Η στατιστική ανάλυση της 9ης αγωνιστικής

O Δημήτρης Τσακίρης παρουσιάζει τα στατιστικά δεδομένα όλων των αναμετρήσεων της 9ης αγωνιστικής της Superleague. Η "καταιγίδα" των γκολ του Ολυμπιακού κόντρα στον ΟΦΗ, το αήττητο του Εργοτέλη και η συμπλήρωση 54 εβδομάδων δίχως νίκη του Παναθηναϊκού μακριά από το λεκανοπέδιο. Σερί νικών κυνηγά ο Άρης.

Η στατιστική ανάλυση της 9ης αγωνιστικής
INTIME SPORTS

ΒΕΡΟΙΑ - ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Σε ελεύθερη πτώση...

Τελευταία πλέον στη βαθμολογία, η Βέροια χρειάζεται να κάνει ότι και τις τρεις προηγούμενες φορές που την επισκέφτηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα για την Α' Εθνική. Να νικήσει κα να πανηγυρίσει τρίποντο μετά από έξι παιχνίδια χωρίς νίκη και πέντε σερί ήττες, τις τρεις στην έδρα της.

Ο ΠΑΣ παίζει το πέμπτο του παιχνίδι εκτός με επαρχιακή ομάδα. Ξεκίνησε με ισοπαλία στην Τρίπολη, αλλά έχασε από την Καλλονή (στην Αθήνα το παιχνίδι), τον Λεβαδειακό και τον Παναιτωλικό.

Στέρεψε...

Η Βέροια πέτυχε έξι γκολ στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της, ωστόσο δεν τα έχει καταφέρει στα τέσσερα τελευταία. Από αυτά τα έξι, τέσσερα έχει ο Μρντάκοβιτς και δύο ο Ελ Φαρντού.

Η Βέροια είναι η μια από τις δύο ομάδες που δεν έχει σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο (η άλλη είναι ο Άρης).

Αναπάντητα...

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ηττήθηκε και στα τέσσερα παιχνίδια που δέχτηκε πρώτος γκολ, χωρίς να έχει ακταφέρει να απαντήσει στα γκολ. Αντίθετα στα τέσσερα παιχνίδια που προηγήθηκε δεν ηττήθηκε.

Σταθερότητα...

Μετά από οκτώ αγωνιστικές, ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει έξι παίκτες που έχουν ξεκινήσει βασικοί σε όλα. Άλλοι τέσσερις έχουν ξεκινήσει σε επτά. Στοιχείο που δείχνει ομοιογένεια.

Αντίθετα η Βέροια έχει τέσσερις που ξεκίνησαν σε όλα και δύο σε επτά. Η Βέροια έχει χρησιμοποιήσει 21 παίκτες στην βασική ενδεκάδα ως τώρα, ο ΠΑΣ μόλις 15 διαφορετικούς.

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ

Κυρίαρχος...

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει απώλεια σε έξι αγώνες που αντιμετώπισε τον Πανθρακικό. Μάλιστα τον περασμένο Γενάρη θριάμβευσε με το ευρύ 4-1, αν και ήταν πίσω στο σκορ μέχρι τ 70ο λεπτό (32' αυτογκόλ Κάτσε - 70' σουτ Λάζαρ, 76' κεφαλιά Σαλπιγγίδης, 87' κεφαλιά Γιάννου, 90' κεφαλιά Σταφυλίδης. Στο 40' ο Κουτσόπουλος αποβλήθηκε για πέναλτι στον Σαλπιγγίδη, αλλά την εκτέλεση του τελευταίου απέκρουσε ο Αντίλοβιτς)

Εξαιρετική πορεία...

Ο Πανθρακικός πάντως θα παλέψει για να συνεχίσει την σούπερ πορεία του, καθώς είναι στην 6η θέση μετά τη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες στα τελευταία έξι παιχνίδια του, ισοφάρισε το αήττητο ρεκόρ του. Είχε μείνει για έξι παιχνίδια αήττητος μια φορά στην πρώτη του σεζον το 2008-09 και άλλη μια πέρσι.

Αν τα καταφέερει για έβδομο παιχνίδι θα κάνει ρεκόρ στην παρουσία του στην κατηγορία.

Φιλόξενες έδρες...

Πάνω από τρία χρόνια έχει να γνωρίσει ήττα σε επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, που ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 στην Ξάνθη.

Ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος στα τελευταία 10 επίσημα παιχνίδια του, αλλά δεν είναι κάτι που έχει να κάνει και καιρό. Μέσα στο 2013, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο δεν έχασε σε 14 επίσημα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΦΗ

Βροχή...

Με 10 γκολ στα δύο τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος και 15 στα τρία τελευταία εντός για Κύπελλο και πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΟΦΗ, με τη λογική να αναζητά ύψος σκορ και όχι νικητή!

Ο Ολυμπιακός θέλει να το κάνει όπως πέρσι, με οκτώ νίκες στα πρώτα εννέα παιχνίδια.

Παράδοση...

Μπορεί κάποτε ο Ολυμπιακός να δυσκολευόταν στο Ηράκλειο, αλλά γηπεδούχος κυριαρχεί του ΟΦΗ. Εκείνο το εντυπωσιακό 2-2, όπως εξελίχθηκε, που πήρε ο ΟΦΗ πριν απο δύο χρόνια από τον Ολυμπιακό, σταμάτησε ένα σερί 17 νικών του Ολυμπιακού και ειναι το μοναδικό τώρα από τα τελευταία 19, που ο ΟΦΗ απέφυγε την ήττα.

Ακόμα και ανεξάρτητα έδρας ο Ολυμπιακός μετράει 14 αγώνες και οκτώ χρόνια χρίς ήττα από το 1-0 του πρωταθλήματος τον Οκτώβριο του 2005 (67' Μαχλάς)

Χωρίς νίκη...

Για ένατο παιχνίδι χωρίςνίκη απειλείται να μείνει ο ΟΦΗ, κάτι που έχει να συμβεί σε ομάδα από το 2009-10, όταν ο Πανθρακικός είχε βρεθεί στην ίδια κατάσταση και υποβιβάστηκε μαχητί.

Από καθιέρωσης Σούπερ Λιγκ υπήρξε άλλη μια περίπτωση ομάδας χωρίς νίκη στα εννέα πρώτα, που μάλιστα κατάφερε να μείνει τελικά. Ήταν ο Ηρακλής το 2006-07.

Για τον ΟΦΗ ένα ένατο παιχνίδι χωρίς νίκη θα είναι πρωτόγνωρο στην παρουσία του στην κατηγορία.

Μπροστάρης...

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει πετύχει 24 γκολ στο πρωτάθλημα, όμως αυτό το έχει κάνει με έξι μόλις παίκτες. Ο Μήτρογλου έχει τη μερίδα το λέοντος με 10 γκολ. Πέντε έχει και ο Σαβιόλα και από εκεί και πέρα έχουν σκοράρει Βάις (3), Μανιάτης (2), Κάμπελ (2), Φουστέρ (1).

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΚΑΛΛΟΝΗ

Μια φορά...

Πριν από 13 μήνες ο Παναιτωλικός και η Καλλονή έπαιξαν για πρώτη φορά αντίπαλοι, στην πρεμιέρα της Φούτμπολ Λιγκ. Ο Φαβάλι αστοχούσε σε πέναλτι και με γκολ του Μανούσου στο 78', έπαιρνε τη νίκη η ομάδα της Μυτιλήνης. Τελικά και οι δύο πανηγύρισαν την άνοδο και βρίσκονται και τώρα αντίπαλοι.

Στο παιχνίδι της Μυτιλήνης η Καλλονή επικράτησε 2-0 με δύο γκολ του Λεοζίνιο.

Οπισθοχώρηση...

Αν και εντυπωσιάσε με τρεις νίκες στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της, η Καλλονή με τέσσερις ήττες στα ισάριθμα τελευταία, οπισθοχώρησε βαθμολογικά. Στο τελευταίο παιχνίδι της ηττήθηκε γηπεδούχος στο "Κλεάνθης Βικελίδης" από τη Σκόντα Ξάνθη με το βαρύ 5-1. Εκεί όπου δύο μήνες νωρίτερα πανηγύριζε την πρώτη νίκη στην ιστορία της στη Σούπερ Λιγκ, με 2-0 επί του Άρη.

Απαραβίαστο...

Μοναδική ομάδα που δεν έχει δεχτεί γκολ στην έδρα της είναι ο Παναιτωλικός. Σε τέσσερα παιχνίδια μετράει δύο νίκες με 2-0 και δύο ισοπαλίες με 0-0.

Το 1976-77 αν και υποβιβάστηκε είχε επτά αγώνες χωρίς να δεχτεί γκολ στην έδρα του.

ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Η δύναμη της έδρας

Σημαντικό ματς ανάμεσα σε δύο ομάδες που είναι σε ανοδική πορεία και δείχνουν ικανές να διεκδικήσουν μια θέση στην πεντάδα και τα πλέι οφ. Η παράδοση είναι με το μέρος της Σκόντα, αφού σε επτά ματς στην έδρα της έχει πέντε νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα. Μάλιστα σε αυτές τις πέντε νίκες έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ από τον Ατρόμητο (2-1, 2009-10).

Διπλό τον Οκτώβρη

Από την άλλη, όμως, στο μοναδικό ματς που έγινε στην ακριτική πόλη ανάμεσα στις δύο τον Οκτώβριο, η ομάδα του Περιστερίου ήταν νικήτρια. Πιο συγκεκριμένα, στις 7/10/2007 με 1-0 (42’ Γελαδάρης).

Στον αστερισμό της 3ης νίκης

Η Σκόντα, εάν πάρει το ματς, θα φτάσει τις τρεις συνεχόμενες νίκες. Κάτι που έχει να πετύχει από την περασμένη σεζόν, όταν και είχε πάρει τα ματς με ΠΑΟΚ στην Τούμπα (1-0, 27/01/2013), Πλατανιά στα Πηγάδια (2-0, 02/02/2013) και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (1-0, 10/02/2013).

Επιπλέον, με τρίποντα θα φτάσει τα τρία σερί στην έδρα της. Τελευταία φορά που είχε πετύχει κάτι ανάλογο ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, το διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος του 2009 με αντιπάλους τον Πανθρακικό (1-0, 20/09), την ΑΕΚ (1-0, 05/10) και την Καβάλα (2-1, 25/10), αντίστοιχα.

Επίσης, ο Ράινερ Μάουρερ θα κάνει το τρία στα τρία στον πάγκο της Ξάνθης. Κάτι που δεν έχει πετύχει έως τώρα με τις άλλες ελληνικές ομάδες που κοουτσάρισε, στην αφετηρία των θητειών του σε αυτές!

Δεν έχει χαρεί στο 11άρι

Ξεκάθαρα όλα περιστρέφονται γύρω από τον Γιώργο Παράσχο. Ο έμπειρος τεχνικός δεν έχει καταφέρει ποτέ στην καριέρα του, σε αγώνα πρωταθλήματος να φύγει νικητής από την Ξάνθη. Την έχει… επισκεφτεί έντεκα φορές και μετράει 8 ήττες, ενώ τρία ματς έχουν λήξει ισόπαλα! Το Σαββατιάτικο ματς θα είναι το τρίτο του με τον Ατρόμητο στην ακριτική πόλη, μετρώντας ήττες στα δύο προηγούμενα…

Η παράδοση του Γιώργου Παράσχου στην Ξάνθη:

Ημερομηνία

Αναμέτρηση

Αποτέλεσμα

15/09/1996

Ξάνθη– Καβάλα

1-0

28/02/1998

Ξάνθη– Ηρακλής

0-0

25/01/2004

Ξάνθη- Χαλκηδόνα

2-1

06/11/2004

Ξάνθη- Χαλκηδόνα

2-0

19/02/2006

Ξάνθη- Ατρόμητος

1-0

12/11/2006

Ξάνθη- Ατρόμητος

1-0

01/09/2007

Ξάνθη- ΠΑΟΚ

1-0

09/12/2007

Ξάνθη- ΟΦΗ

1-0

22/08/2009

Ξάνθη- Γιάννινα

1-1

10/12/2011

Ξάνθη- Λεβαδειακός

1-1

04/11/2012

Ξάνθη- Λεβαδειακός

1-0


Η 150άρα του Φλίσκα

Σημαντικό παιχνίδι είναι και για τον Κώστα Φλίσκα. Ο 33χρονος που μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις, φτάνει τα 150 ματς στην Α΄ Εθνική, όλα με την Ξάνθη. Έκανε ντεμπούτο με την ομάδα της Θράκης πριν από σχεδόν 8 χρόνια (05/12/2005). Ήταν το εκτός έδρας ματς με τον Πανιώνιο, που έληξε νικηφόρα για την Σκόντα με 2-0!

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Κωδικός «Χ»… άκυρος!

Η 6η αναμέτρηση ανάμεσα σε Αρκάδες και Βοιωτούς στην Τρίπολη, για τη μεγάλη κατηγορία. Και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως ισοπαλία μεταξύ τους. Ο Αστέρας έχει το προβάδισμα με 3 νίκες, έναντι των 2 που έχει ο Λεβαδειακός.

Επτά μήνες «ξηρασίας»

Σε ό,τι αφορά την ομάδα της Λιβαδειάς ψάχνει το πρώτο της διπλό μακριά από την έδρα της μετά από επτά μήνες. Έχει να πανηγυρίσει διπλό από τον Απρίλιο του 2013 (06/04) όταν και είχε περάσει νικηφόρα, με 2-1 (6’ Ροτζέριο, 71’ Κόρμπος / 44’ Αγρίτης), από την Κέρκυρα.

Αήττητος στις πρεμιέρες

Πέντε εβδομάδες μακριά από τους πάγκους έμεινε ο Νίκος Καραγεωργίου. Στις 15 Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης και στις 22 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η συμφωνία του με τον Λεβαδειακό! Η ομάδα της Λιβαδειάς είναι η τέταρτη στη μεγάλη κατηγορία για τον 51χρονο τεχνικό.

Πάντως, έχει ένα ενδιαφέρον στατιστικό. Σε Ξάνθη, ΠΑΟΚ και Εργοτέλη, τις προηγούμενες ομάδες που κοουτσάρισε, δεν έχασε ποτέ στο ντεμπούτο του. Μάλιστα, με τον Εργοτέλη έμεινε αήττητος τόσο στην επίσημη πρώτη του για τη Β’ Εθνική όσο και την επόμενη σεζόν που ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία.

50άρης… Πιπίνης!

0 29χρονος αμυντικός φτάνει τα 50 ματς πρωταθλήματος με τον Αστέρα. Έκανε ντεμπούτο με την ομάδα της Τρίπολης στις 29/08/2010, στην αναμέτρηση Εργοτέλης-Αστέρας Τρίπολης 0-1.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το αήττητο και οι «πράσινοι»

Ο φετινός Εργοτέλης έχει ήδη γράψει ιστορία. Έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα από την περιφέρεια που ξεκινάει και μένει αήττητος στο πρωτάθλημα τις πρώτες 8 αγωνιστικές. «Κυνηγάει» το ρεκόρ της Παναχαϊκής από τη σεζόν 1972-73 που είχε μείνει χωρίς ήττα στα 12 πρώτα ματς! Την περασμένη αγωνιστική ξεπέρασε την Σκόντα Ξάνθη που είχε μείνει αήττητη στα 7 πρώτα ματς της περιόδου 2000-01.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, πάντως, είναι πως το αήττητο της Παναχαϊκής και της Ξάνθης είχε σπάσει ο Παναθηναϊκός. Σε ό,τι αφορά τους Πατρινούς, νικώντας τους 4-0 (24/12/1972) στην Πάτρα, ενώ με την Σκόντα ήταν εντός έδρας με 3-0 (25/11/2000).

Πέρασαν κιόλας 54 εβδομάδες

Τόσο είναι το διάστημα από το τελευταίο διπλό του Παναθηναϊκού μακριά από το Λεκανοπέδιο. Πριν από ένα χρόνο και 20 ημέρες (07/10/2012) οι «πράσινοι» είχαν νικήσει τη Σκόντα στην Ξάνθη με 2-1 (26’, 29’ Χριστοδουλόπουλος / 7’ Μαρκόφσκι). Από εκείνο το σημείο και έπειτα νίκησαν έξω, αλλά ήταν σε Νέα Σμύρνη, Περιστέρι και ΟΑΚΑ.

Αφεντικό στο Ηράκλειο

Το «τριφύλλι» έχει το πάνω χέρι στα ματς με τον Εργοτέλη στην Κρήτη. Σε επτά αναμετρήσεις έχει 6 νίκες και μόλις μια ήττα. Μια από αυτές τις νίκες είχε έρθει τον Οκτώβριο του 2010 (03/10) με εντυπωσιακό τρόπο όπως μαρτυρά και το σκορ 4-1 (35’ Σπυρόπουλος, 39’, 44’ Σισέ, 78’ Κατσουράνης / 55’ Μπούντιμιρ).

Αρνητικό ρεκόρ 25ετίας

Στο ματς του Ηρακλείου ο ΠΑΟ βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της 4ης ήττας του, στο φετινό πρωτάθλημα. Κι αν την υποστεί στο Παγκρήτιο το απόγευμα του Σαββάτου θα φτάσει τις 4 στις 9 πρώτες αγωνιστικές. Η τελευταία φορά που είχαν τόσες πολλές ήττες στις 9 πρώτες αγωνιστικές ήταν την περίοδο 1988-89, με επίδοση 3-2-4!

ΑΡΗΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Πάει για σερί μετά από 20 μήνες

Δύο διπλά έκανε ο Άρης με Πανιώνιο και Βέροια και στοχεύει στην τρίτη νίκη στη σειρά. Κι αν τα καταφέρει θα πάρει το τρίτο συνεχόμενο τρίποντο. Κάτι που έχουν να κάνουν οι «κίτρινοι» σχεδόν 20 μήνες. Από το διάστημα 22/01-05/02 του 2012. Τότε είχαν νικήσει εκτός Δόξα Δράμας και Ξάνθη με 3-1 και 2-0, αντίστοιχα και ενδιάμεσα τον Λεβαδειακό εντός έδρας με 2-1.

Η παράδοση του Πλατανιά και οι… απόντες

Πέρσι η ομάδα των Χανίων νίκησε και στα δύο ματς τον Άρη. Μάλιστα με το ίδιο σκορ, το 2-0. Τέσσερις διαφορετικοί σκόρερ πέρσι, όμως στο γήπεδο θα είναι μονάχα ένας. Κι όχι για τους Κρητικούς αλλά με τους Θεσσαλονικείς. Αναφερόμαστε τον Ουντότζι που είχε σκοράρει στο περσινό ματς του «Κλεάνθης Βικελίδης», όμως πλέον συνεχίζει την καριέρα του στον Άρη. Κάλαϊτζιτς και Αναστασάκος που επίσης είχε σκοράρει πέρσι είναι πλέον παίκτες του ΟΦΗ και του Εργοτέλη, αντίστοιχα. Τέλος ο Ναζλίδης έχει μείνει στον Πλατανιά, αλλά είναι τραυματίας.

Ψάχνει ακόμα τη νίκη

Ο Πλατανιάς εξακολουθεί να μην έχει πάρει τρίποντο μετά τις 8 πρώτες αγωνιστικές. Οι Χανιώτες έχουν πέντε ισοπαλίες και 3 ήττες. Εάν δεν καταφέρουν να κάνουν το διπλό στο «Κλεάνθης Βικελίδης» θα μείνουν για 9η αγωνιστική χωρίς νίκη. Η τελευταία ομάδα που ξεκίνησε χωρίς νίκη στα 9 πρώτα ματς μιας σεζόν ήταν ο Πανθρακικός την περίοδο 2009-10, έχοντας μόλις μια ισοπαλία και 8 ήττες!

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ

Η απόλυτη ισορροπία!

Αθηναϊκή κόντρα στη Νέα Σμύρνη ανάμεσα στα δύο παλαιότερα σωματεία που συμμετέχουν στη μεγάλη κατηγορία. Και μάλιστα μεταξύ τους υπάρχει ισοπαλία! Διότι στα 70 ματς που έχουν προηγηθεί, η κάθε ομάδα έχει από 27 νίκες, ενώ 16 αναμετρήσεις έχουν λήξει χωρίς νικητή! Βέβαια, με γηπεδούχο τον Πανιώνιο το προβάδισμα είναι υπέρ του με 19-6-10!

Το τελευταίο τους ματς στη Νέα Σμύρνη ήταν πριν από σχεδόν 14 χρόνια και ο Πανιώνιος είχε νικήσει τον Απόλλωνα 3-1 (7', 46’, 62’ Ναλιτζής / 15’ Αναστασάκος) στις 5 Δεκεμβρίου 1999.

«Κυανέρυθρος» μήνας

Στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί τρεις αγώνες Οκτώβρη μήνα με γηπεδούχο τον Πανιώνιο που είναι αήττητος κόντρα στην «Ελαφρά Ταξιαρχία». Επικράτησε 4-3 το 1977 και 1-0 το 1990, ενώ το 1995 το ματς έληξε ισόπαλο 2-2.

Περιμένει ακόμα ένα «2»

Από τον Απρίλιου του 2000 (23/04) έχει να νικήσει μακριά από τη Ριζούπολη ο Απόλλων, που μετράει 6 σερί ήττες. Τότε είχε περάσει νικηφόρα από την Καβάλα με 3-1 (10’ Γ. Βουρεξάκης, 58’ Ν. Σφακιανάκης, 90’ Μανσουριάν / 89’ Ν. Πάβλοβιτς).

Δεν έχει ισοπαλία

Το ματς της Κυριακής είναι το δέκατο στην καριέρα του Μπάμπη Τεννέ, με αντίπαλο τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, στο πλαίσιο της μεγάλης κατηγορίας. Στα εννέα που έχουν προηγηθεί δεν υπάρχει ισοπαλία. Έχει κάνει 4 διπλά, ενώ έχει ηττηθεί 5 φορές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK