Το buy out των 400.000 και τα δύο όχι του «Στράμα»!

Μετά το πρώτο επτάμηνο της έντονης αμφισβήτησης, ο Αντρέα Στραματσόνι έχει αρχίσει να… γυρίζει το χαρτί, μετά τις δύο ευρω-προκρίσεις του Παναθηναϊκού και τον εξαιρετικό τρόπο που χειρίστηκε τις καλοκαιρινές μεταγραφές, με win-win deals κι ο Γιάννης Αλαφούζος έχει κάθε λόγο να… χαμογελάει, που πρόλαβε να «δέσει» εγκαίρως τον Ιταλό τεχνικό ως το 2018. Ποια είναι η ρήτρα αποδέσμευσης που μπήκε στη συμφωνία του Μάη με τον 40χρονο τεχνικό και σε ποιες ιταλικές ομάδες είπε «no» το καλοκαίρι που μας πέρασε; Το Contra.gr αποκαλύπτει.

Το buy out των 400.000 και τα δύο όχι του «Στράμα»!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τον περασμένο Νοέμβριο, στον Παναθηναϊκό των «ειδικών συνθηκών» που είχαν δημιουργηθεί μετά το τραυματικό «κάζο» του αποκλεισμού απ’ την Καμπάλα και το συνολικό «αναβρασμό» που επικρατούσε εντός κι εκτός της ομάδας, ο πρόεδρος των «πράσινων» (μετά το «διαζύγιο» με τον Γιάννη Αναστασίου, το οποίο υπέγραψε με… βαριά καρδιά) αποφάσισε να κάνει στην άκρη την προφορική συμφωνία του με τον -σχεδόν «κλεισμένο» και προσωπική του επιλογή- Βέλικο Παούνοβιτς, κι αποδεχόμενος την εισήγηση του Τάκη Φύσσα στράφηκε προς τον Αντρέα Στραματσόνι.

Με την κατάσταση του κλαμπ να είναι στα… όρια, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπογράψουν για 6 μήνες με οψιόν για άλλον ένα χρόνο (με ρήτρα αποδέσμευσης 200.000 ευρώ), θέλοντας πρώτα να «τσεκάρουν» το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία τους ως το φινάλε της περασμένης σεζόν.

Μετά τη διάρκεια της χρονιάς, ο «Στράμα» άρχισε να «κερδίζει» καθημερινά ολοένα και περισσότερο τον Mr. ΣΚΑΪ, ο οποίος έβλεπε στο πρόσωπο του Ιταλού, τον άνθρωπο που θα «έχτιζε» απ’ την αρχή τον Παναθηναϊκό. Γι’ αυτό άλλωστε, αποφάσισε να «τελειώσει» στις αρχές Φεβρουαρίου τους Φύσσα-Βόκολο (θέλοντας να πατήσει περισσότερο σε ένα αγγλικό μοντέλο, όπου ο προπονητής είναι μάνατζερ και «άρχων» του ποδοσφαιρικού τμήματος) και γι’ αυτό έδωσε επίσης το «ΟΚ» να ξεκινήσει απ’ τον περασμένο Ιανουάριο, το πρώτο μέρος του extreme makeover και του «ξηλώματος» του ρόστερ, που «σημαδεύτηκε» απ’ την Καμπάλα και δεν μπόρεσε να σηκώσει έκτοτε «κεφάλι».

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) συνέχισε να προβληματίζει αγωνιστικά, ο Γιάννης Αλαφούζος συνέχισε να στηρίζει απόλυτα τον «Στράμα». Στις 19 Μαρτίου, ο αθλητικός διευθυντής της Αταλάντα, Γκαμπριέλε Ζαμάνα βρέθηκε στα VIP του «Απόστολος Νικολαΐδης» και παρακολούθησε το ματς του Παναθηναϊκού με τον Ηρακλή (4-0). Αμέσως μετά είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον Στραματσόνι, έξω απ’ την αίθουσα Τύπου, ενώ την επομένη, λίγο πριν αποχωρήσει απ’ την Αθήνα, κατέθεσε πρόταση προς τους «πράσινους» για τον Ιταλό τεχνικό, αλλά με τα μισά χρήματα της ρήτρας που είχε στο συμβόλαιό του (100.000 ευρώ).

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού και εν προκειμένω ο κ. Αλαφούζος, όχι μόνο δεν αποδέχθηκε την ιταλική πρόταση, αλλά απ’ την επομένη κιόλας κάλεσε τον δικηγόρο (και ανεπίσημο εκπρόσωπο του «Στράμα») Τζουζέπε Μπότσο στην Ελλάδα για συζητήσεις επέκτασης της συνεργασίας τους όχι για ένα, αλλά για δύο χρόνια. Η πλευρά του Στραματσόνι, που ήταν εξαρχής θετική στην παραμονή, έβαλε δύο όρους:

1.Να διατηρηθεί η ρήτρα αποδέσμευση για ομάδες της Ιταλίας ή της Αγγλίας, η οποία ανέβηκε και πήγε στις 400.000 ευρώ και θα έχει ισχύ μόνο για την περίοδο 15 Μαΐου-15 Ιουνίου κάθε έτους του συμβολαίου του.

2.Να μπει μια «ρήτρα ανταγωνιστικότητας», στην οποία θα αναφέρεται ξεκάθαρα πως δεν θα πωληθεί (τουλάχιστον) για τον επόμενο χρόνο κάποιος απ’ τους παίκτες «κλειδιά» της ομάδας, όπως είναι ο Μπεργκ, ο Μολέδο και ο Ζέκα. Γι’ αυτό κι ο «Στράμα» -για όσους θυμούνται- στην απολογιστική συνέντευξη που έδωσε μετά την προετοιμασία των «πράσινων» στην Ολλανδία, είχε ευχαριστήσει δημόσια τον Γιάννη Αλαφούζο, που κράτησε το λόγο του και δεν παραχώρησε κάποιον απ’ τους σημαντικούς παίκτες της ομάδας, μολονότι υπήρξαν προτάσεις.

ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΟΧΙ

Η ανανέωση με τον Στραματσόνι επικυρώθηκε την 17η Μαΐου, παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν πήγαινε καλά στα πλέι-οφ (η πρωτιά στους αγώνες κατάταξης χανόταν για πρώτη φορά) και υπήρχαν πολλές «φωνές» κι εκ των έσω προς τον πρόεδρο της «πράσινης» ΠΑΕ να μην «ενεργοποιήσει» τη συμφωνία με τον Ιταλό που θα είχε ισχύ από 1η Ιουλίου. Ο Αλαφούζος ωστόσο, αποφάσισε να το πάρει πάνω του, αναλαμβάνοντας αντίστοιχα το ρίσκο και το κόστος της απόφασής του κι ο σχεδιασμός συνεχίστηκε με τον «Στράμα».

Δύο μέρες μετά τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό ο Στραματσόνι δέχθηκε προσέγγιση από την Τορίνο και συγκεκριμένα απ’ τον πρόεδρό της, Ουρμπάνο Κάιρο, ο οποίος επικοινώνησε προσωπικά με τον 40χρονο τεχνικό και τον ρώτησε ποια είναι τα πλάνα του για το μέλλον. Το πιο σημαντικό ωστόσο, ήταν το γεγονός πως ο ισχυρός άνδρας της «γκρανάτα» ήταν διατεθειμένος να πληρώσει ακόμη και τη ρήτρα του με τους «πράσινους», όμως ο «Στράμα», είπε «no», μένοντας πιστός στο «πράσινο» πλάνο και στην υπογραφή που μόλις είχε βάλει στο προεδρικό γραφείο του Γιάννη Αλαφούζου στο Μαρούσι (η Τορίνο έκλεισε εντέλει στις 25 Μαΐου τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς).

Μία εβδομάδα αργότερα, η νεοφώτιστη στη Serie A, Κροτόνε, χτύπησε την… πόρτα του Στραματσόνι. Η ιταλική ομάδα, πόνταρε και στο… συναίσθημα, καθώς ήταν ο πρώτος σύλλογος που δούλεψε επαγγελματικά ως προπονητής στις ακαδημίες της ο «Στράμα») και ο αθλητικός διευθυντής της, Τζουζέπε Ουρσίνο, με τον οποίο γνωρίζεται από τότε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, προσπάθησε να τον… δελεάσει. Ο Στραματσόνι ωστόσο, τον ευχαρίστησε και αρνήθηκε ευγενικά, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό, απ’ τη στιγμή που μόλις είχε υπογράψει το νέο συμβόλαιο με τους «πράσινους» και πως το μέλλον του, τουλάχιστον για την επόμενη διετία είναι συνδεδεμένο με τον Παναθηναϊκό…

News 24/7

24MEDIA NETWORK