Πώς ο Κουλιμπαλί "έσωσε" τη μεταγραφή του στον ΠΑΟ

Ο Ουσμάν Κουλιμπαλί συμπληρώνει μια εβδομάδα ως παίκτης του Παναθηναϊκού, όντας η… έξτρα "πράσινη" κίνηση στο φινάλε του μεταγραφικού "παραθύρου". Κι όμως ο διεθνής Μαλέζος μπακ θα μπορούσε να κάνει ακόμη προπονήσεις στο Μάλεμε με τον Πλατανιά, αν δεν είχε αναλάβει… δράση ο ίδιος την ώρα που "τσάκιζε" η μεταγραφή του στο "τριφύλλι". Το Contra.gr έχει το ρεπορτάζ.

Πώς ο Κουλιμπαλί "έσωσε" τη μεταγραφή του στον ΠΑΟ
Κουλιμπαλί ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κάποιες μεταγραφές, πέραν της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε ομάδες και παίκτες, πολλές φορές είναι και θέμα τύχης και… συμπτώσεων. Στην περίπτωση του Ουσμάν Κουλιμπαλί, της (επιπλέον) μεταγραφής που έκανε ο Παναθηναϊκός στο… 90’ των καλοκαιρινών κινήσεών του, υπήρξε συνδυασμός και των τριών. Ο διεθνής Μαλέζος, πολυσύνθετος αμυντικός, είχε μπει στο "πράσινο" ραντάρ από τον περσινό β’ γύρο τηςSuperleague. Ειδικά στο παιχνίδι της 31 Ιανουαρίου κόντρα στον Παναθηναϊκό (2-3) είχε "οργιάσει", με τον Αντρέα Στραματσόνι να κρατάει το όνομά του στο… μπλοκάκι του για το (άμεσο) μέλλον.

Στις αρχές του καλοκαιρινού σχεδιασμού, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού με εισήγηση του "Στράμα", προσέγγισαν τον Πλατανιά θέλοντας να μάθουν τις αξιώσεις του για τον 27χρονο Αφρικανό. Το πρώτο ποσό που ζητήθηκε ήταν 400.000 ευρώ, με τους "πράσινους" να πατάνε αμέσως… φρένο, θεωρώντας το πολύ υψηλό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Παναθηναϊκός (που είχε βάλει δυνατά στο "κάδρο" για τη θέση του δεξιού μπακ και τον Κιβρακίδη του Ατρόμητου), έθεσε άλλες μεταγραφικές προτεραιότητες, πηγαίνοντας το θέμα του δεξιού άκρου της άμυνας πολύ πιο πίσω χρονικά. Ο "Στράμα" συνέχισε να ψάχνει (και) στην Ιταλία, όμως όλες οι περιπτώσεις που προσέγγισε, είτε ζητούσαν τον… ουρανό με τ’ άστρα, είτε δεν ήθελαν να παίξουν στην Ελλάδα.

ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΡΙΣΠΟΛΙ

Πριν την έναρξη της προετοιμασίας, παράλληλα με την διαπραγμάτευση που ξεκίνησε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα με τον Ατρόμητο για τον Κιβρακίδη, ο Παναθηναϊκός ρώτησε ξανά τον χανιώτικο σύλλογο γα τον Κουλιμπαλί. Οι απαιτήσεις του Πλατανιά έπεσαν… ελαφρώς (350.000), αλλά και πάλι ήταν μακριά απ’ τα χρήματα που ήταν διατεθειμένος να δώσει ο Παναθηναϊκός. Η προετοιμασία ξεκίνησε με τον Μέστο βασικό και αναντικατάστατο, τον πολυσύνθετο Πορτογάλο Νούνο Ρέις (επιλογή 100% Ζιλμπέρτο) να λογίζεται ως μπακ-απ του Ιταλού στα δεξιά και τον Μαρινάκη τρίτη και… έσχατη επιλογή.

Λίγο μετά τον πρώτο ευρώ-προκριματικό με την ΑΪΚ Στοκχόλμης, ο "Στράμα" έφτασε κοντά σε συμφωνία με την Παλέρμο, για να αποκτήσει "δανεικό" το "τριφύλλι" τον Αντρέα Ρίσπολι. Την ύστατη ώρα ωστόσο, ο 27χρονος Ιταλός μπακ, έκανε… πίσω και η μεταγραφή δεν προχώρησε. Οι… συμπτώσεις που λέγαμε. Μετά και τη δεύτερη πρόκριση, αυτή τη φορά επί της Μπρόντμπι, και με τα ευρωπαϊκά έσοδα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ να είναι πλέον διασφαλισμένα, ο Γιάννης Αλαφούζος έδωσε στον Στραματσόνι το "ΟΚ" για την τελική ενίσχυση του ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός εστίασε σε Σαμπά και Εμποκού, όμως στην πορεία προέκυψε και… Κουλιμπαλί. Πως; Μέσω Χουχούμη. Η δεύτερη… σύμπτωση!

Ο Ευβοιώτης μπακ, θεωρώντας πως δεν θα βρει χρόνο συμμετοχής στην "πράσινη" ενδεκάδα ούτε την εφετινή σεζόν (κι ας είχε επιλέξει ο σύλλογος να πουλήσει τον Νάνο για να του δώσει "χώρο" στο αριστερό άκρο), ζήτησε απ’ τον Ιταλό τεχνικό να φύγει. Ο "Στράμα" ενημέρωσε τη διοίκηση και τέθηκε επί τάπητος η προοπτική ενίσχυσης της ομάδας με έναν παίκτη που θα μπορεί να αγωνιστεί και στα δύο άκρα της άμυνας. Ο Κουλιμπαλί ήταν η επιλογή που προκρίθηκε αμέσως και μάλιστα το "πακέτο" του θεωρήθηκε ακόμη πιο "πλήρες" απ’ τον 40χρονο τεχνικό, διότι μπορεί -κατά συνθήκη- να αγωνιστεί και ως "6άρι" στον άξονα, προσφέροντάς του μια έξτρα επιλογή πίσω απ’ τους Λεντέσμα και Ζέκα.

Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΙΡΕΣ

Αυτή τη φορά η "πράσινη" προσέγγιση προς τον Πλατανιά βρήκε ανταπόκριση. Επειτα από ολοήμερη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, οι δύο ομάδες συμφώνησαν στο ποσό των 250.000 ευρώ. Οι Κρητικοί έδωσαν στον παίκτη άδεια για να πάει στην Αθήνα και να διαπραγματευτεί με τον Παναθηναϊκό, όμως υπήρχε το… αγκάθι που λεγόταν εθνική ομάδα. Ο Κουλιμπαλί έπρεπε να ενταχθεί στην αποστολή του Μάλι για τον τελευταίο (κρίσιμο) προκριματικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής κόντρα στο Μπενίν και η αυστηρή Ομοσπονδία της χώρας του δεν σήκωνε "καθυστερήσεις" στην άφιξή του. Τη λύση εντέλει έδωσε ο ίδιος ο προπονητής του Μάλι και παλιά μεγάλη γαλλική δόξα, Αλέν Ζιρές, ο οποίος επικοινώνησε με τον 27χρονο άσο και του έδωσε άδεια 3 ημερών, αναγνωρίζοντας πως "…είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την καριέρα σου μια μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και δεν πρέπει να τη χάσεις".

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΝ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗ

Με το εμπόδιο της εθνικής να έχει ξεπεραστεί ο Κουλιμπαλί έφτασε στην Αθήνα το μεσημέρι της Τρίτης 30 Αυγούστου και πήγε στα γραφεία της "πράσινης" ΠΑΕ. Εκεί διαπιστώθηκε πως υπήρχε ακόμη ένα "ζήτημα". Ο τρόπος αποπληρωμής της μεταγραφής, ήτοι οι δόσεις και η προκαταβολή. Οσο εύκολο και… διαδικαστικό κι αν δείχνει ένα τέτοιο θέμα, πολλές φορές αρκεί για να "χαλάσει", ακόμη και μια συμφωνημένη μετακίνηση. Ο Παναθηναϊκός ήθελε 4 δόσεις, αποπληρωμή σε βάθος διετίας και μικρότερη προκαταβολή, ο Πλατανιάς αξίωνε λιγότερες δόσεις και πιο κοντά χρονικά την εξόφληση και το θέμα είχε "κολλήσει" για ώρες, Φτάνοντας μάλιστα στα… όρια του "ναυαγίου", με τον Κουλιμπαλί να έχει… τρελαθεί στα γραφεία του Παναθηναϊκού.

Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος… δράση, για να "σώσει" τη μεταγραφή του. Επικοινώνησε προσωπικά με την πλευρά του προέδρου του Πλατανιά, Μανώλη Μαθιουλάκη και τον παρακάλεσε να κάνει πίσω σε κάποια πράγματα για να γίνει το deal. Ο ισχυρός άνδρας της χανιώτικης ομάδας αν κι αρχικά είχε τσαντιστεί με την όλη εξέλιξη και ήταν έτοιμος να χαλάσει τη μεταγραφή, του έκανε εντέλει τη… χάρη, ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στο θέμα της προκαταβολής (με παρέμβαση Αλαφούζου) και 6 ώρες πριν την ολοκλήρωση των μεταγραφών, ο Κουλιμπαλί έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό ως το 2019!

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ

Τι θα παίρνει ο Κουλιμπαλί στον Παναθηναϊκό; Οι φιξ απολαβές του θα είναι σταθερά 150.000 ευρώ για κάθε ένα απ’ τα 3 χρόνια του συμβολαίου του, ενώ από εκεί και πέρα έχει προβλεφθεί μια σειρά από μπόνους, για συνδυαστικές συμμετοχές σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Κι ένα… κίνητρο για να διεκδικήσει με ακόμη μεγαλύτερη "θέρμη" τη θέση του βασικού δεξιού μπακ απ’ τον Μέστο. Αν ο Μαλέζος άσος αγωνιστεί στο 50% των αγώνων με του "τριφύλλι" θα λάβει ως μπόνους άλλες 50.000 ευρώ. Αν όμως φτάσει και ξεπεράσει το 70% των επίσημων παιχνιδιών του Παναθηναϊκού, το μπόνους θα ανέβει αυτομάτως στις 80.000 ευρώ.

Στο deal περιλαμβάνονται ακόμη ένα ποσό για ενοίκιο σπιτιού, καθώς και αυτοκίνητο 1.400 κυβικών από την ΠΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συμφωνία για τη ρήτρα του Μπεργκ

News 24/7

24MEDIA NETWORK