Μανουέλ Πασκουάλ: Ένα μηχανάκι από αριστερά

Ο Παναθηναϊκός φέρεται να ενδιαφέρεται για τον αρχηγό της Φιορεντίνα, Μανουέλ Πασκουάλ, ο οποίος εδώ και 11 χρόνια "καταπίνει" την αριστερή πλευρά του "Αρτέμιο Φράνκι" χωρίς να σταματά. Το Contra.gr παρουσιάζει το προφίλ του 34χρονου Ιταλού.

Μανουέλ Πασκουάλ: Ένα μηχανάκι από αριστερά
Πασκουάλ-Φιορεντίνα

Έντεκα χρόνια με τουλάχιστον 20 συμμετοχές ανά σεζόν φορώντας τη φανέλα της Φιορεντίνα, ο Μανουέλ Πασκουάλ ένα πράγμα δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει: να τρέχει. Ο αρχηγός των "βιόλα" έχει τη φήμη του ακάματου, πάντα από την αριστερή πλευρά, πάντα με την ίδια κατάληξη, τη σέντρα.

"Ωρίμασε" ως ποδοσφαιριστής στην ομάδα που παραδοσιακά προτιμά το όμορφο ποδόσφαιρο από την ουσία, έστω κι αν τις περισσότερες φορές το "πληρώνει". Μετά από έξι χρόνια στις χαμηλότερες κατηγορίες με Ντερτόνα, Πορντενόνε, Τρεβίζο και κυρίως Αρέτσο, ο Βενετός μεταπήδησε στην Τοσκάνη και καθιερώθηκε.

Ακόμα και στα 34 του, ο Πασκουάλ δεν σταμάτησε να τρέχει και να απασχολείται κυρίως με την επιθετική λειτουργία της ομάδας

Η πρώτη σεζόν του ήταν ονειρική, με 35 παρουσίες στο πρωτάθλημα και από τον Μάρτιο του 2006 κλήσεις στην εθνική Ιταλίας του Μαρτσέλο Λίπι, εκείνη που τρεις μήνες αργότερα θα στεφόταν πρωταθλήτρια κόσμου. Αν και αγωνίστηκε μερικά λεπτά στα φιλικά προετοιμασίας, δεν κατάφερε να υποσκελίσει τους Τζιανλούκα Τζαμπρότα και Φάμπιο Γκρόσο, με τον τελευταίο -τελικά- να παίζει κομβικό ρόλο στην κατάκτηση του Μουντιάλ από τη "σκουάντρα ατζούρα".

Η ιστορία δεν άλλαξε για χάρη του Πασκουάλ, ωστόσο ο επόμενος ομοσπονδιακός προπονητής, Ρομπέρτο Ντοναντόνι, συνέχισε να έχει στο ραντάρ του τον βραχύσωμο (1,78μ.) αλλά πολύ δυνατό, με εκπληκτική σωματοδομή, μπακ.

FLORENCE, ITALY - OCTOBER 28: Luca Toni (L) of ACF Fiorentina celebrates after scoring theri second goal during the Serie A match between ACF Fiorentina and S.S. Lazio at Stadio Artemio Franchi on October 28, 2012 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Τόνι-Πασκουάλ-Φιορεντίνα GETTY IMAGES

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΜΕ ΤΟΝΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΝΤΡΕΣ ΞΥΡΑΦΙ

Μαζί με τον Πασκουάλ, το ταξίδι στη Φλωρεντία πραγματοποίησε ακόμα ένας ποδοσφαιριστής εκείνο το καλοκαίρι του 2005, πιο φτασμένος. Ο Λούκα Τόνι άφηνε το Παλέρμο με... κρότο και ανέβαινε σκαλοπάτι στην καριέρα του.

Οι δυο τους συνεργάστηκαν άψογα για μία διετία. Οι σέντρες "ξυράφι" του Πασκουάλ από τα αριστερά έβρισκαν τον "τρελό" Ιταλό, ο οποίος τις μετέτρεπε σε γκολ. Από τη 16η θέση του 2004-2005, η ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι εκτοξεύθηκε στην 4η το 2005-2006 (έστω κι αν "υποβιβάστηκε" στην 9η λόγω της ποινής του Calciopoli) και το 2006-2007 στην 3η (έστω κι αν "υποβιβάστηκε" στην 6η λόγω της ποινής του Calciopoli).

Ο Τόνι πήρε μεταγραφή στην Μπάγερν το καλοκαίρι του 2007 και ταυτόχρονα η φόρμα του Πασκουάλ έπεσε. Για λίγο διάστημα έχασε τη θέση του στη βασική σύνθεση από τον Χουάν Βάργκας, ωστόσο ο Περουβιανός δεν ήταν πραγματικό μπακ για 4-3-3 και δεν κατάφερε να μείνει για πολύ σε αυτήν τη θέση. Όταν ανέβηκε στην αριστερή πλευρά του κέντρου και της επίθεσης, ο Πασκουάλ επέστρεψε στην ενδεκάδα και το 2008-2009 επανήλθε και σε φόρμα, σκοράροντας και πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Μανουέλ Πασκουάλ: Ένα μηχανάκι από αριστερά
Πασκουάλ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΙΑ

Το καλοκαίρι του 2009 ανανέωσε για τρία χρόνια και παρέμεινε στο αριστερό άκρο της άμυνας με τον Σίνισα Μιχάιλοβιτς (2010-2011). Η άφιξη του Ντέλιο Ρόσι το 2011-2012 έφερε και νέο σύστημα στο "Αρτέμιο Φράνκι", μαζί με νέα θέση για τον Πασκουάλ. Αριστερό μπακ σε τετράδα με άμυνα ή αριστερός μέσος σε σύστημα με άμυνα τριών και μοιρασμένες συμμετοχές στις δύο θέσεις στη διάρκεια της σεζόν.

Το καλοκαίρι του 2012, η αποχώρηση των Αλεσάντρο Γκαμπερίνι και Βαλόν Μπεράμι τον έχρισε αρχηγό της ομάδας. Ο Πασκουάλ κράτησε το περιβραχιόνιο και στην τριετία του Βιτσέντζο Μοντέλα, όταν η Φιορεντίνα τερμάτιζε διαρκώς στην τέταρτη θέση της Serie A, αλλά χωρίς αυτό το πλασάρισμα να οδηγεί στο Champions League.

Παρά το πολύ δυνατό αριστερό πόδι και την ικανότητά του στην εκτέλεση των στημένων, ο ίδιος δεν σκοράρει

Τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά από επτά χρόνια απουσίας, επέστρεψε στη δράση και με την εθνική (είχε βρεθεί στην αποστολή σε προκριματικά του Euro 2008 χωρίς να αγωνιστεί). Ο Πραντέλι είχε αναλάβει την Ιταλία πλέον και τον επέλεξε σε ορισμένα παιχνίδια προετοιμασίας του Μουντιάλ, ωστόσο και πάλι δεν κατάφερε να βρεθεί στην αποστολή.

Μανουέλ Πασκουάλ: Ένα μηχανάκι από αριστερά
Πασκουάλ-Φιορεντίνα

ΤΟ ΦΑΟΥΛ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Το 2014 έγινε η πρώτη... σύνδεσή του με την Ελλάδα. Ήταν το παιχνίδι της Φιορεντίνα με τον ΠΑΟΚ στο "Αρτέμιο Φράνκι" για τη φάση των ομίλων του Europa League. Ο "δικέφαλος του βορρά" είχε προηγηθεί στο 81' με τον Μάαρτεν Μάρτενς, ωστόσο στο 88' με εκτέλεση φάουλ ο Πασκουάλ αξιοποίησε το αριστερό πόδι του και με αυτόν τον τρόπο, νίκησε τον Παναγιώτη Γλύκο, έδωσε τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του.

Η έλευση του Μάρκος Αλόνσο και του Μπόρχα Βαλέρο περιόρισαν τις εμφανίσεις του Πασκουάλ στο βασικό σχήμα από το 2015. Παρ' όλα αυτά, η Φιορεντίνα ενεργοποίησε την οψιόν ανανέωσης για έναν χρόνο το περσινό καλοκαίρι. Ο Πάουλο Σόουζα δεν είχε λόγο σε αυτήν την ενέργεια, που έγινε τον Απρίλιο του 2015 επί Μοντέλα, ωστόσο και αυτός, ο πέμπτος προπονητής στην καριέρα του στην Τοσκάνη, του έδωσε ενεργό ρόλο.

ΠΙΟ... ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ, ΠΑΡΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ

Πάντα μοιρασμένος μεταξύ αριστερού άκρου άμυνας όταν έπαιζε με τετράδα, πάντα στο αριστερό άκρο του κέντρου, όταν έπαιζε με τρεις πίσω. Ακόμα και στα 34 του, ο Πασκουάλ δεν σταμάτησε να τρέχει και να απασχολείται κυρίως με την επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Εξάλλου, η παρουσία του στο κέντρο και όχι στα μετόπισθεν όταν η Φιορεντίνα παίζει με τρεις οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την αδυναμία του στο ανασταλτικό κομμάτι σε σχέση με το μεγάλο προσόν του, τη δημιουργία και τη διάνοιξη χώρων στην αντίπαλη άμυνα.

Χώρων που θα τους εκμεταλλευτούν άλλοι, αφού παρά το πολύ δυνατό αριστερό πόδι και την ικανότητά του στην εκτέλεση των στημένων, ο ίδιος δεν σκοράρει. Συνολικά μετράει 15 γκολ σε 520 αγώνες στην καριέρα του, 10 στους 356 που έχει δώσει με τη Φιορεντίνα, που τον έχουν φέρει στη 2η θέση των ρέκορντμαν συμμετοχών του συλλόγου, πίσω μόνο από τον Τζιανκάρλο Αντονιόνι. Στη Serie A μετράει 302 συμμετοχές (4η θέση των "βιόλα") και επτά γκολ, ενώ φέτος έχει αγωνιστεί σε 970 λεπτά (16 αγώνες) πρωταθλήματος, χωρίς να σκοράρει.

Εκτός εθνικής από το 2015, μικρότερη συνεισφορά στη Φιορεντίνα, μία θέση πιο κάτω η ομάδα φέτος (κατά πάσα πιθανότητα θα τερματίσει στην 5η), ελεύθερος το καλοκαίρι. Όλα δείχνουν ότι σε λίγες εβδομάδες θα γραφτεί ένα μεγάλο "τέλος" για έναν πιστό στρατιώτη της ομάδας, που θα αναζητήσει κάτι νέο και ίσως το βρει στην Ελλάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK