Δώνης: "Eίμαι ανυπόμονος, σκέφτομαι το Τσάμπιονς Λιγκ"

Ο Γιώργος Δώνης αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που υπάρχουν από τον κόσμο και τόνισε πως ο ίδιος σκέφτεται τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δώνης: "Eίμαι ανυπόμονος, σκέφτομαι το Τσάμπιονς Λιγκ"

Συγκεκριμένα είπε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ:

Ο Γιώργος Δώνης τι θυμάται και τι κρατάει από τη χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες;

"Ηταν μια γεμάτη χρονιά. Με πολλά συναισθήματα. Σε προσωπικό επίπεδο κυρίαρχο για μένα και την οικογένεια μου ήταν οι τρεις ληστείες, με αποκορύφωμα την τελευταία, όπου υπήρχαν και απαγωγές! Δόξα τω Θεό όλα τα πράγματα τελείωσαν ομαλά. Ποδοσφαιρικά το 2012 ήταν μια καλή χρονιά. Με την προηγούμενη ομάδα μου φτάσαμε για δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό του κυπέλλου, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για μια ομάδα όπως ο Ατρόμητος. Συγχρόνως η ομάδα μπήκε στα πλέι οφ και πήρε το καλό εισιτήριο για την Ευρώπη".

Μέσα στο 2012 ήρθε και η πρόταση του ΠΑΟΚ;

"Αποδείχθηκε ότι ήταν μια πολύ καλή επιλογή να έρθω σε μια πολύ μεγάλη ομάδα. Να διεκδικήσω κάτι μεγαλύτερο και πιο σπουδαίο. Είναι μια χρονιά που για τον ΠΑΟΚ μας βρήκε όλους σε ένα μεταβατικό στάδιο. Σίγουρα χάσαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε στην Ευρώπη, που σε σχέση με την πορεία της ομάδας τα προηγούμενα χρόνια, είναι μια αποτυχία. Από την άλλη έχουν γίνει κάποια διαφορετικά πράγματα. Στο να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε ένα νέο πλάνο για την ομάδα, με μια καινούργια και ισχυρή διοίκηση, που βγάζει τον ΠΑΟΚ από σημαντικά προβλήματα και προσφέρει μια οικονομική σταθερότητα".

Το εξάμηνο του 2012, που σας βρήκε στον ΠΑΟΚ, ήταν ένα διάστημα με πολλές αλλαγές. Πως τις αντιμετωπίσατε αυτές τις αλλαγές;

"Ημουν γνώστης των συνθηκών που επικρατούσαν στον ΠΑΟΚ πριν αναλάβω την ομάδα. Ήξερα ότι υπήρχαν κάποιες πιθανότητες να αλλάξουν τα πράγματα σε διοικητικό επίπεδο και ήμασταν μπορώ να πω τυχεροί σε αυτό το κομμάτι γιατί πλέον έχουμε την οικονομική σταθερότητα και την υγεία στα οικονομικά της ομάδας. Μπορούμε να δουλέψουμε απερίσκεπτα και να φτιάξουμε αυτό που θέλουμε για την ομάδα. Το πρώτο διάστημα μου στον ΠΑΟΚ μπορώ να πω ότι κύλησε ομαλά και καλύτερα από ότι περίμενα. Σίγουρα η δουλειά που έχω αναλάβει είναι πολύ δύσκολη, ίσως από τις δυσκολότερες που έχω αναλάβει ως προπονητής. Όμως, όλες αυτές οι αλλαγές μας δίνουν όραμα. Σίγουρα οι αλλαγές που έχουν γίνει από τα τέλη Αυγούστου και μετά, μπορεί να μην έχουν ακουμπήσει στο αγωνιστικό κομμάτι, πλην της οικονομικής σταθερότητας, αλλά κοιτάμε, πλέον, σε μια δύσκολη μεταγραφική περίοδο, όπως αυτή του Ιανουαρίου, να διεκδικήσουμε τους όποιους στόχους έχουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Νομίζω όμως ότι οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες αλλαγές θα γίνουν το καλοκαίρι, όπου πάλι βαδίζοντας με σταθερά βήματα να καταφέρουμε να φτιάξουμε αυτό έχουμε στο μυαλό μας για να μπορέσει να ευχαριστηθεί ο κόσμος και να μπορέσουμε σαν ομάδα να διεκδικήσουμε τίτλους".

Μέσα στο 2012 υπήρχαν στιγμές έντονης πίεσης από τον κόσμο είτε λόγω του αποκλεισμού από την Ευρώπη, είτε μετά από κάποιες ήττες, είτε ακόμη και μετά από νίκες όπου η ομάδα δεν απέδωσε καλό ποδόσφαιρο...

"Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η πίεση από τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Όταν αντιπροσωπεύεις έναν μεγάλο σύλλογο, όπως ο ΠΑΟΚ, που κουβαλάει τέτοια ιστορία, που έχει τον κόσμο στο πλευρό του, ξέρεις ότι οι απαιτήσεις είναι πάντα μεγαλύτερες. Οι αποτυχίες δεν με επηρεάζουν, ίσως να συνέβαινε πριν από 10 χρόνια, αλλά τώρα ξέρω να τις διαχειριστώ και να κερδίσω πολλά περισσότερα μέσα από μια ήττα ή έναν αποκλεισμό. Ετσι σε πολλά πράγματα μένω αμέτοχος για να μην επηρεάζομαι και καταφεύγω σε λάθος αποφάσεις. Αν είσαι Έλληνας προπονητής δεν πρέπει να διαβάζεις εφημερίδες, να μην ακούς ραδιόφωνα. Κάτι που έκανα όταν ήμουν προπονητής στην ΑΕΚ, αλλά δεν το κάνω τώρα που είμαι στον ΠΑΟΚ. Θέλω να μένω απερίσπαστος στη δουλειά μου για να μπορέσω να φέρω στην ομάδα κάποιους τίτλους, να την κάνω να παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο, να τη βοηθήσω ενδεχομένως με την προώθηση κάποιων νεαρών ποδοσφαιριστών. Όλοι οι Έλληνες έχουμε ένα χαρακτηριστικό. Είμαστε ανυπόμονοι. Θέλουμε όλα τα πράγματα να γίνονται μέσα σε μια μέρα".

Ο Γιώργος Δώνης είναι ανυπόμονος;

"Ναι είμαι ανυπόμονος. Όταν σκέφτομαι τον εαυτό μου, καταλαβαίνω και τις απαιτήσεις που έχει ο φίλαθλος από την ομάδα του. Πρέπει να κερδίσουμε τον κόσμο μέρα με τη μέρα. Να βλέπει την πρόοδο. Ξέρω ότι υπάρχουν στιγμές που παραμένουμε στάσιμοι, άλλες στιγμές που κάνουμε βήματα προς τα μπροστά, άλλες προς τα πίσω. Θεωρώ όλο αυτό το σκηνικό απόλυτα φυσιολογικό. Το έχω ζήσει κι ως ποδοσφαιριστής σε μεγάλες ομάδες όπου χρειάστηκε χρόνος μέχρι να βρούμε το δρόμο μας για να κάνουμε το όραμα μας πραγματικότητα"

Ποιο όραμα μοιράζεται ο προπονητής του ΠΑΟΚ με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, τον κ. Ιβάν Σαββίδη ή ακόμη και με τον στενό του συνεργάτη στην ομάδα τον κ. Γκέρμαν Τσιστιάκοφ;

"Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Με τον κ. Σαββίδη έχουμε βρεθεί λίγες φορές, ανταλλάξαμε απόψεις, μιλήσαμε για την ομάδα, κάποιες φορές είναι πιο ήρεμος, άλλες πιο ενθουσιώδης. Το σίγουρο είναι ότι ονειρεύεται πολλά μεγάλα πράγματα για τον ΠΑΟΚ, όμως και ο ίδιος είναι ανυπόμονος. Θέλει πολλά από αυτά να γίνουν γρήγορα, αν και καταλαβαίνει πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή η ενέργεια που βγάζει ο ιδιοκτήτης της ομάδας έχει στόχο μόνο το καλό του ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι όσοι είμαστε γύρω του πρέπει να πάρουμε την ενέργεια και το πάθος του για την ομάδα και να την διοχετεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο στον σύλλογο. Είμαστε πολύ τυχεροί που ήρθε στην ομάδα ο κ. Τσιστιάκοφ και το εννοώ. Δεν το λέω για να διασφαλίσω τη θέση μου στην ομάδα. Οσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι αν δεν θέλω δεν πρόκειται να πω ποτέ για κανέναν καλή κουβέντα. Ούτε θέλω να διασφαλίσω τη θέση μου. Δεν με ενδιαφέρει ούτε με ενδιέφερε η θέση. Κι αυτό ας το καταλάβει ο κόσμος. Αγαπώ πάρα πολύ το ποδόσφαιρο, τη δουλειά μου και έχω μεγάλη τρέλα για να πετύχω. Ο Ελληνας προπονητής μπορεί να αντιπαρατεθεί με οποιονδήποτε ξένο συνάδελφο του, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να μην εκτιμάμε τους δικούς μας προπονητές. Το μόνο που έχω να πω σ' όλους αυτούς είναι ότι εγώ γεννήθηκα στη Γερμανία...".

Παίζει σημαντικό ρόλο ο κ. Τσιστιάκοφ με την έλευση του δίπλα στην ομάδα;

"Όταν μιλάω μαζί του νιώθω ότι μιλάω σε έναν Άγγλο κι όχι σε έναν Ρώσο. Εχω ζήσει τέσσερα χρόνια στην Αγγλία, όπου κι εκεί υπήρχαν ξένοι ιδιοκτήτες και όλοι μας είχαμε το άγχος ποιος θα είναι ο απεσταλμένος του ιδιοκτήτη στην ομάδα, αλλά μπορώ να πω ότι ο Γκέρμαν είναι πιο χαλαρός κι από εμένα".

Μπορείτε να μας το περιγράψετε αυτό που λέτε με κάποια παραδείγματα;

Ηρθε και με ρώτησε «γιατί δεν έχετε μουσική μέσα στα αποδυτήρια» και του απάντησα ότι ήμουν ο πρώτος έλληνας προπονητής που έφερε την μουσική μέσα στα αποδυτήρια και μάλιστα σε μια ομάδα Δ' Εθνικής. «Γιατί δεν υπάρχει μουσική στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ», με ξαναρώτησε. Ηταν όμως κάτι που το σκεφτόμασταν να το κάνουμε, δεν ξέραμε αν θα επηρέαζε τους παίκτες. «Το θέλουν οι ποδοσφαιριστές», μου είπε. Η απάντηση μου ήταν θετική και αμέσως μπήκε μουσική στα αποδυτήρια. Θέλει η ομάδα να λειτουργεί σαν οικογένεια. Να ξέρει όλα τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών ακόμη και της προσωπικής ζωής τους. Ξέρει ότι αν ο ποδοσφαιριστής έχει καλή ψυχολογία μπορεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό για τον ίδιο και την ομάδα. Αν και μπαίνουμε σε ένα δύσκολο κομμάτι, αυτό της εξέλιξης, μπορώ να πω ότι υπάρχουν στην ομάδα πολλοί άνθρωποι, όπως ο προπονητής, ο Ζήσης Βρύζας, ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο Γκέρμαν Τσιστιάκοφ που έχουν την ίδια νοοτροπία. Κι αυτό θα βοηθήσει στην εξέλιξη της ομάδας".

Μια ευχή που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2013;

"Δεν το βάζω ως στόχο, αλλά όταν πέφτω κάθε βράδυ στο κρεβάτι για να κοιμηθώ, σκέφτομαι έντονα ότι πρέπει να γίνω ο πρώτος Ελληνας προπονητής που θα αντιπροσωπεύει και θα είναι τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK