Μύθοι και αλήθειες για Μπεργκ - ΠΑΟΚ

Ο Μάρκους Μπεργκ φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ άρχισαν να σκέφτονται: "βρε, λες;" σε μία ιστορία που θυμίζει εκείνη με τον Ρομπέρτο το καλοκαίρι. Ο Αντώνης Τσακαλέας ξετυλίγει τα δεδομένα στο σίριαλ Μάρκους Μπεργκ - ΠΑΟΚ.

Μύθοι και αλήθειες για Μπεργκ - ΠΑΟΚ
berg

Για να μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά χρονική αλλά και ουσιαστική. Η φιλολογία για τον Μάρκους Μπεργκ και τον ΠΑΟΚ είχε φουντώσει τον Αύγουστο του 2015 και συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου. Ο αστικός μύθος θέλει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να "ψάχνονται" για το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει κίνηση για την απόκτηση του Σουηδού επιθετικού από τον Παναθηναϊκό, τις ημέρες μάλιστα που οι επικεφαλής των δυο συλλόγων, Ιβάν Σαββίδης και Γιάννης Αλαφούζος, έδιναν τη μάχη τους για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΠΕΡΓΚ

Από τότε πέρασε σχεδόν 1,5 χρόνος, με τον Μάρκους Μπεργκ να αφήνει το περασμένο καλοκαίρι τον Παναθηναϊκό για την Αλ Αΐν, ομάδα από την οποία ο Σουηδός "καθαρίζει" περίπου τρία εκ. Ευρώ ετησίως σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει. Για να αποχωρήσει ο Μάρκους Μπεργκ από την τωρινή του ποδοσφαιρική "στέγη" θα πρέπει – βάσει λογικής – να βρεθεί μια ομάδα που να καλύψει τα χρήματα που δαπάνησε η Αλ Αΐν για τον Μπεργκ, κοντά στα 3,3 εκ. Ευρώ.

Τα χρήματα... τρέχουν από τα μπατζάκια των Αράβων, αλλά αυτό δεν τους κάνει και να μη δίνουν σημασία σε τέτοια θέματα. Από τη πλευρά του ο Μάρκους Μπεργκ υπέγραψε πριν από λίγους μήνες ένα συμβόλαιο που βάζει στη τσέπη του... ένα σκασμό λεφτά, που ήταν και ο κύριος λόγος μετακίνησής του από το Ελληνικό πρωτάθλημα σε αυτό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στην κορυφή της επίθεσης ο ΠΑΟΚ διαθέτει τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος επιθετικός δείχνει συνέπεια στο σκοράρισμα, έχοντας 15 γκολ σε 30 εμφανίσεις και είναι η αιχμή του δόρατος του Δικεφάλου. Το να γίνει προσπάθεια απόκτησης του Μάρκους Μπεργκ και ταυτόχρονα παρουσία του με τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς μοιάζει... κομματάκι δύσκολο, έως και απίθανο. Δεν προκύπτει από πουθενά και αυτό διότι αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ δεν ψάχνει για βασικό επιθετικό.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ

Για την οικονομία της... συζήτησης, ας υποθέσουμε πως ο ΠΑΟΚ δέχεται, τον Ιανουάριο, πρόταση για τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς η οποία καλύπτει τη ρήτρα του συμβολαίου του Σέρβου επιθετικού. Εκείνος κάνει χρήση της ρήτρας, παίρνει τα πράγματά του και μετά από ένα χρόνο παρουσίας στον ΠΑΟΚ που τον είχε αποκτήσει με 1,9 εκ. Ευρώ, φεύγει βάζοντας στα ταμεία των ασπρόμαυρων σχεδόν τα τετραπλάσια χρήματα από αυτά που δόθηκαν για εκείνον.

Είναι πλήγμα; Αγωνιστικό ναι, οικονομικό όχι. Το άνοιγμα της ΠΑΕ είναι τέτοιο που έχει ανάγκη χρήματα από πωλήσεις. Και πάνω σε αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως όλο αυτό το διάστημα, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Και η επόμενη ερώτηση έρχεται εύκολα. Αν πουληθεί ο Σέρβος στα μέσα της περιόδου, θα μπορούσε να είναι ο Μπεργκ ο αντί – Πρίγιοβιτς;

ΤΙ (ΜΠΟΡΕΙ) ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΜΠΕΡΓΚ

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, θα πρέπει να τεθούν αρκετές άλλες νωρίτερα. Σκέφτεται ο Μπεργκ να φύγει από τα ΗΑΕ; Οικονομικά και μόνο, δε θα το κουνήσει ρούπι από εκεί μέχρι να τελειώσει το συμβόλαιο.

Αγωνιστικά, ο μόνος λόγος που θα τον έκανε να φύγει είναι στη περίπτωση που η εθνική ομάδα της Σουηδίας πάρει την πρόκριση μέσω των πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο τεχνικός της ομάδας του διαμηνύσει πως για να τον υπολογίζει στην 23άδα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον από αυτό των Εμιράτων.

Ο ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Αν ο ΠΑΟΚ έμπαινε στο "τρυπάκι" για μια τέτοια μεταγραφή, όπως αυτή του Μάρκους Μπεργκ, θα σήμαινε πως παραχωρεί έναν παίκτη στον οποίο το ποδοσφαιρικό και οικονομικό πρότζεκτ απέδωσε στο 100% ( να δοθούν Χ λεφτά για έναν παίκτη, να αποδώσει αγωνιστικά και να φέρει στα ταμεία τρεις και τέσσερις φορές τα λεφτά που δαπανήθηκαν για εκείνον) και αποκτά έναν δίνοντας περισσότερα χρήματα σε παίκτη και ομάδα, με τις προοπτικές να βάλει μελλοντικά λεφτά στα ταμεία από εκείνον μέσω πώλησής του να είναι ελάχιστα λόγω της ηλικίας του Μπεργκ. Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη είναι εκείνη της απόκτησης ενός παίκτη που έχει δείξει το τι μπορεί να κάνει στο Ελληνικό πρωτάθλημα, ξέρει το πού πηγαίνει και αποκτάται για να βοηθήσει άμεσα στο δύσβατο μονοπάτι μέχρι τους... ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος μια τέτοια μεταγραφή ( σε διάστημα που ο ΠΑΟΚ έχει οικονομικό άνοιγμα) να βγάλει τα λεφτά της.

ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ... ΡΟΜΠΕΡΤΟ

Το περασμένο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ είχε μπει στη διαδικασία αναζήτησης τερματοφύλακα και το όνομα του Ρομπέρτο έκανε την εμφάνισή του στα ασπρόμαυρα ρεπορτάζ. Το κοινό του Ρομπέρτο και του Μπεργκ έχει να κάνει με την... ίντριγκα που κουβαλά η περίπτωση απόκτησης από τον ΠΑΟΚ ενός πρώην παίκτη των "αιωνίων"που κάνει "γκελ" στους φιλάθλους και έχει μια άλφα αγωνιστική αξία. Στην περίπτωση του τερματοφύλακα ο ΠΑΟΚ είχε κάνει την προεργασία του και βρήκε γκολκίπερ, χωρίς να ασχοληθεί με τον Ρομπέρτο.

Στην περίπτωση του επιθετικού, ο ΠΑΟΚ "ψάχνεται" συνεχώς ως... φρόνιμο παιδί που μαγειρεύει πριν πεινάσει. Ο Ρομπέρτο έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει την αφοσίωσή του στον Ολυμπιακό. Ο Μπεργκ από την πλευρά του δεν έχει κρύψει και εκείνος την αγάπη του στον Παναθηναϊκό, όμως ο τρόπος με τον οποίο έφυγε ο καθένας από την ομάδα του, είναι διαφορετικός.

Ο... ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Αυτό που μένει στην όλη ιστορία είναι το εξής. Ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του όταν διαπιστώσει το... που πηγαίνει το πράγμα στο θέμα του επιθετικού. Θα παίξουν ρόλο πολλά πράγματα, για τα οποία την δεδομένη στιγμή μπορούν να γίνουν μόνο εικασίες, όπως αυτή που έφερε την όλη συζήτηση για τον Μπεργκ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK