Πρώτο τεστ επιβεβαίωσης!

Η επιστροφή στην κορυφή μετά από 20 ώρες, η Ξάνθη που βγάζει το… λάδι στον Παναθηναϊκό, το 40% των "πράσινων" τους τελευταίους 44 μήνες και το ξεκίνημα της πρώτης κρίσιμης στροφής αγώνων. Το Contra.grαναλύει…

Πρώτο τεστ επιβεβαίωσης!
moledo lisgaras ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τον Παναθηναϊκό το σημερινό (Κυριακή, 16/10) παιχνίδι με την Ξάνθη στο «Απόστολος Νικολαΐδης» είναι πολύ πιο δύσκολο και «πονηρό» απ’ όσο δείχνει ή μπορεί να το θεωρούν πολλοί. Το σίγουρο είναι πως ο Αντρέα Στραματσόνι και οι συνεργάτες του είναι σε… αναμμένα κάρβουνα εδώ και μέρες, όχι μόνο γιατί οι «πράσινοι» προέρχονται από διακοπή που «διέκοψε» το καλό φεγγάρι στο οποίο βρισκόταν η ομάδα τους, αλλά κυρίως γιατί ο αντίπαλος είναι απ’ αυτούς που βγάζουν το… λάδι στον Παναθηναϊκό (είτε εντός, είτε εκτός έδρας) τα τελευταία χρόνια…

Από τον Φλεβάρη του ’13 άλλωστε (και πολύ περισσότερο μετά και την έλευση του Ρασβάν Λουτσέσκου), η Ξάνθη έχει βρει τον τρόπο να κάνει τη ζωή δύσκολη στον Παναθηναϊκό, μετρώντας 5 νίκες και 1 ισοπαλία στα 10 παιχνίδια που έδωσε απέναντι στο «τριφύλλι» (σε ΟΑΚΑ, Λεωφόρο ή Πηγάδια) για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Οι 3 απ’ αυτές ήταν στην Αθήνα και η μία εξ αυτών της έδωσε και την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου τη σεζόν 2014-15, επί των Κυπελλούχων την αμέσως προηγούμενη χρονιά «πράσινων»!

ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΟ… ΡΕΤΙΡΕ

Για τον Παναθηναϊκό το κυριακάτικο ματς με τους Ξανθιώτες (4 μ.μ.), είναι κι ένα πρώτο τεστ «επιβεβαίωσης». Διότι, όπως λένε και οι Αμερικανοί είναι (θεωρητικά) πιο εύκολο το να φτάσεις στην κορυφή, απ’ το να παραμείνεις. Η νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης πριν τη διακοπή των εθνικών ομάδων, επανέφερε το «τριφύλλι» στο ρετιρέ της βαθμολογίας (χωρίς «συγκάτοικο») για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια. Και σήμερα στη Λεωφόρο, το πρώτο ζητούμενο για τους «πράσινους» είναι να επιστρέψουν αμέσως, 20 ώρες μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη.

Η δε προσέγγιση του αγώνα για τον «Στράμα», είναι απολύτως κυνική. Νίκη με κάθε τρόπο, κι αν συνδυαστεί κι απ’ την καλή μπάλα που έπαιξε η ομάδα του στην εκκίνηση της σεζόν, έχει καλώς… Πρώτα απ’ όλα όμως νίκη, για να επιβεβαιωθεί (προς όλους) πως ο εφετινός Παναθηναϊκός είναι απόλυτα ανταγωνιστικός, πως θα το πάει μέχρι τέλους. Και δεν θα… κολλάει, χαρίζοντας βαθμούς σε παιχνίδια τύπου «Ξάνθη», όπως έκανε (πολλάκις) τα τελευταία χρόνια!

ΤΟ «ΧΤΙΣΙΜΟ» ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Το περιέγραψε ο Ιταλός και στις δηλώσεις που έκανε, τόσο μετά το προπονητικό φιλικό στην Ελευσίνα, όσο και προ διημέρου στηNova. Τα τελευταία 3-4 χρόνια ο Παναθηναϊκός (λόγω των χιλίων, μυρίων προβλημάτων του) δεν είχε μπει σε διαδικασία απόλυτου πρωταθλητισμού και το βασικό ζητούμενο, είναι να ξαναχτίσει τη νοοτροπία του. Κι αυτό «φτιάχνεται», μόνο μέσα από νίκες σε ματς σαν και το σημερινό. Οσο κι αν το παιχνίδι που ακολουθεί την προσεχή Πέμπτη (20/10), με τη Σταντάρ στη Λιέγη είναι «τελικός» για τον Παναθηναϊκό. Πρώτα απ’ όλα, είναι το πρωτάθλημα. Κι από το βράδυ, το… τσιπ θα αλλάξει ξανά και στον σκληρό δίσκο θα μπει το δισκάκι της Ευρώπης.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Σε ότι αφορά την ενδεκάδα του αγώνα με τους ακρίτες, ο Στραματσόνι έχει πλέον την πολυτέλεια να διαθέτει περισσότερες επιλογές και λύσεις απ’ το τελευταίο παιχνίδι του κόντρα τον Αστέρα, με εξαίρεση τον Ιμπάρμπο που έμεινε τα… πιτ για να προετοιμαστεί για τη Λιέγη. Είναι δεδομένο δε, πως θα προχωρήσει σε τουλάχιστον τέσσερις αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα, με βάση τα όσα έδειξε στις προπονήσεις του τελευταίου τριημέρου, θα αλλάξει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Μολέδο προφυλάχθηκε, πήρε «ανάσες» και θα ξεκινήσει στο βασικό σχήμα, έχοντας δίπλα του τον Σαμπά, ο οποίος είναι πλέον πολύ πιο έτοιμος.

Επιλογή που έχει να κάνει (και) με τα πολλά ψηλά κορμιά που ανεβάζει η ακριτική ομάδα στις στατικές φάσεις (Γιουνές, Λισγάρας, Χατζητερζόγλου, Φλίσκας), που αποτελούν κι ένα απ’ τα βασικά «όπλα» της στην επίθεση. Η τρίτη αλλαγή αφορά το δεξιό άκρο της άμυνας, όπου επιστρέφει ο Μέστο έπειτα από απουσία δύο αγώνων (ξεπέρασε το πρόβλημα στον αχίλλειο), ενώ αριστερά θα πάρει θέση ξανά ο Χουλτ. Στον άξονα το δίδυμο των Ζέκα-Λεντέσμα δεν… χαλάει, ενώ στη μεσοεπιθετική τριπλέτα πίσω απ’ τον Μπεργκ, ο Ιταλός ετοιμάζει ένα πολύ πιο «ευέλικτο» σχήμα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΟΥΑΚΑΣΟ

Τη θέση του Ιμπάρμπο αναμένεται να πάρει ο Γουακάσο, που επανέρχεται μετά από απουσία αρκετών αγώνων λόγω της τιμωρίας του απ’ τον αγώνα με τον Αγιαξ και του διαστρέμματος που τον κράτησε εκτός απ’ το ματς με τον Αστέρα, με τον Λουντ να περνάει δεξιά και με εντολή να συγκλίνει διαρκώς και να ψάχνει τις (εξαιρετικές) συνεργασίες του με τον Μπεργκ. Ο δε Βιγιαφάνιες, που βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (μακράν ο κορυφαίος στο φιλικό της Ελευσίνας και στις προπονήσεις) θα είναι ο επιτελικός μέσος πίσω απ’ τον Σουηδό φορ, έχοντας βρει πλέον πολύ μεγαλύτερη «ισορροπία» στο παιχνίδι του…

News 24/7

24MEDIA NETWORK