Τι θα αποφασίσει η Super League για την ποινή του ΠΑΟΚ!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το Δ.Σ. της Super League και ουδείς άλλος μπορεί να αποφασίσει για το πώς θα αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί από τον ΠΑΟΚ! Ποια θα είναι όμως η απόφασή της; Διαβάστε για τον σημαντικότατο ρόλο που παίζει η "αρχή της αναλογικότητας", το άρθρο 29 παρ.3 του πειθαρχικού κώδικα και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Τι θα αποφασίσει η Super League για την ποινή του ΠΑΟΚ!
INTIME SPORTS

Για να αναζητήσουμε τι θα συμβεί με την ποινή του ΠΑΟΚ και τον γρίφο με την αφαίρεση βαθμών, θα πάρουμε ως δεδομένο ότι η ποινή του θα διατηρηθεί και σε δεύτερο βαθμό και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ θα απορρίψει την έφεση του "δικεφάλου του Βορρά". Αν η έφεση γίνει δεκτή και απαλειφθεί η αφαίρεση βαθμών, η συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου.

Ο συνεταιρισμός την απόφαση

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι την απόφαση για το πρωτάθλημα από το οποίο θα αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί από τον ΠΑΟΚ, θα την λάβει το Δ.Σ. της Super League. Ούτε η Επιτροπή Εφέσεων θα γνωμοδοτήσει για το θέμα, ούτε το Δ.Σ. της ΕΠΟ, ούτε η αστειότητα που ακούστηκε περί... διαιτητικού δικαστηρίου και UEFA!

Πηγαίνοντας... ανάποδα, ας δούμε το "πότε" θα ληφθεί η απόφαση της Super League. Η απόφαση θα ληφθεί είτε με έκτακτο Δ.Σ. αμέσως μόλις τελεσιδικήσει η υπόθεση (πιθανόν στο τέλος της επόμενη εβδομάδας) ή σε Δ.Σ. αμέσως μετά το τέλος των πλέι οφ, όταν η διοργανώτρια κληθεί να επικυρώσει τη βαθμολογία του μίνι πρωταθλήματος.

Τα ενδεχόμενα

Και πάμε στο κρίσιμο ερώτημα: Ποια θα είναι η απόφαση; Από πού θα αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί; Από την βαθμολογία της κανονικής περιόδου; Από την βαθμολογία των πλέι οφ; Από τον βαθμολογικό πίνακα του επόμενου πρωταθλήματος;

Από τα τρία ενδεχόμενα αποκλείουμε αρχικά το πρώτο: δεν υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθούν οι βαθμοί από τον πίνακα της κανονικής περιόδους διότι η βαθμολογία έχει επικυρωθεί και μάλιστα χωρίς αίρεση λόγω εκκρεμοδικίας.

Το γράμμα του κανονισμού

Το νομικά ορθό και απόλυτα σύμφωνο με το γράμμα του κανονισμού, είναι να αφαιρεθούν οι βαθμοί από την βαθμολογία των πλέι οφ. Αυτό είναι το μοναδικό "πρωτάθλημα" που βρίσκεται σε εξέλιξη και η μοναδική βαθμολογία που είναι "ζωντανή" και εξελίσσεται.

Αν στην Super League πάνε με το γράμμα του κανονισμού, λοιπόν, αυτή θα είναι η απόφασή τους.

Η αρχή της αναλογικότητας

Υπάρχει, ωστόσο, και το πνεύμα του κανονισμού, το οποίο λαμβάνεται υπόψη όταν διαφαίνεται μια -τρόπον τινά- αδικία, όταν η ζημιά που θα υποστεί εκείνος που έχει καταδικαστεί είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που... είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται χρήση της "αρχής της αναλογικότητας" που είναι μια γενική αρχή η οποία χρησιμοποιείται σε όλες τις μορφές της δικαιοσύνης. Η αρχή της αναλογικότητας λαμβάνεται υπόψη για να "φέρει" την ποινή σε πιο λογικά μέτρα.

Τι εννοούμε όμως με όλα τα παραπάνω και γιατί να γίνει αυτό στην περίπτωση του ΠΑΟΚ;

Θα το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται: Δεν είναι το ίδιο να αφαιρείς βαθμούς από την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και το ίδιο να αφαιρείς βαθμούς από τα πλέι οφ. Στο πρωτάθλημα, σε ένα σύνολο 40, 50 ή 60 βαθμών που μπορεί να έχει μαζέψει μια ομάδα, το να της αφαιρεθούν 3 βαθμοί είναι κάτι ανεκτό, νορμάλ και πιθανόν απολύτως αναίμακτο. Το να αφαιρεθούν 3 βαθμοί από τα πλέι οφ είναι καταστροφικό, μπορεί από πρώτος να πας τελευταίος και να αλλάξει όλος ο προγραμματισμός, ακόμα και ο προϋπολογισμός μιας ομάδας! Επίσης, οι βαθμοί στο πρωτάθλημα και οι βαθμοί στα πλέι οφ δεν έχουν την ίδια "αξία". Για να μπουν στα πλέι με δύο βαθμούς ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Ατρόμητος, χρειάστηκε να χτίσουν διαφορές δέκα βαθμών και παραπάνω από τον πέμπτο της βαθμολογίας.

Το συμπέρασμα λοιπόν (το οποίο προσοχή: ΔΕΝ είναι δικό μας, αλλά αποτελεί μία από τις σκέψεις της Super League) είναι πως το να αφαιρεθούν βαθμοί από τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, θα είναι μεν σύμφωνο με το γράμμα του κανονισμού, αλλά θα είναι κόντρα στο πνεύμα του.

Τι γίνεται λοιπόν, στην περίπτωση που τα μέλη του συνεταιρισμού κρίνουν βάσει της αρχής της αναλογικότητας και αποφασίσουν να μην αφαιρέσουν βαθμούς από τα πλέι οφ;

Το άρθρο 29

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει το Άρθρο 29-παράγραφος 3 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, το οποίο λέει: "Οι ποινές του άρθρου 15 (σ.σ. περί εκτεταμένων επεισοδίων) εφ' όσον δεν εκτιθούν στο σύνολο ή μερικώς, κατά την περίοδο που επιβλήθηκαν, εκτίονται στην αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο".

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η Super League θα μπορέσει να ξεπεράσει το θέμα των πλέι οφ και να αφαιρέσει τους 3 βαθμούς από τον ΠΑΟΚ από την βαθμολογία της επόμενης περιόδου. Η απόφαση είναι στα χέρια των μελών του συνεταιρισμού.

Οι πιθανές προσφυγές

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μπερδεμένη αυτή υπόθεση πιθανόν να μην τελειώσει με την απόφαση της λίγκας. Τι εννοούμε;

Αν η Super League αφαιρέσει βαθμούς από τα πλέι οφ, τότε ο ΠΑΟΚ πιθανόν να προσβάλλει αυτή την απόφαση προσφεύγοντας στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κατά του Δ.Σ. του συνεταιρισμού!

Αν η Super League αφαιρέσει βαθμούς από το επόμενο πρωτάθλημα, τότε πιθανόν να προσβάλλουν αυτή την απόφαση ο Παναθηναϊκός, ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης!

Ψυχραιμία και υπομονή, λοιπόν! Αυτός είναι ο μαγικός κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου...

Διαβάστε ακόμη:

Βαριά καμπάνα στον ΠΑΟΚ!

Το παρασκήνιο μιας... περίεργης απόφασης

News 24/7

24MEDIA NETWORK