O... πυρετός του "Στράμα" και το "καθαρό" 3-5-2

Ο Κριστιάν Λεντέσμα κόλλησε γαστρεντερίτιδα από τα παιδιά του και μαζί του ανέβασε... πυρετό και ο Αντρέα Στραματσόνι, λίγες ώρες πριν απ' τη σέντρα των ομίλων του Europa League και το μεγάλο ματς της Πέμπτης (15/9) με τον Αγιαξ στη Λεωφόρο. Πότε θα ξεκαθαρίσει η συμμετοχή του Αργεντινού, ποιο είναι το εναλλακτικό πλάνο αν δεν παίξει και πως σκοπεύει να "χτυπήσει" ο "Στράμα" τον "Αίαντα";

O... πυρετός του "Στράμα" και το "καθαρό" 3-5-2

Οι "αναποδιές" που του επεφύλασσαν οι τελευταίες προπονήσεις και τα προβλήματα που προέκυψαν με τους Κουτρουμπή (μυϊκή σύσπαση στο δικέφαλο του δεξιού ποδιού), Λεντέσμα (γαστρεντερίτιδα), Ιμπάρμπο (αιμάτωμα στο γόνατο), έχουν φέρει μεγάλους "πονοκεφάλους" στον Αντρέα Στραματσόνι κι όλο το ιταλικό τιμ, παραμονές της "πράσινης" πρεμιέρας στους ομίλους του Europa League κόντρα στον Αγιαξ.

Ειδικά η ίωση που ταλαιπωρεί τον Αργεντινό μέσο αποτελεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό του "Στράμα", αφού η παρουσία του ή η απουσία του επηρεάζει όλο τον σχεδιασμό και το τελικό πλάνο του. Ο Λεντέσμα κόλλησε γαστρεντερίτιδα απ' τα παιδιά του. Το βράδυ της Δευτέρας (12/9) ανέβασε υψηλό πυρετό και καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης έμεινε κλινήρης, με ισχυρή αντιβίωση. Αργά το βράδυ της Τρίτης (13/9) ο πυρετός έπεσε, ωστόσο ο οργανισμός του παρουσιάζει σημάδια εξάντλησης. Εντός της Τετάρτης (14/9) -εφόσον παραμείνει απύρετος- θα δώσει το "παρών" στην προπόνηση των "πράσινων" (8 μ.μ.) στο "Γ. Καλαφάτης", στην οποία ο 40χρονος τεχνικός θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα πάρει την τελική απόφασή του για το αν θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή ή θα τον αφήσει εκτός.

Ο "Κούτρου" έκανε την Τρίτη (13/9) πιο χαλαρό πρόγραμμα και στην τελευταία προπόνηση αναμένεται να μπει κανονικά με την ομάδα, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του "Στράμα", ενώ το ίδιο ισχύει και με τον Ιμπάρμπο, αφού ο μικροτραυματισμός του στο γόνατο (από άτσαλη πτώση σε μια φάση της προπόνησης της Τρίτης) δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα σοβαρός.

ΛΟΥΝΤ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ

Σε περίπτωση που ο Στραματσόνι και το ιατρικό τιμ κρίνουν πως ο Λεντέσμα δεν είναι έτοιμος για να μπει απ' την αρχή στη "μάχη" με τους Ολλανδούς, στο τροποποιημένο πλάνο (απ' τη στιγμή που επιστρέφει στην ενδεκάδα κι ο Μολέδο και η διάταξη στα μετόπισθεν θα "γυρίσει" ξανά σε τρεις στόπερ) θα πάρει θέση ο Ρόμπιν Λουντ. Ο τελευταίος άλλωστε, ήταν ο βασικός "υποψήφιος" για να καθίσει στον πάγκο απ' τους "11" της Λιβαδειάς, όχι βεβαίως γιατί δεν τα πήγε καλά (τουναντίον, ήταν απ’ τους κορυφαίους του "τριφυλλιού"), αλλά για λόγους τακτικής, προκειμένου να "χωρέσει" στην ενδεκάδα ως τρίτος στόπερ ο θηριώδης Βραζιλιάνος αμυντικός. Σε μια τέτοια περίπτωση, με τον Λεντέσμα απόντα, ο Ζέκα θα αναλάβει τα καθήκοντα του Αργεντινού ως "6άρι" και τον Φινλανδό να παίζει εσωτερικός χαφ.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ 3-5-2 ΑΠ' ΤΟ 3-4-2-1

Στην τακτική προσέγγιση του αγώνα, ο "Στράμα" σκοπεύει να επαναφέρει μεν το "ευρωπαϊκό" σχήμα με την τριάδα στο κέντρο της άμυνας (Κουτρουμπής, Μολέδο, Ιβανόφ), αλλά με μια μικρή "διαφορά" δε. Το σύστημα δεν θα είναι το πολύ πιο "απλωμένο" 3-4-2-1, που χρησιμοποίησε στο μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων ευρώ-προκριματικών, αλλά ένα πολύ πιο "σφικτό", συμπαγές και "καθαρό" 3-5-2.

Ποια η διαφορά τους;

Στο 3-4-2-1, οι Γουακάσο και Ιμπάρμπο έπαιζαν λίγο πιο μπροστά από την τετράδα της μεσαίας γραμμής (Μέστο, Χουλτ ως ακραίοι φουλ μπακ, Λεντέσμα, Ζέκα ως καθαροί κεντρικοί χαφ), έχοντας ρόλους "υποστηρικτικούς" στα όρια της περιοχής, πολύ πιο κοντά στον Μπεργκ. Με το 3-5-2, ο Ιταλός τεχνικός θέλει να ενισχύσει και να "θωρακίσει" ακόμη περισσότερο τον χώρο των 30-35 μέτρων της μεσαίας γραμμής (και) με τον Γουακάσο, ο οποίος θα έχει ρόλο αριστερού εσωτερικού χαφ, μπροστά απ’ τον παίκτη που θα παίξει "6άρι". Αν ο Λεντέσμα δώσει το "παρών" θα είναι αυτός το "6άρι" και ο Ζέκα ο δεξιός εσωτερικός μέσος. Αν όμως ο "μαέστρος" δεν τα καταφέρει εντέλει, ο Πορτογάλος κάπτεν θα πάρει τη θέση του Αργεντινού άσου και ως δεξιός εσωτερικός χαφ θα αγωνιστεί ο Λουντ.

Με τον Ιμπάρμπο να έχει πλέον έναν πολύ πιο ελεύθερο ρόλο πίσω απ' τον Μπεργκ, παίζοντας εναλλάξ δεξιά και αριστερά στο όριο της αμυντικής γραμμής του Άγιαξ.

ΤΑ ΑΚΡΑ ΚΑΙ Η "ΓΕΜΑΤΗ" ΠΕΡΙΟΧΗ

Στο σχεδιασμό του αγωνιστικού πλάνου τους ο Στραματσόνι και οι συνεργάτες του έχουν εστιάσει στις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει η αμυντική γραμμή του Άγιαξ όταν δέχεται πίεση και βρίσκει απέναντί της μια ομάδα που επιτίθεται με πολλούς παίκτες. Ο Ιταλός τεχνικός σκοπεύει -πρώτα απ' όλα- να ψάξει τις συνεργασίες από τα άκρα. Με Μέστο και Ζέκα (ή Λουντ) από τα δεξιά και Χουλτ και Γουακάσο από τα αριστερά. Με στόχο (ανάλογα από ποια πλευρά θα παίζεται η μπάλα), να υπάρχει "συμμετοχή" και παρουσία πολλών ποδοσφαιριστών (5-6) είτε μέσα στην περιοχή, είτε πέριξ αυτής.

Διότι όπως έχει φανεί κι απ' τη μελέτη των αγώνων που έχει δώσει ως τώρα η ολλανδική ομάδα, η άμυνά της αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα (λόγω και της απειρίας των περισσότερων αμυντικών της) στη διατήρηση τη συνοχή της, όταν ο αντίπαλος ανεβάζει πολλούς παίκτες ταυτόχρονα, στο δικό της αμυντικό τρίτο του γηπέδου.

Το ζητούμενο βεβαίως για τον Παναθηναϊκό σ' αυτή την περίπτωση είναι η δική του "ισορροπία" και οι μεταβάσεις των παικτών του, όταν θα χάνεται η μπάλα. Διότι τόσο ο Κλάασεν όσο και οι υπόλοιποι μεσοεπιθετικοί του Άγιαξ όταν βρουν... ξέφωτο, είναι κίνδυνος-θάνατος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κωδικός: "Σκάστε τον Άγιαξ στο τρέξιμο"

News 24/7

24MEDIA NETWORK