονο), την ώρα που οι Ρώσοι, έτρεξαν σχεδόν 5,5 χιλιόμετρα παραπάνω, κλείνοντας τον αγώνα με 111.353 μέτρα (56.410 και 54.943 ανά ημίχρονο).

Τα ίδια και… χειρότερα για τον Άγιαξ στη ρεβάνς της Ρωσίας, όπου κατέρρευσε στο δεύτερο 45λεπτο. Η Ροστόφ έτρεξε 103.109 μέτρα (54.716 και 48.393), ενώ ο Άγιαξ ήταν 6,5 χιλιόμετρα πιο… πίσω, στα 96.605 (50.089 και 46.515).

2.Ο ΑΠΕΙΡΟΣ ΣΑΝΤΣΕΘ, Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΣΑ ΤΟΥ ΒΙΡΓΚΕΒΕΡ

Ένα άλλο σοβαρό «θέμα» της ολλανδικής ομάδας που έχει διακρίνει το «πράσινο» τιμ, αφορά την προβληματική μεσοαμυντική της λειτουργία. Που ξεκινάει από τον άξονα και τη «μικρή» συμμετοχή του Ρίντεβαλντ στην αμυντική κάλυψη της αμυντικής τετράδας και καταλήγει στα εύκολα λάθη, που κάνει λόγω απειρίας ο 20χρονος στόπερ, Ντάβινσον Σάντσες. Ο τελευταίος, καλοκαιρινό απόκτημα από την Ατλέτικο Νασιονάλ είναι γρήγορος, με πολλές φυσικές δυνάμεις, όμως αν πιεστεί κάνει λάθη. Λάθη που τα έχει πληρώσει αρκετές φορές ο Αγιαξ στις εφετινές επίσημες παρουσίες του, έχοντας δεχθεί 12 τέρματα σε 9 αγώνες!

Ένα ακόμη στοιχείο, αφορά τη «συμμετοχή» του κεντρικού αμυντικού Νικ Βίργκεβερ στο «χτίσιμο» της ολλανδικής επίθεσης από πίσω. Ο 27χρονος στόπερ είναι ο παίκτης που 8 στις 10 φορές, θα επιχειρήσει αυτός την πρώτη πάσα προς τον άξονα και τους Γκούντελι ή Ρίντεβαλντ (ειδικά στον δεύτερο). Και πάνω σ’ αυτόν θα πάρει εντολή για να «πέφτει» ο Μπεργκ, προκειμένου να δυσκολέψει την πρώτη πάσα, όταν έχουν θα έχουν τη μπάλα στα πόδια της η ολλανδική άμυνα.

3.ΚΛΑΑΣΕΝ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΖΙΕΧ

Ο Ντάβι Κλάασεν είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο αστέρι του Άγιαξ, έχοντας πάρει φέτος από τον Μπος έναν πολύ πιο «ελεύθερο» και επικίνδυνο ρόλο πίσω από τον επιθετικό κορυφής. Αυτός «καθάρισε» την πρόκριση επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα στον γ’ προκριματικό του Champions League, γι’ αυτόν έχει μάθει να παίζει όλος ο Άγιαξ, αυτός θα πάρει πάνω του το 60-70% των επιθέσεων. Ο «Στράμα» και οι συνεργάτες του έχουν καταλήξει πως δεν μπορεί να περιοριστεί με τα… παραδοσιακά (όσο και δυσλειτουργικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο) man-to-man. Αφενός διότι δεν έχει την πολυτέλεια ο Παναθηναϊκός να «χαραμίσει» έναν χαφ του (Ζέκα), για να τον ακολουθεί παντού κι αφετέρου, διότι ο 23χρονος Ολλανδός επιθετικός έχει πλήρη ελευθερία να κινείται σ’ όλο το μήκος και πλάτος του τρίτου μισού του γηπέδου. Η «αναχαίτισή» του λοιπόν θα γίνει ομαδικά, με συνεχείς καλύψεις ανάμεσα στους χαφ, τους στόπερ και τους μπακ, ανάλογα με το που θα βρίσκεται κάθε φορά η μπάλα.

Δεν είναι όμως ο Κλάασεν, ο μοναδικός… κίνδυνος για την «πράσινη» άμυνα. Ο παίκτης τον οποίο έχει (επίσης) «κυκλώσει» ο Σάσο και το τμήμα σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού, είναι ο Χακίμ Ζίεχ. Ο Ολλανδομαροκινός ακραίος μεσοεπιθετικός (παίζει κυρίως στα δεξιά), έκανε… παπάδες στον τελευταίο αγώνα με τη Φίτεσε, είναι πάρα πολύ γρήγορος και καλός τεχνίτης και του αρέσει να πηγαίνει διαρκώς στο ένας εναντίον ενός, για να δημιουργεί «ρήγματα» στην αντίπαλη άμυνα. Ιδού λοιπόν ακόμη μια πολύ σημαντική «αποστολή» για τους Νίκλας Χουλτ και Μουμπάρακ Γουακάσο…

News 24/7

24MEDIA NETWORK