Ο "κόκκινος" Τιοτέ, ο Κονέ και ο Σιμάο!

Η επαφή του Στραματσόνι με τον Αλαφούζο για τις (επόμενες) ανανεώσεις και η πρώτη κουβέντα για τον παζάρι του χειμώνα. Η δεδομένη ενίσχυση στον άξονα, οι υποψήφιοι, το δυνατό αουτσάιντερ, ο παράγοντας «Κύπελλο Εθνών Αφρικής» και ο γκολκίπερ! Το Contra.gr αναλύει τις «πράσινες» σκέψεις για το επόμενο μεταγραφικό "παράθυρο".

 Ο "κόκκινος" Τιοτέ, ο Κονέ και ο Σιμάο!
Τιοτέ γαλατάσαραϊ

Ο Γενάρης αργεί ακόμη κι ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή, η προσοχή όλων στον (πρωτοπόρο) Παναθηναϊκό είναι απόλυτα επικεντρωμένη στα ματς του επόμενου διμήνου σε Superleague, Κύπελλο και Ευρώπη, όπου θα κρίνουν τη μισή… σεζόν. Πρώτος στόχος είναι το απόλυτο νικών μέσα στον Οκτώβρη (κόντρα σε Ξάνθη, Βέροια και Ηρακλή), ούτως ώστε οι «πράσινοι» να διατηρηθούν μόνοι στην κορυφή και -ει δυνατόν- να αυξήσουν την απόστασή τους απ’ τους υπόλοιπους «μνηστήρες» του τίτλου, πριν μπουν στον μήνα των ντέρμπι.

Την ίδια ώρα βεβαίως, ο Αντρέα Στραματσόνι και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έχουν αρχίσει να εξετάζουν (και) τις επόμενες κινήσεις της ομάδας. Ο διευθυντής ποδοσφαίρου του «τριφυλλιού» είχε τονίσει στην απολογιστική συνέντευξη της προετοιμασίας, πως ο στόχος είναι να πορευτεί η ομάδα ως το φινάλε με το υπάρχον ρόστερ, ωστόσο απ’ την άλλη αναγνωρίζει κι ο ίδιος πως ο Παναθηναϊκός είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός, που πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή να αναζητάει το πώς θα γίνει καλύτερος και πως θα βελτιωθεί.

Η ενίσχυση του περασμένου καλοκαιριού και οι δέκα νέες προσθήκες που έγιναν στο δυναμικό του Παναθηναϊκού, κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των «κενών» που υπήρχαν, αυξάνοντας παράλληλα το ποιοτικό επίπεδο του ρόστερ του «τριφυλλιού». Αν υπάρχει πλέον ένα μικρό «κενό», αυτό αφορά τον άξονα της μεσαίας γραμμής και τις (λιγοστές) επιλογές που υπάρχουν πίσω απ’ το δίδυμο των Κριστιάν Λεντέσμα και Κάρλος Ζέκα. Κενό που φάνηκε (και θα φανεί) ακόμη περισσότερο, μετά την ανόητη αποβολή του Γουακάσο με τον Αγιαξ.

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Εκεί λοιπόν, στον άξονα, αναμένεται να πέσει το βάρος εν όψει Γενάρη, εκτός εάν στην πορεία προκύψουν κι άλλα ζητήματα (τραυματισμοί κλπ), λαμβάνοντας υπόψην κι ακόμη μία πολύ σημαντική παράμετρο: Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 14 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου στη Γκαμπόν. Εκεί ο Παναθηναϊκός θα εκπροσωπηθεί από (τουλάχιστον) τρεις παίκτες του. Τον Μουμπάρακ Γουακάσο (Γκάνα), τον Ζοσέ-Πολ Εμποκού (Κονγκό) και τον Ουσμάν Κουλιμπαλί (Μάλι). Οπερ σημαίνει πως απ’ τις αρχές του νέου έτους, οι τρεις «πράσινοι» θα πρέπει να ενσωματωθούν στα καμπ των εθνικών τους ομάδων, που θα ξεκινήσουν μίνι προετοιμασία για το Αφρικανικό Κύπελλο.

Δεδομένου μάλιστα, ότι η πρώτη φάση των αγώνων θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις 22-23 Ιανουαρίου (το πλήρες πρόγραμμα θα βγει μέσα στο μήνα), οι τρεις άσοι του Παναθηναϊκού θα απουσιάσουν από τουλάχιστον 4 αγώνες πρωταθλήματος. Τις δύο εξ’ αναβολής αγωνιστικές με Πλατανιά (1η, εκτός) και Κέρκυρα (2η, εντός), που θα γίνουν την πρώτη εβδομάδα του 2017, αλλά και τη δεύτερη σειρά αγώνων ξανά με Πλατανιά (16η, εντός, 15/1) και Κέρκυρα (17η, εκτός, 22/1).

Κι αν για τους Κουλιμπαλί και Εμποκού υπάρχουν στο ρόστερ επιλογές πρώτης γραμμής να καλύψουν το κενό τους (Μέστο, Ρέις -ακόμη και ο Μαρινάκης- για τον Κουλιμπαλί και Μπουμάλ, Παναγιώτης Βλαχοδήμος για τον Εμποκού), η απουσία του Γουακάσο δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο κενό. Οχι τόσο ως προς τη θέση, αφού ο Γκανέζος χρησιμοποιείται κυρίως στο αριστερό «φτερό» και λιγότερο στον άξονα (μόνο στο ματς με τον Λεβαδειακό είχε παίξει για ένα 30λεπτο κεντρικός χαφ), αλλά κυρίως ως προς την ανασταλτική λειτουργία της μεσαίας γραμμής. Απολύτως λογικό λοιπόν, να «ξεσκονίζεται» από τώρα με ηρεμία και άνεση χρόνου η «αγορά», για την αναζήτηση ενός κεντρικού χαφ, που θα μπορεί να προσφέρει ισορροπία τόσο ανασταλτικά (κυρίως), όσο και δημιουργικά.

ΤΟ «ΜΗΧΑΝΑΚΙ» ΤΙΟΤΕ

Ενα απ’ τα πρώτα ονόματα που έχουν προταθεί ήδη στους «πράσινους» κι εξετάζεται με προσοχή είναι ο Σεϊκ Τιοτέ της Νιούκαστλ. Το περασμένο καλοκαίρι «έπαιξε» και για τον Ολυμπιακό, όμως για διάφορους λόγους δεν προχώρησε κι εντέλει έμεινε στη Νιούκαστλ, όπου το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο. Ενας κεντρικός χαφ «μηχανάκι» που είχε λαμπρή παρουσία σε Αντερλεχτ, Τβέντε και Νιούκαστλ, μετρώντας 154 αγώνες με τους «ανθρακωρύχους» στην Premier League. Την τελευταία διετία η καριέρα του διεθνούς Ιβοριανού μέσου (που δεν καλείται πλέον στην εθνική του και δεν θα είναι στο Κύπελλο Εθνών) είχε πτωτική πορεία μετά από έναν τραυματισμό στο γόνατο στις αρχές του 2015. Πέρσι ωστόσο, επανήλθε πλήρως, μέτρησε 22 ματς, αλλά στη συνέχεια τέθηκε εκτός πλάνων, στο πλαίσιο της μεγάλης εκκαθάρισης που έγινε στη Νιούκαστλ μετά τον υποβιβασμό της στην Championship. Φέτος έχει μόλις μια 15λεπτη συμμετοχή (στο εκτός έδρας 1-1 με την Αστον Βίλα) και η αγγλική ομάδα, εξακολουθεί να ψάχνει σύλλογο για να τον δανείσει τον Ιανουάριο.

ΚΟΝΕ PART II

Το δεύτερο όνομα που αναμένεται να «τσεκαριστεί» εκ νέου απ’ τους «πράσινους», είναι ο Παναγιώτης Κονέ. Ο διεθνής Ελληνας μέσος παρέμεινε στην Ουντινέζε παρά τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού με τον Στραματσόνι (κι αντίστοιχα ο Ιταλός τεχνικός με τον σύλλογο του «Φρίουλι»), έκανε 5 συμμετοχές στα πρώτα ματς της σεζόν (οι 2 ως αλλαγή), αλλά με την προ ημερών αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ιταλικής ομάδας (ήρθε ο Λουίτζι Ντε Νέρι αντί του Μπέμπε Ιακίνι) δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ… άνετα. Αν δε, ο χρόνος παρουσίας του στα ματς της Ουντινέζε περιοριστεί στο προσεχές διάστημα κι ο Ντελ Νέρι δείξει πως δεν τον υπολογίζει, είναι δεδομένο πως οι «φριουλάνι» θα τον βάλουν εκ νέου στη λίστα με τους υπό παραχώρηση παίκτες και ο Στραματσόνι θα «ψαχτεί» ξανά.

ΔΕΝ ΤΟΝ «ΨΗΝΕΙ» Ο ΣΙΜΑΟ

Σε ότι αφορά τώρα τον Σιμάο Μάτε Τζούνιορ, η περίπτωσή του συζητήθηκε εκτενώς τις τελευταίες εβδομάδες, ως προς την πιθανή επιστροφή του για να κάνει σε πρώτη φάση προπονήσεις με την ομάδα (απ’ τη στιγμή που είναι ελεύθερος απ’ τη Λεβάντε) μέχρι τον Γενάρη. Ο «Στράμα» εντούτοις, σε αυτή τη φάση δεν δείχνει να «ψήνεται», αφού εκτιμά πως θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα μέχρι να επανέλθει και να είναι έτοιμος, μετά από τόσο μακρά αποχή (έχει να παίξει μπάλα απ’ τον Μάιο). Ενώ παράλληλα για να έρθει και να παραμείνει στον Παναθηναϊκό, θα πρέπει να «ανακατευτούν» οι ισορροπίες της ομάδας και να αποχωρήσει ο Μπουμάλ για να αδειάσει θέση ξένου. Η περίπτωση του Σιμάο λοιπόν, έχει μπει προς το παρόν στο «συρτάρι», αν και ως τον Γενάρη όλα μπορεί να αλλάξουν…

ΤΣΙΝΤΩΤΑΣ, ΕΑΝ…

Τέλος, όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν σκέψεις και για την απόκτηση ενός τερματοφύλακα, ικανού για να βάλει μεγαλύτερη πίεση στον Λουκ Στιλ, απ’ τη στιγμή, που ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος δεν έχει «πείσει» στους 9 μήνες που βρίσκεται στην ομάδα. Υπάρχει ένα μικρό «παράθυρο» για να γίνει μια κίνηση και για τον γκολκίπερ, εάν κι εφόσον κριθεί αναγκαίο και συνεχιστούν οι «χαμηλές πτήσεις» του «Odi», οδηγώντας τον στην… πόρτα του δανεισμού. Σ’ αυτή την περίπτωση ένα απ’ τα ονόματα που θα παίξουν, είναι αυτό του 23χρονου γκολκίπερ του Λεβαδειακού, Παναγιώτη Τσιντώτα, ο οποίος απασχόλησε τους «πράσινους» και στο φινάλε του περασμένου καλοκαιριού. Προτεραιότητα όμως έχει το θέμα του χαφ…

News 24/7

24MEDIA NETWORK