Ο "ανακατωσούρας" Αντρέα Στραματσιόνι

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το ματς του Παναθηναϊκού με την Τσβόλε.

Ο "ανακατωσούρας" Αντρέα Στραματσιόνι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για να καταλάβουμε τι εννοούμε όταν λέμε “ανακατωσούρας” αναφερόμενοι στον Αντρέα Στραματσόνι. Χωρίς καμία αναστολή για τον χαρακτηρισμό, αφού άλλωστε πρώτοι οι συμπατριώτες του έσπευσαν να του τον αποδώσουν. Και ασφαλώς τον γνωρίζουν καλύτερα.

Δεν είναι μόνο ότι ενώ στη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας δούλεψε πάνω στο 4-2-3-1 και το χαρακτήρισε ως το ασφαλέστερο ανασταλτικά -τη δεδομένη στιγμή- για τον Ευρωπαίο Παναθηναϊκό, στα δύο δυνατότερα φιλικά τεστ έπαιξε με 3-4-3 κόντρα στη Φενέρ και 4-4-2 κόντρα στην Τσβόλε.

Το δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής παρέμεινε σε κάθε περίπτωση και μάλιστα φαίνεται να παγιώνεται στα πρόσωπα των Λεντέσμα και Ζέκα.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΡΟΛΟΙ

Είναι και η διανομή των ρόλων στο χορτάρι. Για παράδειγμα, στο χθεσινό παιχνίδι ο Παναθηναϊκός παρατάσσεται με τους Στιλ, Μέστο, Χουλτ, Κουτρουμπή, Ιβάνοφ, Λεντέσμα, Ζέκα, Ιμπάρμπο, Λουντ, Γουακάσο και Μπεργκ.

Οι υπεύθυνοι της μετάδοσης τους τοποθετούν σε φόρμα 4-2-3-1 με τον Ιμπάρμπο δεξιά, τον Λουντ στον άξονα πίσω από τον Σουηδό και τον Γουακάσο αριστερά.

Λογικό. Ο υπογράφων είχε μία ένσταση, μήπως και επρόκειτο για 4-3-3 με τον Λεντέσμα στον άξονα, τους Ζέκα, Λουντ εσωτερικούς μέσους δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, και τους Ιμπάρμπο, Μπεργκ, Γουακάσο τριάδα μπροστά (από τα δεξιά προς τα αριστερά). Δεν το λες και κακό. Αλλά...

Όοοοοχι φιλαράκι, που νόμιζες ότι θα διαβάσεις τη σκέψη του Αντρέα. Καθαρό 4-4-2 ήταν με τον Γουακάσο αριστερό χαφ, τον Λουντ δεξί και επιθετικό δίδυμο τους Ιμπάρμπο, Μπεργκ. Και με 12 τελικές προσπάθειες (οι 7 εντός εστίας) στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο έναντι μιας (!) και με 3-0 σκορ ημιχρόνου.

Κόντρα σε μία ομάδα που χθες μπορεί να μην έδειξε πολλά πράγματα, αλλά δεν παύει να πρόκειται για την όγδοη ομάδα στην Eredivisie, με θετικότατη σε θέαμα σεζόν και την έκτη καλύτερη επίθεση της κατηγορίας.

ΟΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ

Το θετικό στην ιστορία είναι πως το παραπάνω αποδεικνύει ότι φέτος υπάρχει μεγαλύτερη πληρότητα και περισσότερες επιλογές στην ανάθεση ρόλων στο χορτάρι. Χωρίς μάλιστα να γίνουν αλλαγές προσώπων από τον πάγκο, απλώς και μόνο αναδιανομή ρόλων.

Θα πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι αυτό το ανακάτεμα κάποτε θα βγει του προπονητή και κάποτε όχι. Και μεγαλύτερη σημασία, ακόμη και από το αρχικό πλάνο (που προφανώς επιλέγεται και από την προανάγνωση του αντιπάλου), έχει η ταχύτητα της αντίδρασης από τον πάγκο και οι αναπροσαρμογές σε αποδοτικότερες λύσεις, εφ' όσον κάτι δεν δουλέψει σωστά.

Αυτές οι αναπροσαρμογές φαίνεται ότι φέτος θα είναι ευκολότερες, ασφαλέστερες και θα ξαναδούμε τον Στραματσόνι που όλοι αγαπήσαμε και η αλήθεια είναι ότι μας έλειψε στο τελείωμα της περσινής σεζόν όταν και αντιλήφθηκε ότι το ρόστερ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μεταστροφές και συμμαζεύτηκε.

TO ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

Από την άλλη πάλι, θα πρέπει να δεχθούμε ότι δεν πρόκειται για έναν απόγονο του Καλιγούλα που οργιάζει, έτσι, λόγω βίτσιου ή συνδρόμων. Είναι πασίδηλη η αγωνία του να ικανοποιήσει την ανάγκη όλων μας ανεξαιρέτως να παρακολουθήσουμε έναν επιθετικότερο -επιτέλους- Παναθηναϊκό, που θα πατάει την αντίπαλη περιοχή και θα απειλεί εντός της με 3 και 4 παίκτες, χωρίς την απαραίτητη μέχρι σήμερα προϋπόθεση να πρόκειται για στημένη μπάλα στα πέριξ, προκειμένου να θαυμάσουμε τέτοια πολυκοσμία.

Και το παλεύει. Το παλεύει με αντίθετα πόδια στις πτέρυγες, το παλεύει με επιθετικό χαφ στην πλάτη του φορ κορυφής, δοκιμάζει επιθετικό δίδυμο, επιθετικότερα ακραία μπακ, εξαντλεί κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο για να το πετύχει. Και αυτό πρέπει να του πιστωθεί. Γιατί δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, γαμώ το, όπως θα έλεγε και ο συμπατριώτης του, Αλμπέρτο Μαλεζάνι...

Υ.Γ.: Με γκολ κλάσης συστήθηκε στο ντεμπούτο του ο Γουακάσο. Και η προσποίηση και το πλασέ θέλουν τρόπο, όχι κόπο και ο νέος τον έχει. Υπόδειγμα η πάσα του Βιγιαφάνιες στο γκολ του Μπεργκ, γκολ για highlights και το πρώτο του Λεντέσμα Όμως επιτρέψτε μου να σταθώ στο δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού, αυτό του Λουντ.

Ήταν γκολ-ποίημα και ως προς το συνολικό δημιουργικό κομμάτι, το πως σχεδιάστηκε, αλλά και ως προς την εκτέλεση, την “μπούκα” στην περιοχή και το άπιαστο πλασέ του νεαρού Φινλανδού. Εξελίσσεται σε πολυεργαλείο και αργά ή γρήγορα θα φέρει λεφτά στο ταμείο του Παναθηναϊκού. Καλά λεφτά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός - Τσβόλε 4-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK