Ζιλμπέρτο: "Δεν θέλω να ψάχνουμε για δικαιολογίες"

Ο Τεχνικός Διευθυντής του Παναθηναϊκού, Ζιλμπέρτο Σίλβα παραχώρησε συνέντευξη στους εκπροσώπους Τύπου που βρίσκονται στην Ολλανδία και αναφέρθηκε στο πρότζεκτ που ανέλαβε, τους στόχους της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν, τις μεταγραφικές υποθέσεις, ενώ τόνισε πως δεν θέλει δικαιολογίες.

Ζιλμπέρτο: "Δεν θέλω να ψάχνουμε για δικαιολογίες"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά από πολλούς μήνες αναζήτησης, ο Γιάννης Αλαφούζος ανέθεσε στον Ζιλμπέρτο Σίλβα τη διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού, αλλά είναι γεγονός πως μέχρι στιγμής και με εξαίρεση την επιλογή του Νούνο Ρέις, ο Βραζιλιάνος έχει επιλέξει να παρατηρεί.

Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε από την ημέρα που ανέλαβε διευθυντής ποδοσφαίρου, ο Ζιλμπέρτο εξήγησε τη λογική του και για ποιους λόγους έχει αφήσει την πρωτοβουλία στον Αντρέα Στραματσόνι. Όσο για τη μεγαλύτερη αλλαγή που επιθυμεί να φέρει στην ομάδα, η νοοτροπία της ευθύνης θα μεταβάλλει την κατάσταση.

Ο νέος επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος μίλησε για την ακαδημία, τις αρμοδιότητες του και έθεσε ένα μακροχρόνιο πλάνο, δείγμα της αντίληψης του για το ρόλο του. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη το ρόστερ να αποκτήσει έναν "κορμό" και να αναδειχθούν ξανά, Έλληνες ποδοσφαιριστές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Ποιο είναι το πρότζεκτ που συζητήσατε με τον Παναθηναϊκό και ποια είναι συνολικά η φιλοσοφία που θέλεις να περάσεις στην ομάδα;

"Όταν έφτασα εδώ και μίλησα με τον πρόεδρο, τον κ. Αλαφούζο, το πρώτο και σημαντικό για μένα ήταν να καταλάβω σε τι κατάσταση είναι το κλαμπ αυτή τη στιγμή. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιθυμίες του συλλόγου κι από εκεί και πέρα να βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα. Με το πώς θα ήθελα εγώ να λειτουργήσει η ομάδα, σε συνεργασία βεβαίως με τη διοίκηση και με τον πρόεδρο. Πρώτα λοιπόν έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε το πώς είναι το κλαμπ, το τι έκανε τα τελευταία χρόνια και κυρίως την τελευταία χρονιά.

Να υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση, διότι όπως σας είπα ήρθα στην ομάδα στο τέλος της σεζόν που ολοκληρώθηκε και ήταν πολύ σύντομο το διάστημα για μένα για να έχω πλήρη εικόνα για όλα. Σιγάσιγά μαθαίνω πλέον τα πάντα γύρω από τον σύλλογο, την επαγγελματική ομάδα, τους ανθρώπους που δουλεύουν στα γραφεία, για να βελτιώσουμε συνολικά την εικόνα μας σαν Παναθηναϊκός. Όχι μόνο στο γήπεδο, στον αγωνιστικό χώρο, αλλά κι εκτός. Να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία σ’ όλα τα κομμάτια του συλλόγου.

Ο Παναθηναϊκός είναι ένα τεράστιο brand και πρέπει να τα βελτιώσουμε όλα. Απ’ το πώς θα δουλεύουμε με τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο, μέχρι το πώς θα τους “υποστηρίζουμε” από έξω. Αυτό κάνουμε σε πρώτη φάση. Δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θα ήθελα εγώ και ο σύλλογος σε 3, 4 ή 6 μήνες. Υπάρχει το σύντομο και το πιο μακρινό διάστημα. Αν δουλεύουμε όμως προς την κατεύθυνση που ανέφερα μπορούμε να πετύχουμε αυτά που θέλουμε…".

Το νέο πρότζεκτ θέλει και "εργαλεία". Μέχρι τώρα έχετε κάνει κάποιες κινήσεις. Πόσες πιστεύεις ότι χρειάζονται ακόμη;

"Όταν μπήκα στην ομάδα, πολλά πράγματα δουλεύονταν ήδη απ’ το τεχνικό επιτελείο, διότι δεν υπήρχε κανείς σ’ αυτή τη θέση και κάποιος έπρεπε να κάνει αυτή τη δουλειά. Από όταν ήρθα στην ομάδα ακολούθησα τα πράγματα όπως ήταν και άρχισα σιγά-σιγά να μπαίνω σ’ αυτό βλέποντας και αξιολογώντας. Θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση μέχρι το τέλος της προετοιμασίας και πως θα κινηθούμε".

Ποια είναι η γνώμη σου για το επίπεδο και την ποιότητα της ομάδας αυτή τη στιγμή;

"Απ’ όσα έχω δει απ’ το πώς τελειώσαμε την περσινή σεζόν και τους παίκτες που έχουμε φέρει μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι έχουμε δώσει μια ώθηση στην ομάδα. Όλα όμως είναι θέμα καθημερινής δουλειάς, για να είσαι αυτός που πρέπει όταν αρχίσουν τα επίσημα παιχνίδια και οι επίσημες διοργανώσεις. Απ’ όσα έχω δει στα τέσσερα τελευταία ματς των πλέι οφ και με τις αλλαγές που έχουμε κάνει ως τώρα, είναι πολύ νωρίς για μένα. Από εδώ και πέρα και σε βάθος ενός μήνα, θα έχω τη δυνατότητα να κρίνω το πώς ακριβώς θα είμαστε. Πιστεύω ότι έχουμε την ποιότητα για να πετύχουμε ωραία πράγματα. Απαιτείται σκληρή δουλειά απ’ όλους.

Μπορεί να φέρεις τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Αν δεν δουλέψεις σωστά, δεν θα πετύχεις τίποτα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα και πρέπει να αποτελέσει τη “βάση” της νοοτροπίας μας. Πρέπει να έχουμε δυνατή νοοτροπία, νοοτροπία νικητή. Η πίεση είναι πάντα εκεί και πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί της. Ο κόσμος περιμένει πολλά από σένα και πρέπει να ανταπεξέλθεις σ’ αυτές τις προσδοκίες. Και βεβαίως πρέπει να συγκεντρωθείς σ’ αυτό που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τα αποτελέσματα που πρέπει. Αν όλοι το καταλάβουν αυτό, ότι αυτός είναι ο δρόμος, τότε τα πράγματα θα πάνε όπως πρέπει".

Στο κομμάτι ακαδημία, είναι οριστική πλέον η παραμονή του κυρίου Σαμαρά;

"Όταν ήρθα στον σύλλογο και μίλησα μαζί του, βρήκαμε τη λύση στα θέματα που υπήρχαν. Έχει ξεκινήσει ήδη να δουλεύει για την επόμενη χρονιά, είμαστε σε επαφή. Το πρόβλημα με την ακαδημία, δεν είναι της… ακαδημίας, είναι πρόβλημα του κλαμπ. Μετά τη μετακόμιση που έγινε απ’ την Παιανία στο προπονητικό κέντρο που είμαστε τώρα στο Κορωπί, πρέπει να γίνουν κάποιες σημαντικές βελτιώσεις. Δουλεύουμε σ’ αυτό, απ’ τη μέρα που έφτασα στην ομάδα, αναλύοντας το πώς ήταν η κατάσταση, όχι μόνο για την ομάδα, αλλά συνολικά για το κλαμπ.

Έχω μιλήσει με τον Γιάννη (σ.σ. Σαμαρά) για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν για να τους δώσουμε τα εφόδια για να δουλέψουν. Διότι είναι κάτι που αφορά το μέλλον του συλλόγου. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κερδίσει πολλά απ’ αυτό σε παίκτες. Δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή για την ακαδημία για να δουλέψει με τις συνθήκες που υπάρχουν, όμως πλέον πρέπει να το δούμε πολύ πιο αναλυτικά όλο αυτό και να δουλέψουμε για το μέλλον. Όλοι στο κλαμπ πρέπει να δουλέψουν με έναν θετικό τρόπο για την ομάδα. Από τον πρόεδρο μέχρι τους φύλακες στην πύλη, απ’ τους ανθρώπους των γραφείων, μέχρι τον κόουτς, από μένα ως τους παίκτες.

Όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε και να δουλεύουμε θετικά για να κάνουμε κάτι καλό για τον Παναθηναϊκό. Ανεξάρτητα απ’ τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ναι, υπάρχουν δυσκολίες, αλλά πρέπει να δουλέψουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση. Ο μόνος τρόπος για να το αλλάξεις, είναι να αλλάξεις την νοοτροπία σου. Αν σκέφτεσαι πως η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη, θα βρίσκεις πάντα… δικαιολογίες Δεν είμαι εδώ για να βρίσκω δικαιολογίες. Δεν θέλω να βρίσκω δικαιολογίες γιατί δεν προπονήθηκα καλά, γιατί δεν έκανα καλά τη δουλειά μου.

ΟΚ, μπορεί σήμερα να μην ξύπνησα καλά, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερό μου. Και την επόμενη μέρα, θα μπορέσω να “καλύψω” την προηγούμενη. Πρέπει να έχω στο μυαλό μου το πώς θα πετύχω πράγματα και όχι πως θα βρω δικαιολογίες. Είναι σημαντικό να δουλεύουμε όλοι μαζί. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα μόνος μου, ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του, ο προπονητής το ίδιο, οι παίκτες το ίδιοι. Αν είμαστε όλοι μαζί θα είμαστε πολύ πιο δυνατοί".

Θα είσαι αυτός που θα κρίνει και τον προπονητή;

"Η δουλειά μου εδώ είναι να είμαι, κατά κάποιον τρόπο και το “μάτι του προέδρου”. Δεν είναι μόνο να κρίνεις τον προπονητή, αλλά τους πάντες στην ομάδα. Κι όχι μόνο να κρίνεις, αλλά να βοηθάς τον κόσμο που αποτελεί το τιμ της ομάδας. Να βοηθάς όπου χρειάζεται για να υπάρχει βελτίωση. Καμιά φορά υπάρχει σύγχυση.

Δεν ήρθα εδώ απ’ τις πρώτες μέρες για να πω ότι “όλα είναι λάθος”. Πρώτα πρέπει να καταλάβω πως είναι η κατάσταση, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κι αυτό κάνω. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις μας κι από εκείνο το σημείο και μετά όλα θα είναι πιο εύκολα για μένα, για να κάνω ότι χρειάζεται για να βοηθήσω την ομάδα να βελτιωθεί με όλους τους τρόπους".

Εδώ και δύο μέρες έχει έρθει στην ομάδα ο Κριστιάν Λεντέσμα. Ποια είναι τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περίπτωσή του;

"Ο Αντρέα μου μίλησε για τον Λεντέσμα και τη σκέψη του να έρθει εδώ μαζί μας στην προετοιμασία. Δεν έχουμε μιλήσει ακόμη μαζί του για πράγματα που αφορούν συμβόλαιο. Ήρθε εδώ για να δει κι ο ίδιος το περιβάλλον της ομάδας για λίγες μέρες κι από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει…".

Υπάρχουν λίγοι Έλληνες παίκτες στην ομάδα κι ο Παναθηναϊκός ήταν πάντα ο σύλλογος που τροφοδοτούσε την εθνική με ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι κάτι που σε προβληματίζει;

"Αυτό είναι κάτι που είδα όταν ήρθα. Πόσο άλλαξαν κάποια πράγματα απ’ την περίοδο που ήμουν ως παίκτης στην ομάδα μέχρι τώρα. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να βελτιώσουμε αυτό που έχουμε. Να δουλέψουμε με τους παίκτες που έχουμε, αυτός που ήρθαν και τα παιδιά απ’ την ακαδημία που είναι μαζί μας. Να παλεύουν όλοι για τη θέση τους στην ομάδα.

Οι νεαροί παίκτες, αλλά κι όλοι οι ποδοσφαιριστές που έχουμε θεωρώ ότι έχουν ικανότητες, αλλά και την προσωπικότητα για να είναι στον Παναθηναϊκό. Βεβαίως και με απασχολεί αυτό που λέτε και τι σημαίνει για τον Παναθηναϊκό να έχει Έλληνες ποδοσφαιριστές. Δεν σκεφτόμαστε όμως να φέρνουμε παίκτες και μετά να τους “πετάμε”. Αυτό δεν είναι σωστό".

Ο Νούνο Ρέις ήταν μια επιλογή που είχε την "υπογραφή" σου. Θα ήθελες να μας πεις κάποια πράγματα παραπάνω για τον συγκεκριμένο παίκτη;

"Ο κύριος λόγος που τον έφερα έχει να κάνει με την ευελιξία που προσφέρει στην ομάδα. Μπορεί να παίξει σαν “6άρι” αν και η ορίτζιναλ θέση του είναι κεντρικός αμυντικός. Το γνώριζα αυτό. Όταν έπαιζα ήμουν κεντρικός μέσος, αλλά άρχισα να παίζω και στο κέντρο της άμυνας για πολύ καιρό. Μπορεί επίσης να παίξει και σαν δεξιός μπακ, είναι πολύ “ευέλικτος”. Εκτός απ’ αυτό όμως είδα πράγματα που μου άρεσαν σε αυτόν. Μίλησα και έψαξα πολλά πράγματα γι’ αυτόν έναν μήνα πριν πάρουμε την τελική απόφαση και πιστεύω ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης, που μπορεί να βοηθήσει πολύ τον Παναθηναϊκό. Το πιστεύω αυτό".

Η ομάδα απέκτησε πολλούς παίκτες τον Γενάρη, τώρα έρχονται επίσης πολλοί παίκτες. Δεν είναι δύσκολο όλο αυτό για να αποκτήσει ομοιογένεια μια ομάδα;

"Με τους παίκτες που αποκτήσαμε και θα αποκτήσουμε το καλοκαίρι, σκοπεύουμε να πάμε ως το τέλος της σεζόν. Δεν σκέφτομαι να φέρω κάποιον τον Ιανουάριο, διότι σκοπός μας είναι να έχουμε από τώρα μια “γεμάτη” ομάδα. Η ιδέα είναι να δουλέψουμε μ’ αυτούς τους παίκτες ως το τέλος. Όχι να φέρουμε κι άλλους παίκτες τον Γενάρη. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό όλη την ώρα. Να φέρνεις 5-6-7 παίκτες και να τα αλλάζεις όλα. Δεν είναι καλό για την ομάδα και για τους παίκτες αυτό…".

Ένα από τα θέματα που "τρέχουν" είναι κι αυτά των ανανεώσεων, με τον Μπεργκ, τον Ζέκα, τον Λέτο. Που βρίσκεστε σ’ αυτό το κομμάτι;

"Εχουμε μιλήσει μαζί τους. Όπως σας είπα κάποια πράγματα είχαν ξεκινήσει πριν έρθω. Ένα απ’ αυτά ήταν και οι συζητήσεις για τις ανανεώσεις με τους συγκεκριμένους παίκτες. Ενημερώθηκα αναλυτικά για τα θέματα αυτά και την εξέλιξη που υπάρχει και θα βρούμε τη λύση με όλους. Διότι γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν οι παίκτες αυτοί για την ομάδα και είναι σημαντικό και για τους ίδιους όταν ξεκινήσουν τις διοργανώσεις να μην σκέφτονται αυτά τα πράγματα, αλλά να είναι συγκεντρωμένοι μόνο στα παιχνίδια".

Είστε πιο κοντά με κάποιον για οριστική συμφωνία; Επί παραδείγματι τον Ζέκα;

"Ναι, σιγά-σιγά είμαστε κοντά σε συμφωνίες. Είναι πολύ καλοί χαρακτήρες όλοι τους και δεν είναι δύσκολο να συζητήσεις μαζί τους. Κι αυτό λέω σε όλους. Είμαι ανοικτός σε όλους για να μιλήσουμε και τους το έχω πει. Καμιά φορά με βλέπετε σαν διευθυντή ποδοσφαίρου, αλλά μιλάω τη δική σας “γλώσσα”. Είμαι δίπλα σας για να μιλήσουμε για τα πάντα, για το τι μπορείτε να πετύχετε. Μπορώ να σας βοηθήσω, να σας συμβουλέψω με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ για να βελτιώσουμε τις καταστάσεις. Καμιά φορά με ορισμένους παίκτες πρέπει να καταλαβαίνεις τη “γλώσσα του σώματος”.

Με κάποιους άλλους δεν χρειάζεται να πεις τίποτα. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, πως πρέπει να προπονηθούν, πώς να συμπεριφερθούν. Κάποιοι άλλοι θέλουν βοήθεια για να γίνουν πιο δυνατοί. Πρέπει να είσαι δυνατός γιατί είσαι πάντα υπό πίεση. Υπάρχει πίεση από εσάς τον Τύπο, από τους οπαδούς, απ’ τα ίδια τα παιχνίδια, απ’ τους φίλους, από την οικογένεια. Αν δεν ανταπεξέλθεις σ’ αυτή την πίεση, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στους αγώνες. Τους το έχω πει ανοικτά. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω. Ξεχάστε τα όλα και συγκεντρωθείτε στο τι πρέπει να κάνετε…".

Έχετε πάρει αποφάσεις για παίκτες που θα δοθούν δανεικοί αλλού για να παίξουν;

"Πολλά πράγματα έχουν ήδη “τρέξει” όπως σας έχω πει κι αυτό είναι ένα απ’ αυτά. Έχει γίνει μια πρώτη αξιολόγηση απ’ το τεχνικό τιμ…".

Πως θα περιέγραφες ως επιτυχημένη την πρώτη σου χρονιά ως διευθυντής ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού; Με τι θα ήσουν ευχαριστημένος;

"Για μένα είναι πολύ σημαντική η συμπεριφορά των παικτών. Δεν θέλω οι παίκτες να βρίσκουν δικαιολογίες επειδή έχασαν το παιχνίδι. Δεν θέλω να βρίσκουν δικαιολογίες για τους διαιτητές ή για κάτι άλλο. Αν χάσεις ένα ματς, το… έχασες. Μην ψάχνεις για δικαιολογίες. Ανέλαβε την ευθύνη, όπως θα αναλάβω κι εγώ τη δική μου όταν κάνω λάθος. Αν κάνω κάτι σωστό, κανείς δεν θα το προσέξει. Αν κάνεις ένα λάθος, πρέπει να το κατανοήσεις και να “θυμώσεις” με αυτό. Πρέπει να νιώσεις έτσι αν χάσεις ένα ματς, αλλά δεν πρέπει να βρίσκεις δικαιολογίες.

Μερικές φορές, σαν πατέρας μπορεί να κάνω κάτι λάθος με το παιδί μου και να το αφήνω έτσι. Εγώ έκανα το λάθος, εγώ πρέπει να αναλάβω την ευθύνη μου. Αυτό είναι το πρώτο σημείο. Όχι δικαιολογίες και επαγγελματική συμπεριφορά. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ανεξαρτήτως της θέσης που έχει ο καθένας, να κάνει το καλύτερο που μπορεί στον τομέα του. Δεν μπορώ να παίξω, δεν μπορώ να σκοράρω, δεν μπορώ να κόψω το γρασίδι, αλλά αν καταλάβω το ρόλο που έχω στη δική μου δουλειά και μπορέσω να τη βελτιώσω, πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να πετύχουμε ωραία πράγματα στον Παναθηναϊκό. Όχι σε έναν και δύο μήνες, αλλά προοδευτικά.

Πρέπει να ορίσεις στόχους σε σύντομο, μέσο και μακρινό διάστημα. Θέλω να τελειώσω τη σεζόν με έναν πολύ καλό τρόπο, κερδίζοντας τρόπαια για τον σύλλογο. Γιατί μετά ο σύλλογος θα είναι ευχαριστημένος, αλλά για τους παίκτες θα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Διότι έτσι θα μπορέσουν οι ίδιοι, αλλά κι όλη η ομάδα να πάει σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Αν δεν κερδίζεις πράγματα σ’ ένα μεγάλο κλαμπ, υπάρχει πάντα αφόρητη πίεση. Σιγά-σιγά όμως, έχοντας τόσα πολλά να κάνουμε, αν τα βάλουμε στη σωστή σειρά γρήγορα θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε…".

News 24/7

24MEDIA NETWORK