Συμφωνία για τη ρήτρα του Μπεργκ

Το ύψος της οψιόν αποδέσμευσης που ζήτησε η πλευρά του Μάρκους Μπεργκ στο νέο συμβόλαιο ουδέποτε αποτέλεσε "αγκάθι" στο δρόμο για το τελικό "deal", με τον Παναθηναϊκό και τους εκπροσώπους του 30χρονου άσου να έχουν ήδη φτάσει σε προφορική συμφωνία για "buy out" 4 εκατ. ευρώ (καθαρά) για το "τριφύλλι", εφόσον έρθει πρόταση το επόμενο καλοκαίρι.

Συμφωνία για τη ρήτρα του Μπεργκ

Μια διαπραγμάτευση νέου συμβολαίου, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον καλύτερο παίκτη και ηγέτη μιας ομάδας, περνάει πάντα από πολλά στάδια. Και απαιτεί προσεκτικά βήματα και χειρισμούς, αφενός διότι η κάθε πλευρά παίζει τα δικά της «χαρτιά» αφετέρου διότι υπάρχουν ισορροπίες που θα πρέπει να τηρούνται μέσα σ’ ένα ποδοσφαιρικό τμήμα.

Οι συζητήσεις μεταξύ της πλευράς του Μάρκους Μπεργκ και του Παναθηναϊκού για επέκταση της συνεργασίας τους ως το καλοκαίρι του 2019 (το "τρέχον" λήγει τον Ιούνιο του '18) έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου 3,5 μήνες, μετά από απόφαση των Γιάννη Αλαφούζου και Αντρέα Στραματσόνι, οι οποίοι ήθελαν να ανταμείψουν με καλύτερα χρήματα τον κορυφαίο επιθετικό του ελληνικού πρωταθλήματος (για τον οποίο οι "πράσινοι" έχουν αρνηθεί 14 επίσημες και ανεπίσημες προτάσεις/προσεγγίσεις την τελευταία διετία), "δένοντάς" τον μ' ένα συμβόλαιο ζωής.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚ

Εδώ θα ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση, για να υπενθυμίσουμε τα οικονομικά δεδομένα στο συμβόλαιο του Μπεργκ που είναι σε ισχύ και υπεγράφη στις 19 Ιανουαρίου 2015.

-Ο Σουηδός αμείβεται με φιξ 800.000 ευρώ, συν μπόνους στόχων και συμμετοχών που μπορούν να ανεβάσουν το σύνολο των χρημάτων του ανά σεζόν, πάνω απ' τις 900.000 ευρώ.

-Ο Παναθηναϊκός κατέχει απ’ τις 4 Ιουλίου 2013 (όταν και υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο ο Σουηδός με το "τριφύλλι", ερχόμενος με ελεύθερη μεταγραφή απ’ το Αμβούργο) το 52,5% των δικαιωμάτων του σε μελλοντική μεταπώληση. Το 35% διατηρήθηκε στην κατοχή της γερμανικής ομάδας, ενώ το 12,5% κρατήθηκε απ’ την πλευρά του παίκτη.

Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Στα τελευταία ραντεβού που έγιναν ανάμεσα στο κλαμπ και τους μάνατζερ του Σουηδού άσου (με αποκορύφωμα αυτό της Πέμπτης, 1 Σεπτεμβρίου, στο οποία πήρε μέρος κι ο Αντρέα Στραματσόνι), οι "πράσινοι" πλησίασαν πολύ τα "θέλω" της πλευράς του Μπεργκ, προσφέροντας περίπου 3,3 εκατ. ευρώ (με μπόνους), τη στιγμή που η άλλη πλευρά ήθελε 3,6 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία (1,2 εκατ. ευρώ ετησίως).

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες μάλιστα που ακολούθησαν τα επόμενα 24ωρα, ο Παναθηναϊκός (με απόφαση του Αλαφούζου) έδειξε διάθεση να ανέβει λίγο ακόμη και να φτάσει κοντά στη συμφωνία. Κάτι που δέχθηκε με… χαρά το γραφείο που εκπροσωπεί τον Μπεργκ (η Essel Sports του Σόρεν Λέρμπι), περιμένοντας την τελική προσφορά να κατατεθεί κι επισήμως με mail.

Αυτή αναμένεται να φτάσει στα χέρια τους το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης λόγω απουσίας στο εξωτερικό υψηλόβαθμων στελεχών του "τριφυλλιού" που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Η ΡΗΤΡΑ

Πάμε να δούμε τώρα τι ισχύει και στο θέμα της ρήτρας. Στις δύο προηγούμενες υπογραφές (4 Ιουλίου 2013, 19 Ιανουαρίου 2015) δεν είχε προβλεφθεί κάποια ρήτρα στα συμβόλαια. Αυτή τη φορά η πλευρά του Μπεργκ ζήτησε να μπει ένα ποσό υψηλό, αλλά συνάμα "λογικό", κυρίως για το επόμενο καλοκαίρι (οπότε ο Σουηδός θα είναι πλέον 31), προκειμένου να του δοθεί μια (τελευταία) ευκαιρία να αξιολογήσει καλύτερα μια ενδεχόμενη πρόταση, από ομάδα που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε καλύτερο πρωτάθλημα.

Για να το ξεκαθαρίσουμε λίγο, η πλευρά του Μπεργκ έχει τονίσει προς όλους τους τόνους πως ο Σουηδός δεν "ψάχνεται" για να φύγει. Τουναντίον, η οικογένειά του είναι απόλυτα ευτυχισμένη στην Ελλάδα, ο ίδιος έχει "δεθεί" ψυχικά και συναισθηματικά με τον Παναθηναϊκό και δεν έχει βάλει στόχο να… χαιρετήσει.

Αν όμως έρθει μια καλή πρόταση απ' το εξωτερικό, ΜΟΝΟ για ομάδα που θα παίζει σε προηγμένο πρωτάθλημα, θα ήθελε να είναι σε θέση να τη συζητήσει.

Η κουβέντα λοιπόν που έγινε εν Αθήναι -κι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Contra.gr έχει οδηγήσει σε προφορική συμφωνία- αφορά μια ρήτρα ΜΟΝΟ για σύλλογο του εξωτερικού, που θα αποφέρει στον Παναθηναϊκό 4 εκατ. ευρώ "καθαρά".

ΠΡΟΤΑΣΗ 7,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Εν ολίγοις το σύνολο της πρότασης απ’ το εξωτερικό θα πρέπει να είναι 7,6 εκατ. ευρώ, για να μπορέσει να καρπωθεί ο (έχων το 52,5% των δικαιωμάτων του Μπεργκ) Παναθηναϊκός τα 4 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει συμφωνηθεί η ρήτρα να έχει ισχύ για όλη την τριετία, αλλά για το χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου, ούτως ώστε, αν κι εφόσον έρθει μια τέτοια πρόταση για τον 30χρονο άσο, να έχει το περιθώριο ο σύλλογος να βρει "αντικαταστάτη".

Ο Μπεργκ που θα αγωνιστεί βασικός το βράδυ της Τρίτης (6/9) στο παιχνίδι της Σουηδίας με την Ολλανδία για την πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ, θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης (7/9), περιμένοντας με… λαχτάρα να ξαναδεί την οικογένειά του και το 5ο και νεότερο μέλος της (τον δεύτερο γιο του) που ήρθε στη ζωή την περασμένη Κυριακή.

Μετά το ματς με τον Αγιαξ στη Λεωφόρο, το θέμα θα μπει στην τελική του ευθεία κι όπως προκύπτει ρεπορταζιακά, έως το τέλος του μήνα ο Σουηδός θα έχει βάλει την υπογραφή του στο νέο "χρυσό" συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το buy out των 400.000 και τα δύο όχι του "Στράμα"!
Οι λόγοι της επιστροφής στην Παιανία!

News 24/7

24MEDIA NETWORK