Τι λέει ο Μουρίνιο στο βιβλίο του για τον βοηθό του Μοράις;

Ποια η ιδιαίτερη σχέση του Μπαλτεμάρ Μπρίτο με τον Ζοζέ Μουρίνιο και τον πατέρα του Πορτογάλου προπονητή. Πώς ο "Special One" τον επέλεξε για βοηθό του και γιατί αποκαλεί τη σύζυγο του "Μου", Τάμι, νονά του. Το άγνωστο παρασκήνιο για τον βοηθό του Ζοζέ Μοράις στον πάγκο της ΑΕΚ.

Τι λέει ο Μουρίνιο στο βιβλίο του για τον βοηθό του Μοράις;

Ο Ζοζέ Μοράις επέλεξε να φέρει στην ΑΕΚ τον Μπαλτεμάρ Μπρίτο για να τον πλαισιώσει στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο και η επιλογή του αυτή ήταν που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση, ελέω του σπουδαίου βιογραφικού του και της ιδιαίτερης σχέσης του με την οικογένεια Μουρίνιο.

Όπως μας ενημερώνει και η ΠΑΕ ΑΕΚ στην ιστοσελίδα της «ο Μπαλτεμάρ Μπρίτο είναι γεννημένος στις 9 Ιανουαρίου 1952 στο Ρεσίφε της Βραζιλίας και αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός σε πολλές ομάδες της Πορτογαλίας ολοκληρώνοντας την καριέρα του το 1988. Στα δύο τελευταία ματς της ποδοσφαιρικής του καριέρας υπήρξε παίκτης-προπονητής της Βαρζίμ. Ηταν ο πρώτος βοηθός του Ζοζέ Μουρίνιο στη Λεϊρία το 2001 και έμεινε δίπλα του για έξι σεζόν μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης του θητείας στην Τσέλσι το 2007. Έκτοτε ακολούθησε καριέρα πρώτου προπονητή με πρώτο σταθμό την πορτογαλική Μπελενένσες».

Τι λέει όμως ο Ζοζέ Μουρίνιο για τον Μπαλτεμάρ Μπρίτο στο βιβλίο του;

Ξεφυλλίζοντας το κεφάλαιο για την... περιπέτεια του «Special One» στη Λεϊρία, την εποχή που κλήθηκε να βρει νέο βοηθό μετά την άρνηση του Κάρλος Μόζερ (με τον οποίο έχει συνεργαστεί στην Μπενφίκα) να τον ακολουθήσει, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το παρασκήνιο της επιλογής του Μπαλτεμάρ Μπρίτο για τη θέση στο πλευρό του. Σημαντικό ρόλο μάλιστα είχε παίξει η σύζυγος του Μουρίνιο, Τάμι, καθώς επρόκειτο για δική της ιδέα...

Τι λέει ο Μουρίνιο στο βιβλίο του για τον βοηθό του Μοράις;

Στο σχετικό απόσπασμα του βιβλίου του Ζοζέ Μουρίνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Επειδή έπρεπε να διευθετήσει το ζήτημα του βοηθού προπονητή, ο Ζοζέ Μουρίνιο άρχισε να σκέφτεται ανθρώπους που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Μόζερ. Για άλλη μια φορά η βοήθεια της Τάμι ήταν ουσιαστική. Ο Μουρίνιο καθόταν σπίτι με χαρτί και μολύβι και σκεφτόταν τις διάφορες πιθανότητες, όταν η γυναίκα του ρώτησε: “Τι ακριβώς ψάχνεις; Χρειάζεσαι κάποιον που να ξέρει από μεθοδολογία ή κάποιον που να σου προσφέρει προστασία και φιλία και να έχει κάποια εμπειρία με τους παίκτες;"

Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν είχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του, οπότε η απάντηση ήρθε εύκολα. “Δεν χρειάζομαι κάποιον που να ξέρει μεθοδολογία, γιατί αυτό είναι το φόρτε μου, άσε που είμαι ξεροκέφαλος. Κανείς δεν μπορεί να με επηρεάσει σε αυτόν τον τομέα. Θέλω κάποιον από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, που να ξέρει πώς να μιλήσει στους παίκτες, που να μπορεί να επιβληθεί και να έχει κύρος στα αποδυτήρια και να είναι... μεγαλόσωμος!”. Και οι δύο γέλασαν με αυτή την τελευταία προϋπόθεση και μετά η Τάμι είπε: “Μίλα λοιπόν με τον Μπρίτο, μπορεί αυτός να είναι ο άνθρωπός σου”.

Τι λέει ο Μουρίνιο στο βιβλίο του για τον βοηθό του Μοράις;

Ο Μπαλτεμάρ Μπρίτο είναι παλιός φίλος της οικογένειας Μουρίνιο. Ψηλός και ξερακιανός, ήρθε από τη Βραζιλία πριν από είκοσι χρόνια. Ήταν σέντερ μπακ, έπαιζε πάντα με τις κάλτσες του πεσμένες στους αστραγάλους και ήταν ένας από τους στυλοβάτες της διάσημης Ρίο Άβε της δεκαετίας του '80, η οποία έφτασε στον τελικό του κυπέλλου Πορτογαλίας και ήταν 5η στην πρώτη κατηγορία. Ο τότε προπονητής ήταν ο Μουρίνιο Φέλιξ, ο πατέρας του Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος εκείνη την εποχή έπαιζε επίσης για την ομάδα από το Βίλα ντο Κόντε.

Ο Μπρίτο έγινε φίλος όχι μόνο με τον πατέρα, αλλά και με το γιο, και παίκτης που συνόδευε πάντα τον Μουρίνιο Φέλιξ. Ήταν παίκτης εμπιστοσύνης, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Εκτός γηπέδου γνώρισε και την Τάμι, που ήταν ήδη τότε η κοπέλα του Ζοζέ Μουρίνιο. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν η Τάμι ξαναείπε το όνομά του, ο Ζοζέ Μουρίνιο δέχτηκε την υπόδειξη της γυναίκας του χωρίς δεύτερη σκέψη. Σήμερα, κάθε φορά που μιλάει γι' αυτήν, ο Μπρίτο την αποκαλεί χαϊδευτικά “νονά” του».

Τι λέει ο Μουρίνιο στο βιβλίο του για τον βοηθό του Μοράις;

O 64χρονος σήμερα Μπαλτεμάρ Μπρίτο, αφού έφυγε από το τιμ του Μουρίνιο το 2007, πήρε την ευκαιρία ως πρώτος προπονητής στη Μπελενένσες το 2010, ενώ επόμενος σταθμός της προπονητικής καριέρας του ήταν η Αλ Ιτιχάντ (Λυβύη), ακολούθησαν η Αλ Νταφρά (ΗΑΕ), η Γκρέμιο Οσάσκο (Βραζιλία), Αλ Ιτιχάντ (και πάλι), πριν γίνει ξανά βοηθός στην Εσπεράνς (Τυνησία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αφιερωμένο στον Μοράις το match programme
Συνεργάτη-έκπληξη ήθελαν δίπλα στον Μοράις

News 24/7

24MEDIA NETWORK