Αλαφούζος: "Είναι ντροπή, αλλά αυτός είναι ο Ολυμπιακός"

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησε για Ολυμπιακό, Κοντονή αλλά και τα λάθη του.

Αλαφούζος: "Είναι ντροπή, αλλά αυτός είναι ο Ολυμπιακός"

Ο Γιάννης Αλαφούζος παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα θέματα του Παναθηναϊκού, κλείνοντας με επίθεση εναντίον του Ολυμπιακού για το θέμα του Παναγιώτη Βλαχοδήμου και της ρήτρας για την αλλαγή "στρατοπέδου".

Ο πρόεδρος της "πράσινης" ΠΑΕ απολογήθηκε για τη φετινή αποτυχημένη σεζόν της ομάδας, εξηγώντας ότι "η πρώτη ευθύνη είναι δική μου". Προσέφερε στήριξη στους παίκτες διότι "πρέπει να θυμόμαστε και τη δράση των κυκλωμάτων" παρότι μίλησε για "λάθη" στις μεταγραφές για οικονομικούς λόγους.

Δεν παρέλειψε να προσφέρει στήριξη στους Αντρέα Στραματσόνι και... Γιάννη Αναστασίου και σχολιάζοντας τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο "Απόστολος Νικολαΐδης", δεν δίστασε να πει ότι "θα έμπαινα και εγώ".

"Ζητάω συγγνώμη, έγιναν πολλές λάθος μεταγραφές"

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της "πράσινης" ΠΑΕ απολογήθηκε για την έκβαση της φετινής σεζόν μέχρι στιγμής, προσφέροντας ασπίδα προστασίας στους παίκτες.

"Αισθάνθηκα την ανάγκη να σας μιλήσω για να εξηγήσω πράγματα για την ομάδα, που είμαστε και που πηγαίνουμε".

Αλαφούζος: "Είναι ντροπή, αλλά αυτός είναι ο Ολυμπιακός"
Αλαφούζος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Το καλοκαίρι όταν τελείωσε πέρυσι η σεζόν μας είχε κλαπεί το πρωτάθλημα. Είχαμε όνειρα το καλοκαίρι με όλο το τιμ. Τον Βόκολο, τον Φύσσα, τον Αναστασίου. Κάναμε προσθήκες. Πήραμε τον Εσιέν. Πήραμε κι άλλους παίκτες. Αλλά δυστυχώς για πολλούς λόγους και ατυχία μέσα, δεν ήμασταν έτοιμοι όταν ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια".

"Αποδείχθηκαν πολλές από τις μεταγραφές λάθος. Όχι μόνο γιατί δεν ανέβασαν το επίπεδο, αλλά και γιατί δημιουργήθηκαν ανισορροπίες στα συμβόλαια. Για όλα αυτά η πρώτη ευθύνη είναι δική μου. Εγώ είμαι αυτός που εγκρίνω τα πάντα. Ζητάω συγγνώμη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού για την πορεία της ομάδας μας".

"Οι παίκτες είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένοι. Πρέπει να θυμόμαστε και τη δράση των κυκλωμάτων. Πώς φέρονται οι ποδοσφαιριστές μας. Πόσο ξύλο έχουν φάει και πως δεν προστατεύονται από τη διαιτησία. Είναι άνθρωποι και απογοητεύονται έτσι που τους φέρονται οι διαιτητές. Ο Καρέλης πριν φύγει λόγω όλων αυτών που γίνονταν στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήθελε να φύγει. Όπως είπα αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχουμε την ευθύνη και εγώ πρώτος απ' όλους".

"Φυσιολογική η είσοδος, θα έμπαινα κι εγώ"

"Φτάσαμε πριν το ματς με τον Ολυμπιακό σε μια οριακή κατάσταση. Θέλαμε να γυρίσουμε την ψυχολογία. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Οι οπαδοί ήταν απογοητευμένοι, έκαναν λάθος. Είχαμε εχθρική αντιμετωπισή από τον Κοντονή, Μας έχει κοστίσει πάνω από εκατομμύριο το κλείσιμο της 13. Καμία άλλη ομάδα δεν τιμωρήθηκε. Δεν ζητάμε όμως αυτό. Αλλά τη δικαιοσύνη. Πιστεύω φέτος ο Ολυμπιακός πήγε για να μην παίξει. Πέσαμε στην παγίδα τους. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με Θεοδωρίδη και αστυνομία και προσπαθούσαν να βρουν μία ευκαιρία για να μην γίνει ο αγώνας. Φοβόντουσαν να μας αντιμετωπίσουν στο γήπεδο".

"Φταίμε και εμείς. Αλλά θεωρώ φυσιολογική την είσοδο στο γήπεδο. Θα έμπαινα και εγώ. Στην Ελλάδα ζούμε. Η βία είναι μέρος της κουλτούρας μας. Στο κάτω κάτω δεν χτύπησε και κανείς. Απλά μπήκαν κάποιοι μέσα. Λάθος, αλλά ήταν αναπόφευκτο με το θυμό που ένιωθαν".

"Ικανοποιημένος από Στραματσόνι"

"Ο Γιάννης ο Αναστασίου πιστεύω μπορούσε να το γυρίσει. Υπήρχε κόπωση, αλλά έφυγε για να αποφύγουμε τα χειρότερα με το Ολυμπιακό. Δεν μπορούσα να πάρω αυτό το ρίσκο. Ήρθαμε πολύ κοντά στην καταστροφή φέτος. Δεν τα βρίσκουμε στο δρόμο τα λεφτά. Κάνουμε μεγάλες θυσίες και προσπάθεια. Αλλάξαμε τον προπονητή. Ήρθε ο Στραματσόνι και μου είπε ότι έβλεπε ψυχολογική κόπωση στους παίκτες. Συμφωνήσαμε να ανανεώσουμε την ομάδα με παίκτες για να αλλάξει η κατάσταση. Το κάναμε με μεγάλη επιτυχία. Ξέραμε ότι αυτό θα είχε ρίσκο, θα ήταν νέα ομάδα. Θα έκανε πειράματα σε διάφορες θέσεις. Πώς θα βρει την ιδανική ενδεκάδα εάν δεν κάνει δοκιμές;"

"Ο αποκλεισμός από τον Ατρόμητο ήταν ένα άλλο πλήγμα φέτος. Όλοι έχουμε ευθύνες να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Ήταν όμως στοχευμένη η αποβολή του Ζέκα. Είχε πάρε οδηγίες και στο παρελθόν αυτός ο διαιτητής και θα δημοσιοποιηθούν συντόμως αυτά".

Αλαφούζος: "Είναι ντροπή, αλλά αυτός είναι ο Ολυμπιακός"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Προχωράμε, η ομάδα βελτιώνεται. Θα έχουμε σχεδόν όλη την ομάδα στη διάθεσή μας τις επόμενες εβδομάδες. Λείπει και ο Μπουμάλ που ήταν μια σημαντική μεταγραφή. που την είχε εισηγηθεί ο Αναστασίου. Γίνεται μία προσπάθεια με νέα παιδιά. Στεναχωριέμαι όταν ακουω για αδιαφορία. Δεν ισχύει αυτό, το ακούω από εσάς και από τον κόσμο".

"Είμαι και πάρα πολύ ικανοποιημένος από την προσπάθεια που κάνει ο προπονητής. Μας βοήθησε πολύ και στις μεταγραφές. Εϊμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Έχουμε μεγάλους εχθρούς και από την εγκληματική οργάνωση και από τον κ. Κοντονή. Ζητάω τη στήριξη του κόσμου για να συνεχίσουμε. Ζητάω και πάλι συγγνώμη από τον κόσμο και ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον".

"Δεν είμαστε δουλεμπορικός οργανισμός"

Σε αυτό το σημείο άρχισε η διαδικασία των ερωτωαπαντήσεων με τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην αίθουσα, με τον Γιάννη Αλαφούζο να μην υιοθετεί την άποψη ότι χειρίστηκε με "μαλθακότητα" τις αγωνιστικές αποτυχίες. Αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του Μάρκους Μπεργκ και το τι θα έκανε εάν ζητούσε να αποχωρήσει, μίλησε για τον Μάικλ Εσιέν και κατέληξε στην επίθεση στον Ολυμπιακό.

Πριν από λίγες εβδομάδες αποφασίσατε τη διακοπή της συνεργασίας με Βόκολο και Φύσσα έχετε αποφασίσει να καλύψετε το κενό αυτό με έναν νέο τεχνικό διευθυντή, η θα αναλάβει ο κ. Στραματσόνι αυτό το ρόλο;

"Εγώ και με τον κ. Φερέιρα και τον κ. Αναστασίου και τώρα με τον Στραματσόνι πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας αρχηγός. Αυτός είναι ο προπονητής. Ειδικά στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε τα όρια της εξουσίας μας. Βεβαίως κάποια στιγμή θα βρούμε κάποιον τεχνικό διευθυντή αλλά δεν θα το κάνουμε άμεσα. Θα ψάξουμε κάποιον που να πληρεί τις προδιαγραφές για τον Παναθηναϊκό. Τόσο ο Φύσσας όσο και ο Βόκολος προσέφεραν".

Φέτος έχουμε μια αποτυχημένη χρονιά. Έχετε αποφασίσει να αυξήσετε το μπάτζετ τη νέα σεζόν;

"Εϊναι λάθος να θεωρούμε πως τα λεφτά λύνουν τα προβλήματα. Είδατε το καλοκαίρι όταν χρειάστηκε να πάρουμε παίκτες το κάναμε. Αλλά η ομάδα πρέπει να έχει καλούς ποδοσφαιριστές. Εμείς αυτό θέλουμε. Δεν είναι αυτοσκοπός η ακριβή ομάδα, αλλά η καλή ομάδα".

Είστε αποφασισμένος να πάρετε την ομάδα και να φύγετε στην πρώτη φωτοβολίδα που ενδεχομένως πέσει στο Καραϊσκάκη;

"Δεν θέλω να πω κάτι για αυτό το θέμα. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε".

Για την ακαδημία, εάν σκεφτούμε πώς άρχισε το εγχείρημα, υπήρχε έντονο χρώμα στην ομάδα. Τώρα είμαστε στην αντίθετη απόφαση. Θα θέλαμε να μάθουμε τι συμβαίνει;

"Η ακαδημία θέλει να ενισχυθεί. Δεν είμαι ευχαριστημένος από την Κ20. Δεν είχαμε καιρό να ασχοληθούμε πολύ. Ασχοληθήκαμε με θέματα επιβίωσης κυρίως. Εννοείται πως θέλουμε να έχουμε νέους παίκτες. Από αυτούς που έφυγαν από τον Παναθηναϊκό και ήταν από την ακαδημία σχεδόν κανένας δεν παίζει πουθενά. Έχουμε δύο τρεις καλούς νεαρούς που έχουν έρθει κατά περιόδους στη νέα ομάδα. Η πορεία της Κ20 δεν είναι καλή φέτος. Ξέρετε ένα παίκτη από την Κ20 που έχει έρθει στην ανδρών και έχει κάνει τη διαφορά. Έχω απογοητευτεί βαθύτατα πως και ο Λάμπρου και ο Αγγελόπουλος δεν δέχθηκαν να υπογράψουν συμβόλαιο με τον Παναθηναίκό. Αυτά είναι οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εϊναι και μάθημα και για μένα. Βλέπουμε κάποιους παίκτες που να μην θέλουν τον Παναθηναϊκό και ψάχνουν κάτι καλύτερο".

Αλαφούζος: "Είναι ντροπή, αλλά αυτός είναι ο Ολυμπιακός"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Την πρώτη χρονιά υπήρχε έντονο το χρώμα των παιδιών που έρχονταν από τα σπλάχνα της ομάδας. Φέτος είναι λίγοι. Ποιο είναι το πλάνο;

Η ακαδημία πρέπει να ενισχυθεί. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την Κ20 και την ακαδημία. Φέτος δεν είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε,λύσαμε τα προβλήματα επιβίωσης της ΠΑΕ. Από τους παίκτες που έφυγαν, σχεδόν κανένας δεν παίζει αλλού. Δεν χάσαμε κάποιο ταλέντο. Κάτι λέει αυτό. Έχουμε κάποιους καλούς νέους αθλητές, αλλά η πορεία της Κ20 δεν είναι καλή. Από τα παιδιά που ανέβηκαν, ξέρετε έστω έναν να κάνει τη διαφορά στο Κ20. Εγώ δεν είδα κάτι τέτοιο. Έχουμε ταλέντα, αλλά με έχει απογοητεύσει βαθύτατα είναι ότι ο Λάμπρου και ο Αγγελόπουλος έχουν αρνηθέι να υπογράψουν. Τους έχουμε τόσα χρόνια και αρνήθηκαν. Αυτές είναι οι παθογένειες και είναι μάθημα για μένα και τη διοίκηση, που θέλουμε να αναπτύξουμε την ακαδημία και μετά βλέπουμε παίκτες να ψάχνουν κάτι καλύτερο.

Ποιες είναι προτεραιότητες για τη νέα σεζον;

"Δεν υπάρχει προτεραιότητα. Θέλουμε να νικήσουμε και να βγούμε πρώτοι. Αυτός είναι ο στόχος μας. Για αυτό έκανα τον πρόλογο πριν. Ο σκοπός είναι ο ίδιος και θα μπορούσε να είναι".

Βλέπουμε κάποιες φωτογραφίες για το πώς θα μπορούσε να γίνει η Λεωφόρος, υπάρχει κάποια εξέλιξη;

"Θα κάνουμε νέα ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα γι' αυτό".

Αν έληγε το περσινό πρωτάθλημα σήμερα, τι θα ήταν αυτό που θα αλλάζατε. Θα γινόταν αντικατάσταση του προπονητή; Άλλος μεταγραφικός σχεδιασμός;

"Όπως θυμάστε όλοι πέρυσι η ομάδα πήγε καλά στα πλέι οφ. Όλοι νομίζαμε ότι θα έχουμε ρυθμό και του χρόνου. Δυστυχώς κάναμε λάθη στις κινήσεις μας. Θα άλλαζα πολλά, αλλά δεν τα ήξερα τότε".

Μιλήσατε για λάθη και προσωπικές ευθύνες. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνετε και τη μαλθακότητα που έχετε αντιμετωπίσει ποδοσφαιριστές και κόσμο σε ό,τι αφορά τη γηπεδική συμπεριφορά των πρώτων και τη συνολική αγωνιστική συμπεριφορά των δεύτερων; Μάλιστα, πολλές φορές γραφόταν ότι εσείς θα τα ψάλλατε στους ποδοσφαιριστές και στη συνέχεια προέκυπτε ότι τους τάζατε πριμ τετράδας...

"Επειδή εσείς φανταζόσασταν ότι εγώ πάω να τα ψάλλω στους ποδοσφαιριστές λυπάμαι αλλά τα λέγατε λάθος. Δεν πήγαινα με τέτοιο σκοπό στο Κορωπί. Αν ένας παίκτης στην πρώτη ή δεύτερη εμφάνιση κάνει κάτι είναι λογικό. Ξέρουν όμως οι παίκτες ότι η πλάστιγγα γέρνει σε ένα μέρος. Ίσως πρέπει να κάνουμε και εκπαίδευση στους παίκτες. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι. Είμαι κατά όσων λένε για πρόστιμα. Όσο για τις κάρτες. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι οι παίκτες έχουν κίνητρο για να παίξουν καλά; Είναι δυνατόν ένας παίκτης να μπαίνει στο γήπεδο και να είναι μαλθακός και να μην προσπαθεί. Το θεωρώ προσβλητικό ένα πρόστιμο σε παίκτη επειδή δεν έπαιξε καλά. Είναι προσβλητικό να λέμε αυτό για τους παίκτες. Και σαν οπαδός δεν θα τολμούσα να το σκεφτώ. Αν όντως συνέβαινε θα είχε φύγει αυτός ο παίκτης. Οι αδιάφοροι πάνε σπίτι τους. Δεν είμαστε εκπαιδευτικός οργανισμός".

Αυτή η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει και τους ποδοσφαιριστές;

"Όπως σας είπα μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, το απέδωσα σε αυτή την ψυχολογική κόπωση των παικτών. Για παράδειγμα ο Μπεργκ έχετε δει τι ξύλο τρώει κάθε Κυριακή. Θεωρεί και ξέρει ότι δεν τον προστατεύουν οι διαιτητές. Είναι άνθρωπος και εκνευρίζεται. Έχει πειστεί ότι μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά και παραπονιέται. Κακώς εκνευρίζεται αλλά έχει και τα όριά του".

Μιλήσατε για λάθη και αναφέρατε το όνομα του Εσιέν. Θα δείτε σε νέα ευκαιρία λίγο καλύτερα μια επιλογή τέτοια;

"Ο Εσιέν είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής. Ήταν ίσως λάθος που τον φέραμε και ήταν τόσο ακριβός και δημιουργήθηκαν ανισορροπίες. Ένας τέτοιος παίκτης όμως είναι κάτι ιδιαίτερο".

Πώς θα αντιδρούσατε αν ο Μπεργκ ζητούσε να φύγει;

"Εσείς τι λέτε; Δεν είμαστε δουλεμπορικός οργανισμός. Αν κάποιος θέλει να φύγει. Δεν κάνουμε αυτά που κάνουν άλλοι. Όπως ο Ολυμπιακός στο Βλαχοδήμο. Το παιδί έμεινε άνεργο. Με μεγάλη χαρά θα πληρώσουμε την ρήτρα. Είναι ντροπή και υποτιμητικό να φοβάται ότι θα παίξει σε άλλη ομάδα και να βάζει ρήτρα. Είναι ντροπή, αλλά αυτός είναι ο Ολυμπιακός".

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημήτρης Κριτής: Το σκέφτεται, αλλά θα το κάνει;

News 24/7

24MEDIA NETWORK