Θέμα αποβολής Πανιωνίου και ΟΦΗ απ’ το πρωτάθλημα!

Την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε ΟΦΗ και Πανιώνιο λόγω της προσφυγής τους στα πολιτικά δικαστήρια, ζήτησαν Παναθηναϊκός, Λεβαδειακός και άλλες ΠΑΕ. Σε έκτακτο Δ.Σ. την επόμενη εβδομάδα το θέμα. Τους προέδρους των ΠΑΕ συναντά ο Χιου Ντάλας!

Θέμα αποβολής Πανιωνίου και ΟΦΗ απ’ το πρωτάθλημα!

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΠΑΕ και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, ήταν το βασικότερο από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ. της Super League την Τετάρτη 3/9. Το θέμα αφορά 3-4 ΠΑΕ, αλλά κυρίως τον ΟΦΗ και τον Πανιώνιο που έχουν προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα.

Οι Κρητικοί και οι Νεοσμυρνιώτες, έχουν μάλιστα εξασφαλίσει και προσωρινή διαταγή, βάσει της οποίας «παγώνει» κάθε οφειλή! Ο ΟΦΗ πήρε την προσωρινή διαταγή παραμονές της 1ης αγωνιστικής και ο Πανιώνιος την Τρίτη 2/9, παίρνοντας μάλιστα δικάσιμο για το αίτημα υπαγωγής στο πτωχευτικό κώδικα για τις… 11/2/2015!

Το θέμα που τίθεται είναι ότι αν στην αίτησή της μια ΠΑΕ έχει συμπεριλάβει και τις οφειλές προς παίκτες, προπονητές και μάνατζερ (δηλαδή σχετιζόμενους με το ποδόσφαιρο) για τους οποίους υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ, τότε υπάρχει σαφής παραβίαση του άρθρου 35 του ΚΑΠ που απαγορεύει την προσφυγή και προβλέπει «αποκλεισμό από τους υπόλοιπους αγώνες με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας ή της ΕΠΟ, από την ημέρα της άσκησης της προσφυγής και για όσο συνεχίζεται η παράβαση».

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε πως το ίδιο είχε κάνει πέρυσι και ο Άρης, αλλά ούτε η λίγκα ούτε –πολύ περισσότερο- η ΕΠΟ τόλμησαν να του επιβάλλουν κυρώσεις.

"Να ψηφίσουμε για να αποβληθούν"!

Στο ξεκίνημα της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα, τον λόγο πήρε αρχικά η νομική σύμβουλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αθηνά Μπαλωμένου, η οποία έκανε πολλές και πιεστικές ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους του ΟΦΗ και του Πανιωνίου, σχετικά με το πότε και το πώς πήραν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και σχετικά με το ποιους έχουν συμπεριλάβει στην αίτησή τους για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα.

Μαζί με την κα. Μπαλωμένου, στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού, Γιάννης Κομπότης, ενώ έβρισκαν συμπαράσταση και από εκπροσώπους άλλων ΠΑΕ. Ο διάλογος μάλιστα, γινόταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους!

Η νομική σύμβουλος του Παναθηναϊκού πρότεινε στο σημείο εκείνο να μπει το θέμα σε ψηφοφορία για αποβολή του ΟΦΗ και του Πανιωνίου από τη συνέχεια του πρωταθλήματος, μέχρι να αποσύρουν την προσφυγή τους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 35 του ΚΑΠ.

Κάποιοι είπαν πως το συμβούλιο δεν έχει τέτοιο θέμα, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου του Ατρομήτου, Βαγγέλη Μπαταγιάννη: «Εγώ δεν είμαι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία, άλλωστε δεν είναι και στην ημερήσια διάταξη. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο που έχουμε περιλαμβάνει ρήτρες. Αν κάποιο παιχνίδι δεν οριστεί, τότε την πληρώνουμε όλοι, όχι μόνο οι υπαίτιες ομάδες».

Ο Γιάννης Κομπότης πήρε πάλι το λόγο και είπε «να το βάλουμε τώρα το θέμα, αν συμφωνούν όλοι. Δεν γίνεται να παίζουμε επί ίσοις όροις με αυτούς που χρωστάνε». Οι ομάδες που έχουν το πρόβλημα φυσικά δεν συμφώνησαν.

Αυτό που τελικά αποφασίστηκε είναι να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Δ.Σ., πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, κατά το οποίο θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και θα είναι όλοι προετοιμασμένοι. Πάντως αξίζει να σημειωθεί, ότι ορισμένοι παράγοντες τόνιζαν μετά το Δ.Σ., ότι ο Παναθηναϊκός και ο Λεβαδειακός είχαν στο συγκεκριμένο θέμα την πλειοψηφία με το μέρος τους και αν έμπαινε σε ψηφοφορία, ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος θα βρίσκονταν σε τρομερά δυσάρεστη θέση…

Δεν πήραν απόφαση για τις ποινές

Στο θέμα για τις ποινές που θα ισχύσουν το προσεχές καλοκαίρι για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν από την ΕΠΟ, δεν πάρθηκε απόφαση. Ο καθένας έλεγε το… μακρύ του και το κοντό του: όσοι είναι τακτοποιημένοι οικονομικά έλεγαν να υπάρξει αυστηροποίηση, όσοι έχουν προβλήματα έλεγαν να μην αλλάξει τίποτα. Πάντως η γενική κατεύθυνση είναι για αυστηροποίηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επανέλθει προς το παρόν η ποινή του υποβιβασμού.

Το θέμα παραπέμφθηκε για επόμενο Δ.Σ. και θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα συγκεντρώσει προτάσεις και θα τις επεξεργαστεί.

Πάντως, ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργος Μποροβήλος, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Δ.Σ., έλεγε πως «αυτό που είπα στους συναδέλφους στο συμβούλιο, είναι πως δεν γίνεται να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, γιατί ξεφτιλιζόμαστε. Πρέπει να συμφωνήσουμε: ή όλοι άδειες, εγγυητικές επιστολές, ενημερότητες κλπ, ή αν είναι να μην καταθέτει κανείς τίποτα»!

Εξάλλου, στη συζήτηση για τα οικονομικά, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης, επιτέθηκε στους εκπροσώπους του Παναθηναϊκού με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Αλαφούζου: «Είχαμε πάρει εδώ και ήσασταν κι εσείς, ομόφωνη απόφαση για την τροπολογία που μας δίνει παράταση για τις ενημερότητες. Κι όμως, εσείς πήγατε και το σηκώσατε το θέμα και μας κατηγορούσατε».

Συνάντηση προέδρων-Χιου Ντάλας!

Συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους των ομάδων της Super League και τον αρχιδιαιτητή της κατηγορίας, Χιου Ντάλας, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της λίγκας στο διάστημα 19-22 Σεπτεμβρίου που ο Σκωτσέζος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Η συνάντηση που θα γίνει αποτελεί πρωτοβουλία του Ντάλας και η σκοπιμότητά της προφανής: να κρατούνται χαμηλοί τόνοι απέναντι στη διαιτησία και να μην βγάζουν ανακοινώσεις εναντίων των διαιτητών.

Εξάλλου, την Πέμπτη 4/9, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προεδρείου της λίγκας με το προεδρείο της ΕΠΟ, με θέμα συζήτησης τις αμοιβές των διαιτητών και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους.

Τέλος, αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση που δίνεται κάθε χρόνο στις ομάδες που υποβιβάζονται από τη Super League, να δοθεί φέτος μόνο στον Απόλλωνα και όχι στον Άρη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK