Τα 42,7 εκ. ευρώ του Σαββίδη

Αυτά είναι τα χρήματα που έβαλε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ στην ΠΑΕ την τελευταία τριετία και κράτησαν όρθια την ομάδα. Διαβάστε αναλυτικά για τα έσοδα και τα έξοδα της περιόδου Σαββίδη.

Τα 42,7 εκ. ευρώ του Σαββίδη
INTIME SPORTS

Σε αγωνιστικό επίπεδο ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν έχει πάρει αυτά που περίμενε από την ομάδα του στην τριετία Σαββίδη. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την προσφορά του σε οικονομικό επίπεδο. Αυτή αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παραθέτουμε και αποδεικνύουν ότι αν ο ομογενής επιχειρηματίας δεν συνεισέφερε42,7 εκ. ευρώ μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, κανείς δεν ξέρει πως θα είχε διαμορφωθεί η κατάσταση στην ΠΑΕ.

Από τα στοιχεία που παραθέτουμε στην συνέχεια θα διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά, ο Σαββίδης κάλυψε την... μισή ρευστότητα της ΠΑΕ την τελευταία τριετία. Χωρίς αυτά τα χρήματα, ο "Δικέφαλος" θα έπρεπε να λειτουργήσει για τρεις αγωνιστικές περιόδους με τα συνολικά έσοδα των 44 εκ. ευρώ και από αυτά τα 20,8 εκ. ευρώ να πάνε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τι μπάτζετ θα μπορούσε να έχει έτσι κάθε χρόνο;

Πρέπει να υπογραμμίσουμε επίσης, ότι ο Σαββίδης λειτούργησε έτσι χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια επένδυση στην Ελλάδα που να του αποφέρει τρομερά κέρδη (ούτε το "Μακεδονία Παλλάς", ούτε πολύ περισσότερο η προβληματική ΣΕΚΑΠ μπόρεσαν να του προσφέρουν αξιοσημείωτη οικονομική ενίσχυση) και ακόμη, χωρίς να έχει την στήριξη από πλευράς κόσμου όπως είχε συμβεί στα πρώτα χρόνια της περιόδου Ζαγοράκη.

Μπορεί τα 12,2 εκ. ευρώ που έβαλε η ΠΑΕ στα ταμεία της από εισιτήρια να είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων στην τριετία, όμως, το γεγονός ότι αποτελούν μόνο το 1/7 των χρημάτων που πιστώθηκαν ως έσοδα (μαζί με τα χρήματα του Σαββίδη) δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Στο τέλος της φετινής περιόδου ο Σαββίδης θα χρειαστεί να βάλει κι άλλα χρήματα για να καλύψει και την φετινή ζημία, ενώ μην ξεχνάμε ότι αν βάλει και τα 10,4 εκ. ευρώ για την ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ, η συνολική βοήθειά του θα εκτοξευθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως από το καλοκαίρι του 2012 έχει πληρώσει 23 εκ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμους και τρέχοντες φόρους προς το δημόσιο και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και κάτω από το πρίσμα ότι δεν ακολούθησε τον... αναίμακτο οικονομικά δρόμο της πτώσης στην Γ΄ Εθνική.

Οι πίνακες που ακολουθούν είναι άκρως κατατοπιστικοί:

ΕΣΟΔΑ ΠΑΕ ΠΑΟΚ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2012-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015)

ΠΗΓΗ ΠΟΣΟ
Εισιτήρια (απλά και διαρκείας) 12,2 εκ. ευρώ
UEFA 11,3 εκ. ευρώ
Τηλεοπτικά 10 εκ. ευρώ
Χορηγίες 6,1 εκ. ευρώ
Πωλήσεις/δανεισμοί/λοιπά έσοδα 4,4 εκ. ευρώ
Ιβάν Σαββίδης (μέσω αυξήσεων μ.κ.) 42,7 εκ. ευρώ
Σύνολο: 86,8 εκ. ευρώ

ΕΞΟΔΑ ΠΑΕ ΠΑΟΚ(ΙΟΥΛΙΟΣ 2012-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015)

ΠΗΓΗ ΠΟΣΟ
Συμβόλαια/πριμ παικτών-προπονητών 26 εκ. ευρώ
Μεταγραφές/δανεισμοί/λοιπά σχετικά έξοδα 9 εκ. ευρώ
Τμήματα υποδομής 21,1 εκ. ευρώ
Έξοδα διοργάνωσης αγώνων
Αθλητικοί οργανισμοί (ΕΠΟ, Superleague, ΑΣ κλπ)
Μισθοδοσίες και λοιπά σχετικά έξοδα
Αποπληρωμή λοιπών φόρων 6,7 εκ. ευρώ
Εγκαταστάσεις/υποδομές 3,4 εκ. ευρώ
Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων (Ιούλιος 2012) 20,8 εκ. ευρώ
Ανάλυση ληξιπρόθεσμων
Ληξιπρόθεσμα προς παίκτες/τεχνικούς/ομάδες 7,8 εκ. ευρώ
Ληξιπρόθεσμοι φόροι 9 εκ. ευρώ
Ληξιπρόθεσμα προς προμηθευτές/πιστωτές 3 εκ. ευρώ
Ληξιπρόθεσμα προς ΑΣ 1 εκ. ευρώ
Σύνολο: 86,8 εκ. ευρώ

News 24/7

24MEDIA NETWORK