Ο τρόπος για την αγορά των Χίλιεμαρκ και Σιλά!

Πως "σπάνε" οι οψιόν αγοράς του Σουηδού (2,4 εκατ.) και του μέσου από το Μάλι (1,4 εκατ.), πως άλλαξε ο ΠΑΟ τη "στρατηγική" του πάνω σ' αυτό το κομμάτι το εφετινό καλοκαίρι για να διευκολύνει την αγορά τους και ποιος είναι ο επιπλέον όρος που μπήκε στο μερίδιο πληρωμής του συμβολαίου του Χίλιεμαρκ.

Ο τρόπος για την αγορά των Χίλιεμαρκ και Σιλά!
sylla Hiljemark

Ο Παναθηναϊκός έκανε τρία εξαιρετικά -απ' όλες τις απόψεις- deals στο φινάλε του μεταγραφικού "παραθύρου", βάζοντας στο ρόστερ του τρεις πολύ ποιοτικούς παίκτες, χωρίς να "ματώσει" οικονομικά και να επιβαρύνει το ήδη συμπιεσμένο μπάτζετ του.

Εν αντιθέσει με αυτό που έγινε το καλοκαίρι του '16, οι "πράσινοι" πήγαν με στοχευμένη στρατηγική στις επιλογές τους, ξεκάθαρο πλάνο ως προς το οικονομικό και οδήγησαν τις τελικές διαπραγματεύσεις εκεί που ήθελαν, παίζοντας… μπάλα εντός των οικονομικών τους ορίων.

Το Contra.gr σάς αποκάλυψε την Τετάρτη (30/8) όλο το οικονομικό "πακέτο" της μεταγραφής του Αντονί Μουνιέ και τώρα φέρνει στο φως επιπλέον αναλυτικές, λεπτομέρειες για τους όρους, αλλά και τις οψιόν των συμβολαίων των Όσκαρ Χίλιεμαρκ και Γιακούμπα Σιλά.

Δηλαδή, των δύο ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν για να (υπερ)καλύψουν το κενό που άφησε πίσω του ο Ζέκα στον άξονα της "πράσινης" μεσαίας γραμμής, με τις συμφωνίες να περιλαμβάνουν οψιόν αγοράς τους το επόμενο καλοκαίρι (2018).

Το τελευταίο, το γεγονός δηλαδή ότι οι Χίλιεμαρκ και Σιλά αποκτήθηκαν με δανεισμό και οψιόν (2,4 εκατ. ευρώ ο Σουηδός και 1,4 εκατ. ο Μαλέζος), ήταν αντικείμενο… συζήτησης τα δύο τελευταία 24ωρα, με κεντρικό ερώτημα, το κατά πόσο θα είναι εφικτό να ενεργοποιήσει ο Παναθηναϊκός τις οψιόν για να τους κάνει δικούς του -εφόσον το επιθυμεί- το επόμενο καλοκαίρι, αφού δεν μιλάμε για «μικρά» ποσά.

Υπάρχει άλλωστε και το παράδειγμα στο (πολύ) πρόσφατο παρελθόν, όπου και πάλι είχαν μπει σε αντίστοιχους δανεισμούς, οψιόν αγοράς που δεν ήταν εφικτό να πληρωθούν ένα χρόνο μετά (π.χ. στη μετακίνηση του "Πόλο" Εμποκού).

Η ειδοποιός διαφορά έχει να κάνει με τον τρόπο. Ο Παναθηναϊκός πρότεινε και στις δύο περιπτώσεις μία πολύ πιο "ευέλικτη" μέθοδο πληρωμής, την οποία με την κατάλληλη διαπραγμάτευση, αποδέχθηκαν τόσο η Τζένοα για τον Χίλιεμαρκ, όσο και η Ρεν για τον Σιλά.

Τι πρότειναν ακριβώς οι στενοί συνεργάτες του Μαρίνου Ουζουνίδη;

-Στη Ρεν προτάθηκε εφόσον ο Παναθηναϊκός αποφασίσει έως την 31η Μαΐου να «ενεργοποιήσει» την οψιόν του Σιλά, να καταβάλει το 1,4 εκατ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις των 350.000 ευρώ ανά τρίμηνο. Με ορίζοντα εξόφλησης την τελευταία μέρα του Μάη του 2019.

-Στην Τζένοα αντίστοιχα προτάθηκε, κάτι παρεμφερές, αλλά με μεγαλύτερο ορίζοντα εξόφλησης. Ο Παναθηναϊκός πρότεινε εάν ενεργοποιήσει την οψιόν του Σουηδού, να πληρώσει τα 2,4 εκατ. ευρώ σε 6 δόσεις. Και κάθε μία εξ αυτών να αποπληρώνεται σε κάθε μεταγραφική περίοδο.

Με απλά λόγια, εάν αποφασίσουν οι "πράσινοι" να κάνουν δικό τους τον Χίλιεμαρκ το επόμενο καλοκαίρι (2018), η πρώτη δόση ύψους 400.000 ευρώ, θα πληρωθεί τη θερινή μεταγραφική περίοδο του 2018, η αμέσως επόμενη (2η) τον Ιανουάριο του 2019 κ.ο.κ.

Συνοψίζοντας ο ορίζοντας πλήρους αποπληρωμής της οψιόν του Σουηδού, φτάνει στην τριετία (με 800.000 ευρώ το χρόνο). Κι αυτό αν μη τι άλλο, βοηθάει πολύ στο να μην επιβαρυνθεί με απλησίαστα νούμερα ο ετήσιος προϋπολογισμός και να γίνει πολύ πιο εφικτή η απόκτηση όλων των δικαιωμάτων του διεθνούς, Σουηδού χαφ.

Στην υπόθεση του Χίλιεμαρκ, υπάρχουν ακόμη κι άλλα δύο ωραία «ντεσού» της τριμερούς συμφωνίας Παναθηναϊκού-Τζένοα-παίκτη.

1. Ως γνωστόν, ο Παναθηναϊκός συμφωνήθηκε να καλύψει τις 300.000 απ’ τις συνολικά 850.000 ευρώ του συμβολαίου του παίκτη με τη Τζένοα. Ήτοι το 35%. Με την ιταλική ομάδα να πληρώνει τη σεζόν 2017-18, το υπόλοιπο ποσό των 550.000 ευρώ (σχεδόν τα 2/3). Στο deal ωστόσο μπήκε ακόμη ένας όρος, που αναφέρει πως εάν ο Χίλιεμαρκ αγωνιστεί σε 15 επίσημους αγώνες σ' όλες τις διοργανώσεις, τότε αυτομάτως οι "πράσινοι" θα πρέπει να καταβάλλουν άλλες 100.000 ευρώ στο συμβόλαιό του, καλύπτοντας συνολικά τις 400.000 απ' τις 850.000 ευρώ. Ποσό που ήταν πάντως, εντός των ορίων που είχαν τεθεί αρχικά, αφού οι 400.000 ευρώ σε συμβόλαιο ήταν το "ταβάνι" για τη σεζόν 2017-18, που είχε τεθεί απ’ τον Παναθηναϊκό τόσο για τον Χίλιεμαρκ, όσο και για τους Σιλά, Μουνιέ.

2. Εάν ο Παναθηναϊκός ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του Χίλιεμαρκ, τότε ο Σουηδός θα υπογράψει το επόμενο καλοκαίρι, νέο 3ετές συμβόλαιο (έως τον Ιούνιο του 2021), με τις απολαβές του να ανεβαίνουν αυτομάτως τις 700.000 ευρώ. Φτάνοντας δηλαδή τον Τσάβες στο μισθολογικό… ταβάνι του "πράσινου" ρόστερ, αφού την επόμενη χρονιά (2018-19), οι απολαβές του Αργεντινού ανεβαίνουν απ’ τις 650.000 ευρώ στο "700άρι".

News 24/7

24MEDIA NETWORK