Το ΕΠΙΚΟ 1-4 του Ολυμπιακό στη Λεωφόρο

Είναι η νίκη που σφράγισε την πρώτη περίοδο της σαρωτικής κυριαρχίας του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η νίκη που μνημονεύεται ακόμα και τώρα από εκατομμύρια φίλους των "ερυθρόλευκων". Συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από το 1-4 των Πειραιωτών στη Λεωφόρο.

Το ΕΠΙΚΟ 1-4 του Ολυμπιακό στη Λεωφόρο

Είναι η χρονιά όπου ο Ολυμπιακός κατακτά ξανά το πρωτάθλημα και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση και ο Παναθηναϊκός προχωρά στην Ευρώπη με μεγάλες νίκες όπως αυτές στην έδρα του Αμβούργου και της Γιουβέντους με εκείνο το 3-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο Παναθηναϊκός έχει μόνη παρηγοριά πλέον το κύπελλο και κληρώνεται με τον Ολυμπιακό στην προημιτελική φάση. Με τον Αγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο παίρνει 1-1 στο ΟΑΚΑ στον πρώτο αγώνα -με ένα θαυμάσιο μονοκόμματο σουτ του Νίκου Λυμπερόπουλου στα τελευταία λεπτά- αλλά μέχρι τη ρεβάνς μεσολαβούν ουκ ολίγα πράγματα με σημαντικότερη την απόλυση του Έλληνα προπονητή μετά την εντός έδρας ήττα από τη Στουρμ Γκρατς.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει με τον Στράτο Αποστολάκη στην τεχνική ηγεσία και πηγαίνει στη ρεβάνς της Λεωφόρου έχοντας ένα μικρό πλεονέκτημα λόγω του αποτελέσματος στον πρώτο αγώνα. Σημαντική σημείωση: τόσο στο πρώτο ματς όσο και στον επαναληπτικό, υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων.

Ο Ολυμπιακός του Τάκη Λεμονή δεν έχει στη διάθεσή του τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ενώ απουσίες έχουν και οι "πράσινοι", αφού δεν έπαιζαν οι Χένρικσεν, Ολισαντέμπε και Μπόατεγκ. Ολοι λόγω υποχρεώσεων με τις Εθνικές τους ομάδες.

Δύο καταπληκτικά γκολ του Αλεξανδρή και του Λουτσιάνο γράφουν στο 10ο λεπτό του ντέρμπι το 0-2 με τον Ολυμπιακό να αποκτά ξεκάθαρο και δίκαιο προβάδισμα για πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός πιέζει, μειώνει σε 2-1 με τον Λυμπερόπουλο -μετά από άστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπασινά- χάνει κάποιες ευκαιρίες, αλλά το πέναλτι του Φύσσα στον Τζιοβάνι που κατελόγισε ο διαιτητής του ντέρμπι Θανάσης Μπριάκος και η εύστοχη εκτέλεση του Γρηγόρη Γεωργάτου βάζουν τέλος στη σεμνή τελετή. Χαρακτηριστικός ο πανηγυρισμός των παικτών του Ολυμπιακού μετά το 1-3, δείχνοντας τις φανέλες τους ως απάντηση στον τρόπο με τον οποίο είχε πανηγυρίσει ο Λυμπερόπουλος το δικό του γκολ στο 1-1 της πρώτης αναμέτρησης.

Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού, όμως, δεν είχε τελειώσει. Περίπου 5 λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 90, ο Τζιοβάνι με θαυμάσιο πλασέ στην κίνηση νικά τον Αντώνη Νικοπολίδη και γράφει τον επίλογο μίας εμφαντικής νίκης επί του "αιωνίου" αντιπάλου μέσα στη Λεωφόρο.

ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ

Μετά το τέλος του ντέρμπι δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, αφού περισσότεροι από 300 οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας και αποδοκίμαζαν διοίκηση, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές. Τα περισσότερα είχε "ακούσει" ο Νίκος Λυμπερόπουλος, αφού οι οπαδοί φώναζαν συνθήματα κατά του και τον... προέτρεπαν να επιστρέψει στο χωριό του. Από την πλευρά των θριαμβευτών, ο Λουτσιάνο δεν έκρυβε τη χαρά του για την ευκαιρία που του δόθηκε στη βασική ενδεκάδα, ενώ ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος στεκόταν στη φουρνιά εκείνης της ομάδας: "Είμαστε 12 παίκτες που έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα".

Το ΕΠΙΚΟ 1-4 του Ολυμπιακό στη Λεωφόρο

Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΣΣΑΡΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ

Τέταρτη φορά στην ιστορία των δύο "αιωνίων" σε πρωτάθλημα και κύπελλο ο Παναθηναϊκός δεχόταν (εκείνη τη σεζόν) 4 γκολ από τον Ολυμπιακό. Αυτή, όμως, ήταν η πρώτη φορά που οι "ερυθρόλευκοι" σκόραραν 4 φορές στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο ΜΠΑΞΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΠΑΟ

Ο Στιούαρτ Μπάξτερ, ο οποίος όντας προπονητής της ΑΪΚ Στοκχόλμης που απέκλεισε την ΑΕΚ το 1999 στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, είχε παρακολουθήσει εκείνο το ματς, αφού ήταν ένας από τους υποψήφιους για την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Αν και οι δύο πλευρές έδειχναν θετικές, η συνεργασία δεν προχώρησε. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε με τον Στράτο Αποστολάκη στον πάγκο μέχρι το τέλος της σεζόν και στη συνέχεια ανέλαβε την ομάδα -για δεύτερη φορά- ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας.

Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός κληρώθηκε να παίξει... πάλι με τον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή. Αλησμόνητος ο επαναληπτικός του ΟΑΚΑ όπου οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν 5-4, με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου (τότε στον Ηρακλή) να κάνει εξαιρετική εμφάνιση και τον Αναστασιάδη να δίνει συγχαρητήρια στον Τζιοβάνι. Στον άλλον ημιτελικό ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Απόλλωνα και βρέθηκε στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς συνέτριψε την... παλιά ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς με 4-2 και κατέκτησε το τρόπαιο.

Oι συνθέσεις

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αποστολάκης): Νικοπολίδης, Κουτσουρές, (26' Σόουζα), Γκούμας, Βόκολος, Φύσσας, Σεϊταρίδης (74' Γκαλέτο), Μπασινάς, Καραγκούνης, Βλάοβιτς, Βαζέχα (64' Σίγκουρντσον), Λυμπερόπουλος

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Κωστούλας, Ζε Ελίας, Γιαννακόπουλος (46' Πατσατζόγλου), Λουτσιάνο (75' Πουρσανίδης), Νινιάδης, Γεωργάτος, Τζιοβάνι, Αλεξανδρής (82' Αλβες).

News 24/7

24MEDIA NETWORK