Συνέντευξη Σα Πίντο στο Contra.gr: "Εμαθα από τον Μουρίνιο"

Ο Ρικάρντο Σα Πίντο άνοιξε την καρδιά του στο Contra.gr και μίλησε για όλα. Οι φιλοδοξίες για τον Ατρόμητο, ο λόγος για τον οποίο έφυγε από τον ΟΦΗ, η σχέση του με τον Ζοζέ Μουρίνιο, η λατρεία του για την πειθαρχία, η... μπουνιά στον Αρτούρ Ζόρζε και η επιθυμία του να μείνει για πολλά χρόνια στο Περιστέρι. Ολα σε 1800 λέξεις εξομολόγησης!

Συνέντευξη Σα Πίντο στο Contra.gr: "Εμαθα από τον Μουρίνιο"

Μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού, ο Ατρόμητος έμεινε για 4 ματς χωρίς άλλη νίκη. Πως το εξηγείτε;

Δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε αυτά τα παιχνίδια που αναφέρεστε. Χειρότεροι από τους αντιπάλους μας δεν ήμασταν ενώ θα έλεγα ότι μας έλειψε και η τύχη. Χαρίσαμε πράγματα σε αυτά τα παιχνίδια. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και να γίνουμε καλύτερη ομάδα. Κάποιοι τραυματισμοί και κάποια αποτελέσματα χάλασαν λίγο τη δυναμική μας. Τώρα επιχειρούμε να βελτιώσουμε πράγματα, όπως το επιθετικό κομμάτι και να ωριμάσουμε περισσότερο αγωνιστικά.

Πιστεύετε ότι τώρα που βγήκε ένα δύσκολο πρόγραμμα, ο Ατρόμητος θα είναι έτοιμος για ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων;

Εύκολα παιχνίδια στο πρωτάθλημα δεν υπάρχουν, δεν θα αρνηθώ όμως ότι το πρόγραμμα από εδώ και πέρα είναι πιο βατό. Το πρωτάθλημα όμως παρουσιάζει μεγάλο ανταγωνισμό εφέτος. Πλέον δοκιμάζουμε ένα άλλο στιλ παιχνιδιού, με κοφτές πάσες και πολλή ενέργεια μέσα στο γήπεδο, προσπαθούμε να ανεβαίνουμε αλλά και να επιστρέφουμε γρήγορα στην άμυνά μας. Δουλεύουμε επίσης σε αερόβια άσκηση που βοηθάει πάρα πολύ αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος με τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Το ρεπορτάζ λέει ότι οι προπονήσεις του είναι πολύ δυνατές. Αρέσει αυτό στους ποδοσφαιριστές του;

Ναι, τους αρέσει. Κοιτάξτε, εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόμαστε και σιγά σιγά οργανωνόμαστε διαφορετικά. Προσπαθούμε να μπαίνουμε με δύναμη στα παιχνίδια και να κάνουμε ευάλωτο τον αντίπαλο. Εγώ απλώς δείχνω το δρόμο στους παίκτες μου. Τον Αστέρα τον νικήσαμε γιατί είχαμε διαβάσει τον τρόπο παιχνιδιού του. Καταφέραμε να παίξουμε σε υψηλό επίπεδο και με μεγάλη ταχύτητα. Εγώ θέλω από τους παίκτες μου να παίζουν το ποδόσφαιρο που τους αρέσει. Θέλω όμως να έχουν και νοοτροπία νικητή σε όλα ματς και όχι επιλεκτικά σε κάποια.

Συνέντευξη Σα Πίντο στο Contra.gr: "Εμαθα από τον Μουρίνιο"

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακοπής του πρωταθλήματος, ο Ατρόμητος έκανε ουσιαστικά μίνι προετοιμασία. Μήπως αντιληφθήκατε ότι αυτό έφερε κόπωση στους ποδοσφαιριστές;

Δεν νομίζω ότι στοίχισε αυτό. Στα παιχνίδια που παίξαμε μετά από αυτό το διάστημα ήμασταν τουλάχιστον ισάξιοι με τους αντιπάλους μας. Με τον Παναθηναϊκό είχαμε την ίδια κατοχή της μπάλας, με τον ΠΑΟΚ ουσιαστικά συνέβη το ίδιο και χτυπήσαμε το ματς. Το μεγάλο πρόβλημα, όπως σας είπα και πιο πριν, είναι ότι χαρίζουμε πράγματα. Δεν ήμασταν και τυχεροί, πχ με τη φάση του Πράνιτς στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Εγώ θέλω ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις προπονήσεις μου αν και αναγνωρίζω ότι οι παίκτες μου είναι άνθρωποι και όχι μηχανές, αναγνωρίζω την κούρασή τους. Το καταλαβαίνουν όμως και οι ίδιοι ότι χρειάζονται παραπάνω δουλειά. Αυτό το...τρέξιμο θα βγει αργότερα γιατί το πρωτάθλημα είναι μεγάλο. Ο Ατρόμητος πάντως που βλέπετε τώρα δεν έχει σχέση με τον Ατρόμητο ένα μήνα πριν, είναι βελτιωμένος. Δουλεύουμε πολύ τα τελευταία 20 μέτρα της προσπάθειάς μας και το σκοράρισμα. Και έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τα τέσσερα γκολ που βάλαμε κόντρα στον Αστέρα, επίδοση που είχε καιρό να πιάσει η ομάδα.

Κόουτς, ο Ατρόμητος θα κάνει μεταγραφές τον Ιανουάριο. Και αν ναι, σε ποιες θέσεις;

Προς το παρόν το μυαλό μου βρίσκεται στους παίκτες που έχω τώρα μαζί μου. Μην ξεχνάτε ότι στον ενάμιση μήνα που είμαι στην ομάδα, δεν έχω δει όλους τους ποδοσφαιριστές μου, για παράδειγμα τους Μπρίτο και Κούρο. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν φτάσει στο σημείο που θέλω. Θα μας δείξει ο χρόνος τι θέλουμε. Προς το παρόν μένουμε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα με το υλικό που υπάρχει. Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει πολλά με τους υπάρχοντες παίκτες, όλοι οι ποδοσφαιριστές μου είναι καλοί. Και θα προσπαθήσω να εντάξω και άλλους που δεν έχω δει μέχρι στιγμής.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της ομάδας και ποιο το όνειρό σας για εφέτος;

Βασικός στόχος, όπως τον έχει θέσει και η διοίκηση, είναι η είσοδός μας στα πλέι οφς και η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα της επόμενης σεζόν. Τώρα σε ότι αφορά το όνειρό μου....Υπάρχουν πολλά.

Ο τελικός του Κυπέλλου ας πούμε;

Ναι, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το καλεντάρι που είναι πολύ πυκνό για μας. Παίζουμε Σαββάτο-Τετάρτη συνέχεια, δεν ξέρουμε και αν θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Πέρυσι έφτασα στα ημιτελικά με τον ΟΦΗ, εφέτος θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι ανάλογο εδώ. Αλλά το κάθε πράγμα στο καιρό του, πρώτα το πρωτάθλημα, μετά το Κύπελλο. Είμαστε φιλόδοξοι πάντως, γι΄αυτό να είστε σίγουροι.

"Αλλους στόχους ο ΟΦΗ, άλλους στόχους εγώ"

Μιλώντας για τον ΟΦΗ, ο κόσμος του σας αγάπησε πολύ, δεν μείνατε όμως στην ομάδα. Γιατί;

Με τον ΟΦΗ, και εννοώ τόσο τον κόσμο όσο και την ΠΑΕ, δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα. Ισα ίσα, η ομάδα μου άρεσε πολύ. Αντιμετωπίσαμε όμως δύσκολες καταστάσεις, οικονομικά προβλήματα γνωστά σε όλους και εγώ από την πλευρά μου ήθελα κάτι καλύτερο για την καριέρα μου, κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω δεν μπορούσε να γίνει στον ΟΦΗ, η ομάδα είχε διαφορετικές βλέψεις. Εφυγα στενοχωρημένος από την Κρήτη αλλά δεν γινόταν αλλιώς από τη στιγμή που είχαμε διαφορετικές βλέψεις. Ηθελα μία ομάδα που θα είχε υψηλότερους στόχους, την Ευρώπη ας πούμε.

Υπήρχε κάποια διαφωνία με τον κύριο Πουλινάκη για το σχεδιασμό της ομάδας;

Οχι, με τον πρόεδρο δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Οι σχέσεις μας ήταν πολύ καλές αλλά δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες σχετικές με το σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Ομως άλλα πράγματα ήθελε εκείνος για την ομάδα, αλλά εγώ για την καριέρα μου. Το καταλάβαμε και οι δύο αυτό και το σεβάστηκε από μέρους του. Μείναμε, έτσι, εκεί.

Στους παίκτες του ΟΦΗ είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι προσπαθούσατε να τους ανορθώσετε το ηθικό με...κραυγές στο πούλμαν της ομάδας....

(Γέλια). Πάντα θέλω να έχω χαρούμενη ατμόσφαιρα στην ομάδα που προπονώ. Οταν χάνεις βέβαια, είναι δύσκολα να κρατήσεις το χαμόγελο αλλά και πάλι προσπαθώ. Θέλω να είμαι πάντα κοντά στους παίκτες και στις χαρές και στις λύπες τους και να μου λένε πράγματα για τη ζωή τους. Από την πλευρά μου, τους βοηθάω ψυχολογικά, θέλω χαρούμενους παίκτες, πάντα βέβαια στο πλαίσιο του επαγγελματισμού.

Γιατί επιλέξατε να συνεχίσετε την καριέρα σας μακριά από την Πορτογαλία, πρώτα στη Σερβία και εν συνεχεία στην Ελλάδα;

Με έχει κερδίσει η Ελλάδα και ο κόσμος, αυτή είναι η αλήθεια. Το πρωτάθλημα δεν είναι βέβαια τόσο καλό όσο το πορτογαλικό αλλά από την πλευρά του ήθελα το παραπάνω για την καριέρα μου. Και ήρθα στον Ατρόμητο γιατί είναι ομάδα με όραμα κάτι που ήθελα πολύ. Στην Πορτογαλία θα πήγαινα σε μία ομάδα που βρίσκεται από τη μέση της βαθμολογίας και πάνω. Εδώ ήρθα σε σύλλογο που ήταν στο top-5 του προηγούμενου πρωταθλήματος και που είχε τα τρία πράγματα που ήθελα. Οικονομική ανεξαρτησία, καλές συνθήκες δουλειάς και υψηλούς στόχους που φτάνουν ακόμα και στο επίπεδο κατάκτησης τίτλων.

Η θέση του προπονητή της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας είναι πλέον ελεύθερη. Θα ήταν μια δουλειά που θα σας άρεσε;

(Γέλια). Δεν ήμουν ποτέ προπονητής σε κάποια Εθνική ομάδα, αυτό είναι σίγουρο. Το να προπονείς πάντως τους καλύτερους παίκτες μιας χώρας είναι πολύ δύσκολο, έχει μεγάλη ευθύνη. Αυτό που έχω να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχω συμβόλαιο με τον Ατρόμητο. Και μένω σ' αυτό.

"Οποιος λουφάρει, δεν παίζει"

Τι ρόλο παίζει η πειθαρχία στη φιλοσοφία σας για το ποδόσφαιρο;

Πολύ μεγάλο. Μαζί με την πειθαρχία έρχεται και ο σεβασμός στον συμπαίκτη και στον προπονητή, ο πειθαρχημένος παίκτης είναι ένας παίκτης συγκεντρωμένος και πολλά υποσχόμενος. Το ζητάω πάντα από όλους τους παίκτες μου. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το συναισθηματισμό με την πειθαρχία. Ενας ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι λυπημένος ή χαρούμενος αλλά αυτό δεν πρέπει να κάνει τη δουλειά μας δύσκολη. Εγώ θέλω απλά δουλειά. Μπορώ να καταλάβω αν κάποιος είναι στενοχωρημένος. Αν τον δω όμως να δουλεύει, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να τον χρησιμοποιήσω. Τον παίκτη όμως που ...λουφάρει δεν θα τον βάλω ποτέ. Λάθη κάνουμε όλοι και εγώ φυσικά. Ο κάθε παίκτης όμως πρέπει να δουλεύει όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους συμπαίκτες του. Αυτός που δεν προσπαθεί κρατάει πίσω και την υπόλοιπη ομάδα. Στον Ατρόμητο είχαμε κάποια μικρά προβλήματα που τα λύσαμε πολύ γρήγορα. Η ομάδα βρίσκεται στη ρότα που θέλω.

Μιλάμε για πειθαρχία αλλά εσείς κόουτς ως παίκτης είχατε γρονθοκοπήσει τον προπονητής σας στην Εθνική Πορτογαλίας, τον Αρτούρ Ζόρζε. Γιατί το κάνατε;

(Γέλια και πάλι). Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως τα περιέγραψε ο Τύπος. Εγινε κάτι, δεν αντιλέγω. Αλλά δεν ήμασταν ούτε στην Εθνική ούτε σε κάποια ομάδα. Ημασταν έξω, δύο απλοί πολίτες αλλά κάποιοι θέλησαν να μεταφέρουν το περιστατικό μέσα στους κόλπους της Εθνικής ομάδας. Σαν προπονητής θέλω να είμαι σωστός και δίκαιος. Δεν ξεχωρίζω τους παίκτες μου ούτε βάζω τα αστέρια όπως και να έχει και αφήνω τους άλλους στον πάγκο. Αν αυτός που μείνει έξω σε μία επιλογή μου, μου δείξει με τη δουλειά του ότι αξίζει τη θέση, μαζί μου θα δικαιωθεί αργότερα. Με τον Αρτούρ Ζόρζε πλέον δεν έχω κανένα πρόβλημα, βρισκόμαστε κανονικά, μιλάμε, ανταλλάσουμε απόψεις.

Συνέντευξη Σα Πίντο στο Contra.gr: "Εμαθα από τον Μουρίνιο"

Οι Πορτογάλοι προπονητές έχουν κάτι ξεχωριστό; Μουρίνιο, Βίλας Μπόας, Φερνάντο Σάντος, Πασιένσια...Τι τους κάνει να ξεχωρίζουν;

Οι προπονητές που αναφέρατε έχουν πολύ πάθος και τους αρέσει το ποδόσφαιρο. Είναι επίσης οργανωτικοί. Νομίζω ότι αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι αυτός ο συνδυασμός πάθους και οργάνωσης. Δεν πάμε απλά στην προπόνηση, πάμε στη δουλειά μας. Εμαθα πολλά πράγματα από τον Μουρίνιο, όπως και μαθαίνω ακόμα. Πήγα και τον παρακολούθησα τη δουλειά του στην Ιντερ αλλά και αργότερα στη Ρεάλ. Εμαθα πολλά και τον εκτιμώ πολύ. Και από τους καθηγητές που είχα στη σχολή πήρα πράγματα. Οταν είσαι προπονητής όσο ζεις μαθαίνεις, σε 20 χρόνια σίγουρα θα ξέρω περισσότερα πράγματα. Ταλέντο βέβαια υπάρχει και αλλού, στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Αγγλία. Στην Αγγλία τα πράγματα είναι όμως λίγο διαφορετικά, δίνονται πολλές ελευθερίες στους παίκτες μέσα στο γήπεδο. Εχει να κάνει με την κουλτούρα του κάθε λαού. Για μένα υπάρχει μόνο η νίκη. Αν μπορούμε να το συνδυάσουμε και με καλή μπάλα ακόμα καλύτερα. Ακόμα και με 2-0 να χάνω, σκέφτομαι πως θα νικήσω, όχι πως θα ισοφαρίσω.

Κόουτς, σας αρέσει η ζωή στην Αθήνα και γενικά στην Ελλάδα;

Πάρα πολύ. Μοιάζει πολύ με τη χώρα μου ξέρετε, το φαγητό, το κλίμα, ο κόσμος. Είμαι ενθουσιασμένος. Στη γυναίκα μου αρέσει επίσης πολύ αν και έρχεται στην Ελλάδα περίπου δύο φορές το μήνα. Δεν έχω μαζί μου την οικογένεια, γιατί έχω συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι. Αν είχα μεγαλύτερο, σίγουρα θα ήταν και η γυναίκα μου και οι κόρες μου μαζί μου. Κάνουν και αθλητισμό οι μικρές, θα ήταν δύσκολο να φύγουν τώρα από την Πορτογαλία. Η μία ιππασία και η άλλη κολύμβηση. Ο κόσμος στην Ελλάδα με δέχθηκε με υπέροχο τρόπο, είμαι ενθουσιασμένος.

Αρα, θέλετε να μείνετε στον Ατρόμητο και τα επόμενα χρόνια...

Αν συμφωνήσουμε με την ομάδα και έχουμε κοινές απόψεις, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην μείνω. Προς το παρόν περιμένω την πρόταση του προέδρου (γέλια) και συνεχίζω τη δουλειά.

Κύριε Πίντο σας ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη...

Ευχαριστώ και εγώ πολύ (στα ελληνικά).

News 24/7

24MEDIA NETWORK