Πίσω από τις γραμμές: Η αποκωδικοποίηση των επιλογών του Λουτσέσκου

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου τόλμησε, ρίσκαρε και δικαιώθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο Αντώνης Τσακαλέας αποκωδικοποιεί τις επιλογές του Ρουμάνου τεχνικού στα δύο τελευταία παιχνίδια του ΠΑΟΚ οι οποίες τελικά έκαναν τη διαφορά για να φτάσει ο Δικέφαλος του Βορρά σε δύο εμφατικές νίκες.

Πίσω από τις γραμμές: Η αποκωδικοποίηση των επιλογών του Λουτσέσκου

Στο συνολικό 7-0 που "έγραψε" ο ΠΑΟΚ σε δυο αναμετρήσεις με Ξάνθη και Παναθηναϊκό, αναμετρήσεις που "έκαιγαν", σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, και πέραν των έξι βαθμών που έδωσαν στον "Δικέφαλο του βορρά" οι δυο νίκες, ότι έδωσαν και ειδήσεις που αρχίζουν να... αποκωδικοποιούνται. Και δεν μιλάμε για κρυφές ειδήσεις, αλλά για φανερές. Μπροστά στα μάτια μας.

Αν ρίξει κανείς μια δεύτερη ματιά στην αρχική ενδεκάδα των "ασπρόμαυρων" στην αναμέτρηση με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, και "διαβάσει" μια προς μια τις επιλογές του Ράζβαν Λουτσέσκου, μπορεί να λάβει πολλά μηνύματα. Ας δούμε μια - μια τις επιλογές του και ας "διαβάσουμε" πίσω από αυτές.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Κάτω από την εστία βρέθηκε για τρίτη διαδοχική αναμέτρηση (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κυπέλλου) ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Η σκυτάλη κάτω από τα δοκάρια πέρασε στα χέρια του 28χρονου Έλληνα κίπερ σχεδόν... αθόρυβα. Δεν σηκώθηκε σκόνη, δεν στήθηκαν αναλύσεις, δεν τέθηκαν πολλά "πως" και "γιατί". Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ένιωθε πως ο Ρέι δεν έχει δώσει στην ομάδα του το "κάτι παραπάνω" και χάρισε την ευκαιρία στον Πασχαλάκη να βγει στην επιφάνεια.

Στο κάτω - κάτω της γραφής, ο Ρουμάνος τεχνικός σε μια προσπάθεια να "ταράξει τα νερά" άρχισε τις αλλαγές στο αρχικό σχήμα με την, θεωρητικά, πιο δύσκολη και πιο ιδιαίτερη αλλαγή. Αυτή του τερματοφύλακα. Ρίσκο σε μια στιγμή που τα έπαιζε όλα για όλα; Μιας και έφτασε σε φάση ρίσκου με βάση τα αποτελέσματα, η κίνησή του, και πάλι με βάση τα αποτελέσματα, κρίνεται πετυχημένη.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΤΟΣ

Μπορεί ο Ράζβαν Λουτσέσκου να παίζει με τετράδα στην άμυνα, αλλά στα τελευταία περίπου 110 αγωνιστικά λεπτά, έχει χρησιμοποιήσει σε αυτή τη τετράδα τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Ο Σαμπράνο μπορεί να μην έφυγε από τη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Δευτέρας, όμως δύσκολα θα τον δούμε στην αποστολή που θα αναχωρήσει το απόγευμα της Παρασκευής με προορισμό τα Χανιά για την αναμέτρηση με τον Πλατανιά.

Από την άλλη, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, ακόμα και αν ήταν υγιής, φαίνεται πως... ολοκλήρωσε το "αγροτικό" του στη θέση του αριστερού μπακ. Και για να μπορέσει ο Λουτσέσκου να "σηκώσει" αυτές τις δυο αποφάσεις (σε συνδυασμό με τους πρόωρους τίτλους τέλους και με τον Μαρίν Λέοβατς) θα είχε τον Κρέσπο στα αριστερά και τον Μαλεζά δίπλα στον Βαρέλα. Και το πλέον πιθανό είναι πως το ίδιο θα συμβεί και μέχρι να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ αριστερό μπακ και κεντρικό αμυντικό.

Ο Λέο Μάτος είναι ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Ο Βραζιλιάνος δεν βγαίνει από την ενδεκάδα και θα γίνει μόλις προχωρήσει η κίνηση για την απόκτηση ενός παίκτη για τα "ρεπό" του. Αν βάλει κανείς κάτω την αμυντική τετράδα από τη στιγμή του τραυματισμού του Αντελίνο Βιεϊρίνια στην Ξάνθη μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό, τότε προκύπτει μια γραμμή που θα... φορεθεί μέχρι να έρθουν ενισχύσεις.

Η ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Για τις δυο θέσεις των εσωτερικών μέσων, και οι τρεις κύριες επιλογές ήταν διαθέσιμες. Ο Λουτσέσκου είχε να επιλέξει ανάμεσα σε Τσίμιροτ, Κάνιας και Μαουρίσιο, και επέλεξε τους δυο τελευταίους. Τυχαίο, δεν το λες. Το σενάριο της πώλησης του Γκόικο Τσίμιροτ "παίζεται" εδώ και ένα χρόνο. Και με βάση αυτό το σενάριο μπορεί κανείς να κάνει άλλα... δυο σενάρια, με φόντο την επιλογή του Λουτσέσκου με τον Παναθηναϊκό.

Το ένα είναι πως θα έπαιζε ο Τσίμιροτ (και) για να φανεί σε μια μεγάλη αναμέτρηση προς τους επίδοξους – υποψήφιους αγοραστές. Το άλλο είναι πως θα έπαιζε ο Κάνιας για να δει ο Λουτσέσκου τον Ισπανό δίδυμο με τον Μαουρίσιο και να "μετρήσει" αν μπορεί να σταθεί σε περίπτωση πώλησης του Βόσνιου (και μέχρι να έρθει ο αντικαταστάτης του). Οσο για τον Πέλκα στην θέση "10" αυτό είναι κάτι που θα ερχόταν και η διαφορά είναι πως ο Ομάρ Ελ Καντουρί βρέθηκε στη κερκίδα λόγω τραυματισμού, και όχι στον πάγκο.

Η ΤΡΙΑΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Από τους τρεις της επίθεσης, ας πάμε κατ' ευθείαν στην επιλογή που αφορά την κορυφή αυτής. Όσο ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά και λέγοντας ότι "ο Πριγιοβιτς δε θα πάει πουθενά", η κουβέντα θα είναι ανοικτή. Και όσο ο ΠΑΟΚ θα κερδίζει, η κουβέντα θα γίνεται με μεγαλύτερη άνεση.

Κακά τα ψέματα, το αποτέλεσμα τ' αλλάζει όλα. Στα δυο άκρα της επίθεσης, οι Μακ - Βιεϊρίνια και Λημνιός είναι η τριάδα από την ομάδα θα βγαίνουν οι δυο βασικοί, με εκείνον που θα μένει απ' έξω (εφόσον αυτό θα γίνει για αγωνιστικούς λόγους και όχι λόγω τιμωρίας ή τραυματισμού) μαζί με τον Τζάλμα, θα είναι στον πάγκο.

Η ΣΟΥΜΑ ΤΗΣ... ΜΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑΣ

Για να το... μαζέψουμε, ας καταγράψουμε το ποιοι ποδοσφαιριστές απουσίασαν από την ενδεκάδα του κρίσιμου αγώνα με τον Παναθηναϊκό από επιλογή και όχι λόγω τραυματισμού ή τιμωρίας με κάρτες. Ποιοι είναι αυτοί; Οι Ρέι, Σαμπράνο, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Τζάλμα, Πρίγιοβιτς. Μιλάμε για το 55% της ενδεκάδας με την οποία άρχισε η χρονιά. Μιλάμε για το 55% της ενδεκάδας που οι περισσότεροι (μεταξύ αυτών και εγώ) σχεδίαζαν ως "βασική" με την ολοκλήρωση των μεταγραφών.

Ο ΠΑΟΚ καλείται να τελειώσει το 2017 με δυο νίκες (μια στα Χανιά για να είναι τουλάχιστον στο -2 από την κορυφή και μια στα Τρίκαλα για να κάνει διαδικαστικού χαρακτήρα τη δεύτερη αναμέτρηση για τη φάση των "16" του κυπέλλου) και μετά τα τα βάλει κάτω και να πάρει αποφάσεις.

Το να μην το... κουνήσει από τη θέση του κανείς από τους έξι προαναφερθέντες δεν συγκεντρώνει καμία πιθανότητα. Το να μην βρίσκεται κανείς από τους έξι προαναφερθέντες στο ρόστερ στο τέλος Ιανουαρίου είναι σχεδόν απίθανο. Υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος, αλλά έχει αρχίσει να κυλάει...

News 24/7

24MEDIA NETWORK