Τα σενάρια του "πράσινου" φίνις στις μεταγραφές!

Όλα τα δεδομένα της τελικής διαμόρφωσης του ρόστερ του ΠΑΟ, πέντε μέρες πριν το κλείσιμο του θερινού, μεταγραφικού «παράθυρου». Οι οικονομικές ισορροπίες που δεν θέλει να διαταράξει ο Ουζουνίδης, η αναζήτηση δανεικών, η τελευταία κίνηση για Μουνιέ και οι πιθανές… ανατροπές λόγω Ζέκα. Αναλυτικό ρεπορτάζ τουContra.gr

Τα σενάρια του "πράσινου" φίνις στις μεταγραφές!

Θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση στο ρόστερ του Παναθηναϊκού σ’ αυτές τις πέντε (παρά κάτι) μέρες που απομένουν ως το φινάλε της θερινής, μεταγραφικής περιόδου; Επηρεάζει ο αποκλεισμός απ’ τους ομίλους τουEuropaLeagueτα μεταγραφικά/οικονομικά δεδομένα στους «πράσινους»; Θα έρθει άλλος παίκτης (και σε ποια θέση), ακόμη κι αν τελικά δεν φύγει ο Ζέκα; Πως θα καλυφθεί το κενό του Ελληνοπορτογάλου «κάπτεν», αν η Κοπεγχάγη επιστρέψει και δώσει τα λεφτά που έχει θέσει ως όριο ο Παναθηναϊκός;

Ορισμένα απ’ τα ουκ ολίγα, βασικά ερωτήματα που «τρώνε» πολλούς φίλους του «τριφυλλιού», λίγο πριν εκπνεύσει και το φετινό καλοκαιρινό «παζάρι», με το «πράσινο» ρόστερ να δείχνει πως χρειάζεται επιπλέον… πινελιές ενίσχυσης.

Τα «κουτάκια» ωστόσο, στον τελικό σχηματισμό του έμψυχου δυναμικού του Παναθηναϊκού, ιδίως σ’ αυτό το φίνις της μεταγραφικής περιόδου, μοιάζουν με… συγκοινωνούντα δοχεία και κάθε πιθανή «δράση» στο ένα, επηρεάζει και το άλλο. Το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο πενθήμερο είναι κάτι, για το οποίο ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» είναι σε θέση να απαντήσουν κατηγορηματικά τούτη τη στιγμή.

Το δεδομένο εντούτοις, είναι πως τόσο ο Μαρίνος Ουζουνίδης, όσο και οι συνεργάτες του έχουν κάνει ήδη προεργασία τις τελευταίες ημέρες, ούτως ώστε, ανάλογα με την όποια εξέλιξη υπάρξει, να βγει απ’ το… συρτάρι και το αντίστοιχο πλάνο.

Αυτό που προέχει για τον Ελληνα τεχνικό είναι να υπάρχει η μέγιστη, δυνατή, οικονομική ισορροπία στο κλαμπ. Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο ίδιος στο τελευταίο σκέλος των δηλώσεων που έκανε στηNovaτην Παρασκευή (25/8), οι οποίες πέρασαν λίγο στο… ντούκου. Αλλά ήταν ενδεικτικές των σκέψεών του:

«Σίγουρα χρειαζόμαστε κάποιους παίκτες, από εκεί και πέρα όμως όλα γίνονται με βάσει την οικονομική δυνατότητα που έχει η ομάδα αυτή τη στιγμή.Αν δεν φύγει κάποιος παίκτης νομίζω θα είναι δύσκολα να πάρουμε κάποιον άλλον. Όλοι οι προπονητές θέλουν παίκτες. Δεν υπάρχει προπονητής που να μην θέλει παίκτες. Από εκεί και πέρα όμως δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Άλλοι ελέγχουν τα οικονομικά δεδομένα και αυτή τη στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε πως η ομάδα θα βρει μία οικονομική ισορροπία».

ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ…

Αν ήταν στο χέρι του Ουζουνίδη (και υπήρχε η οικονομική «άνεση»), ο Παναθηναϊκός θα είχε κάνει εδώ και μέρες τουλάχιστον τρεις επιπλέον μεταγραφικές κινήσεις: Έναν δημιουργικό χαφ («8άρι») ανεξαρτήτως της υπόθεσης Ζέκα, ένανwingerκι έναν κεντρικό αμυντικό με προοπτική να έρθει και να πάρει φανέλα βασικού.

Το μπάτζετ της ομάδας ωστόσο, είναι ήδη «συμπιεσμένο» και τα περιθώρια ελιγμών πολύ μικρά. Ο αποκλεισμός από τους ομίλους τουEuropa, σίγουρα δημιουργεί μία ακόμη πιο «σφικτή» πραγματικότητα, αλλά δεν είναι… καταστροφικός. Τουλάχιστον ως προς τον προγραμματισμό που σχεδιάστηκε για τη συνέχεια της χρονιάς, αφού το αρχικό «μπατζετάρισμα» που έγινε στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, δεν περιελάμβανε μέσα ως «προαπαιτούμενο» και τα χρήματα των ομίλων τουEuropa. Όπως είχε γίνει π.χ. το περσινό καλοκαίρι, όπου η πρόκριση στους ομίλους είχε τεθεί απ’ τη διοίκηση του συλλόγου ως απόλυτο «must».

Η δραστική μείωση του μπάτζετ, που απ’ τα 20 εκατ. ευρώ με την εφορία την περσινή σεζόν, αναμένεται να πέσει στα 12 εκατ. (ίσως και λίγο πιο πάνω), η «αναδιανομή» των χρημάτων του Μπεργκ (1,2 εκατ.) σε δύο «μεγάλα» συμβόλαια (Λουτσιάνο και Τσάβες) και η συγκεκριμένη στόχευση στις υπόλοιπες μεταγραφικές κινήσεις, διατήρησαν τον «πράσινο» προϋπολογισμό, εντός των ορίων που είχαν τεθεί εξαρχής.

Με τη μεταγραφή ωστόσο (και) του Εμάνουελ Ινσούα, μπάτζετ του «τριφυλλιού» ακούμπησε πλέον το όριό του και τα περιθώρια επόμενων κινήσεων είναι εξαιρετικά μικρά…

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ…

Ναι, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να προχωρήσει για ακόμη μία «μεγάλη» κίνηση. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να προσεγγίσει τον Αντονί Μουνιέ, που αποτελεί εδώ και καιρό τη Νο1 επιλογή του Ουζουνίδη για τη θέση του βασικούwinger. Και μολονότι παραμένει μία «ακριβή» επιλογή, θα μπορούσε να «περάσει» κι από την έγκριση της διοίκησης.

Απ’ την άλλη όμως, ο Ουζουνίδης βλέπει και το… μετά. Και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να «ξεχειλώσει» το μπάτζετ, σε βαθμό που θα αποτελούσε ρίσκο για την οικονομική ηρεμία της επόμενης μέρας εντός των αποδυτηρίων. Οικονομική ηρεμία, που στην παρούσα φάση έχει διασφαλιστεί με αποπληρωμή όλων των περσινών οφειλομένων και τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων.

Το έζησε αυτό στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν και ήταν κάτι παραπάνω από ψυχοφθόρο, αφού κάθε μέρα έπρεπε να ασχολείται (και) με ένα σωρό, εξωαγωνιστικές καταστάσεις (καθυστερήσεις στις πληρωμές κ.ο.κ.) και την ίδια στιγμή να κρατάει τα αποδυτήριά του ενωμένα και προσηλωμένα στους αγωνιστικούς στόχους. Αυτό φέτος, δεν είναι διατεθειμένος να το… ξαναπεράσει κι όσο κι αν θα ήθελε να γίνουν 2-3 κινήσεις ακόμη, για τον ίδιο η Νο1 προτεραιότητα παραμένει η οικονομική ηρεμία στο «Γ. Καλαφάτης».

ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ «ΔΑΝΕΙΚΟΥΣ»

«Άρα… πάπαλα για άλλες μεταγραφές» θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Εδώ μπαίνει στην εξίσωση και το «αλλά» και τα… συγκοινωνούντα δοχεία, που αναφέραμε πιο πάνω.

Τόσο ο Ουζουνίδης, όσο και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να έχουν μάτια και αυτιά… ορθάνοικτα στην αγορά. Με το οικονομικόstatusπου υπάρχει αυτή τη στιγμή (και με ένα πρώτο «ΟΚ» απ’ τη διοίκηση), ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να αναζητά παίκτες (κυρίως χαφ καιwinger) που θα μπορούσαν να αποκτηθούν ως «δανεικοί», ήτοι με πολύ χαμηλό κόστος. Γι’ αυτό και έψαξε όλα τα δεδομένα στην υπόθεση του Βραζιλιάνου μέσου Ζοάο Σμιντ της Αταλάντα, γι’ αυτό ασχολήθηκε και με αρκετές ακόμη περιπτώσεις.

Κι όσο πλησιάζει το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, όπου η αγορά μπαίνει σε καθεστώς «συναγερμού» (άλλα κλαμπ κινούνται για να «αδειάσουν» όπως-όπως τα ρόστερ τους κι άλλα για τα τελευταία «ψώνια» τους), οι πιθανότητες για να γίνει μία τελευταία μεταγραφική κίνηση (και) απ’ τον Παναθηναϊκό παραμένουν μεγάλες.

ΘΑ ΤΟ… ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΥΝΙΕ

Ιδίως απ’ τη στιγμή που οι τιμές στην αγορά αναμένεται πλέον να πέσουν σε όριο… κόστους. Ακόμη και παίκτες, όπως π.χ. ο Μουνιέ, με διαφορετικές οικονομικές συνθήκες/αξιώσεις θα καθίσει να συζητήσει στις 29 ή 30 Αυγούστου, απ’ ότι μίλησε με τους «πράσινους» πριν από ένα και ενάμισι μήνα. Οπότε σ’ αυτό το κομμάτι, όλα, μα όλα είναι ανοικτά για μία τελευταία κίνηση. Ακόμη και για τον Μουνιέ, τον οποίο ο Ουζουνίδης θα ήθελε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στο ρόστερ και είναι δεδομένο πως θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια, εφόσον κι ο ίδιος δείξει διάθεση για να ρίξει αρκετά το κασέ του…

Η… ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΖΕΚΑ

Τι μπορεί να «ανατρέψει» τα παραπάνω δεδομένα; Μία τελευταία κίνηση της Κοπεγχάγης για τον Ζέκα. Εάν οι Δανοί επιστρέψουν για τρίτη φορά στην υπόθεση και προσφέρουν τα 2,5 εκατ. ευρώ (καθαρά, ανεξάρτητα απ’ τα μπόνους) που έχει οριοθετήσει ως τιμή πώλησης ο Παναθηναϊκός, η μεταγραφή του 29χρονου μέσου θα γίνει. Κι εκεί αλλάζει εντελώς η κατάσταση…

Αφενός διότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κινηθεί άμεσα (υπό ασφυκτική πίεση χρόνου) για να βρει ισάξιο ή και καλύτερο αντικαταστάτη του Ζέκα κι αφετέρου, διότι το μεταγραφικό μπάτζετ θα είναι πλέον σε θέση να αυξηθεί, χωρίς να επηρεαστεί η «ισορροπία» του αρχικού σχεδιασμού.

Εάν κι εφόσον ο Ζέκα πωληθεί αντί 2,5 εκατ. ευρώ στην Κοπεγχάγη, τα μισά χρήματα (1.250.000 συν το συμβόλαιο του «κάπτεν» που μαζί με την εφορία ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ) θα επιστρέψουν στην… αγορά, για τον διάδοχο του Ζέκα, ακόμη έναν χαφ, ένανwingerκαι ίσως κι έναν στόπερ.

Είναι εφικτό κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο χρόνος θα μετράει πλέον τρομερά πιεστικά ως τις 8 μ.μ. της Πέμπτης 31 Αυγούστου; Ουδείς μπορεί να το προδικάσει… Είπαμε «συγκοινωνούντα δοχεία». Προεργασία πάντως έχει γίνει ήδη (και) γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Και μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Το περασμένο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός παραχώρησε στις 30 και 31 Αυγούστου τους Αμπεΐντ, Κλωναρίδη και την τελευταία μέρα των θερινών μεταγραφών απέκτησε Κουλιμπαλί, Εμποκού και Σαμπά. Κοινώς, το έχει ξανακάνει…

News 24/7

24MEDIA NETWORK