Τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Ο Μάρκους Μπεργκ και ο Νίκος Καρέλης έχουν τονώσει τη γραμμή κρούσης του Παναθηναϊκού την τελευταία διετία και η πλειοψηφία των φιλάθλων τους πιστεύει. Με αφορμή τη σύνθεση του συγκεκριμένου επιτυχημένου ντουέτου, το Contra.gr σας θυμίζει με φωτογραφίες και videos τα κορυφαία επιθετικά δίδυμα στην ιστορία του "τριφυλλιού".

Τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Δημήτρης Σαραβάκος, Κριστόφ Βαζέχα, Αντώνης Αντωνιάδης, Χρήστος Δημόπουλος. Ονόματα που προκαλούν ανατριχίλα στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Ονόματα που έκαναν γνωστή την πράσινη φανέλα με το τριφύλλι σε όλη την Ευρώπη.

Ο "μικρός", ο "τρελός Πολωνός", ο "ψηλός", ο "φονιάς", αλλά και παίκτες όπως ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, ο Μάικ Γαλάκος ή ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, αποτέλεσαν μερικά από τα κορυφαία μέλη της γραμμής κρούσης του "τριφυλλιού".

Στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο γίνεται με αφορμή την επιτυχημένη συνύπαρξη μεταξύ του Μάρκους Μπεργκ και του Νίκου Καρέλη, συμπεριλαμβάνεται και ο μέσος Μίμης Δομάζος. Τιμής ένεκεν στον "στρατηγό", τον παίκτη που μαζί με τον Αντώνη Αντωνιάδη συνέθεσαν το κορυφαίο -μέχρι στιγμής- δίδυμο της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δομάζος - Αντωνιάδης

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΑΓΙΑΞ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-0
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΑΓΙΑΞ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-0 INTIME SPORTS

Ο Μίμης Δομάζος δεν ήταν επιθετικός. Σύμφωνοι. Ποιος, όμως, θα "τολμούσε" να αποκλείσει από σχετικά αφιερώματα το κορυφαίο δίδυμο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου; Δεκάδες ήταν οι φορές που από μια μπαλιά του κοντού (Δομάζος), ο ψηλός (Αντωνιάδης) έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Οι δυο τους συνυπήρξαν από τη σεζόν 1968-69 μέχρι την περίοδο1977-78 και ήταν πρωτεργάτες της κορυφαίας στιγμής του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο: την πρόκριση στον τελικό του "Γουέμπλεϊ" τη σεζόν 1970-71.

Αφιέρωμα στο "στρατηγό" Δομάζο

Γαλάκος - Χαραλαμπίδης

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1981-82 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΑΕΚ 3-0.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1981-82 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΑΕΚ 3-0. INTIME SPORTS

Αμφότεροι αποκτήθηκαν το καλοκαίρι του 1981. Η μεταγραφή του Μάικ Γαλάκου στον Παναθηναϊκό προκάλεσε μεγάλο ντόρο, αφού επρόκειτο για μία από τις αγαπητές φιγούρες στις τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού, ενώ αντίθετα η απόκτηση του 23χρονου Γρηγόρη Χαραλαμπίδη ήταν ασφαλώς μία πιο... αθόρυβη κίνηση. Το "τριφύλλι" της σεζόν 1981-82 ήταν εξαιρετικό παρά το γεγονός ότι έχασε τον τίτλο στις λεπτομέρειες. Στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας ήταν οι δύο νεοφερμένοι, οι οποίοι ηγήθηκαν της γραμμής κρούσης (ο Χαραλαμπίδης ήταν πιο προωθημένος). Με γκολ του υψηλόσωμου Δραμινού, μάλιστα, οι "πράσινοι" κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό με την ΑΕΛ.

Σαραβάκος - Χ. Δημόπουλος

Τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Αρχικά ήταν ο Θανάσης Δημόπουλος, εν συνεχεία ο αδερφός του Χρήστος. Ο "φονιάς" και ο Δημήτρης Σαραβάκος συνέθεσαν ένα τρομερό δίδυμο από το 1985 μέχρι το 1990 και οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε αξέχαστες επιτυχίες. Το 4-0 στον τελικό Κυπέλλου του 1986 επί του Ολυμπιακού, ο αποκλεισμός της Γιουβέντους τη σεζόν 1987-88 στο Κύπελλο UEFA και η νίκη στον πιο "ιδιαίτερο" τελικό Κυπέλλου της ιστορίας ελέω Κοσκωτά (1988) ξανά κόντρα στον Ολυμπιακό έχουν σημαδευτεί από την παρουσία και τα γκολ των δύο σπουδαίων επιθετικών.

Ο "φονιάς" σε στιγμές που "εκτελεί" τα θύματά του

Σαραβάκος - Βαζέχα

Τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Δύο κολοσσοί της "πράσινης" ιστορίας. Δύο επιθετικοί που οδήγησαν το "τριφύλλι" σε αμέτρητες διακρίσεις εντός κι εκτός των συνόρων, γεμίζοντας με υπερηφάνεια τους υποστηρικτές του συλλόγου. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τα επιτεύγματα του "μικρού" και του "τρελού Πολωνού"; Ενδεικτικά, ο ένας έριξε στο καναβάτσο τη μεγάλη Γιουβέντους (1987), ο άλλος τρέλανε την ποδοσφαιρική Ευρώπη με το γκολ στο Άμστερνταμ επί του Άγιαξ (1996). Στο ενδιάμεσο και συγκεκριμένα από το 1989 μέχρι το 1994, αμφότεροι φρόντισαν να χαρίσουν πολλές χαρές στους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Ο μεγάλος "μικρός" του ελληνικού ποδοσφαίρου

Βαζέχα - Γ.Χ. Γεωργιάδης

Τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Η συγκεκριμένη επιλογή βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη σεζόν 1997-98, τότε δηλαδή που ο Παναθηναϊκός έβαζε το ένα γκολ μετά το άλλο (90 σε 34 αγώνες πρωταθλήματος, δεύτερη καλύτερη επιθετική επίδοση στην "πράσινη" ιστορία). Ο μεν Βαζέχα, ο οποίος είχε πατήσει τα 33, σημείωσε 32 σε 34 συμμετοχές (δεύτερη καλύτερη επίδοση της καριέρας του), ο δε Γεωργιάδης του Χαραλάμπους έβαλε 21 σε 32 ματς και το καλοκαίρι του 1998 πήρε μεταγραφή στην Νιούκαστλ. Τίτλος, πάντως, δεν ήρθε αφού ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε τρεις παραπάνω βαθμούς και ο Πανιώνιος έκανε την έκπληξη στον τελικό του Κυπέλλου, επικρατώντας 1-0 του "τριφυλλιού".

Η πολωνική μηχανή γκολ σε δράση

Κωνσταντίνου - Δ. Παπαδόπουλος

Τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Άλλο ένα δίδυμο που ταυτίζεται με συγκεκριμένη σεζόν. Η έλευση του Μιχάλη Κωνσταντίνου το καλοκαίρι του 2001 σκόρπισε φρενίτιδα ενθουσιασμού στους φίλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι έβλεπαν την ομάδα τους να διαπρέπει εκτός των συνόρων, αλλά να μην κατακτά τίτλους. Όταν αφίχθη ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, η επίθεση του "τριφυλλιού" ανέβηκε επίπεδο και ο "Μιχαλάκης" έγινε πιο ουσιαστικός. Συγκεκριμένα, άνοιγε διαδρόμους με το επιβλητικό σκαρί του, ενώ δεν ήταν λίγες φορές που ο ίδιος έδινε στον "Παπ" την ασίστ για να σκοράρει. Αποτέλεσμα; Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος έβαλε 17 γκολ σε 26 ματς πρωταθλήματος και το "τριφύλλι" κατέκτησε το νταμπλ.

Δεκάδες γκολ του "Παπ" με την πράσινη φανέλα

Μπεργκ - Καρέλης

Τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Σχεδόν δέκα χρόνια πέρασαν για να ξαναβρεί ο Παναθηναϊκός δύο αξιόπιστους επιθετικούς. Τόσο ο Μάρκους Μπεργκ όσο ο Νίκος Καρέλης έχουν τρομερή αίσθηση του γκολ και, παράλληλα, βρίσκουν τρόπους για να ξεκλειδώνουν τις άμυνες (ο Σουηδός με το καλό κοντρόλ και το σκαρί του, ο Έλληνας με την ταχύτητα και την ευελιξία του). Συνολικά, ο Μπεργκ έχει βάλει 46 γκολ σε 74 συμμετοχές, ενώ ο Καρέλης έχει προσθέσει άλλα 28 σε 92 ματς. Αμφότεροι αποκτήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 και, κατά τα φαινόμενα, θα συνεχίσουν να "τρομοκρατούν" τους αντιπάλους.

Τα δύο σύγχρονα αστέρια του "τριφυλλιού" εν δράσει

News 24/7

24MEDIA NETWORK