Kυνισμός Αλαφούζου: "Διακανονίστε με ό,τι σας δώσω"

Η ατάκα Αλαφούζου σε Κωνσταντίνου-Στάμο για το ποσό που "έδειξε" πως θα δώσει, αλλά δεν καλύπτει τα χρήματα που απαιτούνται για να γίνουν όλοι οι διακανονισμοί, η νέα… σιγουριά του για την παραμονή της ομάδας και η πίεση που ασκείται στην ΕΠΟ για να αλλάξει ο κανονισμός υποβιβασμού. Αναλυτικό ρεπορτάζ του Contra.gr.

Kυνισμός Αλαφούζου: "Διακανονίστε με ό,τι σας δώσω"

Η ανακοίνωση - μνημείο που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας (26/3) η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, περίπου πέντε ώρες μετά το "στραπάτσο" στην ψηφοφορία της λίγκας, πέρα από το ντροπιαστικό για την ιστορία του συλλόγου περιεχόμενό της, στην κεντρική ιδέα της φάνηκε πολύ "απόλυτα" σίγουρη πως δεν θα υπάρξει "θέμα" παραμονής.

" Ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αθήνας και της Ελλάδας. Δεν μπορεί, δεν νοείται και δεν πρόκειται να υποβιβαστεί. Η διοίκηση της ΠΑΕ κάνει προς τούτο όλες τις απαραίτητες ενέργειες" ανέφερε χαρακτηριστικά, δημιουργώντας την εντύπωση πως ο Γιάννης Αλαφούζος θα έβαζε έστω και στο παρά… ένα τα χρήματα που χρειάζονται για να μπορέσει να πάρει ο σύλλογο την ελληνική άδεια, απ’ την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ.

Τούτο ωστόσο, δεν "επιβεβαιώθηκε" λίγες ώρες αργότερα στη συνάντηση που είχαν ο μεγαλομέτοχος της "πράσινης" ΠΑΕ με τον (υπηρεσιακό) πρόεδρο Βασίλη Κωνσταντίνου, τον οικονομικό διευθυντή Γιώργο Στάμο και μέλος του νομικού επιτελείου, στα γραφεία του πρώτου στο Φάληρο. Τα όσα μετέφερε ο Αλαφούζος προς τα στελέχη της "πράσινης" ΠΑΕ δεν έδειξαν διάθεση για να καλύψουν το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται για να αποφύγει τη… σύγκρουση με τα βράχια της Β’ Εθνικής ο σύλλογος.

Μικρή "παρένθεση" για να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Παναθηναϊκού μέχρι 31/12/2017: Τα ληξιπρόθεσμα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου σε περίπου 80 πιστωτές (πρώην παίκτες, προπονητές, προμηθευτές, ομάδες κ.ο.κ.) είναι 5,9 εκατ. ευρώ (όλοι οι πιστωτές της ΠΑΕ είναι πάνω από 110). Εξ αυτών, όπως έχει υπολογιστεί απ’ τους ίδιους τους "πράσινους" θα χρειαστούν περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να πειστούν οι πιστωτές και να φτάσουν σε ένα επίπεδο συμβιβασμού και νέων διακανονισμών με την ΠΑΕ. Κλείνει η "παρένθεση".

Το ποσό που είναι διατεθειμένος να καλύψει στην παρούσα φάση (λίγα 24ωρα προτού εκπνεύσει η διορία που έχουν οι ομάδες για να καταθέσουν τους φακέλους τους στην Επιτροπή της ΕΠΟ) είναι πολύ μικρότερο και δεν θα ξεπερνάει τις 900.000 με 1 εκατ. ευρώ! Πολύ, πολύ λιγότερα χρήματα δηλαδή σε σχέση με αυτά που απαιτούνται, τα οποία μάλιστα χωρίζονται σε δύο "υπό-κατηγορίες". α) Τα χρήματα που θα πάνε για διακανονισμούς με τους πιστωτές των ληξιπρόθεσμων και β) Τα χρήματα που θα πάνε προς πρώην παίκτες που έχουν κάνει καταγγελίες αφαίρεσης βαθμών, όπως π.χ. ο Βέμερ, με την πλευρά του οποίου αναμένεται να γίνει μία προσπάθεια προσέγγισης το πρωί της Τετάρτης (28/3), έπειτα από 10-12 μέρες "σιγής", προκειμένου να του δοθούν οι δύο πρώτες δόσεις που του έχουν επιδικαστεί και να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα.

Η δε κουβέντα του Αλαφούζου προς τα στελέχη της ΠΑΕ ήταν συγκεκριμένη: "Να διακανονίσετε ότι μπορείτε, με όσα σας δώσω…". Κοινώς "…αυτά βάζω, βρείτε τρόπους". Είναι δεδομένο όμως πως το συγκεκριμένο ποσό δεν αρκεί σε καμία περίπτωση, για να αρχίσουν να μπαίνουν οι υπογραφές των πιστωτών κι αρκετοί εξ’ αυτών μάλιστα, έχουν ήδη δώσει αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις που τους έκανε η "πράσινη" ΠΑΕ, προσφέροντας ένα μικρό ποσό ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε νέες ρυθμίσεις. Πολύ απλά διότι άπαντες πλέον είναι τρομερά επιφυλακτικοί και δύσπιστοι με όλη αυτή τη διαδικασία, φοβούμενοι πως μετά από ένα με δύο μήνες θα γραφτούν ξανά στο… χιόνι οι διακανονισμοί. Επ’ αυτού οι άνθρωποι της διοίκησης αναζητούν χρήματα κι από αλλού. Έκαναν το απόγευμα της Τρίτης νέα επαφή με την Αλ Αΐν για εκείνη τη… στοιχειωμένη, δεύτερη δόση των 750.000 ευρώ απ’ τη μεταγραφή του Μπεργκ και φουλάρουν τις συζητήσεις τους με την COSMOTE TV για να κλείσουν το τηλεοπτικό συμβόλαιο της επόμενης χρονιάς, ζητώντας προείσπραξη ενός σημαντικού μέρους του!

ΑΠΟΨΙΛΩΜΕΝΟΣ ΚΙ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ

Επιπλέον είναι ξεκάθαρο πλέον πως εκτός από χρήμα ο Παναθηναϊκός χρειάζεται και… χρόνο, διότι η προθεσμία που έχει μέχρι την Παρασκευή (30/3) πολύ απλά δεν του… φτάνει. Πόσω μάλλον απ’ τη στιγμή που χρειάζεται πολύ μεγάλη οργάνωση για να "τρέξει" όλο αυτό και η ΠΑΕ εκτός απ’ όλα τα άλλα, έχει "αποψιλωθεί" πλήρως και από στελέχη. Και δη στις θέσεις "κλειδιά" που έτρεχαν τη συγκεκριμένη διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια και είχαν το "know how" των επαφών, του πότε και πως δίνεται ένα ποσό κ.ο.κ. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον πρώην γενικό διευθυντή Αγησίλαο Τουμαζάτο, ο οποίος απελύθη στις 5 Φλεβάρη κι ενώ η όλη διαδικασία της αδειοδότησης είχε αρχίσει να μπαίνει στην τελική της ευθεία, αλλά και σε 2-3 στελέχη του οικονομικού που απομακρύνθηκαν τους τελευταίους μήνες και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ!

Η προοπτική να αποδεχθεί η UEFA την παράταση των 15 ημερών που έχει ζητήσει η Superleague κι έχει μεταφερθεί ως αίτημα προς την ΕΠΟ, θα μπορούσε να δώσει λίγο ακόμη χρόνο στον Παναθηναϊκό για να το "παλέψει" λίγο ακόμα. Από… χρήμα όμως;

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟ!

Πέραν των όσων συζήτησε ο Αλαφούζος ως προς τα οικονομικά, έβγαλε εκ νέου… σιγουριά για παραμονή της ομάδας στη Superleague. Το από… που πηγάζει αυτή η βεβαιότητα, είναι κάτι που γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Πιθανόν και να προέρχεται (εκ νέου) απ’ τα όσα του λένε οι πολύ πιο στενοί συνεργάτες του, για τις πιέσεις που ασκούνται και κυβερνητικά (απ’ τον Γιώργο Βασιλειάδη) προς την ΕΠΟ, προκειμένου να φέρει προς συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Πέμπτης (29/3), θέμα αλλαγής του κανονισμού υποβιβασμού. Παρά το γεγονός πως επ’ αυτού δεν είναι καθόλου θετικός ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Γραμμένος. Εάν εντέλει το θέμα τεθεί προς συζήτηση στην Ομοσπονδία, θα χρειαστούν 9 στις 17 ψήφους των μελών της Εκτελεστικής.

Το δε κεντρικό επιχείρημα που (όπως λέγεται) έχει κατατεθεί από πλευράς κυβέρνησης στην προοπτική αλλαγής του ισχύοντος κανονισμού είναι πως καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, δεν έχει ποινή υποβιβασμού στις αδειοδοτήσεις. Όλο αυτό έχει μεταφερθεί κυβερνητικά και προς την UEFA, μαζί με την παρουσίαση μίας κατάστασης… εκτάκτου ανάγκης που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά την κατάρρευση της κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης. Και πάνω σ’ αυτό ζητείται απ’ την πολιτεία, να βρεθεί ένα πλαίσιο αλλαγής ή μερικής τροποποίησης του κανονισμού. Το τι θα γίνει εντέλει, μόνο η Εκτελεστική Επιτροπή της Πέμπτης, θα μπορέσει να απαντήσει.

Εάν βεβαίως προκύψει… πόρτα κι από εκεί, άλλο "τζογάρισμα" πλέον δεν… έχει. Τα "τρικ" τελειώνουν και είτε ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού θα πληρώσει αυτά που πρέπει να πληρώσει, είτε θα αναλάβει και την ευθύνη της πιο ντροπιαστικής σελίδας στην ιστορία του συλλόγου…

News 24/7

24MEDIA NETWORK